Szukałam tej mojej rabaty po ostatecznych zmianach ... czyli z cisami w tle, grackami i tulipanowcem zamiast nigry Oto ona:
Nie wiem czy tu zmieści się jeszcze jedna świdośliwa?
Kurczę jeśli miałabym aurea nana "rozrzucić" to trzeci raz bym je przesadzała No ale jak trzeba ...
Tu po prawo nie myślałam o molinii ... Chciałam ją dać tam po lewo na tle smaragdów ... byłaby z tyłu za kulkami ... może nawet nie rzucałoby się wiosną tak bardzo w oczy, że tam czegoś brakuje JAk myślisz?
Żurawki między hakone ok
Możnaby może dać jeszcze świdosliwę gdzieś na wys rogu garażu
Stipa zamiast brizy?- na poczatku, póki będzie tam pełne słońce, potem, jak będzie cień od świdosliw już im będzie źle.
Kulki 3 szt, ale możesz jeszcze sypnąc je tak żeby np były na przejściu z nasadzeń wokół koła w to nsadzenie z szałwią. ale nie dawaj ich duzo.
Te tujki aurea Nana możesz tez tam zostawić jak np molinie dasz, ale ja bym je wtedy posadziła nierówno, tak żeby były takimi punktami w trawach.
Jak ułozysz tujki, to wtedy zdecyduj czy tych buksów jeszcze dodawać, bo mało miejsca zostanie na molinie. A jeszcze jak chcesz wpleść rozchodniki, to całkiem ciasno... nie, nie dodawaj juz buksów.
Molinie daj niskie
Zurawki już gdzieś indziej, nawet punktowo w koło, niech wyglądają trochę zza hakone.
Pamiętasz że wiosną molinii nie będzie? wmaju się obudzą. więc chyba warto będzie tez i tu zaminować cebulowymi. Może np krosuky lub irysy żyłkowane , a na później tulipany czy białe narcyzy...
Trawki- jesli tam jest dość dobra ziemia, nie jakiś suchy piach i jeszcze będzie lekko wysłonięte drzewami to może hakonehloa? Tylko ja bym zieloną wzieła. Tylko wiosną będzie trochę brakować jej.
A między byliny, tam gdzie trawa powinna mieszać się \ nimi można dać inna trawę, która nie da tak mocnych kęp.
Można molinię, może można brizę ( ta byłaby super)- tylko o nie warto się dowiedzieć jak się zachowa po kwitnieniu, czy kępa nie brzydnie ( ja nie wiem tego niestety)
świdosliwa obelisk tez będzie wielopniowa, tylko będzie raczej wąska, więc byłaby nawiązanie do tulipanowca- będzie bardziej pasować do niego, ale nie opieram się że musi być ta forma. Możne też dać zwykłą.
Jedną z nich bym posuneła bliżej murka, żeby uniknąc symetrii, i żeby widok na to koło by bardziej otwarty.
A czy po prawej, za kołem zmieściłaby się tam jeszcze 1 świdosliwa?
żwirek jaki?- ja nie lubię białego, wg mnie daje zbyt duży kontrast z otoczeniem i wyglada bardzo sztucznie. Dal mnie szary jeśli murki będą białe, żeby ten kontrast między materiałami nie był mocny, raczej żeby był tłem
Co wokół koła?- tez bym sypneła kilka kulek dla nawiązania- może ze 3 na brzegu, po prawej.
A reszta wokół kulek...- moga być rozplenice hameln i któras z traw lub bylin z koła, może być sesleria jesienna z szałwią albo a bergenią, Może byś pas niewysokiej molinii
Podpis Purpurea Nana po prawej poz kołem, jest do czego?
Masz tam tulipanowiec- to jest dośc mocna rzecz.
Może Nawiązać do niego i wziąc świdosliwy które tez będa smukłe?. Np Obelisk. Ponieważ to świdosliwy, to i tak będa miały troszkę wiecej lekkości i bedą bardziej azurowe i niwielkie, więc zmieszcza się dwie, a może nawet jeszcze trzecia, gdzieś poza kołem ( chyba że poz kołem juz coś dużego jest).
Zamiast buksów wzdłuż wody, dałabym trawy, żeby była lekkośc. Albo trawy i byliny, czyli to co będzie 'matrycą' nasadzeń, tylko nie w 1 rządku, a bardziej takim 'językiem' podobnym do tych po bokach.
Zależy jakie duże drzewa kupię
I nie jestem pewna czy dwa drzewa czy może jednak jedno?
Fajne zestawienia - rozchodniki mam ... przydałoby się je wykorzystać ... molinia na tle smaragdów też mi się widzi
Może jeszcze magnolia pomoże?
Co ,do drzew nie doradzę ,bo mam ich mało ,jedna magnolia ,jedna Pissardi ,wiśnia Kazan , umbra ,grujecznik ,klon kulisty ,klon Orange Dream ,kilka brzóz ,i serby ,thuje .
Jak tam plany pokojowe syna ,ja myślę nad pokojem drugiego ,tu mały lifting będzie ,nie pozwala zmieniać koloru ścian ,błękit musi zostać .
Witaj Kasiu miło mi że odwiedziłaś mój ogród bardzo dziękuje za linki przydadzą się na pewno !!!!
Kasiu działkę jest szeroka więc nad strumykiem rośliny rosną te które lubią wilgoć a na pozostałej części rosną ... no właśnie tam są różności hihihi
Ogród uczy pokory, cierpliwości, doboru odpowiednich roślin i właśnie jestem w trakcie tej nauki
Magnolio
Nastąpił chwilowy zastój w planowaniu mojej rabaty Mam podobne zadanie jak amelia (której ostatnio doradzałaś pergolę) przekonać do całego pomysłu eMa Póki co zbieram materiały na temat ścianek wodnych, szukam donic na front i zbroję się na "czyszczenie" smaragdów (bo przecież oprócz planowania jest jeszcze szara codzienność w ogrodzie). Jestem Ci niezwykle wdzięczna za Twoje wspaniałe pomysły W week-end planuję naszkicować z wymiarami całą rabatę ze ścianką (oczywiście nie mam jakichś mega zdolności w rysowaniu ale zrobię jak potrafię najlepiej) i będę czekała na ocenę również Twoją
Skromna jak zwykle Rabaty rodzące się w bólach? może będą najbardziej cieszyć? A ja myślałam, że rekord to pobiłaś Ty przy rabacie z moliniami (nawet pogubiłam się tam w którymś momencie)?
Dziękuję bardzo za pomoc
Podziękowania kieruję do Wszystkich, którzy pomagali mi i wspierali przy projektowaniu tej rabaty
Jesli bede kompetentna to chetnie.
Z moich tylow tez sie ciesze
Fajnie ze Magnolia u Ciebie.
Twoja rabata rodzi sie w bolach jak.moja ale efekt bedzie na pewno super. Ale Twoja rabata zapisze sie chyba w histori forum jako najdluzej omawiana bedzie za to perfect
amelio ta inspiracja od Marty jest fajna bo ma ładne proporcje bardzo, niska i szeroko rozstawiaona, myślę że warto zwrócic uwage an te proporcej bo to one powodują jak to wygląda