Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Juzia 22:48, 13 sie 2021

Martka napisał(a)
Poranny obchód praktykowany regularnie to jest to
Rabata vis a vis tarasu.

No tu to już masz przyjemnie gęsto
Martka 11:17, 16 sie 2021

Sarenko, nie wiedziałam, że są różne typy... oj wiele się jeszcze muszę nauczyć... moje określiłabym jako "zwykłe"...

Roocika, na razie kolejnych strat hakonkowych brak. Molinie są podobno mało wymagające, czytałam, że nie lubią zbyt żyznych gleb. Jeśli się sprawdzą, to na pewno posadzę ich więcej, u Danusi duże okazy wyglądają spektakularnie. Poranne obchody w Twojej sytuacji nie są łatwe, ale przyjdzie i na nie czas

Wiolu, dziękuję Ci za instrukcję obsługi. Kolejne rabaty będą powstawać przy udziale wideł. Ale to w przyszłym roku. Na zimę zostawiam sobie przyjemność oglądania ogrodów, snucia marzeń i planów. A do obsadzenia jeszcze kilka zakątków pozostało, te nowo powstałe do poszerzenia i zmian, wszystko w ogrodzie zmienne jest Danusi zestaw cudny. U siebie tak posadziłam, zanim zobaczyłam ten efekt u Danusi i wyobrażasz sobie, jaką miałam szczęśliwą minę widząc, co mnie ewentualnie może czekać, z naciskiem na ewentualnie, bo wszystko teraz zależy od hakonek

Johanka, ogród już zaczyna zdradzać, co będzie się działo w kolejnych sezonach. Jestem szczęśliwa, że to wszystko udało się w tym roku. Zaprosić liście, kwiaty i tyle pięknych traw. Moorhexe bardzo chciałam kupić, ale nigdzie nie było, potem już zaprzestałam zakupów w sieci, a do LM jakoś mi rzadko po drodze. Jest to przepiękna trawa. Może wciśniesz na te rabaty ze śmiałkiem? Molinię łatwo wcisnąć, bo dół nie zajmuje wiele miejsca, a góra też delikatna, nie przesłania. Idealna trawa-wypełniacz i dopełniacz Zachwycona jestem rownież molinią Edith Dudszus. Zaczyna pokazywać swoje piękne, fioletowe kwiatostany.

Juzia, zaczyna być gęsto, ale planuję na tej rabacie duże zmiany na wiosnę. Chopiny trafią w inne miejsce, rabata będzie większa i chyba z angielskimi różami herbacianymi... W swoim czasie będę Was prosiła o podpowiedzi i oceny.

BASIA8 11:24, 16 sie 2021

Czytam że szykują się zmiany na rabacie - super- lubię zmiany nie tylko u siebie - zawsze chętnie podglądam. Buziaki zostawiam.
Martka 11:32, 16 sie 2021

Lubię poniedziałki! Nowy tydzień, po ostatnim bardzo wytężonym i ciężkim dochodzę do siebie, w nieodległej perspektywie zapowiada się trochę czasu na ogród i bardzo się na to cieszę. Nowości u mnie ostatnio niewiele, a przy "ogrodowym" życiu trzymają mnie Wasze dojrzałe ogrody, jest nadzieja, że i mój też kiedyś nabierze masy.

Na ten tydzień mam ambitne plany:
- kanciki rabat
- pielenie miskantów
- porządki nawierzchni
- oraz nie do końca ogrodowe: umyć okna

Otucho, przybywaj. Tymczasem kilka kwiatków dla Was!
Chopin

Ascot i Piano

Anemon Pink saucer i Jeżówka Blackberry truffle

Martka 11:34, 16 sie 2021

Oraz małe klonowe "przed i po": Shirasawy Aureum 16 maja i trzy miesiące później.

Martka 11:40, 16 sie 2021

BASIA8 napisał(a)
Czytam że szykują się zmiany na rabacie - super- lubię zmiany nie tylko u siebie - zawsze chętnie podglądam. Buziaki zostawiam.

Basiu, teraz mogę planować z jeszcze większą rozwagą, wiele roślin już rośnie, w swoim tempie zżywa się z otoczeniem, nie muszę się spieszyć, ale kilka roślinnych odkryć nie daje mi spokoju. Akcję chcę przeprowadzić dopiero na wiosnę, ale już o tym myślę. Wiem, że też lubisz zmiany i jesteś w tym konsekwentna pozdrawiam!
Wiaan 11:46, 16 sie 2021

Marta w tym sezonie zrobiłaś totalną metamorfozę bardzo dobrze robisz, ze od razu nie kładziesz obrzeża, zawsze możesz powiększyć rabatę będę tak robić przy planowanych nasadzeniach.

Zobaczysz u siebie jak wszystko buchnie w przyszłym roku i nie martw się hakonkami, tam gdzie rosną to super, a gdzie indziej jak mimo prób nic z tego nie wyjdzie to zastąpisz innymi równie pięknymi miałam tak z rozplenicami hameln gold, takie miernoty, były na bank podpędzone, nie rokowały, a w tym roku są śliczne

Róże piękne, cieszę się nimi razem z Tobą, na Ascot mam chrapkę

sylwia_slomc... 12:00, 16 sie 2021

Będzie dobrze nie od razu Kraków zbudowano, a za dwa trzy sezony sama nie uwierzysz jakie były początki, a jak jest
Roocika 16:59, 16 sie 2021

Marta, świetnie, że palny snujesz Bardzo lubię planować zawsze planuję za dużo
ajka 20:44, 16 sie 2021

Martka napisał(a)
Gaury. Te to mogą... Cały czas!

Te gaury to są wieloletnie? boskie