Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Kamienny ogród patykiem malowany 00:22, 30 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
A co masz do posadzenia?
Ja już kulki bukszpanowe posadziłam, przesadziłam żurawki, ID, jutro planuję Irgę.

Czekam jutro na fotki twoich zakupów.

Tak na marginesie: Czyściłam moje trawki i jedne ptasie łapki całe wyszły, jakby korzonki podcięte, albo coś ... Wzięłam do domu, zrobiłam rozsady, niemal wszystkie się przyjęły i na parapecie zaczęły kwitnąć. Trochę za bardzo przyspieszyłam im wegetację. Teraz trzeba czekać chyba do maja z ich wyjściem na dwór

Całą listę musiałabym naskrobać .... ale głównie hosty i orliki, a do przesadzenia wiekowy pieris czeka.
Nie miałam już miejsca na sianie i cierpliwości na pikowanie i kupiłam stipę...też stoi w doniczkach.

A Twoje trawki może po trochu hartować?
Już ma być cieplej...tylko jeszcze nocki zimne...przynajmniej u mnie.

PS. posadziłam już ciemierniki....zmieszałam skorupki z ziemią i umościłam im gniazdko jak trzeba....a następnego dnia jakieś licho jednego wykopało....chyba przez te skorupki...nie wiem czy coś z niego będzie.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 00:08, 30 mar 2016

Do góry
Mnie deszcz przegonił z ogrodu, potem było mocno zimno i wiało
Tu ma być ogród :) 23:59, 29 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Już teraz masz bardzo ładny trawnik.

zdjęcie chyba trochę przekłamuje, a naprawdę nie jest najlepiej.
Kamienny ogród patykiem malowany 23:55, 29 mar 2016

Do góry
A co masz do posadzenia?
Ja już kulki bukszpanowe posadziłam, przesadziłam żurawki, ID, jutro planuję Irgę.

Czekam jutro na fotki twoich zakupów.

Tak na marginesie: Czyściłam moje trawki i jedne ptasie łapki całe wyszły, jakby korzonki podcięte, albo coś ... Wzięłam do domu, zrobiłam rozsady, niemal wszystkie się przyjęły i na parapecie zaczęły kwitnąć. Trochę za bardzo przyspieszyłam im wegetację. Teraz trzeba czekać chyba do maja z ich wyjściem na dwór
Kamienny ogród patykiem malowany 23:45, 29 mar 2016

Do góry
Sylwia, jakbyś pisała o sobie. Przecież ty też wszystkim radzisz, a jak się nie ma zdania, to się choć czyta, podgląda i uczy od innych

Lecę spać, bo rano do pracy
Ogródek Iwony II 23:43, 29 mar 2016

Do góry
Sylwia, teraz sadzi się już róże i roślinki z gołym korzeniem. Więc te, które mają korzonki z ziemią - jeszcze lepiej się przyjmą. Tylko trzeba podlewać, aby nie zasuszyć
Teraz jeszcze nie ruszyła pełna wegetacja, wiec roślinki będą miały czas zadbać o system korzeniowy
Ogródek Iwony II 23:35, 29 mar 2016

Do góry
Sylvana napisał(a)

Ja planuję przesadzanie ale nie wiem czy już mogę.

Myślę, ze możesz... Dziewczyny już przesadzają. Za chwilę forsycje będą kwitły. Myślę, ze to dobry czas
Kamienny ogród patykiem malowany 23:33, 29 mar 2016

Do góry
Przede wszystkim fajnie, że jesteś, bo już myslałąm, ze sobie poszłąś na dobre

Po drugie zdrówka życzę Tobie i domownikom, bo jak go niema - to się nic nie chce

Po trzecie sto lat ...

Po czwarte - zaspokoiłaś mój apetyt na fotki.
Piszesz, ze wpadłaś na chwilkę, a już motylki i bzyczki się złapały na portrety. Sylwia, uwielbiam twoje zdjęcia. Robisz je z tak lekką ręką, z takim polotem.

Buziaki zostawiam
Chaos oswajany 23:28, 29 mar 2016

Do góry
Hej, już po Świętach. Chyba trzeba zacząć działać ogrodowo
Ogródek Iwony II 23:25, 29 mar 2016

Do góry
Sylvana napisał(a)
Witam z nowym sezonem w nowym wątku....stron do nadrobienia już sporo a zanim nadrobię przybędzie pewnie drugie tyle bo gnasz jak pędziwiatr...pozdrawiam

Cześć Sylwia, wróciłaś Nie masz pojęcia, jak się cieszę
Ogródek Iwony II 23:24, 29 mar 2016

Do góry
Zastanawiałam się nad wyrzuceniem tawuły z tej rabaty, ale już nie mam dokąd

Chciałabym też, by ta rabata była spójna z tą po drugiej stronie przejścia, by pomysł bukszpanu po L powtórzyć. Mam tak na kilku rabatach i chcę kontynuować w miarę dosadzeń
Tu jest kostka z bukszpanu:

Tylko teraz po zimie żurawki czerwone wyglądają, jakby ich nie było. Nie wiem, czy żyją. Może będzie trzeba je zastąpić czymś innym?
Ogródek Iwony II 23:10, 29 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Aniu, jakbym czytała historię mojej rabaty, likwidowanej i przerabianej po nowemu
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4579-ogrodek-iwony?page=323#post_3

Nie wyleczyłam się jednak z barwinka, są powody, że zostawiłam sobie go troszkę. Przede wszystkim jest zimozielony, w miejscu, gdzie jest - nikomu nie przeszkadza, a mam do niego sentyment

Hakone jeszcze nie mam, mam nadzieję w tym roku kupić kilka sztuk. Coraz więcej jest w ogrodzie miejsc, gdzie by pasowała

Mam jeszcze do wykorzystania 5 małych kuleczek Danica, ale nie wiem, czy to jest dobre dla nich miejsce

Hmm, to może te kuleczki przed tawułę? Ja bym je dała w lekkim łuku. No nie wiem co się tak uparłam na oddzielenie tej tawuły.
Ogródek Iwony II 23:09, 29 mar 2016

Do góry
Shemsi napisał(a)
Ależ plany! Moja motywacja rośnie, jak to czytam Będzie pięknie!

Do wrzosów we własnym ogrodzie się skutecznie zniechęciłam, jak mój Tata miał je kiedyś na działce. Mimo to zachwycają mnie jak są takie świeże i pełne koloru i pewnie na jesieni znowu kupię do domu

Weroniko, Danusia stworzyła kilka pięknych wrzosowisk.
http://www.gardenarium.pl/photos/project/6/3393/IMG_0536.JPG
http://www.gardenarium.pl/photos/project/20/3555/DSC05183.JPG
https://pl.pinterest.com/pin/529876712386993994/
https://pl.pinterest.com/pin/529876712386993985/

Nie każdemu się udaje, wrzosy lubią odpowiednie dla siebie miejsce z kwaśnym podłożem...
Ale jako sezonowa dekoracja - bardzo są ładne
Ogródek Iwony II 22:56, 29 mar 2016

Do góry
Zana napisał(a)
Usuwanie barwnika wspominam jak jeden z większych koszmarów. Przejęliśmy działkę po dziadkach mojego ema, na której przez ok. 10 lat prawie nic nie było robione. Barwinek przez ten czas poczuł się panem na włościach i zawładnął pokaźnym obszarem. Rozwaliłam sobie nadgarstki od wyrwania go i jestem z barwnika skutecznie wyleczona.

Jeżeli nie jesteś pewna tego miejsca, to może na razie ulokuj tam bukszpany, irgę i wrzosy i poczekaj na natchnienie. A może kępki żółtej hakone? (Aureola lub All Gold).

Aniu, jakbym czytała historię mojej rabaty, likwidowanej i przerabianej po nowemu
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4579-ogrodek-iwony?page=323#post_3

Nie wyleczyłam się jednak z barwinka, są powody, że zostawiłam sobie go troszkę. Przede wszystkim jest zimozielony, w miejscu, gdzie jest - nikomu nie przeszkadza, a mam do niego sentyment

Hakone jeszcze nie mam, mam nadzieję w tym roku kupić kilka sztuk. Coraz więcej jest w ogrodzie miejsc, gdzie by pasowała

Mam jeszcze do wykorzystania 5 małych kuleczek Danica, ale nie wiem, czy to jest dobre dla nich miejsce
Asi ogródek pod świerkami 22:25, 29 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Asiu, masz dylemat nad drzewami?
To zależy od stylu ogrodu. Twój jest taki troszkę sielski, więc ja bym skłaniała się za wiśniami.
Ja u siebie posadziłam między wiśniami miskanta ML oraz red barona przed nimi. Uzupełniłam krwistą żurawką.
W tym roku powinien być efekt, bo sadziłam w upały zeszłoroczne i sporo trawki odchorowały. Ale z wiśni jestem zadowolona. Mam Pisardii
Równo szczepione.

Dziękuję Iwona za inspirację , rady i fotki. Mój ogród jaki ma styl sama nie wiem do dziś .Ładne Twoje pisardii. Ja dam je jednak bardzo rzadko. Pomiędzy nimi chciałam posadzić trawy i lawendę ale teraz do tych wiśnie to lawenda średnio mi pasuje. Danusia hortensje proponuje ale tu za mało miejsca na nie. Co zatem ?
Tu ma być ogród :) 22:20, 29 mar 2016

Do góry
Już teraz masz bardzo ładny trawnik.
Ogródek Iwony II 22:19, 29 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Asiu, moje deski jutro przyjadą. Już są wybrane. Myślę, ze w sobotę Zbyszek je złoży, wtedy jeszcze pomalować

Co już będziesz siałą?

Asiu, co do drzew u Ciebie, ja bym poszła w wiśnie ozdobne. Ja mam Pisardii. Równo szczepione W tym roku będą u mnie po raz pierwszy kwitły Między nimi mam miskanta ML i Red Barona
Zdjęcie z września - miesiąc po posadzeniu:

Iwona dzięki za fotki wiśni.Ładne są. Chyba się skłonię ku nim. Tylko pozostaje mi znaleźć w szkółce. Ładna wogóle ta rabata
Co ile sadziłaś te wiśnie?
Ogród Mirelli 22:18, 29 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Dopisz sobie jeszcze bodziszki

OK dopisałam
Ja i mój ogródek, a może ogród 21:49, 29 mar 2016

Do góry
Masz piękne żonkile. Moje w zeszłym roku o tej porze już kwitły, a teraz ledwo z ziemi wystają
Zapomniały, ze to już wiosna idzie
Ogródek Iwony II 21:44, 29 mar 2016

Do góry
Tu, gdzie kostka bukszpanowa albo kulki - tego miejsca nie jestem pewna. Na tej rabacie jest już tawuła wczesna, niedługo będzie kwitła na biało, niebieski barwinek - jedyne miejsce, gdzie zostawiłam kilka sadzonek jako pozostałość po starych nasadzeniach - sporo go wywaliłam z ogrodu ... i cyprys lawsona.
Bukszpany mam dwuletnie, nie będzie od razu spektakularnie. Dziś nie dałam rady ... padał deszcz i zrobiło się mocno zimno...
Jak posadzę, zrobię fotki... może coś się wymyśli, albo zostawię na potem ...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies