tak bo są wyższe ... chyba sa takie bergenie, które kwitną na biało? ... ale to tam ... może kiedyś zdobędziesz ... niech się tylko to wszystko ładnie komponuje ... u mnie runianka była na patelni i tez ładnie rosła ... ona potrzebuje czasu musi się dobrze ukorzenic i wtedy jak ma wilgoć to dobrze rośnie jest piękna i zimozielona ... u kogoś chyba pytałas jak ją sadzić ... ona się ukorzenia nawet bez ukorzeniacza jak rozchodnik ... aby powstał dywan runiankowy musisz tak co 10cm sadzić, w przyszłym sezonie będzie piękna!!!
na tej dłuzszej rabacie wymienić zeby jeżówki były na tyłach tak?
bergenie mam to dodam, runianka tez mam ale tam patelnia to średnio jej tam bedzie ale dzieki za podpowiedzi
jutro przerysuje i wkleje bo idę spać. narobiłam się znowu
Niestety stacjonarnie i akurat byłam w innym mieście i podjechałam w jedno miejsce sprawdzić, czy mają to co chciałam. I mieli Jeszcze kupiłam sobie Deep Blue Field, ale Ty się w bielach lubujesz, więc ta Snow Hill fajnie wygląda
Ale z tego co widzę jest na byliny.farm. Nie kupowałam tam jeszcze, ale planuję bo mają tą Perowskią, którą chcę.
Też dobrze Trochę asymetrii wprowadziłaś
Jedynie zamieniłabym miejsce jeżówek z jarzmiankami I jeszcze coś ... osobiście nie lubię kostrzewy i ten czyściec mi nie pasi ... ja wkomponowałabym raczej runiankę/bergenię
Małgoś...wielkie dzięki.......uskrzydlasz, dodajesz otuchy
ogrod Gabi znam ale Tosię musze odwiedzić
z tym utrzymaniem układu to mi się nie wydaje to być jakimś mega problemem, każdy przecież "jakoś" rosliny sadzi a one i tak rosną jak chcą i je korygujemy. ksztalt tu według mnie nie ma znaczenia a raczej to na co słusznie Jusyna zwraca uwage: forma. rosliny obok siebie powinny się różnić pokrojem, liśćmi, kolorem i wtedy chyba układ się utrzyma..
nie usuwaj fotki,mi ona nie przeszkadza
popcorn - mam właśnie taką nadzieję, że szybciutko się rozrośnie...suche gałązki w weekend zostaną przycięte.
Ty podziwiasz moje zbiory...??? Wyjrzyj przez okno na swoje "zapłocie"...TO SĄ DOPIERO ZBIORY !!!! U ciebie to na prawdę jest czego zazdrościć...i co podziwiać! Taka ilość i taka różnorodność, że ho ho !
A róża też mnie zaskoczyła...w tamtym roku nie pamiętam, żeby powtarzała kwitnienie.
anna_t - hosta pod rododendrona...hm...niech pomyślę...
Host mało atrakcyjnych dla ślimaczorów jest wiele. Jeśli ma być duża to rozumiem, że rododendron też będzie sporych rozmiarów...Za dużą hostę, przyjmuje się te od 50 cm i wyższe. Wypisałam ci kilka, rzadko znajdujących się w menu ślimaczanym...może coś wybierzesz...
Abba Daba Do
Abiqua Drinking Gourd
Big Daddy
Black Hills
Blue Angel (ta należy do olbrzymich..dorasta do ok. 1 metra)
Blue Mammoth (ok. 90 cm)
Blue Umbrellas
Francee
Frances Williams
Fried Green tomatoes
Gucamole
Great Expactations
Inniswood
Krossa Regal
Love Pat
Olive Bailey Langdon
Regal Splendor (ok. 90 cm)
Sagae
Samurai
Split Milk
Wybierając hostę musisz pamiętać, że hosty przyrastają (w zależności od odmiany) w różnym tempie. Nie które w rok zamienią się w potwora, a nie które przyrastają rocznie o 2-3 listki.
Bogdzia - masz rację...muszę radykalnie przyciąć tego jegomościa.
wiesz skoro odbija szybko to chyba spoko, nie będzie tragedii...
generalnie w zamyśle rabata miała być z biało kwitnacymi i trawy, dołożyłam troche szarego teraz. jest biała szalwia?
z trzmieliną super pomysł
forma jest istotna zeby to się nie zlało w jedna kupe ale jakby udalo się cos kwitnącego w miarę proporcjonalnie wstawić to byłoby idealnie...
skoro nie ma na forum osoby, która cos takiego miała to trzeba zaryzykować
ja generalnie problemu w tym nie widze żadnego niektórzy sadzą kołami, trojkatami, liniami a u mnie nagle kwadraty to mega problem bez przesady
nie ma co się skupiac nad forma bo to juz wybrałam, ja potrzebuje pomocy przy doborze roślin