Kasiu już wszystkiego nie fociłam u mnie wszystkie trawy złapał mróz. Wszędzie tam gdzie były młode przyrosty zostały zmrożone. Wczoraj rozmawiałam z miejscowymi to rano drapali lód z szyb. Było ok -4 u mnie na wydmuchowie pewnie wiecej. Klony, dęby, nawet brzozy winoroślą na płocie wszystko zmarzniete., Na oczku - eM mówił hydraulik miał przyjechać i był o godz 9.00 była cienka warstwą lodu.
Nie mogę mieć wszystkich roślin. 2 lata temu w ten sposób zmarzł mi duży migdałek.
Na szczęście piękne orliki od Sylwii których mam sporo nie zostały zmrożone. Róże też się dobrze trzymają pięknie rosną.
Na skalniaku ani jedna roślina nie padła, kamień nagrzany oddaje ciepło. Rośliny w żwirze też dobrze przetrwały za wyjątkiem traw rozplenic delikatne młode przyrosty.
Współczuję Elu
U mnie też na łukach zmroziło powojniki, w przejściu między wyspami też powojniki załatwione, magnolie parasolowate na czubkach zmrożone, los ogrodnika trudny. Dziś będę w pracy, tam mam szybszy net, to sobie polatam u was
Jadę ze wsi jestem bardzo wkurzona wczoraj musiał być spory przymrozek każda roślina która miała młode listki obmarzla.
Magnolia w katastrofalnym stanie
Elu, oczywiście, ze im wiećej oglądamy to tym więcej chcemy z tego „uszczknąć „ dla siebie. Pomysłów, zestawień itd
Ja jestem taką sroczką, która kiedy jest w szkółce to nie może powstrzymać się od zakupów pięknych roślin a przecież ... prawie każda jest piękna.
Tak naprawdę to ja dopiero zaczynam. Dwa lata temu miałam na działce piach, cztery sosny samosiejki i kilka właśnie wtedy kupionych i świeżo posadzonych roślin od frontu. Teraz mam piękne drzewa, róże, trawy i zadowolenie, ze robię to własnymi łapkami
A eM to już przestał pytać
Niezapominajki znalazły się u mne w ogrodzie same Nie mam pojęcia skąd się wzięły. Prawdopodobnie przywędrowały z kupowaną wywrotkach ziemią. Czy będą się rozsiewać? Nie wiem, mam nadzieje bo pięknie wyglądają
Pani Elżbieto u Madzi w wątku "ogród z wilkiem" bardzo ładnie, zadbany ogród widać dużo pracy włożone, piękne skarpy, jednak nie za bardzo w moim stylu.
Chciałabym bardziej uzyskać nowoczesny efekt, proste formy, sadzić w dużych grupach (nie pojedyncze sztuki) i ograniczyć ilość odmian.
Nie wiem właśnie dokładnie co ze sobą łączyć, dużo czytam i oglądam ale na razie brak weny...
Nastawiam się na trawy, żurawki, berberysy. Podobają mi się bardzo zestawienia roślin u Oli "Moja codzienność - ogród Oli" - dużo traw.
Damian wszystko się zgadza. Piękna zieleń i przepych kościelny zarazem, tak się zyje. Wszystkiego nie focilam. Griliwnia w stylu meksykański i jeszcze inne detale.
Jola bylas i napatrzylas sie za duzo. Nie daa sie co rok zmieniac. Pomysl, ze kiedys mialas taki zamysl i to ci sie podobalo i trzeba to pokochac. Przeciez nie jestes projektantka i tak masz ladnie wiec sie tym ciesz co masz.
Tez bym zmienila,. Ale eM by mnie z domu wyrzucil i tak kupuje w ukryciu.
Mnie Tam sie u mnie podoba juz sie przyzwyczaila do moich roslin.
Co zrobie w jesieni jedynie nakupie duzo cebul tulipanow i juz zasialam niezapominajki ktore uwielbiam.
Jeszcze chcialam sie zaptac wsiewasz niezap.... Czyl kupujesz kiedy ew wysiewasz