Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 13:56, 25 maj 2021

Do góry
Przyszłam z pociechą w sprawie azalii. Mam ich 7 – żółte: 'Klondyke', 'Anneke', 'Sunte Nectarine' i czerwone: 'Fireball', 'Feuerwerk' – w różnym wieku i nie pamiętam, która jest która. Ta na zdjęciach to pewnie 'Fireball', bo kwitnie czerwono i ma bardzo ciemne liście.
Posadziłam zgrabny krzaczek, który zaczął chorować i marniał w oczach. Nie wiem co mu zrobiłam, że udało mi się go uratować, ale został z niego smętny kikut, goły patyk bez nowych przyrostów i przez parę lat kwitł tylko kilkunastoma kwiatkami. Tzn. rósł tylko pęd główny i urósł do 140 cm. Zero rozrastania na boki. Bałam się ciąć, żeby całkiem nie zmarniała. W zeszłym roku straciłam nadzieję, że wypięknieje i zamierzałam ją zastąpić inną azalią, ale covid mi przeszkodził. I... proszę bardzo, tak wygląda dziś.
Daj swojej szansę

(zdjęcia poźniej usunę)
Ogród Basi i Romka 13:45, 25 maj 2021

Do góry
Narazie na zielono
Aronia i powiększona zielona kwietna łączka

Pieniek postawiony na chwilę, stał się domkiem dla owadów, pełno w nim otworków i wlatują tam murarki

Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 13:27, 25 maj 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)
Tego tulipana też mam, kupowałam jako Salmon Parot w Biedrze ale to raczej nie jest to. A twój jak był opisany?

Ślicznie ci rodki już kwitną, róże bardzo duże, zdrowe widać i zapożyczony krajobraz za płotem doskonale współgra z ogrodem. Bardzo eleganckie widoki.
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 13:22, 25 maj 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)
Ogród w maju - zapraszam

Milunia, przepięknie, jak pocztówka, jeszcze z tym tłem zapożyczonym i niebieskim basenem!
Bardzo lubię połączenie żółtego i fioletowego.

Cudnie, pięknie skomponowalaś ogród!
Pozdrawiam serdecznie
Wilczy ogród 13:03, 25 maj 2021

Do góry
Magleska napisał(a)

Fajnie Flip z Flapem wyglądają
Przerwa na kawę... 13:01, 25 maj 2021

Do góry
Hehe, tak też się zdarza.

Moje obie sosny drobnokwiatowe. Po lewo w czarnej doniczce Negishi a po prawo NN. Z bliska igły są bardzo podobne ale różnią się pokrojem i kolorem pylników/kwiatów. W sumie można by nalewkę z tego zrobić, hmmm...

Kwiat i szyszka Negishi

Kwiat i szyszka NN

Tak patrzę na Negishi, może bałwanka z niej zrobię...
Przerabianie ogródka pod swój gust 12:56, 25 maj 2021

Do góry
To len niebieski pieknie u mnie zimuje i dlugo kwitnie.
A wiesz, ze nawet nie chce by pien byl zasloniety- chce zeby rosl tym razem nie za gesto-by nie chorowal na innej podwyzszonej rabacie zbiory byly niesamowite.Wiec tym razem mam nadzieje, ze tez beda
Wilczy ogród 12:47, 25 maj 2021

Do góry
Magleska napisał(a)

Darcia masz rację -kupę serca i pracy wkładam w ten ogród ....zrobię tą ostatnią rabatę i narazie robię stop ,bo ręce odmawiają mi posłuszeństwa -nie mogę spać ,tak mnie w nocy bolą ....
i na ten sezon chyba koniec prac ....co prawda marzy mi się duże oczko wodne ,ale w domu kręcą nosami na ten pomysł ....a bo żaby ,komary ,ryby ....itp itd

czas rodków dla Ciebie
Buziaki

Madzia, rodki piękne, kolorystycznie bardzo pasują z klonami
Ja w moim oczku nie mam komarów, tu na górce za bardzo słońce grzeje, komary nie trzymają się, za to jak latem wchodzi cień na warzywnik to szybko muszę podlewać i spierniczać bo tam w łące komary zjadłyby człowieka żywcem. Ale u innych jak mają więcej cienia może to być problem.
Odpoczywać też trzeba, bo jak ktoś chapie i chapie to łatwiej o wypalenie, przytłoczenie i zmęczenie
Abe podziwiam Twoją pracowitość, której odpoczynek i cieszenie się ogrodem w dalszym sezonie Ci nie zabierze
Buziaki
Zielony zakątek z Antonówką 12:47, 25 maj 2021

Do góry
Mariposa napisał(a)

A cóż to za śliczny kompaktowy powojnik? On jest taki niski, czy po prostu jeszcze młody? Śliczne ma kwiaty

Elu, znalazłam nazwę tego powojnika, to Clematis 'Innocent Blush' Z uwagi na stanowisko w jakim przyszło mu rosnąć, czyli mało słońca - bo za budynkiem i pod jarzębiną jest jaśniutki, prawie że biały Rośnie na rozpiętych 2 pionowych linkach stalowych na każdym boku nogi pergoli i jest gęsty, ma dużo pędów i dlatego wygląda na kompaktowy

Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 12:41, 25 maj 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)

Mirelko dzięki za piękną porcję zdjęć . Majowy należy do czosnków i rodków
Czy to ta rabata na której ostatnio sadziłaś rodki?
Pokaż ją z dalszej odległości proszę.
Coraz bardziej się do rodków przekonuję jakoś
Przerabianie ogródka pod swój gust 12:28, 25 maj 2021

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)

Co mi sie tu wysialo?Niedaleko sa orliki..

Ładnie odbija chory klonik, za chwilę cały pień będzie zasłonięty

co to za roślinka, niesamowicie wygląda

Na tak małych siewkach się nie znam

Niesamowity ten warzywnik, ciekawa jestem jak zbiory się udadzą
Ogród z koroną w tle 12:21, 25 maj 2021

Do góry
w maju 2020 zrobiła się buda a przed nią buki i Sesleria jesienna

Wjechał też basen...

brzozy się zazieleniły

I rabata nabrała kształtu i kamienia

Przerabianie ogródka pod swój gust 12:17, 25 maj 2021

Do góry
Druga rabata warzywna gotowa-jeszcze tylko jedna duza i jedna nizsza

Moj chory klon odrodzil sie po drastycznym cieciu.Jeszcze wyglada jak pokraka ale najwazniejszy ze zdrowy jest mam nadzieje, ze tak zostanie.

Co mi sie tu wysialo?Niedaleko sa orliki..

Ogród z koroną w tle 12:09, 25 maj 2021

Do góry
Ta część ogrodu jest dość funkcyjna.
Po pierwsze w lecie jest tu basen, po drugie mamy tu palenisko, wędzarnie ale także i miejsce gospodarcze wraz z kompostownikiem.
Trzeba to wszystko było ogarnać jakoś a zwyczajowo poczatkie była łopata i zrywanie trawy pod którą były masy pędraków....
Mędzy bukami a kostką posadziłam miskanty Czerwony Krater, a wzdłuż kostki rozplenicę Lady U.

z końcem kwietnia postanowiliśmy ogarnać domek gospodarczy i cały bajzlownik gospodarczy...

a dalsze prace z łopatą się toczyły...
Sezon 2017 u Hanusi 12:05, 25 maj 2021

Do góry
Jolu, nie poznałam, nowy awatarek. Zmian nie widać. Mina radosna.

U Pszczółki łatwiejsza sprawa, bo ogród przy domu, i można sobie w różny sposób poradzić, a w kompleksie ROD są jeszcze zakazy na wolność, całkowicie moją.

Dziękuję, za przypomnienie tematu , najlepiej bezpośrednio do niej napiszę.

Dziś już ochłonęłam w temacie, i większość z oka zniknęła. Została mi do rekonstrukcji głółówna rabata, ale i ta z grubsza zasypana. Trudna rabata, bo w cieniu. Ale u mnie już większość cienia jest. oradzę z tym co mam. Trzeba gdzie niegdzie poluzować.

Właśnie pada. Ale ma być tylko przelot większej chmury, potem znów słońce, więc po 17-tej znów ogród. Jesienią wybrałam jednoroczne odrosty truskawek na nową rabatkęna zimę. Wiosną nie zabrałam się za nią, były inne priorytety, a teraz kwitnie. No i niech zostanie do zbiorow. Rh nie kwitł, ale przyrosty będą, i tam mam 2 hortki bukietowe i hibiskus. I wystarczy. Może w czerwcu jakieś jednoroczne wysadzę dla koloru, Mam astry i lwie paszcze w pogotowiu.

Ogród z koroną w tle 11:57, 25 maj 2021

Do góry
wracajac do kolejnej rabaty...
W marcu 2020 było sobie tak właśnie...
W tej części ogrodu gleba to piach... trawa rośnie kiepsko bo ciągle tu sucho...
Kostka to miejsce basenowe...

no a teraz zmiany które w zasadzie czynią się do dziś
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 11:41, 25 maj 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)

Milunia śliczne te tulipany
Napisz mi proszę na ów jaką pojemność ma Wasz basen i jaki masz do niego osprzęt chodzi mi o Real foto i parametry techniczne, bo z zestawami pakują słaby sprzęt a nie chcę przepłacać.
Pozdrawiam i słoneczka życzę
Kwiaty we włosach 11:37, 25 maj 2021

Do góry
gosika67 napisał(a)

Zdjęcia robisz ładne, w ogrodzie wszystko Ci rośnie, świeżutkie po deszczu
O masz brunerę, ładna jest, znasz nazwę ? Na moje oko to ... mam taką sprawdzę odmianę. Ładnie się rozsiewają, nawet w trawniku.
Która to hosta ode mnie ?
Ogrodowe wariacje 11:35, 25 maj 2021

Do góry
Dziewczyny przesadzałam i dzieliłam miskanty kleine silberspinne i tak kiepsko wyglądają. Jak myślicie czy to normalne po dzieleniu, czy za późno przycięte? takie badylki sterczą

Ogrodowe wariacje 11:33, 25 maj 2021

Do góry
Różanka za dnia, pod takim kątem widzę ją z domu i z tarasu, róże już troszkę widać wydaje mi się, że dobrze się wkomponowała z narożną, która jest minimalistyczna, ale w jednolitych barwach. Kule bukszpanowe są po rehabilitacji i mają mnóstwo nowych listków, dobrze im tutaj nie wiem ile miejsca zajmą docelowo róże, ale kule chętnie powtórzyłabym jeszcze gdzieś w środku.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies