Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 00:20, 09 cze 2021

Do góry
ewsyg napisał(a)
Widzę Aniu, że tak jak ja lubisz iryski
Nie wyobrażam sobie żeby nie mieć ich w ogrodzie, te kolory i zapach przyciąga zmysły
Codziennie patrzę który kolorek się pojawił

dobrej nocy życzę
Chwasty w ogrodzie - odchwaszczanie 00:04, 09 cze 2021

Do góry
Danutas napisał(a)
Szanowni Państwo,
ostatnio na warzywniku pojawił się bardzo uciążliwy chwast Ma długie,"kręcone" korzenie i trudno się wyrywa Wiosną przy przekopywaniu sporo usunęłam ale jak się okazuje trudno go usunąć Prosze o wiadomośc co to takiego i jak sie tego pozbyć
Kolejny chwast pojawia się na trawniku i także stanowi problem.
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Danuta

Ten pierwszy wygląda jak szczaw polny https://atlas.roslin.pl/plant/7807

a ten drugi to rdest ptasi. Mogę się mylić ale tak rozpoznaję.
Ptasi gaj 23:44, 08 cze 2021

Do góry
Cd

Ptasi gaj 23:39, 08 cze 2021

Do góry
CD

Ptasi gaj 23:28, 08 cze 2021

Do góry
daszum napisał(a)

Ela, czy to jest wiąz Camperdownii? Ile ma lat?

Mam zamiar skorzystać z informacji dot. zakupu ekstraktu jęczmiennego. Co prawda moje oczko nadal nie uporządkowane, bo skupiłam się na rabacie wokół oczka

Mało mam czasu na ogród i O., ponieważ od tygodnia mam u siebie Mamę.

Danusia nie wiem czy Camperdiwnii, ale zaglądałam w necie to taki sam. Kupowany gdzieś w 2016 roku to drzewo eMa ja bym go nie kupiła. Jak był kupiony bardzo powoli rósł właściwie stał w miejscu nieregularnie rósł.
Tak wyglądał w 2018 roku lewa, prawa 2019

Nie mam fotek z zeszłego roku. Nie przepadam specjalnie za nim. Dla mnie brzydko się przebarwia jesienią szaroni buro. Obok rośnie wiśnia kiku ta w pięknych kolorach a wiąz bury. A le cóż czego się nie robi dla spokoju.

Odnośnie jęczmienia napisałam wcześniej zrób sobie fotkę. Będziesz miała, a może gdzieś sieją na wsi jęczmień to w żniwa zerwij na polu trochę słomy. Zrób sobie wiązki taka jakbyś miała na podpałkę i możesz wrzucać do oczka co 1-1,5 mca.

Tak to jest też mam problemy z córką, ale jakoś daje radę.

Chwasty w trawniku 23:28, 08 cze 2021

Do góry
Nel napisał(a)
Witam wszystkich,

jestem na forum nową osobą, która jako amator próbuje pielęgnować trawnik. Niestety mimo wielkich chęci trawa wygląda fatalnie, dlatego też postanowiłam zgłosić się do Was z prośbą o pomoc. Przeczytałam wiele postów i prawdę mówiąc zagubiłam się w tych wszystkich informacjach od czego powinnam zacząć i jak mam zregenerować swój trawnik.

Trawnik został założony w 2019 roku na glebie jak mi się wydaje dość ciężkiej i zbitej ( deweloper nawiózł niby hummus ale było w nim wszystko) z wieloma chwastami, kamieniami itd. Chwasty zostały usunięte, ziemia przekopana i przegrabiona a po posianiu zwałowana. Została posiana trawa sportowa- marketowa.
W kolejnym roku, chciałam zregenerować trawnik po zimie i został wysypany nawóz Substral w granulkach, który niestety spalił częściowo trawę. Udało nam się ją jakoś odratować ale w tym roku trawa wygląda dramatycznie.
W dodatku kot sąsiadów postanowił załatwić się kilkukrotnie na naszym trawniku ( stąd te placki).

W maju 2021 została wykonana dwukrotnie wertykulacja. Niestety przez niesprzyjającą pogodę nie została wykonana areacja, piaskowanie i dosiewka nowych nasion z ziemią.

Po deszczach i wertykulacji pojawiło się bardzo dużo koniczyny. I tu pojawia się moja prośba- jak powinnam dalej postąpić z trawnikiem aby go odratować ?

1) Czy w pierwszej kolejności powinnam usunąć koniczynę specjalnym preparatem a potem zasilić trawę nawozem ? Jeśli tak to proszę o radę jaki będzie najlepszy.
2) Czy wykonać areację, piaskowanie i dosiewkę jeszcze w okresie letnim czy pozostawić te czynności na wrzesień ?
3) Czy wypalone placki po kocim moczu zasypać nową ziemią z nasionami czy powinnam wykonać jeszcze jakiś dodatkowy zabieg ?

Będę wdzięczna za każdą poradę. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Choroby i szkodniki cisów, cis - Taxus 23:16, 08 cze 2021

Do góry
Dzień dobry,
Bardzo proszę o pomoc.
Jestem początkującym ogrodnikiem, w tym roku zacząłam tworzyć mój pierwszy ogród.
Niestety brak wiedzy i doświadczenia utrudnia ten proces
Czytam i szukam informacji w ogrodowisku, ale w tym przypadku nie jestem w stanie jednoznacznie stwierdzić z jakim problemem mam do czynienia.

Problem: choroba cisów (odmiana hicksii)
Brązowieją gałązki a później odpadają, na początku myślałam, że był uszkodzone podczas sadzenie
(04.2021), ale jest ich coraz więcej.
Dodatkowo na igłach zauważyłam czarne plamki.

Po przeczytaniu wpisu na forum zastanawiam się czy to nie choroba zwana zamieraniem pędów cisa (zalecany oprysk sportak alpha 380EC a póznej Toposin M 70 WP, tylko nie wiem czy to powinien być jeden po drugim? w jakich odstępach czasowych? czy teraz w czerwcu mogę to zrobić ?

Czy może to osutka? (zalecany oprysk Amistar a po 14 dniach Topsin, zgadza się?)

A może to problem z podlewaniem? Cisy podlewane są 2xtydzień dużą ilością wody. Ziemia raczej ciężka, gliniasta, ale przed posadzeniem przekopany został szeroki i głęboki rów. Ziemia rodzima, czarnoziem, wymieszany z maczka bazaltowa, dolomitem, korą drobna kompostowana. Obecnie cisy maja ładne przyrosty.

Bardzo dziękuję za pomoc i rady.
Glina i zielsko 23:15, 08 cze 2021

Do góry
Martka napisał(a)
Jak to się stało, że nie widziałam Soni? Urocza! Lidka, rabata nabiera wyglądu, kibicuję. Czy u Was też tak sucho?

Jeszcze z miesiac i bedzie chyba coś widać.
Mam tu budleje i rozplenice. Wsadzilam tam tez rząd rozchodnikow.
wszyskie sadzonki mikro. Natomiast budleje odbijaja od korzeni bo im zima dokuczyla.
Mam tam 6 dereni i jeden klonik
14 rozchodnikow
8 rozplenic -jedna kiiepska na razie
6 budleji
Kilkanascie lawend z przegu i
tuje kulki chyba 8 - rozmiar micro.

Moze cos z tego bedzie.

Dziś przekopałam kawalek rabaty pod buki.
Głęboko żeby wybrac perz. Jest go masakrycznie dużo.
Musze stąd zabrac jasminowiec na pniu i lilak. Tylko jeszcze nie wiem gdzie.

A na sobote zapowiedziała sie moja siostra do pomocy w kopaniu. Moze różanka w końcu powstanie. Tam też na razie perzowisko.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:00, 08 cze 2021

Do góry
Krzewuszka Variegata w tym sezonie pobiła wszelkie rekordy ukwiecenia. Wilgotna wiosna bardzo jej w tym pomogła.

Lada moment zakwitną na biało tawuły nippońskie.

Ciężką zimę przetrwała szałwia jadalna. Jej kwiaty są wielkim przysmakiem pszczół.

Wsadzałam może ze dwie cebulki.

Płatki rugosy i liście mięty zalane wodą i schłodzone to świetny napój na upalne dni.

Podkrzesałam magnolie.

Między polem, a lasem. 22:54, 08 cze 2021

Do góry
Tu dalsza część harówki (ta większa), która w przyszłości - mam nadzieję będzie trawnikiem

I na koniec jakieś przyjemniejsze akcenty

I prawie kwitnąca jeżówka

Koniec.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:51, 08 cze 2021

Do góry
Zakwitła rutewka orlikolistna. Mimo zostawiania kwiatostanów, nie zauważyłam, żeby się wysiewała. Szkoda.

Tego pilnuję, aby się wysiewał. To mój ulubieniec.

Do ogrodu zawitał nowy mieszkaniec. Od razu schudł, ale rozmnożył się na dwie części.

Odkryłam dzisiaj budyniowe irysy bródkowe. Po kwitnieniu rozmnożę je i posadzę w miejscu, gdzie lepiej je będzie widać. Pod białolistnym dereniem o to trudno.

Kwitną derenie ozdobne.

Klon pensylwański wyprodukował cudne nasienniki. Ciekawe, czy jak u ginnala będą dokonywały masowego samosiewu. Na przedpłociu miałam setki siewek.

Między polem, a lasem. 22:50, 08 cze 2021

Do góry
Tu już miejsce powoli przygotowuję pod trawę. Wydzielony pasek między przyszłym trawnikiem i chodnikiem, w którym będą graby podsadzone rozplenicą/seslerią...

Między polem, a lasem. 22:47, 08 cze 2021

Do góry
Tu też żwir zniknie. Pomysłu, co dalej brak. Paleta służy za zabezpieczenie. Pod spodem jest dziura na ewentualny zbiornik na wodę.

Między polem, a lasem. 22:44, 08 cze 2021

Do góry
Rabatu ubiegłoroczne. Trochę martwił mnie bukszpan, reanimowałam go i chyba będzie dobrze, choć parę z nich nadal jakieś takie mizerne. Założyłam siatkę na płot, może to ograniczy nasiewanie z pola.

Pachnący różami, malowany bylinami 22:43, 08 cze 2021

Do góry

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:40, 08 cze 2021

Do góry
Najbliższe dni należeć jednak będą do irysów syberyjskich. Co roku pisze, że dla mnie są idealną ogrodowa zapchajdziurą. Dobrze wypełniają wszelakie miejsca.Po kwitnieniu ścinam im kwiatostany, czasem redukuję ilość liści. Są zielone do późnej jesieni.
Pod brzozą.

Pod morwą białą.

Na cypelku.

Kiedy kępa łysieje w środku dzielę je i upycham u sąsiadów albo pod swoim płotem.
A potem przy okazji pielenia, odkrywam samoistne kompozycje roślinne.

Między polem, a lasem. 22:40, 08 cze 2021

Do góry
Klony Ginalla sadzone jesienią wyglądają nieźle. Podsazdiłam je hakonką, czekam jeszcze na kolejne sadzonki. Z koła żwir zniknie i będę dumać, co dalej.

Między polem, a lasem. 22:37, 08 cze 2021

Do góry
Tu nie ruszałam niczego. Czosnki mnie mocno zawiodły w tym roku i z setek posadzonych dwa lata temu, wyszło może z 10%. Kanzanom chyba też za zimno było, bo tylko kilka kwiatuszków się pokazało.

W ogródku Martki 22:33, 08 cze 2021

Do góry

Oto ona. Moja pierwsza w życiu róża. Leonardo da Vinci. Dobrego dnia!

Uwielbiam Leonardo da Vinci. Będziesz z niej zadowolona. Jeśli ja dobrze przytniesz po pierwszym kwitnieniu to będzie Ci kwitła do przymrozków. Jest bardzo wdzięczna.
Pachnący różami, malowany bylinami 22:33, 08 cze 2021

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)

Dziękuję za poradę, tak też zrobiłam

Twoja odrobina relaksu bardzo mi się podoba
A Wszelkie rododendronowate pięknie Ci kwitną

Cieszę się, ze mogłam pomóc. Rodki już przekwitają. Dzisiaj obrywałam kwiaty. Kwitną jeszcze azalie i pięknie pachną

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies