Tutaj masz rację z tą geometrią Ja już jak rysuję to muszę mieć prostokąty kwadraty nasadzenia w linie a jakoś nie umię tak skomponować żeby to była taka luźna kompozycja. Pomyślę wieczorem i coś narysuję To jest to miejsce. Nie chciałam tam drzew sadzić ale tam jest szeroko na 8 metrów i jakoś tam pusto tak dlatego narysowałam te fastigiaty ale nie jestem pzrekonana.Po prostu mki tam brakuje jakiegoś wyższego piętra
a czyli tutaj- hortensje i miskanty są zawsze mocna kompozycją i efektowną- pewnie sadż. To na froncie może daj tuje i nie gracki, inne miskanty, np ozdobne z wiech, albo 1 odmiany w 2 warstwach- wyższej i niższej
A chcesz mieć tak geometrycznie mocno?
Ja bym pod dzrewami dała łan traw- mogą być rozplenice czy molinie , a buksy z trawami- sesleriami bym pomieszała. tak jakby ktos sypnął swobodnie bukszpanami, czyli gdzies 1, gdzieś kilka, nierówno. To w futrze z seslerii ( ale poczatkowo za wysoka bedzie troche do nich), albo w hakonehoa lub hakonehloa tez punktowo a reszta to dywan runianki ( bo tam półcień, tak?). Albo coś kwitnacego jak nie hakone.
Czyli teraz ta lepsza częśc dnia i jutra z rana widze też Udanych zakupów. Była u Mnie magnolia ale niewiem czy ja ją dobrze zrozumiałam możesz zaglądnąć?
Hej , widze że sobie poradziłyscie bardzo zgrabnie. Tyły poprawione bardzo zgrabnie.
Przód też.
Schodkowa rabata- schodek przy rogu bym zrobiła dośc płytki, żeby jak najmniej robić zwężenie między nim a rabatą naprzeciwko, ta przy zakręcie domu.
Jak masz duuzo miejsca, to może daj na schodkowej i szpaler tuj i gruby pas traw Przed nim. A i drzewa do nich tez by pasowały- takie mocne nasadzenia do dużego ogrodu dadzą rozmach.
Chyba że juz jest tam jakiś plan a ja nie doczytałam.
Jazzy polecane przez magnolię jest liriope spicata. Magnolia ma i pisała mi że jest super i zimuje bez problemu. Też bardzo lubię i na pewno będzie u mnie w ogrodzie
Magnolio - dobrze że zajrzałam bardzo dziękuję, w sumie wyobrażałam sobie że różnica jest prawie symboliczna ale na fotkach widzę że nie , czyli ja zostaję przy skalnej bo chcę ją na przedogródku- podobnie jak u Ciebie, czy mam ją sadzić co 30 cm - będzie ok ?
skalna
zaczyna w kwietniu
w maju szaleje. czasem jest taka że aż zbyt się wyciąga, wtedy ja ścinam na krótko i znów po 1-2 tyg jest sliczna
tu ścięta w maju
Potem już do jest ładna do przedwiośnia kiedy znów ja ścinam
skalna jest niska- do 20 cm, ma wyraźnie niebieską barwę. W pokroju 'jeżowata' czyli stercząca kępka.Zakwita w kwietniu na baldo zielono
Heufleriana dorasta do ok 40 cm, ale kępę ma szeroką, żeby nie zlały się sadzonki w 1 futro, tylko kępy się odznaczały warto sadzić je co ok 50 cm. Jest bardziej zielona, mocniej fontannowa w kształcie, jakby miększą ma bryłę z wyglądu, kwitnie kila tyg wcześniej, już w marcu czranym kłoskami, które z czasem bledną.
marzec- s. heuflera ( wyskubana więc krótka kępa)
kwiecień- już zbladły kłosy, ale liście odrosły
lato- i taka jest do stycznia/lutego, zaraz potem warto ją wyskubać/ściąć