Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

Zana 20:21, 29 mar 2016

Iwk4 napisał(a)
Dziś, jak pogoda pozwoli, planuję popracować nad tą rabatą:

Ziemia nawieziona, zasilona obornikiem, i kompostem, tydzień temu przekopana.
Plan jest taki:

Znak zapytana - to kulki - jakie?

A może powtórzyć kostkę bukszpanową z sąsiedniej rabaty?

Jak tak sobie patrzę na Twój plan to nasuwa mi się taka myśl, żeby pasek bukszpanów dać jeszcze przed tawułą (ona jest taka poczochrana i ja bym ją oddzieliła, ale to taka luźna myśl). Czyli byłyby dwa krótki boki bukszpana i jeden długi (mam nadzieję, że wiesz o co mi chodzi). W tym otwartym prostokącie irga, może małe kuleczki cisowe i pomiędzy nimi wrzosy. Regularna kostka bukszpanowa przy tej tawule mi się jakoś nie widzi.
Iwk4 21:44, 29 mar 2016

Tu, gdzie kostka bukszpanowa albo kulki - tego miejsca nie jestem pewna. Na tej rabacie jest już tawuła wczesna, niedługo będzie kwitła na biało, niebieski barwinek - jedyne miejsce, gdzie zostawiłam kilka sadzonek jako pozostałość po starych nasadzeniach - sporo go wywaliłam z ogrodu ... i cyprys lawsona.
Bukszpany mam dwuletnie, nie będzie od razu spektakularnie. Dziś nie dałam rady ... padał deszcz i zrobiło się mocno zimno...
Jak posadzę, zrobię fotki... może coś się wymyśli, albo zostawię na potem ...
Zana 22:09, 29 mar 2016

Usuwanie barwnika wspominam jak jeden z większych koszmarów. Przejęliśmy działkę po dziadkach mojego ema, na której przez ok. 10 lat prawie nic nie było robione. Barwinek przez ten czas poczuł się panem na włościach i zawładnął pokaźnym obszarem. Rozwaliłam sobie nadgarstki od wyrwania go i jestem z barwnika skutecznie wyleczona.

Jeżeli nie jesteś pewna tego miejsca, to może na razie ulokuj tam bukszpany, irgę i wrzosy i poczekaj na natchnienie. A może kępki żółtej hakone? (Aureola lub All Gold).
Asiuniaa 22:19, 29 mar 2016

Iwk4 napisał(a)

Asiu, moje deski jutro przyjadą. Już są wybrane. Myślę, ze w sobotę Zbyszek je złoży, wtedy jeszcze pomalować

Co już będziesz siałą?

Asiu, co do drzew u Ciebie, ja bym poszła w wiśnie ozdobne. Ja mam Pisardii. Równo szczepione W tym roku będą u mnie po raz pierwszy kwitły Między nimi mam miskanta ML i Red Barona
Zdjęcie z września - miesiąc po posadzeniu:

Iwona dzięki za fotki wiśni.Ładne są. Chyba się skłonię ku nim. Tylko pozostaje mi znaleźć w szkółce. Ładna wogóle ta rabata
Co ile sadziłaś te wiśnie?
Shemsi 22:38, 29 mar 2016

Ależ plany! Moja motywacja rośnie, jak to czytam Będzie pięknie!

Do wrzosów we własnym ogrodzie się skutecznie zniechęciłam, jak mój Tata miał je kiedyś na działce. Mimo to zachwycają mnie jak są takie świeże i pełne koloru i pewnie na jesieni znowu kupię do domu
Iwk4 22:56, 29 mar 2016

Zana napisał(a)
Usuwanie barwnika wspominam jak jeden z większych koszmarów. Przejęliśmy działkę po dziadkach mojego ema, na której przez ok. 10 lat prawie nic nie było robione. Barwinek przez ten czas poczuł się panem na włościach i zawładnął pokaźnym obszarem. Rozwaliłam sobie nadgarstki od wyrwania go i jestem z barwnika skutecznie wyleczona.

Jeżeli nie jesteś pewna tego miejsca, to może na razie ulokuj tam bukszpany, irgę i wrzosy i poczekaj na natchnienie. A może kępki żółtej hakone? (Aureola lub All Gold).

Aniu, jakbym czytała historię mojej rabaty, likwidowanej i przerabianej po nowemu
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4579-ogrodek-iwony?page=323#post_3

Nie wyleczyłam się jednak z barwinka, są powody, że zostawiłam sobie go troszkę. Przede wszystkim jest zimozielony, w miejscu, gdzie jest - nikomu nie przeszkadza, a mam do niego sentyment

Hakone jeszcze nie mam, mam nadzieję w tym roku kupić kilka sztuk. Coraz więcej jest w ogrodzie miejsc, gdzie by pasowała

Mam jeszcze do wykorzystania 5 małych kuleczek Danica, ale nie wiem, czy to jest dobre dla nich miejsce
Iwk4 23:09, 29 mar 2016

Shemsi napisał(a)
Ależ plany! Moja motywacja rośnie, jak to czytam Będzie pięknie!

Do wrzosów we własnym ogrodzie się skutecznie zniechęciłam, jak mój Tata miał je kiedyś na działce. Mimo to zachwycają mnie jak są takie świeże i pełne koloru i pewnie na jesieni znowu kupię do domu

Weroniko, Danusia stworzyła kilka pięknych wrzosowisk.
http://www.gardenarium.pl/photos/project/6/3393/IMG_0536.JPG
http://www.gardenarium.pl/photos/project/20/3555/DSC05183.JPG
https://pl.pinterest.com/pin/529876712386993994/
https://pl.pinterest.com/pin/529876712386993985/

Nie każdemu się udaje, wrzosy lubią odpowiednie dla siebie miejsce z kwaśnym podłożem...
Ale jako sezonowa dekoracja - bardzo są ładne
Zana 23:10, 29 mar 2016

Iwk4 napisał(a)

Aniu, jakbym czytała historię mojej rabaty, likwidowanej i przerabianej po nowemu
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4579-ogrodek-iwony?page=323#post_3

Nie wyleczyłam się jednak z barwinka, są powody, że zostawiłam sobie go troszkę. Przede wszystkim jest zimozielony, w miejscu, gdzie jest - nikomu nie przeszkadza, a mam do niego sentyment

Hakone jeszcze nie mam, mam nadzieję w tym roku kupić kilka sztuk. Coraz więcej jest w ogrodzie miejsc, gdzie by pasowała

Mam jeszcze do wykorzystania 5 małych kuleczek Danica, ale nie wiem, czy to jest dobre dla nich miejsce

Hmm, to może te kuleczki przed tawułę? Ja bym je dała w lekkim łuku. No nie wiem co się tak uparłam na oddzielenie tej tawuły.
Sylvana 23:23, 29 mar 2016

Witam z nowym sezonem w nowym wątku....stron do nadrobienia już sporo a zanim nadrobię przybędzie pewnie drugie tyle bo gnasz jak pędziwiatr...pozdrawiam
Iwk4 23:24, 29 mar 2016

Zastanawiałam się nad wyrzuceniem tawuły z tej rabaty, ale już nie mam dokąd

Chciałabym też, by ta rabata była spójna z tą po drugiej stronie przejścia, by pomysł bukszpanu po L powtórzyć. Mam tak na kilku rabatach i chcę kontynuować w miarę dosadzeń
Tu jest kostka z bukszpanu:

Tylko teraz po zimie żurawki czerwone wyglądają, jakby ich nie było. Nie wiem, czy żyją. Może będzie trzeba je zastąpić czymś innym?