Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Przerwa na kawę... 14:52, 14 cze 2021

Do góry
Różyczki - Darcey Bussell

Nówka sztuka nieśmigana Harlow Carr

I zapączkowana zamknięta rano hutemia - Eyes for You
Przerwa na kawę... 14:46, 14 cze 2021

Do góry
Przy tarasie mam małe co nieco do poskubania Kwitnie w skrzynce szczypior (do serka go już nie użyję ale ładny jest więc mu to daruje. Jak przekwitnie to zetnę i od nowa ruszy. Kwitnie też bardzo ładnie szałwia lekarska (między szczypiorkiem drobne kwiaty, kolorystycznie są identyczne)

Zadziwiają mnie drzewa. Buk niwak bardzo ładnie się zagęszcza. Kanzan mam wrażenie, ze jest 2 razy wyższy niż był. Ładnie też rośnie Nigra. Ta to już jest kawał drzewa.

Mniszek toleruję tylko w formie rdzawej kuli. Nie wiem, czemu ktoś tę ozdobę tak nazwał.
Zieleń, drewno i antracyt 14:45, 14 cze 2021

Do góry
Witaj Moniko U mnie jeszcze młodo i dość łyso, ale staram się na zdjęciach tego nie pokazywać Okolice wokół rzeczywiście trafiły nam się piękne i jeszcze pełne dzikich zwierząt.

Po wczorajszych wichurach dzisiaj słońce i przyjemne ciepełko.
Róże się rozkręcają
Emelie, Queen i nie różana babcina piwonia

MW przesadzana i mocno cięta w zeszłym roku, ma sporo kwiatów, ale tak nisko, że ciężko zdjęcia się robi. A do tego pod ciężarem "zerkają" w dół.
Przerwa na kawę... 14:41, 14 cze 2021

Do góry

Dla odmiany druga strona, pod domem
Przerwa na kawę... 14:39, 14 cze 2021

Do góry
Okolice ławki. Jednak dobrze, że ją tu przestawiłam. Po prostu mi ona tu pasuje.
Przerwa na kawę... 14:37, 14 cze 2021

Do góry
Koło rdzawe zarosło wilczomleczem Purpurea. Potwór się zrobił. Jako jedyny przetrwał zimę praktycznie bez szwanku. Lubię go bo te jego kwiaty robią się z czasem bardziej zielone niż żółte.

Z tyłu na płocie kwitnie powojnik z odzysku. Na owalnej wegetował a tu nagle rozwinął skrzydła. A myślałam, że już po nim.
W ogródku Martki 14:26, 14 cze 2021

Do góry
Dziewczyny, czyli to nie był raj. Wracam bez zabójczych zakupów! Tylko klony, z bylin nic! A tyle sobie obiecywałam…. jeszcze lecę do Skubianki. Lista zakupów nadal tak samo długa!
Edit: nie jest źle, byliny są!
A wcześniej klony:

Wolnych miejsc brak, czas wracać do domu!
Mój ogrodowy pamiętnik 14:08, 14 cze 2021

Do góry
Nowa12 napisał(a)
A ten powojnik wiosenny Ai-Noir zawsze bardzo obficie i długo kwitnie i jeszcze ani razu nie złapał uwiądu. Powojników też nie rozumiem bo pozostałe to albo uwiąd łapią albo kwitną tak sobie .

To ja tak samo powojników nie rozumiem. U mnie jeszcze szałwie, przetaczniki i ostróżki niezrozumiałe. Po zimie nie pokazują się. A u Ciebie całkiem dobrze sobie radzą. Stipa chyba też mi padła, bo żadna nie wygląda jak Twoje.
Rododendronowy ogród II. 14:05, 14 cze 2021

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Bodzia...

Nie musisz do nas zaglądać, my Tobie napiszemy co u nas ciekawego. Wrzuć tylko czasami jaki obrazek.. patrzyłam na te moje RH i tak mi było żal, że nie pokazujesz swoich. Rozmawiamy czasami, ale rozmowa nie pokaże tego co mogą zobaczyć oczy.

Podzielam zdanie Małej Mi.
"Wrzuć tylko czasami jaki obrazek".
Pozdrawiam

Ogrodowe wariacje 13:59, 14 cze 2021

Do góry
Wiaan napisał(a)
Różanka jest obecnie moją ulubioną rabatą, potrzebny był mi busz w tych prostych nasadzeniach, aż mi się buzia do niej uśmiecha gwiazdy to stipy na tą chwilę ale jak pokażą się kwiaty... szalwia Deep Blue na przodzie to był jednak dobry wybór a tak się jej obawiałam tutaj.

Mirella teraz rozumiem dlaczego tak lubisz różaną u siebie

Bo brawo, bardzo ładnie
A co ty robisz,że masz takie ładne i duże stipy ??
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 13:58, 14 cze 2021

Do góry
kasiek napisał(a)

Tak, na upały jest ten las super, cienie nie brakuje, ale warzyw nie mam jak uprawiać bo słońca mam sporo tylko na trawniku, reszta w półcieniu. Ale nie żałuje, bo wolę las...

Piękny ten Twój las
Przerwa na kawę... 13:54, 14 cze 2021

Do góry
Jabłonka mimo cięcia jest tak gęsta, że w narożniku panuje cień, przez praktycznie większość dnia.

Rutewka teraz króluje. Była tak duża, że ja ciapnęłam na pół, teraz w trakcie kwitnienia. Na razie nie ma oznak, aby jej to zbytnio przeszkadzało.

No i wyostrzone lustro zamiast rdzawego kwiatu. Tak to jest jak się człowiek spieszy...

Na koniec ta część ogrodu widziana z dalszej perspektywy
Przedogródek pod dębem 13:53, 14 cze 2021

Do góry
Czosnek Globemaster ma kwiatostany większe od ludzkiej głowy. Na tle brązowej żurawki i otoczony żurawką krwistą Rubby Bells, pięknie się prezentuje

kiedy moje róże będą tak dorodne?

A czy w Miłkowie jest trawa Miłka?

obok Złocieni Różowych nie mogłem przejść obojętnie

cdn.
Przerwa na kawę... 13:50, 14 cze 2021

Do góry
Cięta magnolia. Można? można jest u mnie ze 4 czy 5 lat

Klonik będzie z tych szerszych, niestety dla mnie. Odmiana Moonrise.

Pod jabłonką, z bliska i z daleka
Przerwa na kawę... 13:45, 14 cze 2021

Do góry
Rabata obok ciurkadełka z każdej strony
Przerwa na kawę... 13:42, 14 cze 2021

Do góry
Huśtawka rządzi często w trakcie roboty siadam i patrzę na ogród. Żeby jeszcze tak komary wieczorem nie cięły...

Narożnik i ciurkadełko w tym roku wyglądają fajnie. Już musiałam akcję cięcia zrobić, mahonia skrócona o połowę. Za póżno to zrobiłam ale trudno. Jabłonka straciła jedna dużą gałąź. Donice przy ciurkadełku zostały odmalowane, sam pojemnik na wodę zagłębiony bardziej i przesunięty do przodu. W końcu widzę jak woda ciurka
Przedogródek pod dębem 13:41, 14 cze 2021

Do góry
w Ogrodzie jest alejka z białymi różami

co roku mnie zachwyca.

Minąłem czesaną wiatrem trawę. Niestety nie znalazłem tabliczki

i ostrogowca czerwonego
Przedogródek pod dębem 13:35, 14 cze 2021

Do góry
Z daleka rzucał się w oczy ogromny krzew

to dereń Kousa

Dostrzegłem również Pokoślin Baldaszkowaty

Prawda, że uroczy?
Przedogródek pod dębem 13:29, 14 cze 2021

Do góry
nie omieszkałem zaczepić smoczycy

Dla zobrazowania wielkości tej roślinki zamieszczam zdjęcie z A.

Staw urzeka ilością i urodą lilii.

Moją uwagę zwróciła Kolkwicja chińska. Imponujący okaz. Kaskada kwiecia.
Za drzwiami do ogrodu... 13:23, 14 cze 2021

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Aniu, dziękujemy bardzo za gościnę w twoim domku i ogrodzie.
Zawsze jest przepiękny , wypielęgnowany na maxa i inspirujący.
Za fantastycznie spędzony czas z wami i Agusią.
I ten wspólnie spędzony czas .Kilka godzin jak jedna chwila.
To nic nie szkodzi, że dzisiejsza niedzielą nie dopisała ciepełkiem , czy słoneczkiem. Zapalonym ogrodowiskowym dziewczynom deszcz nic , a nic nie szkodzi. I tak wszędzie wejdą i każdej roślince się przyjrzą.

Zostawiam ku pamięci kilka zdjęć z dzisiejszego przemiłego spotkania w przepięknym i jak zawsze idealnym ogrodzie i jakże inspirującym.
Apetyt na dalsze spotykania obudzony I na nowe rośliny też

Aniu, świetne spotkanie z Wami jak zawsze i niezła pamiątka zdjęciowa : połowa czerwca , a my w kożuchach zziębnięte i zmoknięte, robimy kolejny obchód ogrodu zdjęcia i tak nie oddają tej wstrętnej aury Roślinki w deszczu też urocze , choć niektóre leżą od jego ciężaru. A dzisiaj proszę: piękna pogoda, słoneczko i już 20 stopni! Musiałam dziś te roślinki popodpierać, doprowadzić do pionu, pozakładać obejmy.
Nie zamknęłam po waszej wizycie furtki na ogród warzywny i dziś rano w pół do piątej obudził nas dziwny odgłos, pod oknem sypialni wędrował sobie taki gość: Zdjęcie niewyraźne, bo jeszcze mrok i pospiesznie robione przez szybę, a on biegał jakby szukał wyjścia z powrotem.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies