Jasne, że tak. Oregano może być zółtoilistne, bardzo ładny jaskrawy odcień
a szałwia może być Tricolor, albo Purpurescens. Tutaj masz różne szałwie http://byliny.olsztyn.pl/byliny/byliny-s/
Też chciałam mieć zioła na działeczce, ale mięta i melisa strasznie zaczęły sie panoszyć i opanowywać nieswoje tereny
Rozmaryn, szałwia, bazylia były na balkonie w doniczkach, ale jako jednoroczne. Bedę czytać Wasze spostrzeżenia na temat ziół, bo mnie korci ich uprawa
A wiecie co.. tak sobie pomyślałam... czy szałwia to by sobie tam poradziła??? Przecież w sumie to rabata bardziej dla kwasolubnych...
Co myślicie, żeby w miejsce za ewentualną szałwią dać paproć tylko taką wzniosłą? (widziałam gdzieś taką odmiane... mam nadzieje, że sobie przypomnę). Pasowałaby?
wow, nie spodziewałam się, że komuś się spodoba to co nabazgroliłam. Bardzo się cieszę i dziękuje
Podpowiedzi bezcenne! Monteverde doradziła różanecznika i faktycznie może jakąś niską odmianę wybrać. Pomysł hanka_andrus i goniak z tawułą też fajny - bo jest dekoracyjna cały sezon (skłaniałabym się ku Goldflame). Jałowiec z serii blue odpada bo jakos mi tam jeszcze niebieski nie pasuje ale Tamariscifolia jak najbardziej Danusza o wrzoścach pomyślałam jak tylko wstałam ale kusi mnie ta szałwia Gosi
o 6.50 w Gorzowie było -10 ale dzisiaj moje maleństwo odpaliło , chyba się wystraszył , bo mu groziłam ostatnio że go oddam, słońce świeci jak zwariowane , tylko tego ciepełka nie czuć. W ubiegłum tygodniu wysiałam do domowej szklarenki ziółka: rozmaryn, szałwię i cząber. Szałwia zaczyna pomalutku otwierać nasionka, to chyba znak że wiosna idzie
Ostrokrzew jest ok, zamiast laurowiśni, "Danica" to jednak zawsze będzie "namiastka", ja bym nie zrezygnowała z kul bukszpanowych
Jak będzie szałwia omszona, to już nie musi być kocimiętka. Kocimiętka gorzej wypada na rabacie bo wylega bardziej. Jak świecznica, to już proponuję bez parzydła, albo na odwrót?
Ta niebieska Lobelia raczej zimuje, te czerwone Twoje to L. cardinalis - inny gatunek.
A szałwia rzeczywiście z cieplejszego klimatu, trzeba byłoby przechować w garażu, ale nie mam już miejsca.
Ale szałwia jednoroczna Danusiu?
Piękne obie ostróżki i ta budleja ...Lobelie też nie zimują ?Miałam takie dwie bordo i morela i holender zawiodłam się w następnym sezonie )))
Danusiu "pienkne" , odpowiadały by mi, nie miałam jeszcze kwiatów w takich niebieskich barwach. Pewnie dlatego, że ja nie bardzo lubię niebieski kolor. Ale rzeczywiście kwiaty w tych kolorach wyglądają pięknie Z pewnością je zaakceptuję
Szałwia mnie zauroczyła.
Danusiu,a ja zastanawiam się nad zaprojektowaniem niewielkiej okrągłej rabaty na trawniku(średnica ok 2,5 m) , na środku której posadzona jest szczepiona surmia .Dookoła rabata obrzeżona jest bukszpanem.Dodam,że miejsce jest słoneczne.Chciałabym czymś ładnym wypełnić środek tej rabaty.Chodzi mi po głowie może szałwia omszona połączona z rudbekią może jakaś trawka,np.rozplenica japońska,przywrotnik?Będę wdzięczna za wszystkie podpowiedzi...