Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "anna_t"

Wersja mini mini 08:40, 10 sie 2016

Do góry
to mus poszukać, tez na patelnie się nadaje i sucho lubi, nie wiesz?
pokaż go z dalszej perspektywy pokaz no więcej ogrodu
Od nowa ... na przekór wszystkim 08:39, 10 sie 2016

Do góry
iwka napisał(a)
I żeby nie było tak smutno to szałwia drugi raz będzie kwitła, trawę mam do koszenia, 15-letni sprzęt już czeka

kici, kici

limkowo

trzcinnikowo

rozchodnikowo

uhh to sprzecior masz jak ja
co to za jeżówki na drugiej foci?
Od nowa ... na przekór wszystkim 08:37, 10 sie 2016

Do góry
iwka napisał(a)
tam ma być piękny ogród co sadzić będę to nie wiem na razie muszę posadzić tymczasowo stojące w doniczkach rośliny, marnieją w oczach. Fajnie że kłosownica ruszyła, u mnie te młode już kwitną

i znowu się wysieją, moze Ty szkołkę załóż
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:33, 09 sie 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
Poli a jak myślisz czemu red baron posadzony w donicy (tymczasowo) stracił czerwone końcowki? a drugi obok nie?
a jak na placu boju? pokazesz..?

Aniu, nie mam pojęcia. Z takimi pytaniami to proszę do Mazana albo Toszki.

Plac boju jeszcze nie do pokazania.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:32, 09 sie 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

nie dość ze najwazniejszy uzytkownik ogrodu to jeszcze jakie fotki robi

Ha, ha. Jak robiłam fotki to myślał, że będziemy się bawić
Ogród z pergolą 22:07, 09 sie 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
na tej dłuzszej rabacie wymienić zeby jeżówki były na tyłach tak?
bergenie mam to dodam, runianka tez mam ale tam patelnia to średnio jej tam bedzie ale dzieki za podpowiedzi
jutro przerysuje i wkleje bo idę spać. narobiłam się znowu

tak bo są wyższe ... chyba sa takie bergenie, które kwitną na biało? ... ale to tam ... może kiedyś zdobędziesz ... niech się tylko to wszystko ładnie komponuje ... u mnie runianka była na patelni i tez ładnie rosła ... ona potrzebuje czasu musi się dobrze ukorzenic i wtedy jak ma wilgoć to dobrze rośnie jest piękna i zimozielona ... u kogoś chyba pytałas jak ją sadzić ... ona się ukorzenia nawet bez ukorzeniacza jak rozchodnik ... aby powstał dywan runiankowy musisz tak co 10cm sadzić, w przyszłym sezonie będzie piękna!!!
Ogród z pergolą 22:00, 09 sie 2016

Do góry
na tej dłuzszej rabacie wymienić zeby jeżówki były na tyłach tak?
bergenie mam to dodam, runianka tez mam ale tam patelnia to średnio jej tam bedzie ale dzieki za podpowiedzi
jutro przerysuje i wkleje bo idę spać. narobiłam się znowu
Ogród z pergolą 21:58, 09 sie 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

stacjonarnie czy net? jak net to daj namiary kochana, boska jest !

Niestety stacjonarnie i akurat byłam w innym mieście i podjechałam w jedno miejsce sprawdzić, czy mają to co chciałam. I mieli Jeszcze kupiłam sobie Deep Blue Field, ale Ty się w bielach lubujesz, więc ta Snow Hill fajnie wygląda

Ale z tego co widzę jest na byliny.farm. Nie kupowałam tam jeszcze, ale planuję bo mają tą Perowskią, którą chcę.
Ogród z pergolą 21:57, 09 sie 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
dalej błądze we mgle....a takie coś?

tylko jak czesciec wyglada po zimie? :/
a moze barwinek Alba dać?

Też dobrze Trochę asymetrii wprowadziłaś
Jedynie zamieniłabym miejsce jeżówek z jarzmiankami I jeszcze coś ... osobiście nie lubię kostrzewy i ten czyściec mi nie pasi ... ja wkomponowałabym raczej runiankę/bergenię
Ogród z pergolą 21:52, 09 sie 2016

Do góry
Margarete napisał(a)
Za późno dotarłam do domu i weszłam na forum żeby usunąć tę moją wczorajszą fotkę...sorry.
Z szałwi nie rezygnuj to bardzo wdzięczna roślinka, długo kwitnie, powtarza kwitnienie, ładnie wygląda bez kwiatów - szczególnie te niskie kompaktowe odmiany. Mam od Finki Deep Blue i wiosną dokupię jeszcze różową też tę niską.
Wiem że teraz nie masz czasu ale w wolnej chwili przejrzyj wątek GabiK " W miniaturowym ogródku" - poznałaś Gabi u Bogdzi, ona dojechała trochę później z mężem i córką Laurką.
W jej ogrodzie modernizację robiła szefowa, właśnie tam zmieniała ogród że z misz/ maszu bylinowego jak u mnie powstawały piękne geometryczne nasadzenia bylin i to bez dodatkowych krawężników i obrzeży. Na podstawie tej metamorfozy Maja w Ogrodzie nakręciła cały odcinek dla TV o tym jak to wszystko Danusia tam robiła.
Przychodzi mi na myśl jeszcze "Ogród Tosi" gdzie też szefowa pomagała tworzyć geometryczne nasadze ia.
Musisz tam poszperać i poczytać a nawet podpytać jak im się udaje po kilku sezonach utrzymać ten geometryczny układ roślin.

Małgoś...wielkie dzięki.......uskrzydlasz, dodajesz otuchy
ogrod Gabi znam ale Tosię musze odwiedzić
z tym utrzymaniem układu to mi się nie wydaje to być jakimś mega problemem, każdy przecież "jakoś" rosliny sadzi a one i tak rosną jak chcą i je korygujemy. ksztalt tu według mnie nie ma znaczenia a raczej to na co słusznie Jusyna zwraca uwage: forma. rosliny obok siebie powinny się różnić pokrojem, liśćmi, kolorem i wtedy chyba układ się utrzyma..
nie usuwaj fotki,mi ona nie przeszkadza
Ogród z pergolą 21:45, 09 sie 2016

Do góry
stychaz napisał(a)

Szałwia biała jest ale mniej popularna niż fioletowa.

A myślałaś o piwoniach? Mają też ładne liście. Zamieniłabym jarzmianki na piwonie.

czemu? jarzmianki gorzej wygladają po kwitnieniu?ale piwonie nie kwitną krócej?
Ogród z pergolą 21:44, 09 sie 2016

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)

Jest. Nawet kupiłam ostatnio odmianę "Snow Hill"

stacjonarnie czy net? jak net to daj namiary kochana, boska jest !
Ogród z pergolą 21:43, 09 sie 2016

Do góry
Kasya napisał(a)
jak zobacze na zywo teren to moze latwiej mi bedzie wyobrazic sobie te plany

no pewnie bedziemy radziły
Wersja mini mini 21:42, 09 sie 2016

Do góry
stychaz napisał(a)
I czyściec dla Ani_T

woow ! ogromny jest..to ja mam zwykłego, takiego bardziej szarego i małego. on kwitnie?
dzięki
Szmaragdowy Zakątek 19:49, 09 sie 2016

Do góry
popcorn - mam właśnie taką nadzieję, że szybciutko się rozrośnie...suche gałązki w weekend zostaną przycięte.
Ty podziwiasz moje zbiory...??? Wyjrzyj przez okno na swoje "zapłocie"...TO SĄ DOPIERO ZBIORY !!!! U ciebie to na prawdę jest czego zazdrościć...i co podziwiać! Taka ilość i taka różnorodność, że ho ho !
A róża też mnie zaskoczyła...w tamtym roku nie pamiętam, żeby powtarzała kwitnienie.

anna_t - hosta pod rododendrona...hm...niech pomyślę...
Host mało atrakcyjnych dla ślimaczorów jest wiele. Jeśli ma być duża to rozumiem, że rododendron też będzie sporych rozmiarów...Za dużą hostę, przyjmuje się te od 50 cm i wyższe. Wypisałam ci kilka, rzadko znajdujących się w menu ślimaczanym...może coś wybierzesz...

Abba Daba Do
Abiqua Drinking Gourd
Big Daddy
Black Hills
Blue Angel (ta należy do olbrzymich..dorasta do ok. 1 metra)
Blue Mammoth (ok. 90 cm)
Blue Umbrellas
Francee
Frances Williams
Fried Green tomatoes
Gucamole
Great Expactations
Inniswood
Krossa Regal
Love Pat
Olive Bailey Langdon
Regal Splendor (ok. 90 cm)
Sagae
Samurai
Split Milk

Wybierając hostę musisz pamiętać, że hosty przyrastają (w zależności od odmiany) w różnym tempie. Nie które w rok zamienią się w potwora, a nie które przyrastają rocznie o 2-3 listki.

Bogdzia - masz rację...muszę radykalnie przyciąć tego jegomościa.

Ogród z pergolą 19:33, 09 sie 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

wiesz skoro odbija szybko to chyba spoko, nie będzie tragedii...
generalnie w zamyśle rabata miała być z biało kwitnacymi i trawy, dołożyłam troche szarego teraz. jest biała szalwia?
z trzmieliną super pomysł
forma jest istotna zeby to się nie zlało w jedna kupe ale jakby udalo się cos kwitnącego w miarę proporcjonalnie wstawić to byłoby idealnie...

Szałwia biała jest ale mniej popularna niż fioletowa.

A myślałaś o piwoniach? Mają też ładne liście. Zamieniłabym jarzmianki na piwonie.
Ogród z pergolą 19:02, 09 sie 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

jest biała szalwia?

Jest. Nawet kupiłam ostatnio odmianę "Snow Hill"
Ogród z pergolą 18:48, 09 sie 2016

Do góry
stychaz napisał(a)

Po zimie wygląda źle i w tym przypadku barwinek jest milion razy bardziej reprezentacyjny. Ja czyśćca po zimie ścinam na zero. Fakt, że odbija szybko, więc, to bardziej pytanie jak u Ciebie byłoby z tolerancją takiej sytuacji.
Może zamiast czyśćca - trzmielina? Łatwiej utrzymać w ryzach i po zimie wygląda lepiej.

Co do kwitnących, to na planie ostały się tylko te, które kwitną od połowy lata (oprócz jarzmianek), może jednak szałwie byś przemyciła? Polecam odmianę Caradonna - ma ładne łodygi i jest w miarę kompaktowa w porównaniu z innymi szałwiami.
ps. chyba, że nie zależy Ci na kwiatach a bardziej na formie.

Wstawiłam u siebie zdjęcia poglądowe czyśćca "Big Ears".

wiesz skoro odbija szybko to chyba spoko, nie będzie tragedii...
generalnie w zamyśle rabata miała być z biało kwitnacymi i trawy, dołożyłam troche szarego teraz. jest biała szalwia?
z trzmieliną super pomysł
forma jest istotna zeby to się nie zlało w jedna kupe ale jakby udalo się cos kwitnącego w miarę proporcjonalnie wstawić to byłoby idealnie...
Ogród z pergolą 18:42, 09 sie 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)

Jak czytam wpisy dziewczyn że jakieś poręcze będą potrzebne by otrzymać formę kwadratów to wydaje mi się to dość pracochłonne ale w sumie nie słyszałam o ogrodach niepracochłonnych. Spróbować warto.
Ale kombinujesz jak ja ze swoją alejką. Wymyśliłam coś co chcę sama zrobić i nie wiem czy się uda. Próbować będę tak samo jak Ty. A czemu nie

skoro nie ma na forum osoby, która cos takiego miała to trzeba zaryzykować
ja generalnie problemu w tym nie widze żadnego niektórzy sadzą kołami, trojkatami, liniami a u mnie nagle kwadraty to mega problem bez przesady
nie ma co się skupiac nad forma bo to juz wybrałam, ja potrzebuje pomocy przy doborze roślin
Od początku 15:34, 09 sie 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
catering zamowiony, okna pomyte w połowie, odchwaszczone i lawenda posadzona. jeszcze łazienki, posadzić śś i fryzjer

Trzymam kciuki za twój wysiłek i trud, po imprezie daj na luz, bo nam się wykończysz a widzę masz plany ambitne .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies