Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Zielonym od linijki - ogród Ivony 10:17, 16 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Ja też widziałabym tam drzewa

zamkną otwarty widok i optycznie osadzą dom w otoczeniu. No i garaż przy okazji
Zielonym od linijki - ogród Ivony 09:55, 16 lut 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

mnie się podoba z drzewami , jeszcze smukłymi. To chodzi o graby fastigiata, tak?- super

To już jest Was dwie bo Asia - navigatorka też tu za drzewami jest I narysowane są fastigiaty
Zielonym od linijki - ogród Ivony 09:50, 16 lut 2016

Do góry
ivo napisał(a)

Tutaj masz rację z tą geometrią Ja już jak rysuję to muszę mieć prostokąty kwadraty nasadzenia w linie a jakoś nie umię tak skomponować żeby to była taka luźna kompozycja. Pomyślę wieczorem i coś narysuję To jest to miejsce. Nie chciałam tam drzew sadzić ale tam jest szeroko na 8 metrów i jakoś tam pusto tak dlatego narysowałam te fastigiaty ale nie jestem pzrekonana.Po prostu mki tam brakuje jakiegoś wyższego piętra

mnie się podoba z drzewami , jeszcze smukłymi. To chodzi o graby fastigiata, tak?- super
Zielonym od linijki - ogród Ivony 09:48, 16 lut 2016

Do góry
ivo napisał(a)

tak też zrobię. A jakie hortensje rosną u malkul? O te : Mogłyby one być ?

https://pl.pinterest.com/pin/537054324295073228/

właśnie Misie - Polar Bear

oj nie- te na fotce to Incrediball, Misie przy domu ma - one lepsze na słońce są
Zielonym od linijki - ogród Ivony 09:42, 16 lut 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

A chcesz mieć tak geometrycznie mocno?
Ja bym pod dzrewami dała łan traw- mogą być rozplenice czy molinie , a buksy z trawami- sesleriami bym pomieszała. tak jakby ktos sypnął swobodnie bukszpanami, czyli gdzies 1, gdzieś kilka, nierówno. To w futrze z seslerii ( ale poczatkowo za wysoka bedzie troche do nich), albo w hakonehoa lub hakonehloa tez punktowo a reszta to dywan runianki ( bo tam półcień, tak?). Albo coś kwitnacego jak nie hakone.

Tutaj masz rację z tą geometrią Ja już jak rysuję to muszę mieć prostokąty kwadraty nasadzenia w linie a jakoś nie umię tak skomponować żeby to była taka luźna kompozycja. Pomyślę wieczorem i coś narysuję To jest to miejsce. Nie chciałam tam drzew sadzić ale tam jest szeroko na 8 metrów i jakoś tam pusto tak dlatego narysowałam te fastigiaty ale nie jestem pzrekonana.Po prostu mki tam brakuje jakiegoś wyższego piętra
Zielonym od linijki - ogród Ivony 09:37, 16 lut 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
a czyli tutaj- hortensje i miskanty są zawsze mocna kompozycją i efektowną- pewnie sadż. To na froncie może daj tuje i nie gracki, inne miskanty, np ozdobne z wiech, albo 1 odmiany w 2 warstwach- wyższej i niższej

tak też zrobię. A jakie hortensje rosną u malkul? O te : Mogłyby one być ?

https://pl.pinterest.com/pin/537054324295073228/
Zielonym od linijki - ogród Ivony 09:34, 16 lut 2016

Do góry
a czyli tutaj- hortensje i miskanty są zawsze mocna kompozycją i efektowną- pewnie sadż. To na froncie może daj tuje i nie gracki, inne miskanty, np ozdobne z wiech, albo 1 odmiany w 2 warstwach- wyższej i niższej
Zielonym od linijki - ogród Ivony 09:13, 16 lut 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

tak, cos takiego. Tuje jak narysowałaś, a miskanty już mogą być wypełnieniem części schodków.

Dobrze że się zrozumiałyśmy
Zielonym od linijki - ogród Ivony 09:06, 16 lut 2016

Do góry
ivo napisał(a)
A tak sobie siedzę przy winku i rysuje ale u mnie to jakoś tak wszystko geometryczne wychodzi nie wiem czemu i takie coś mi wyszło . To jest rabat między garażem a domem . Kule bukszpanowe pomiędzy nimi sesleria posadzona w prostokąty. Jakoś mi tam wychodzi te 3 drzewa narysowana fastigiaty ale może brzozy tam dam doorenbosy. I tam w nogi tych drzew trawy jakieś. Trochę zdjęcie kiepskie bo komórką robione ale zarys jest

A chcesz mieć tak geometrycznie mocno?
Ja bym pod dzrewami dała łan traw- mogą być rozplenice czy molinie , a buksy z trawami- sesleriami bym pomieszała. tak jakby ktos sypnął swobodnie bukszpanami, czyli gdzies 1, gdzieś kilka, nierówno. To w futrze z seslerii ( ale poczatkowo za wysoka bedzie troche do nich), albo w hakonehoa lub hakonehloa tez punktowo a reszta to dywan runianki ( bo tam półcień, tak?). Albo coś kwitnacego jak nie hakone.

Zielonym od linijki - ogród Ivony 09:01, 16 lut 2016

Do góry
gdzies chciałas hortensje- tam też? Mogą być przed miskantami, tylko wtedy nie jakies bardzo wysokie- np Polar Bear
Zielonym od linijki - ogród Ivony 09:00, 16 lut 2016

Do góry
ivo napisał(a)
Magnolio dzięki za Twoje zdanie ale nie wiem czy dobrze to zrozumiałam
"Schodkowa rabata- schodek przy rogu bym zrobiła dośc płytki, żeby jak najmniej robić zwężenie między nim a rabatą naprzeciwko, ta przy zakręcie domu.":

Coś takiego?
A te tuje to posadzić mam tak jak narysowałam tą zielona linię czyli wzdłóż płotu?
A na razie planu tam nie mam

tak, cos takiego. Tuje jak narysowałaś, a miskanty już mogą być wypełnieniem części schodków.
Typografia ogrodu 18:18, 15 lut 2016

Do góry
ivo napisał(a)

Czyli teraz ta lepsza częśc dnia i jutra z rana widze też Udanych zakupów. Była u Mnie magnolia ale niewiem czy ja ją dobrze zrozumiałam możesz zaglądnąć?
bylam ale sama nie wiem
Typografia ogrodu 18:11, 15 lut 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
teraz to juz tylko prysznic,kolderka kawka....a jutro gielda i kwiatki mam nadzieje

Czyli teraz ta lepsza częśc dnia i jutra z rana widze też Udanych zakupów. Była u Mnie magnolia ale niewiem czy ja ją dobrze zrozumiałam możesz zaglądnąć?
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 17:37, 15 lut 2016

Do góry
ivo napisał(a)
Jazzy polecane przez magnolię jest liriope spicata. Magnolia ma i pisała mi że jest super i zimuje bez problemu. Też bardzo lubię i na pewno będzie u mnie w ogrodzie

Czytałam o tej odmianie i jeśli gdzieś dorwę, na pewno nabędę Dzięki
Zielonym od linijki - ogród Ivony 17:10, 15 lut 2016

Do góry
Hej , widze że sobie poradziłyscie bardzo zgrabnie. Tyły poprawione bardzo zgrabnie.
Przód też.
Schodkowa rabata- schodek przy rogu bym zrobiła dośc płytki, żeby jak najmniej robić zwężenie między nim a rabatą naprzeciwko, ta przy zakręcie domu.

Jak masz duuzo miejsca, to może daj na schodkowej i szpaler tuj i gruby pas traw Przed nim. A i drzewa do nich tez by pasowały- takie mocne nasadzenia do dużego ogrodu dadzą rozmach.
Chyba że juz jest tam jakiś plan a ja nie doczytałam.

Liriope dla Ciebie czeka na przedwiośnie

W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 15:51, 15 lut 2016

Do góry
Jazzy polecane przez magnolię jest liriope spicata. Magnolia ma i pisała mi że jest super i zimuje bez problemu. Też bardzo lubię i na pewno będzie u mnie w ogrodzie
Ogród niby nowoczesny ale... 08:44, 15 lut 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

skalna jest niska- do 20 cm, ma wyraźnie niebieską barwę. W pokroju 'jeżowata' czyli stercząca kępka.Zakwita w kwietniu na baldo zielono
Heufleriana dorasta do ok 40 cm, ale kępę ma szeroką, żeby nie zlały się sadzonki w 1 futro, tylko kępy się odznaczały warto sadzić je co ok 50 cm. Jest bardziej zielona, mocniej fontannowa w kształcie, jakby miększą ma bryłę z wyglądu, kwitnie kila tyg wcześniej, już w marcu czranym kłoskami, które z czasem bledną.
/original.JPG[/img]

Magnolio - dobrze że zajrzałam bardzo dziękuję, w sumie wyobrażałam sobie że różnica jest prawie symboliczna ale na fotkach widzę że nie , czyli ja zostaję przy skalnej bo chcę ją na przedogródku- podobnie jak u Ciebie, czy mam ją sadzić co 30 cm - będzie ok ?

Ogród niby nowoczesny ale... 21:06, 14 lut 2016

Do góry
skalna
zaczyna w kwietniu

w maju szaleje. czasem jest taka że aż zbyt się wyciąga, wtedy ja ścinam na krótko i znów po 1-2 tyg jest sliczna

tu ścięta w maju

Potem już do jest ładna do przedwiośnia kiedy znów ja ścinam

Ogród niby nowoczesny ale... 20:38, 14 lut 2016

Do góry
katiaxx napisał(a)
Madziu
Albo Magnolio

czym się różni sesleria skalna od heuflera ?

bo tak po zdjęciu to nie widzę znacznych różnic

skalna jest niska- do 20 cm, ma wyraźnie niebieską barwę. W pokroju 'jeżowata' czyli stercząca kępka.Zakwita w kwietniu na baldo zielono
Heufleriana dorasta do ok 40 cm, ale kępę ma szeroką, żeby nie zlały się sadzonki w 1 futro, tylko kępy się odznaczały warto sadzić je co ok 50 cm. Jest bardziej zielona, mocniej fontannowa w kształcie, jakby miększą ma bryłę z wyglądu, kwitnie kila tyg wcześniej, już w marcu czranym kłoskami, które z czasem bledną.

marzec- s. heuflera ( wyskubana więc krótka kępa)

kwiecień- już zbladły kłosy, ale liście odrosły

lato- i taka jest do stycznia/lutego, zaraz potem warto ją wyskubać/ściąć

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 22:41, 12 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

A która odmiana jest bardziej pionowa?

Magnolia pisala ze ta jest bardziej pionowa od edith
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies