Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

Filemon24 12:44, 09 sie 2016

barwinka nie sadź jest mało reprezentacyjny ja bym zaczęła robić na twoim miejscu i tak nikt nie wymyśli projektu na cycuś glancuś przesadzanie nie nieuniknione więc lepiej już zacząć działać niż myśleć bez końca- bo powstają ciągle nowe pomysły, nowe rośliny się pojawiają i tak się będzię kręciło że w końcu projekt będzie na papierze a nie w ogrodzie
anna_t 13:03, 09 sie 2016

polinka napisał(a)
Aniu czy bardzo Ci zależy aby to już teraz tzn. w tym roku zrobić?
Nie ma co ukrywać, że to jest skomplikowana rabata i aby ją mądrze zaplanować potrzeba wielu godzin i dni. Ja bym zostawiła planowanie tych kwadratów na zimę jak wszyscy będą mieć więcej czasu...

wiesz w sumie to się nie pali bo rośnie trawa i tragedii nie ma..
rosliny w doniczkach mogę wsadzic na przechowalnik tylko tak myslalam poprostu co nieco już pomysleć a nóż coś się stworzy i jesienią gdy dobrze się sadzi podziałam
AgataP 14:02, 09 sie 2016

anna_t napisał(a)

Agata to jest FORUM tutaj nikt nie dostaje po uszach
tutaj jest wymiana zdań i doświadczeń, przynajmniej dla mnie na tym polega forum. nie tylko na zachwytach ale również na pomocy

dlaczego przy każdej mojej uwadze Ty się wycofujesz? masz doswiadczenie, rozmawiaj ze mną a nie gdy ja cos widze inaczej to strzelasz focha i narazie

Anka nie strzelam focha, po prostu wycofuję się z planowania.
Wymiana doświadczeń jak najbardziej. narka
ag_zie 14:11, 09 sie 2016

Aniu jak dla mnie to te kwadraty za małe. Mi podoba się takie coś jak jest u Polinki:

polinka napisał(a)

A może u Ciebie kwadrat w kwadracie......? Jest masa jest efekt
anbu 14:59, 09 sie 2016

anna_t napisał(a)
dalej błądze we mgle....a takie coś?

tylko jak czesciec wyglada po zimie? :/
a moze barwinek Alba dać?

Aniu jak dla mnie za dużo :/ Do tego gatunki ekspansywne jak np. Ice Dance, która za chwilę opanuje Ci cały kwadrat. Mam tą turzycę, śliczna jest ale też widzę też jak się rozrasta
Kolejna sprawa wysokość roślin. Nie rozumiem do końca Twojego planu i nie wiem z której strony te rabaty będą oglądane ale czy nie ma czasem tak, że np. hortensje od strony domu zasłonią wszytko? Jakie chcesz hortki?
Napisz czy znasz/widziałaś wszystkie roślinki na żywo? To chyba ważne. Ja często tak mam, że w necie roślina wygląda fajnie a na żywo już mnie zupełnie do siebie nie przekonuje i odwrotnie
Przy takich kwadratach chyba minimalizm jest mocno wskazany. Gdybym to ja robiła takie kwadraty, wyznaczyłabym granice roślinom jakimiś zaporami/ekobordami jednak
anna_t 15:13, 09 sie 2016

wszystkie rosliny mam i wiem jak wyglądają, u mnie pusto wiec ekspansywność ice dance mi pasuje z czasem na klosownice bym tez wymieniała.
hortki np limki. od strony domu jest mur bez okien bo to garaż, patrzeć bedziemy z podjazdu
Makao_J 15:25, 09 sie 2016

anna_t napisał(a)

cieżkie w utrzymaniu, miałaś kiedys takie cos w ogrodzie? przerastało Ci czy czemu cięzkie?
ilosć gatunków ograniczam, wydaje sie to zagmatwane ale to sa naprawdę duze rabaty
tyły myslałam ze sa ok?
to dzieki tobie bedą rabaty srodkowe "łamiące" ściezkę z płyt

Jak czytam wpisy dziewczyn że jakieś poręcze będą potrzebne by otrzymać formę kwadratów to wydaje mi się to dość pracochłonne ale w sumie nie słyszałam o ogrodach niepracochłonnych. Spróbować warto.
Ale kombinujesz jak ja ze swoją alejką. Wymyśliłam coś co chcę sama zrobić i nie wiem czy się uda. Próbować będę tak samo jak Ty. A czemu nie
stychaz 15:25, 09 sie 2016

anna_t napisał(a)
dalej błądze we mgle....a takie coś?

tylko jak czesciec wyglada po zimie? :/
a moze barwinek Alba dać?

Po zimie wygląda źle i w tym przypadku barwinek jest milion razy bardziej reprezentacyjny. Ja czyśćca po zimie ścinam na zero. Fakt, że odbija szybko, więc, to bardziej pytanie jak u Ciebie byłoby z tolerancją takiej sytuacji.
Może zamiast czyśćca - trzmielina? Łatwiej utrzymać w ryzach i po zimie wygląda lepiej.

Co do kwitnących, to na planie ostały się tylko te, które kwitną od połowy lata (oprócz jarzmianek), może jednak szałwie byś przemyciła? Polecam odmianę Caradonna - ma ładne łodygi i jest w miarę kompaktowa w porównaniu z innymi szałwiami.
ps. chyba, że nie zależy Ci na kwiatach a bardziej na formie.

Wstawiłam u siebie zdjęcia poglądowe czyśćca "Big Ears".
anna_t 18:42, 09 sie 2016

Makao_J napisał(a)

Jak czytam wpisy dziewczyn że jakieś poręcze będą potrzebne by otrzymać formę kwadratów to wydaje mi się to dość pracochłonne ale w sumie nie słyszałam o ogrodach niepracochłonnych. Spróbować warto.
Ale kombinujesz jak ja ze swoją alejką. Wymyśliłam coś co chcę sama zrobić i nie wiem czy się uda. Próbować będę tak samo jak Ty. A czemu nie

skoro nie ma na forum osoby, która cos takiego miała to trzeba zaryzykować
ja generalnie problemu w tym nie widze żadnego niektórzy sadzą kołami, trojkatami, liniami a u mnie nagle kwadraty to mega problem bez przesady
nie ma co się skupiac nad forma bo to juz wybrałam, ja potrzebuje pomocy przy doborze roślin
anna_t 18:48, 09 sie 2016

stychaz napisał(a)

Po zimie wygląda źle i w tym przypadku barwinek jest milion razy bardziej reprezentacyjny. Ja czyśćca po zimie ścinam na zero. Fakt, że odbija szybko, więc, to bardziej pytanie jak u Ciebie byłoby z tolerancją takiej sytuacji.
Może zamiast czyśćca - trzmielina? Łatwiej utrzymać w ryzach i po zimie wygląda lepiej.

Co do kwitnących, to na planie ostały się tylko te, które kwitną od połowy lata (oprócz jarzmianek), może jednak szałwie byś przemyciła? Polecam odmianę Caradonna - ma ładne łodygi i jest w miarę kompaktowa w porównaniu z innymi szałwiami.
ps. chyba, że nie zależy Ci na kwiatach a bardziej na formie.

Wstawiłam u siebie zdjęcia poglądowe czyśćca "Big Ears".

wiesz skoro odbija szybko to chyba spoko, nie będzie tragedii...
generalnie w zamyśle rabata miała być z biało kwitnacymi i trawy, dołożyłam troche szarego teraz. jest biała szalwia?
z trzmieliną super pomysł
forma jest istotna zeby to się nie zlało w jedna kupe ale jakby udalo się cos kwitnącego w miarę proporcjonalnie wstawić to byłoby idealnie...