Za późno dotarłam do domu i weszłam na forum żeby usunąć tę moją wczorajszą fotkę...sorry.
Z szałwi nie rezygnuj to bardzo wdzięczna roślinka, długo kwitnie, powtarza kwitnienie, ładnie wygląda bez kwiatów - szczególnie te niskie kompaktowe odmiany. Mam od Finki Deep Blue i wiosną dokupię jeszcze różową też tę niską.
Wiem że teraz nie masz czasu ale w wolnej chwili przejrzyj wątek GabiK " W miniaturowym ogródku" - poznałaś Gabi u Bogdzi, ona dojechała trochę później z mężem i córką Laurką.
W jej ogrodzie modernizację robiła szefowa, właśnie tam zmieniała ogród że z misz/ maszu bylinowego jak u mnie powstawały piękne geometryczne nasadzenia bylin i to bez dodatkowych krawężników i obrzeży. Na podstawie tej metamorfozy Maja w Ogrodzie nakręciła cały odcinek dla TV o tym jak to wszystko Danusia tam robiła.
Przychodzi mi na myśl jeszcze "Ogród Tosi" gdzie też szefowa pomagała tworzyć geometryczne nasadze ia.
Musisz tam poszperać i poczytać a nawet podpytać jak im się udaje po kilku sezonach utrzymać ten geometryczny układ roślin.
Małgoś...wielkie dzięki.......uskrzydlasz, dodajesz otuchy
ogrod Gabi znam ale Tosię musze odwiedzić
z tym utrzymaniem układu to mi się nie wydaje to być jakimś mega problemem, każdy przecież "jakoś" rosliny sadzi a one i tak rosną jak chcą i je korygujemy. ksztalt tu według mnie nie ma znaczenia a raczej to na co słusznie Jusyna zwraca uwage: forma. rosliny obok siebie powinny się różnić pokrojem, liśćmi, kolorem i wtedy chyba układ się utrzyma..
nie usuwaj fotki,mi ona nie przeszkadza
Też dobrze Trochę asymetrii wprowadziłaś
Jedynie zamieniłabym miejsce jeżówek z jarzmiankami I jeszcze coś ... osobiście nie lubię kostrzewy i ten czyściec mi nie pasi ... ja wkomponowałabym raczej runiankę/bergenię
Niestety stacjonarnie i akurat byłam w innym mieście i podjechałam w jedno miejsce sprawdzić, czy mają to co chciałam. I mieli Jeszcze kupiłam sobie Deep Blue Field, ale Ty się w bielach lubujesz, więc ta Snow Hill fajnie wygląda
Ale z tego co widzę jest na byliny.farm. Nie kupowałam tam jeszcze, ale planuję bo mają tą Perowskią, którą chcę.