Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:40, 01 lut 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

Możnaby może dać jeszcze świdosliwę gdzieś na wys rogu garażu

Stipa zamiast brizy?- na poczatku, póki będzie tam pełne słońce, potem, jak będzie cień od świdosliw już im będzie źle.

Kulki 3 szt, ale możesz jeszcze sypnąc je tak żeby np były na przejściu z nasadzeń wokół koła w to nsadzenie z szałwią. ale nie dawaj ich duzo.
Te tujki aurea Nana możesz tez tam zostawić jak np molinie dasz, ale ja bym je wtedy posadziła nierówno, tak żeby były takimi punktami w trawach.
Jak ułozysz tujki, to wtedy zdecyduj czy tych buksów jeszcze dodawać, bo mało miejsca zostanie na molinie. A jeszcze jak chcesz wpleść rozchodniki, to całkiem ciasno... nie, nie dodawaj juz buksów.
Molinie daj niskie
Zurawki już gdzieś indziej, nawet punktowo w koło, niech wyglądają trochę zza hakone.

Pamiętasz że wiosną molinii nie będzie? wmaju się obudzą. więc chyba warto będzie tez i tu zaminować cebulowymi. Może np krosuky lub irysy żyłkowane , a na później tulipany czy białe narcyzy...

Szukałam tej mojej rabaty po ostatecznych zmianach ... czyli z cisami w tle, grackami i tulipanowcem zamiast nigry Oto ona:

Nie wiem czy tu zmieści się jeszcze jedna świdośliwa?
Kurczę jeśli miałabym aurea nana "rozrzucić" to trzeci raz bym je przesadzała No ale jak trzeba ...
Tu po prawo nie myślałam o molinii ... Chciałam ją dać tam po lewo na tle smaragdów ... byłaby z tyłu za kulkami ... może nawet nie rzucałoby się wiosną tak bardzo w oczy, że tam czegoś brakuje JAk myślisz?
Żurawki między hakone ok
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:31, 01 lut 2016

Do góry
Między Aurea Nana a rozchodnikami widzę perovskię z molinią

A na przeciwległym końcu koła Te jedynki to co to?

O- Magnolia juz działa W takim razie tylko popatrzę
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:12, 01 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Tuja Aurea Nana:
(obecnie tej dużej już tutaj nie ma)
Hakone? a ja myślała, że to jakaś mniejsza powinna być Ale hakone ładna jest Tej zielonej jeszcze nie mam. A zamiast tej brizy mogłaby być stipa?
Na podstawie zdjęcia teraz można ocenić czy zmieści się tam jeszcze jedno drzewo
W sprawie żwirku myślałam podobnie jak Ty
Kulki poza kołem to wg mnie bardzo dobry pomysł ... ale max 3szt?
Pomysł z molinią poza kółkiem też mi się podoba ... najlepiej wg mnie pasowałyby na tle smaragdów Jak myślisz?
A tu po prawo poza kołem to byłoby przed tujkami aurea nana - mam tam na razie bordowe żurawki ... a może posadzić tam rozchodniki (widoczne na zdjęciu są do przesadzenia)

Możnaby może dać jeszcze świdosliwę gdzieś na wys rogu garażu

Stipa zamiast brizy?- na poczatku, póki będzie tam pełne słońce, potem, jak będzie cień od świdosliw już im będzie źle.

Kulki 3 szt, ale możesz jeszcze sypnąc je tak żeby np były na przejściu z nasadzeń wokół koła w to nsadzenie z szałwią. ale nie dawaj ich duzo.
Te tujki aurea Nana możesz tez tam zostawić jak np molinie dasz, ale ja bym je wtedy posadziła nierówno, tak żeby były takimi punktami w trawach.
Jak ułozysz tujki, to wtedy zdecyduj czy tych buksów jeszcze dodawać, bo mało miejsca zostanie na molinie. A jeszcze jak chcesz wpleść rozchodniki, to całkiem ciasno... nie, nie dodawaj juz buksów.
Molinie daj niskie
Zurawki już gdzieś indziej, nawet punktowo w koło, niech wyglądają trochę zza hakone.

Pamiętasz że wiosną molinii nie będzie? wmaju się obudzą. więc chyba warto będzie tez i tu zaminować cebulowymi. Może np krosuky lub irysy żyłkowane , a na później tulipany czy białe narcyzy...

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:09, 01 lut 2016

Do góry
Aurea nana?- ale jaki gatunek?- cyprysik?

Trawki- jesli tam jest dość dobra ziemia, nie jakiś suchy piach i jeszcze będzie lekko wysłonięte drzewami to może hakonehloa? Tylko ja bym zieloną wzieła. Tylko wiosną będzie trochę brakować jej.

A między byliny, tam gdzie trawa powinna mieszać się \ nimi można dać inna trawę, która nie da tak mocnych kęp.
Można molinię, może można brizę ( ta byłaby super)- tylko o nie warto się dowiedzieć jak się zachowa po kwitnieniu, czy kępa nie brzydnie ( ja nie wiem tego niestety)

świdosliwa obelisk tez będzie wielopniowa, tylko będzie raczej wąska, więc byłaby nawiązanie do tulipanowca- będzie bardziej pasować do niego, ale nie opieram się że musi być ta forma. Możne też dać zwykłą.
Jedną z nich bym posuneła bliżej murka, żeby uniknąc symetrii, i żeby widok na to koło by bardziej otwarty.
A czy po prawej, za kołem zmieściłaby się tam jeszcze 1 świdosliwa?

żwirek jaki?- ja nie lubię białego, wg mnie daje zbyt duży kontrast z otoczeniem i wyglada bardzo sztucznie. Dal mnie szary jeśli murki będą białe, żeby ten kontrast między materiałami nie był mocny, raczej żeby był tłem

Co wokół koła?- tez bym sypneła kilka kulek dla nawiązania- może ze 3 na brzegu, po prawej.
A reszta wokół kulek...- moga być rozplenice hameln i któras z traw lub bylin z koła, może być sesleria jesienna z szałwią albo a bergenią, Może byś pas niewysokiej molinii

Pogubiłam się po drodze... 11:25, 01 lut 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)

No, no. A o tym że to pomysł żony to już zapominają

E tam, nawet niech mówią że to ich , byleby się przywiązali do tych pomysłów, a potem ochoczo wzieli do wykonania.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:03, 01 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
A oto szkic mojej rabaty przy jałowcach

Proszę wszystkich zaglądających o opinie

Podpis Purpurea Nana po prawej poz kołem, jest do czego?

Masz tam tulipanowiec- to jest dośc mocna rzecz.
Może Nawiązać do niego i wziąc świdosliwy które tez będa smukłe?. Np Obelisk. Ponieważ to świdosliwy, to i tak będa miały troszkę wiecej lekkości i bedą bardziej azurowe i niwielkie, więc zmieszcza się dwie, a może nawet jeszcze trzecia, gdzieś poza kołem ( chyba że poz kołem juz coś dużego jest).
Zamiast buksów wzdłuż wody, dałabym trawy, żeby była lekkośc. Albo trawy i byliny, czyli to co będzie 'matrycą' nasadzeń, tylko nie w 1 rządku, a bardziej takim 'językiem' podobnym do tych po bokach.

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:34, 31 sty 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
A tam bedzie docelowo troche cienia co?
C przychodzi mi do glowy choc to pewnie nudy:
1.rozchodniki rozowe i rozplenice
2.jezowki rozowe i rozplenice
3.jarzmianki i trawka jakas np molinia
4. Hakone i delikatne,drobne jezowki
5. Szalwia fioletowa i sesleria

Zależy jakie duże drzewa kupię
I nie jestem pewna czy dwa drzewa czy może jednak jedno?
Fajne zestawienia - rozchodniki mam ... przydałoby się je wykorzystać ... molinia na tle smaragdów też mi się widzi
Może jeszcze magnolia pomoże?

Dziękuję Asiu
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 21:24, 31 sty 2016

Do góry
Co ,do drzew nie doradzę ,bo mam ich mało ,jedna magnolia ,jedna Pissardi ,wiśnia Kazan , umbra ,grujecznik ,klon kulisty ,klon Orange Dream ,kilka brzóz ,i serby ,thuje .

Jak tam plany pokojowe syna ,ja myślę nad pokojem drugiego ,tu mały lifting będzie ,nie pozwala zmieniać koloru ścian ,błękit musi zostać .
Ogrodowe skarby 22:50, 29 sty 2016

Do góry
katel napisał(a)
Witam się Beatko w Twoim pięknym ogrodzie! Doczytałam, że poszukujesz roślin na podmokły teren - ja nie mam doświadczenia w tym temacie ale znalazłam kilka ciekawych stron, może jeszcze ich nie widziałaś . Maja w podmokłym ogrodzie:
http://majawogrodzie.tvn.pl/73,Podmokly-ogrod,odcinek.html
Mam u siebie chamedafne północna, śliczna zimozielona (właściwie zimą jest brązowa) roślinka, kupiłam ją w sklepie niedaleko domu, niekłopotliwa.
Tu w szkółce mają wyszukiwanie zgodnie z wymaganiami siedliskowymi (choć magnolia na tej liście mnie zdziwiła):
http://www.drzewa.com.pl/232-tereny-podmokle-okresowo-zalewane-
Tu jeszcze artykuły:
http://www.e-ogrodek.pl/a/rosliny-na-podmokly-teren-7847.html
http://www.sadowniczy.pl/Rosliny-na-tern-podmokly-cinfo-pol-266.html
Może znajdziesz choć jedną roślinkę o której jeszcze nie wiedziałaś, że się nadaje

Witaj Kasiu miło mi że odwiedziłaś mój ogród bardzo dziękuje za linki przydadzą się na pewno !!!!
Kasiu działkę jest szeroka więc nad strumykiem rośliny rosną te które lubią wilgoć a na pozostałej części rosną ... no właśnie tam są różności hihihi
Ogród uczy pokory, cierpliwości, doboru odpowiednich roślin i właśnie jestem w trakcie tej nauki
Ogrodowe skarby 20:16, 29 sty 2016

Do góry
Witam się Beatko w Twoim pięknym ogrodzie! Doczytałam, że poszukujesz roślin na podmokły teren - ja nie mam doświadczenia w tym temacie ale znalazłam kilka ciekawych stron, może jeszcze ich nie widziałaś . Maja w podmokłym ogrodzie:
http://majawogrodzie.tvn.pl/73,Podmokly-ogrod,odcinek.html
Mam u siebie chamedafne północna, śliczna zimozielona (właściwie zimą jest brązowa) roślinka, kupiłam ją w sklepie niedaleko domu, niekłopotliwa.
Tu w szkółce mają wyszukiwanie zgodnie z wymaganiami siedliskowymi (choć magnolia na tej liście mnie zdziwiła):
http://www.drzewa.com.pl/232-tereny-podmokle-okresowo-zalewane-
Tu jeszcze artykuły:
http://www.e-ogrodek.pl/a/rosliny-na-podmokly-teren-7847.html
http://www.sadowniczy.pl/Rosliny-na-tern-podmokly-cinfo-pol-266.html
Może znajdziesz choć jedną roślinkę o której jeszcze nie wiedziałaś, że się nadaje
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 17:38, 29 sty 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
...
Dobrego weekendu- Ty w Smaragdy, a ja powinnam w graby pójść- jeszcze został kawałek niedocięty.

ale że co ? robić już mamy coś w ogrodach? krzycz jak tak
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:15, 29 sty 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
dobra.
Urabianie naszych eM to robota żmudna, wiem coś o tym.
Jak zrobisz szkic, będzie już precyzyjnie i łatwiej znacznie.

Dobrego weekendu- Ty w Smaragdy, a ja powinnam w graby pójść- jeszcze został kawałek niedocięty.

Cieszę się, że jeszcze zajrzysz miłego week-endu
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 14:40, 29 sty 2016

Do góry
dobra.
Urabianie naszych eM to robota żmudna, wiem coś o tym.
Jak zrobisz szkic, będzie już precyzyjnie i łatwiej znacznie.

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:37, 29 sty 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
Ren to na czym stoimy? Myślimy nad?....
Gubię się czasem

Magnolio
Nastąpił chwilowy zastój w planowaniu mojej rabaty Mam podobne zadanie jak amelia (której ostatnio doradzałaś pergolę) przekonać do całego pomysłu eMa Póki co zbieram materiały na temat ścianek wodnych, szukam donic na front i zbroję się na "czyszczenie" smaragdów (bo przecież oprócz planowania jest jeszcze szara codzienność w ogrodzie). Jestem Ci niezwykle wdzięczna za Twoje wspaniałe pomysły W week-end planuję naszkicować z wymiarami całą rabatę ze ścianką (oczywiście nie mam jakichś mega zdolności w rysowaniu ale zrobię jak potrafię najlepiej) i będę czekała na ocenę również Twoją
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:19, 29 sty 2016

Do góry
Ren to na czym stoimy? Myślimy nad?....
Gubię się czasem
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:55, 28 sty 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Jesli bede kompetentna to chetnie.
Z moich tylow tez sie ciesze
Fajnie ze Magnolia u Ciebie.
Twoja rabata rodzi sie w bolach jak.moja ale efekt bedzie na pewno super. Ale Twoja rabata zapisze sie chyba w histori forum jako najdluzej omawiana bedzie za to perfect

Skromna jak zwykle Rabaty rodzące się w bólach? może będą najbardziej cieszyć? A ja myślałam, że rekord to pobiłaś Ty przy rabacie z moliniami (nawet pogubiłam się tam w którymś momencie)?
Dziękuję bardzo za pomoc

Podziękowania kieruję do Wszystkich, którzy pomagali mi i wspierali przy projektowaniu tej rabaty
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:42, 28 sty 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Ogród Danusi znam na pamięć i mam specjalny folder ze zdjęciami

Fajnie, że udało Ci się zaprojektować tyły ogrodu Liczę na Twoją pomoc oraz rady magnolii przy dopinaniu rabaty ze ścianką

Jesli bede kompetentna to chetnie.
Z moich tylow tez sie ciesze
Fajnie ze Magnolia u Ciebie.
Twoja rabata rodzi sie w bolach jak.moja ale efekt bedzie na pewno super. Ale Twoja rabata zapisze sie chyba w histori forum jako najdluzej omawiana bedzie za to perfect
Pogubiłam się po drodze... 19:43, 28 sty 2016

Do góry
iwka napisał(a)
miałam napisać o wysokości tej pergoli, jak byś chciała sobie np. tirem do teściowej przejechać ale doczytałam już, Magnolia nad wszystkim czuwa
czuwa i chwała jej za to żaden ciężarowy do nas nie wjedzie bo się na łąkach nie wyrobi,a tu przy domu grozi kolizją z budynkiem
Pogubiłam się po drodze... 19:23, 28 sty 2016

Do góry
miałam napisać o wysokości tej pergoli, jak byś chciała sobie np. tirem do teściowej przejechać ale doczytałam już, Magnolia nad wszystkim czuwa
Pogubiłam się po drodze... 18:50, 28 sty 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
pergola taka z grubsza- lżejsza trochę, nawet metalowa może być. jesli czasem musi coś wjechać wysokiego, to deska górna zdejmowana
https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ2xTuuFJN0dmcI2aekbLQM7IiLgTJcjZcLAT7mUmmAKDgAG_Gd0Q

amelio ta inspiracja od Marty jest fajna bo ma ładne proporcje bardzo, niska i szeroko rozstawiaona, myślę że warto zwrócic uwage an te proporcej bo to one powodują jak to wygląda
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies