Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 16:15, 10 maj 2019

Do góry
Milka napisał(a)
Mnie też przykro Elu, wiem ile się starasz, a tu bum, juz w swojej 22-letniej karierze takich sytuacji miałam sporo, chyba sie powoli uodparniam, ale zawsze jest żal. Niby klimat się ocieplił, ale najgorsze u nas, jak przymrozki przyjdą w okresie rozkwitu, nie cierpię tego.
Rośliny zrzucą liście i miejmy nadzieję, że odbiją, o ile do korzenia nie pociągnęło, mnie tak padły 15-letnie magnolie, wtedy tylko Susan w połowie uratowałam, ale odrosła, pomogło jej cięcie. Buź

Miluś nie ma wątpliwość, że odrosną, ale jaki wysiłek dla nich aby się odrodzić.
Najgorsze winogrona bo sporo kwiatów zmrożonych.

Kiedyś odnośnie magnolii widziałam taki widok prawie wszystkie młode padły w Powsinie.
Ptasi gaj 16:11, 10 maj 2019

Do góry
pestka56 napisał(a)
U mnie poszedł przymrozek wąskim pasem po skosie od zachodniego do wschodniego narożnika ogrodu. Większość zablokował dom. Ale dostało się jednej glicynii i nowo posadzonej azalii. Zdziwiło mnie, że jedna z kęp miskanta curowego ma przymrożone liście i to nie od samej ziemi, ale dopiero na wysokości 30 cm.
Winorośle, orzecha włoskiego na szczęście oslonił dom.

Kasiu już wszystkiego nie fociłam u mnie wszystkie trawy złapał mróz. Wszędzie tam gdzie były młode przyrosty zostały zmrożone. Wczoraj rozmawiałam z miejscowymi to rano drapali lód z szyb. Było ok -4 u mnie na wydmuchowie pewnie wiecej. Klony, dęby, nawet brzozy winoroślą na płocie wszystko zmarzniete., Na oczku - eM mówił hydraulik miał przyjechać i był o godz 9.00 była cienka warstwą lodu.

Nie mogę mieć wszystkich roślin. 2 lata temu w ten sposób zmarzł mi duży migdałek.
Na szczęście piękne orliki od Sylwii których mam sporo nie zostały zmrożone. Róże też się dobrze trzymają pięknie rosną.

Na skalniaku ani jedna roślina nie padła, kamień nagrzany oddaje ciepło. Rośliny w żwirze też dobrze przetrwały za wyjątkiem traw rozplenic delikatne młode przyrosty.

Miłkowo - sezon 2016-2022 15:49, 10 maj 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

U nas w moim rejonie tamaryszki i laurowiśnie, to jako pospolite rośliny. A derenie wcale nie takie wrażliwe, tylko trzeba poczekać, jak dojrzeją
Miłkowo - sezon 2016-2022 11:47, 10 maj 2019

Do góry
Milka napisał(a)

Masz olbrzymiego tamaryszka dużo zapachu wszedzie. Nie mam szczęścia i do tamaryszka. U nas na osiedlach też takie olbrzymy rosną kilkakrotnie podcinania i znowu wyrastają.
Widzę, że górski Montana wszędzie się pnie. Nie mogę sobie pozwolić na takie rarytasy jak deren kausa chociaż bardzo bym chciała.
Miłkowo - sezon 2016-2022 05:28, 10 maj 2019

Do góry
Miluś nie dosyć że u nas bardzo sucho to wczoraj mi bardzo dużo roślin pomarzlo. Trzeba mieć wyjatkowe szczęście.

Współczuję Elu
U mnie też na łukach zmroziło powojniki, w przejściu między wyspami też powojniki załatwione, magnolie parasolowate na czubkach zmrożone, los ogrodnika trudny. Dziś będę w pracy, tam mam szybszy net, to sobie polatam u was
Nowoczesny ogród ze skarpami 22:38, 09 maj 2019

Do góry

Tutaj mowimy sobie po Imieniu

Trawy, żurawki, breberysy orencz to ładny zestaw dodała bym jeszcze hortensje bukietowe.
Kompozycja trawy i hortensjami bardzo ładna.

po imieniu jestem za, nie wiedziałam śledzę forum od zeszłego roku, wcześniej się nie wypowiadałam teraz dopiero postanowiłam założyć wątek.

Hortensje bukietowe będą z pewnością.. bardzo mi się podobają polar albo Limelighty

Pozdrawiam
Nowoczesny ogród ze skarpami 22:15, 09 maj 2019

Do góry
amatorodniczka napisał(a)

Pani Elżbieto u Madzi w wątku "ogród z wilkiem" bardzo ładnie, zadbany ogród widać dużo pracy włożone, piękne skarpy, jednak nie za bardzo w moim stylu.
Chciałabym bardziej uzyskać nowoczesny efekt, proste formy, sadzić w dużych grupach (nie pojedyncze sztuki) i ograniczyć ilość odmian.

Nie wiem właśnie dokładnie co ze sobą łączyć, dużo czytam i oglądam ale na razie brak weny...

Nastawiam się na trawy, żurawki, berberysy. Podobają mi się bardzo zestawienia roślin u Oli "Moja codzienność - ogród Oli" - dużo traw.

Pozdrawiam

Tutaj mowimy sobie po Imieniu

Trawy, żurawki, breberysy orencz to ładny zestaw dodała bym jeszcze hortensje bukietowe.
Kompozycja trawy i hortensjami bardzo ładna.
Ogrodowe kreacje 22:09, 09 maj 2019

Do góry
Aurelia czy u ciebie wczoraj był przymrozek?
U mnie dużo roślin pomarzlo, winogrona 3 szt.
Ptasi gaj 20:24, 09 maj 2019

Do góry
Od marca latam po działce przycinam, nawadnianie itd tu jedna nocka i po wszystkim
Miłkowo - sezon 2016-2022 20:22, 09 maj 2019

Do góry
Miluś nie dosyć że u nas bardzo sucho to wczoraj mi bardzo dużo roślin pomarzlo. Trzeba mieć wyjatkowe szczęście.
Ptasi gaj 20:20, 09 maj 2019

Do góry
Jadę ze wsi jestem bardzo wkurzona wczoraj musiał być spory przymrozek każda roślina która miała młode listki obmarzla.
Magnolia w katastrofalnym stanie

Zmarzły nawet nowe odrosty przy rododendronach

Winogron też nie będzie

Ogród z uśmiechem 19:23, 08 maj 2019

Do góry
Rogow piekny bylam. Musze spisac nazwy tulipanow piekne ktory dla ciebie najladniejszy.

Jeszcze nie pokazałam wszystkich. Ja lubię wszystkie kremowe, fioletowe, purpurowe
Ogród z uśmiechem 19:21, 08 maj 2019

Do góry
Jola bylas i napatrzylas sie za duzo. Nie daa sie co rok zmieniac. Pomysl, ze kiedys mialas taki zamysl i to ci sie podobalo i trzeba to pokochac. Przeciez nie jestes projektantka i tak masz ladnie wiec sie tym ciesz co masz.

Tez bym zmienila,. Ale eM by mnie z domu wyrzucil i tak kupuje w ukryciu.

Mnie Tam sie u mnie podoba juz sie przyzwyczaila do moich roslin.
Co zrobie w jesieni jedynie nakupie duzo cebul tulipanow i juz zasialam niezapominajki ktore uwielbiam.

Jeszcze chcialam sie zaptac wsiewasz niezap.... Czyl kupujesz kiedy ew wysiewasz

Pozdrawiam

Elu, oczywiście, ze im wiećej oglądamy to tym więcej chcemy z tego „uszczknąć „ dla siebie. Pomysłów, zestawień itd
Ja jestem taką sroczką, która kiedy jest w szkółce to nie może powstrzymać się od zakupów pięknych roślin a przecież ... prawie każda jest piękna.
Tak naprawdę to ja dopiero zaczynam. Dwa lata temu miałam na działce piach, cztery sosny samosiejki i kilka właśnie wtedy kupionych i świeżo posadzonych roślin od frontu. Teraz mam piękne drzewa, róże, trawy i zadowolenie, ze robię to własnymi łapkami
A eM to już przestał pytać

Niezapominajki znalazły się u mne w ogrodzie same Nie mam pojęcia skąd się wzięły. Prawdopodobnie przywędrowały z kupowaną wywrotkach ziemią. Czy będą się rozsiewać? Nie wiem, mam nadzieje bo pięknie wyglądają
Ogródek podwórkowy 23:58, 07 maj 2019

Do góry
Piękny ogródek. Widzę, że masz kopytnika błyszczące liście gdzie go kupowałas w Warszawie.
Ptasi gaj 23:06, 07 maj 2019

Do góry
Odnośnie odcinka 709 Mają wogrodzie Danusia posadziła platany.

Przechodząc dzisiaj zrobiłam fotki plątanie ok 8 letnich szybko rosną mają piękna korę jak widać na poniższych fotkach

Nowoczesny ogród ze skarpami 16:08, 07 maj 2019

Do góry
Zaznacz jak wygląda taka skarpa u Madzi watku "ogród z wilkiem" .
Dom bardzo ładny masz duże pole do popisu.
Trudno tutaj co kolwiek radzić zastosowała bym kamien, iglaki i liściaste krzaki na skarpach bo kosiarka trudno kosić na skarpach.
Drzewa nie wysokie przycinane.
Zibacz wątki tutaj się zorientujesz co i jak zrobić podaj co ci się podoba.
Trudno komuś radzić. Projektant też się pyta a co państwo sobie życzą.
Napis która strona frontowa z tyłu, wschodnia, zachodnią, południe północ.

Pozdrawiam

Pani Elżbieto u Madzi w wątku "ogród z wilkiem" bardzo ładnie, zadbany ogród widać dużo pracy włożone, piękne skarpy, jednak nie za bardzo w moim stylu.
Chciałabym bardziej uzyskać nowoczesny efekt, proste formy, sadzić w dużych grupach (nie pojedyncze sztuki) i ograniczyć ilość odmian.

Nie wiem właśnie dokładnie co ze sobą łączyć, dużo czytam i oglądam ale na razie brak weny...

Nastawiam się na trawy, żurawki, berberysy. Podobają mi się bardzo zestawienia roślin u Oli "Moja codzienność - ogród Oli" - dużo traw.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 15:02, 07 maj 2019

Do góry
paradas napisał(a)
Te różowe płaczące drzewo to judaszowiec? Piękne.
Białoróżowe kwiatki to piwonia drzewiasta? Widziałem takie w ogrodzie botanicznym w Zabrzu, tylko bardziej różowe.

Damian wszystko się zgadza. Piękna zieleń i przepych kościelny zarazem, tak się zyje. Wszystkiego nie focilam. Griliwnia w stylu meksykański i jeszcze inne detale.
Ptasi gaj 11:53, 07 maj 2019

Do góry
CD

Chodniki z granitu odpadowego. Trawników nie fociłam bo tragicznym stanie

Mam nie daleko zakład kamieniarski już rozmawiałam nogi mu orzywiezdz takich odpadów.

Piękny chodnik. Hmm, zakład kamieniarski. Muszę iść tym tropem.
Ogród z uśmiechem 21:08, 06 maj 2019

Do góry
Rogow piekny bylam. Musze spisac nazwy tulipanow piekne ktory dla ciebie najladniejszy.
Ogród z uśmiechem 20:58, 06 maj 2019

Do góry
Jola bylas i napatrzylas sie za duzo. Nie daa sie co rok zmieniac. Pomysl, ze kiedys mialas taki zamysl i to ci sie podobalo i trzeba to pokochac. Przeciez nie jestes projektantka i tak masz ladnie wiec sie tym ciesz co masz.

Tez bym zmienila,. Ale eM by mnie z domu wyrzucil i tak kupuje w ukryciu.

Mnie Tam sie u mnie podoba juz sie przyzwyczaila do moich roslin.
Co zrobie w jesieni jedynie nakupie duzo cebul tulipanow i juz zasialam niezapominajki ktore uwielbiam.

Jeszcze chcialam sie zaptac wsiewasz niezap.... Czyl kupujesz kiedy ew wysiewasz

Pozdrawiam

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies