Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

Kasya 18:53, 09 sie 2016

jak zobacze na zywo teren to moze latwiej mi bedzie wyobrazic sobie te plany
Rojodziejowa 19:02, 09 sie 2016

anna_t napisał(a)

jest biała szalwia?

Jest. Nawet kupiłam ostatnio odmianę "Snow Hill"
stychaz 19:33, 09 sie 2016

anna_t napisał(a)

wiesz skoro odbija szybko to chyba spoko, nie będzie tragedii...
generalnie w zamyśle rabata miała być z biało kwitnacymi i trawy, dołożyłam troche szarego teraz. jest biała szalwia?
z trzmieliną super pomysł
forma jest istotna zeby to się nie zlało w jedna kupe ale jakby udalo się cos kwitnącego w miarę proporcjonalnie wstawić to byłoby idealnie...

Szałwia biała jest ale mniej popularna niż fioletowa.

A myślałaś o piwoniach? Mają też ładne liście. Zamieniłabym jarzmianki na piwonie.
Margarete 21:42, 09 sie 2016

Za późno dotarłam do domu i weszłam na forum żeby usunąć tę moją wczorajszą fotkę...sorry.
Z szałwi nie rezygnuj to bardzo wdzięczna roślinka, długo kwitnie, powtarza kwitnienie, ładnie wygląda bez kwiatów - szczególnie te niskie kompaktowe odmiany. Mam od Finki Deep Blue i wiosną dokupię jeszcze różową też tę niską.
Wiem że teraz nie masz czasu ale w wolnej chwili przejrzyj wątek GabiK " W miniaturowym ogródku" - poznałaś Gabi u Bogdzi, ona dojechała trochę później z mężem i córką Laurką.
W jej ogrodzie modernizację robiła szefowa, właśnie tam zmieniała ogród że z misz/ maszu bylinowego jak u mnie powstawały piękne geometryczne nasadzenia bylin i to bez dodatkowych krawężników i obrzeży. Na podstawie tej metamorfozy Maja w Ogrodzie nakręciła cały odcinek dla TV o tym jak to wszystko Danusia tam robiła.
Przychodzi mi na myśl jeszcze "Ogród Tosi" gdzie też szefowa pomagała tworzyć geometryczne nasadze ia.
Musisz tam poszperać i poczytać a nawet podpytać jak im się udaje po kilku sezonach utrzymać ten geometryczny układ roślin.
anna_t 21:43, 09 sie 2016

Kasya napisał(a)
jak zobacze na zywo teren to moze latwiej mi bedzie wyobrazic sobie te plany

no pewnie bedziemy radziły
anna_t 21:44, 09 sie 2016

Rojodziejowa napisał(a)

Jest. Nawet kupiłam ostatnio odmianę "Snow Hill"

stacjonarnie czy net? jak net to daj namiary kochana, boska jest !
anna_t 21:45, 09 sie 2016

stychaz napisał(a)

Szałwia biała jest ale mniej popularna niż fioletowa.

A myślałaś o piwoniach? Mają też ładne liście. Zamieniłabym jarzmianki na piwonie.

czemu? jarzmianki gorzej wygladają po kwitnieniu?ale piwonie nie kwitną krócej?
anna_t 21:52, 09 sie 2016

Margarete napisał(a)
Za późno dotarłam do domu i weszłam na forum żeby usunąć tę moją wczorajszą fotkę...sorry.
Z szałwi nie rezygnuj to bardzo wdzięczna roślinka, długo kwitnie, powtarza kwitnienie, ładnie wygląda bez kwiatów - szczególnie te niskie kompaktowe odmiany. Mam od Finki Deep Blue i wiosną dokupię jeszcze różową też tę niską.
Wiem że teraz nie masz czasu ale w wolnej chwili przejrzyj wątek GabiK " W miniaturowym ogródku" - poznałaś Gabi u Bogdzi, ona dojechała trochę później z mężem i córką Laurką.
W jej ogrodzie modernizację robiła szefowa, właśnie tam zmieniała ogród że z misz/ maszu bylinowego jak u mnie powstawały piękne geometryczne nasadzenia bylin i to bez dodatkowych krawężników i obrzeży. Na podstawie tej metamorfozy Maja w Ogrodzie nakręciła cały odcinek dla TV o tym jak to wszystko Danusia tam robiła.
Przychodzi mi na myśl jeszcze "Ogród Tosi" gdzie też szefowa pomagała tworzyć geometryczne nasadze ia.
Musisz tam poszperać i poczytać a nawet podpytać jak im się udaje po kilku sezonach utrzymać ten geometryczny układ roślin.

Małgoś...wielkie dzięki.......uskrzydlasz, dodajesz otuchy
ogrod Gabi znam ale Tosię musze odwiedzić
z tym utrzymaniem układu to mi się nie wydaje to być jakimś mega problemem, każdy przecież "jakoś" rosliny sadzi a one i tak rosną jak chcą i je korygujemy. ksztalt tu według mnie nie ma znaczenia a raczej to na co słusznie Jusyna zwraca uwage: forma. rosliny obok siebie powinny się różnić pokrojem, liśćmi, kolorem i wtedy chyba układ się utrzyma..
nie usuwaj fotki,mi ona nie przeszkadza
ren133 21:57, 09 sie 2016

anna_t napisał(a)
dalej błądze we mgle....a takie coś?

tylko jak czesciec wyglada po zimie? :/
a moze barwinek Alba dać?

Też dobrze Trochę asymetrii wprowadziłaś
Jedynie zamieniłabym miejsce jeżówek z jarzmiankami I jeszcze coś ... osobiście nie lubię kostrzewy i ten czyściec mi nie pasi ... ja wkomponowałabym raczej runiankę/bergenię
Rojodziejowa 21:58, 09 sie 2016

anna_t napisał(a)

stacjonarnie czy net? jak net to daj namiary kochana, boska jest !

Niestety stacjonarnie i akurat byłam w innym mieście i podjechałam w jedno miejsce sprawdzić, czy mają to co chciałam. I mieli Jeszcze kupiłam sobie Deep Blue Field, ale Ty się w bielach lubujesz, więc ta Snow Hill fajnie wygląda

Ale z tego co widzę jest na byliny.farm. Nie kupowałam tam jeszcze, ale planuję bo mają tą Perowskią, którą chcę.