Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ogród Cioci cz. 3 22:39, 28 maj 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Małgosiu co słyszę wesele też było u Ciebie. Wiem co to znaczy teraz wszystko z człowieka schodzi na wnuki czekaj.
Wszystkiego dobrego życzę młodym i tobie też. Człowiek zawsze się martwi, Jak to mówią małe dzieci mały kłopot.....
Ja czekam na wnuka.
Dekoracja jak zawsze piękne w bieli. Goście zadowoleni.

Pozdrawiam

Myślę że goście zadowoleniStres już zszedł
Mój ogrodowy pamiętnik 22:38, 28 maj 2019

Do góry
Obecnie mszyce trzeba potraktować radykalnie czyli środkiem ze sklepu a nie z pokrzywy nic sobie z tego nie robią jest ich za duzo.
Nigdy nie miałam mszycy ochojnikowej a teraz mam na modrzewiu. Jak tu pryskać gnojówką - zimę by przeżyły.

Też pryskam radykalnie bo tak jak piszesz jest ich za dużo. I ciągle pojawiają się nowe na innych roślinach. Na różach i jaśminowcu to normalne ale na tawułkach?
Ogród Cioci cz. 3 22:35, 28 maj 2019

Do góry
Małgosiu co słyszę wesele też było u Ciebie. Wiem co to znaczy teraz wszystko z człowieka schodzi na wnuki czekaj.
Wszystkiego dobrego życzę młodym i tobie też. Człowiek zawsze się martwi, Jak to mówią małe dzieci mały kłopot.....
Ja czekam na wnuka.
Dekoracja jak zawsze piękne w bieli. Goście zadowoleni.

Pozdrawiam
Mój ogrodowy pamiętnik 22:20, 28 maj 2019

Do góry
Ladne fotki o zmroku. Czy uwierzysz, że u mnie nie ma oświetlenia wieczornego 2 lampy przy domu nie świecą a w podszyciu dachowym są.
Z eM bój od kilku lat trwa. Na łące zainstalowane lampy, ale nie świecą elektryk nie może przyjść bo sam naprawi.
Kupiłam w tym roku w Lidlu kule solarne i tak świecą.
W nocy ciemno jak w przysłowiowej p........
Mój ogrodowy pamiętnik 22:15, 28 maj 2019

Do góry
Obecnie mszyce trzeba potraktować radykalnie czyli środkiem ze sklepu a nie z pokrzywy nic sobie z tego nie robią jest ich za duzo.
Nigdy nie miałam mszycy ochojnikowej a teraz mam na modrzewiu. Jak tu pryskać gnojówką - zimę by przeżyły.

Pamiętajcie o ogrodach 21:24, 28 maj 2019

Do góry
dana1s napisał(a)
Ja kupiłam 6 sztuk po 3 białe i 3 niebieskie i po zimie już nie wyszły, to była moja druga próba. Więcej nie kupię
Pięknie kwitły w zeszłym roku...

O czym tutaj mowa czego Dana nie kupi.
Pamiętajcie o ogrodach 21:20, 28 maj 2019

Do góry
greg66 napisał(a)
Dziękuję z odwiedziny i słowa otuchy
Dziś pada deszcz więc musiałem wreszcie skończyć kafelki w lazience. Hydraulik pomontował sprzęty i gra.

Elu kupowałem na sadzawka.pl pontederia sercolistną niebieską dostałem ładną sadzonkę.

Dzieki Grzegorz
Liliowo i kolorowo:) 21:17, 28 maj 2019

Do góry
Danusiu wracam eM nakarmiony i spokoj jest.

Patrze, ze masz piękną azalie białą tez sie skusilam w tym roku i kupilam tak piekna, ze ide jutro i kupie 2 szt. Bylam dzisiaj w szkolce, ale deszcz mnie przegonil stalam w szklarni przez 30 min nie dalo rady chodzic.
Trzy razy lało jak z wiadra. Kaluze jak jeziora.
Wiem, ze u was tez nie wesolo z deszczem. U nas byla ogromna susza wiec ziemia jeszcze deszczowke przyjmuje. Wisla wzbiera ale to wody z poludnia.

W zwiazku z darmowym podlewaniem wszystko rosnie jak cholera. EM co 4 dni kosi trawe tak rosnie. Jakby nie kosil nie wjechal by pozniej bo mokra ostrze nie kosi tylko ucina lepki.

Jak na ta godzine u nas po takim desz zu jest 19 stopni w miescie zawsze wiecej. Komarzyska juz tna.

Koncze pozdrawiam ciszy w pogodzie i duzo slonka zycze.
Skąpana w słońcu 21:10, 28 maj 2019

Do góry
Danusiu, (danuta_szwajcer) ta piwonia jest sztywna i niska. W tym roku wreszcie ma dużo kwiatów. Nawet jak zrzuci dolne płatki to też jest piękna. Floksy już przekwitają. Chciałam je przystrzyc, ale pada. ne są piękne, ale i ekspansywne i potrafią zadusić słabsze rośliny. U mnie służą za roślinę zadarniającą, bo dość mam już plewienia. Teraz tam będą kwitły irysy, piwonie i róże.

Witaj Elu (ElzbietaFranka)

skąd pomysł, że wywożę ziemię ? Ja nią podnoszę teren. Wywieziemy tylko glinę, taką z której można garnki lepić. Mam jeszcze piaszczystą działkę, więc tam ta glina będzie idealna.

Jeżeli chodzi o oczko wodne to dla mnie najtrudniejszy element ogrodu. Posadziłam rośliny, bo chcę, żeby chociaż troszkę go zacieniły. Całą zimę mam do czytania na temat oczek wodnych. Przygotowałam miejsce na kaskadę, żeby woda się napowietrzała. Myślę, że pól na pól będą strefy: głębsza i płytsza z roślinami do czyszczenia wody. Na pewno powinno być dużo roślin,żeby były konkurencyjne dla glonów.

Tu szykuję miejsce na kaskadę. Muszę jeszcze wysadzić te dwie róże.

miejsce po lewej stronie w górnym rogu

Ogród z widokiem na jezioro 20:39, 28 maj 2019

Do góry
Jola witam jestem z rewizytą byłam u ciebie, ale czy się wpisywałam?

Przejrzałam początek i teraz koniec. Masz też piękny ogród i warzywnik duży. Truskawki już zrywasz? To ty jesteś samowystarczalna w warzywa i widzę w ryby słodkowodne. Kujawy piękny rejon jezior sporo.

A teraz chciałam odnośnie rodkow. Jolu one są chore koniecznie musisz je opryskać i podlać previcurem. Może też potrzebują nawozów i kwaśnej gleby.
Bo widać że kwitną, ale te liście nie ciekawe.
Szkoda takich dużych krzaków.
Jeszcze może opryskaj na przemian Topsinem i previcurem.

Jak tylko okwitna pryskaj.

Previcurem pryskałąm wiosna i dostały doglebowo, kwasowośc ok. mysle, że z leśną ściółką cś im przywlokłam, co roku parę listków było porażonych, a tym roku mocno u wszystkich oprócz roseum elegans i catawbience grandiflorum. Po kwitnieniu będzie poprawka.
Ryba okazjonalna, takie egz. się nie trafiają, z warzyw uprawiam nawet własne ziemniaki
Liliowo i kolorowo:) 20:31, 28 maj 2019

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)

Bardzo Ci dziękuje, tak ostatnio myślałam, ze w sumie to juz u mnie jest najmniej liliowo ale kolorowo jeszcze bardziej Pozdrawiam

Danusiu witam

Cudowny rododendrowy ogród mam nadzieję, że też się jeszcze takiego doczekam.
Ten rododendron piękny i nie zawodny długo kwitnie i nie reaguje na deszczu.

Będę jeszcze eM wrócił więc wiesz
Ogród z widokiem na jezioro 20:05, 28 maj 2019

Do góry
Jola witam jestem z rewizytą byłam u ciebie, ale czy się wpisywałam?

Przejrzałam początek i teraz koniec. Masz też piękny ogród i warzywnik duży. Truskawki już zrywasz? To ty jesteś samowystarczalna w warzywa i widzę w ryby słodkowodne. Kujawy piękny rejon jezior sporo.

A teraz chciałam odnośnie rodkow. Jolu one są chore koniecznie musisz je opryskać i podlać previcurem. Może też potrzebują nawozów i kwaśnej gleby.
Bo widać że kwitną, ale te liście nie ciekawe.
Szkoda takich dużych krzaków.
Jeszcze może opryskaj na przemian Topsinem i previcurem.

Jak tylko okwitna pryskaj.
Ptasi gaj 19:49, 28 maj 2019

Do góry
Mam zielona swiecznice więc nie jest to zielona tylko albo brązowa albo purpurowa.

Kwiaty we włosach 19:43, 28 maj 2019

Do góry
Gosiu ty masz chyba swiecznice a może siostra Ania ma.
Chciałabym kupić tzn już kupiłam ale mam wątpliwości czy to atropurpurea czy brązowy.

Na moim wątku jest fotka to jest 2-latka.
Ptasi gaj 19:27, 28 maj 2019

Do góry
Ma dużo kwiatów w tym roku

Alez paleta kolorków,
Cudne azlie. Chyba 2 mam takie same.

Ja już tego deszczu mam dosyć.
Codziennie coś popada.
Ptasi gaj 18:41, 28 maj 2019

Do góry
Jeszcze nie napisalam poniewAz te swiecznice o ciemnych lisciach sa podobne jedna ma brazowe a druga purpurowe.
Moze ktos ma i pokaze roznice.
Pamiętajcie o ogrodach 18:38, 28 maj 2019

Do góry
Widze, ze balia obsadzona. Niech wszystko dobrze rosnie.

Chcialam sie zapytac Grzegorz gdzie kupowales roslinki wodne. Czy "ponderia" tez masz. Jestem zainteresowa JEJ kupnem i czy przyslali ladne rosliny.

NIE PISZE DUZO BO WIDZE, ZE masz zajecie chodnikowe.
Ptasi gaj 18:18, 28 maj 2019

Do góry
Bylam dzisiaj w szkolce po sasiedzku sa wszyscy zalamani roiny gnija wlascicielka plaka. Czesc maja zadaszone, ale wszystkie krzaki iglakow i inne pod gołym niebem.
Boi sie, ze choroby zacz a wszystko atakowac a robactwu sprzyja taka pogoda.
Wiec narobilam fotek jakie mana rize bo przyszedl transport roz od Hyzego i jutro kupie.

Kupilam dzisiaj swiecznice brazowa, purpurowa ucieszylam sie, ze nie musze szukac. Zurawki 4 szt aby mi rozjasnily jedno. Miejsce w ogrodzie.
Chyba Muszelka miala piekna zurawke "fire alarm" tez maja wiec jestem zadowolona z wizyty

Skąpana w słońcu 18:08, 28 maj 2019

Do góry
ewsyg napisał(a)
Witaj Przemku.
Dzisiaj zrobiłam zdjęcie tej ławki z pergolą. Jestem z niej bardzo zadowolona.

Staram się zmieniać plac budowy w ogród, ale idzie mi to powolutku. Większość prac wykonuję sama. Czasami ktoś znajdzie chwilkę to mi pomaga.

W tamtym roku o tej porze było tak

Powiedz ty mi a dlaczego ty chces, wywiezc ziemie to humus (pierwsza warstwa)? Jazeli tak to robisz najwieksze glupstwo z tym wywiezieniem.
Nie wywiozlam grama ziemi po budowie ani po oczku. Rabaty mam na podwyzszeniu.
Skalniak zrobiony na glinie odpadach pobudowlanych, piasku, skoszonej trawie.
Ziemia z fundamentow glina, piach trawa skoszona obsypana humusem tam posadzilam sosny czarne, berberysy a zima dzieci zjezdzaja na sankach.

Nie wiem ile masz miejsca splaszczylabym sterte ziemi i obsadzila idealne miejsce.
Floksy wdzieczna roslina prawie mkesiac kwitnjenja zeby nie te deszcze.
Tez w tym romu chce nasadzic floksow gdzie sie da

Pozdrawiam bede jeszcze.
Skąpana w słońcu 17:51, 28 maj 2019

Do góry
Urszulla napisał(a)

Otoczenie to więcej niż oczko. Bo oczko powstanie w chwilę a roślinku rosną długo a Ty masz juz p~ękną scenerię.

Tak w chwile? Zalezy jakie masz zamiar zbudowac oczko Oczku nie rowne jak wszystko.
Zrobienke oczka aby byla rownowaga w oczku posadzic odpowiednie rosliny. Potem woda nak zalegna sie glony bujasz sie z nimi. Teraz sa rozne srodki ale trzeba wkedziec jakie zastosowac. Aby bylo ladne to trzeba czasu.
Treaz tez mozna duze donice przywiezc z kwiatami i posadzic.

Oczko to stala kontrola wszyztkiego co w nim jest.

Ja tam uwazam, ze najpierw oczko a pozniej nasadzenia wokół.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies