Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe wariacje

Ogrodowe wariacje

Wiaan 10:32, 14 wrz 2021

Elu tak one tak sobie ładnie wychodzą, a żwirku jest spora warstwa Czosnki też mam częściowo w żwirku i też bez problemu wychodzą.

Te tulipany dostałam w prezencie ok 80 sztuk dlatego tak pięknie rosną, szczere były
Wiaan 11:43, 14 wrz 2021

Zaczęłam tą nową rabatę przy domku, jeszcze kawałek darni do zdjęcia i ustalenie wielkości rabaty. Dosadziłam tuje aureospicata do całego ciągu przy ogrodzeniu.

W planie przed żywopłotem tujowym jest niski z cisa. Zastanawiam się nad jednym, jak wszystko urośnie będą trzy piętra: tuje sąsiada, moje aureospicata cięte od linijki i najniżej cisowy mini żywopłot. Niby fajnie ale nie wiem jak to się zgra kolorem, odcienie zbliżone do siebie, będzie efekt 3D Do wykorzystania miejsce zaznaczone na żółto, tak aby otworzyć całe drzwi domku. Cisy hoserii chciałabym prowadzić nisko, do 80 cm. Na razie to nie ma uroku bo tuje niskie, brakuje mi tam jasnego akcentu pomiędzy cisem a żywopłotem, a może niepotrzebnie? Może wrzucić wysokie czosnki za cisy aby wiosną było weselej, a latem to prawa strona robi busz. Może cisy podsadzić soczystą hakonechloa i będzie się wylewała na żwirek i "świeciła" z daleka i tyle. Czy dobrze kombinuję?

Judith 11:58, 14 wrz 2021

A jakby zamiast cisów dać przed thujami kulki thujowe, a za za nimi/pomiędzy nimi jakieś smukłe trawy?
Wiaan 12:56, 14 wrz 2021

Judith napisał(a)
A jakby zamiast cisów dać przed thujami kulki thujowe, a za za nimi/pomiędzy nimi jakieś smukłe trawy?

Tylko tuja aureospicata jest taka trochę rozczochrana i jaśniejsza od szmaragd, obawiam się, że się zleje razem, chyba, że trawa o jasnym liściu.
Rojodziejowa 13:07, 14 wrz 2021

Ja mam pustkę w głowie, sorki… tylko pokibicować mogę
MartaCho 13:44, 14 wrz 2021

Ja też się nie czuję na siłach, żeby doradzać. Pierwsze, co mi przyszło do głowy, to że może szkoda tam tych cisów, bo zginą na tle tuji. Ale potem przypomniałam sobie plan całości i to, że powtarzają się te kostki- żywopłotki, więc może jednak ma to sens. Rozjaśnienie hakonkami w stopach wydaje się być dobrym pomysłem.

Może wrzuć pytanie w wątku dot. pojedynczych pytań odnośnie projektowania? Tam chyba pani Danusia czasem zerka...
Wiaan 14:46, 14 wrz 2021

W sumie to mogę wrzucić do tamtego wątku. Widziałam kiedyś w realizacji Danusi podwójny żywopłot cisowy i jeszcze obwódkę z bukszpanu.
Martka 17:20, 14 wrz 2021

Aneta, mnie się Twoja koncepcja widzi, bo pasuje do całości. Cisy są ciemniejsze niż tuje, Nie zleją się. Hakonechloa przed nimi tez bardzo dobrze rozjaśni i nada temu wyprostowanemu towarzystwu ruchu. Tylko oczywiście nie będzie to rabata gotowa na już, na efekt poczekasz 2-3 sezony. To jej wada, dlatego czosnki uważam za dobry pomysł. Możesz je nawet posadzić w zadołowanych donicach, aby łatwiej było przesadzić, jak rozrosną się cisy i tuje. Na tej rabacie moim zdaniem lepiej będzie wyglądał rządek cisów niż kulki, bo jest stosunkowo wąska. To mój punkt widzenia, ale subiektywny bardzo, bo za cisami i hakonechloa przepadam
Wiaan 19:57, 14 wrz 2021

Marta także przepadam za cisami i hakonechloa, uśmiałam się że hakonki nadadzą ruchu wyprostowanemu rowarzystwu
Fajny pomysł z czosnkami w doniczkach. Chyba przy tym zostanę bo mniej znaczy więcej To fakt efekt za jakiś czas, ale to mi nie przeszkadza zupełnie.
Wiaan 13:14, 15 wrz 2021

Dziś wolny dzień na ogrodowe prace, byłam w szkółce obejrzeć drzewa, szukałam grabów i co zobaczyłam, graba pendula, zakochałam się w nim

Wygląda świetnie, pień jak bonzai i duży okaz, szukamy czegoś na stronę frontowo- tarasową i to jest właśnie to
Nie kupiłam oczywiście bo muszę skonsultować z mężem, ale cały czas o nim myślę