Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Przerwa na kawę... 10:18, 19 maj 2021

Do góry
Na koniec pierwsze czosnki Gladiator oblegane przez bzyki

I skromny kwiatek judaszowca. Mimo okrywania podmarzły u mnie.

finito na najbliższy czas
Zieleń, drewno i antracyt 10:16, 19 maj 2021

Do góry
Trochę mniejszego listki ma to, kwitnie(już kończy)na żółto, kwiaty były całkiem spore.

A te mają listki dużo mniejsze, ale o wiele więcej kwiatów. Różowe/fioletowe już kończy.

Przypomniało mi się, że białe to Epimedium Younga Niveum
Przerwa na kawę... 10:15, 19 maj 2021

Do góry
Tulipany Yellow Crown - malutkie kwiaty w tym roku, bardzo małe

Tu obok White Liberstar

I z żółtymi pomyłkami. Widać, że jeszcze pąków nie otworzyły wersje różowe koronowych tulipanów jak ja nazywam te z serii Picture - Witty Picture i Liberstar i Picture

na tej rabacie mam jeszcze czarne frillsy, tylko nie pamietam czy to Labrador czy Gorilla
Przerwa na kawę... 10:10, 19 maj 2021

Do góry
inka74 napisał(a)
Na rabacie pojałowcowej (a teraz dereniowej ) króluje biel i fiolet z kapką różu. Sapporo, Double Negrita i Angelique.

gdzieniegdzie widać na rabacie resztki ubiegłorocznych Dollsów

Tak kolorystyka chyba najbardziej mi odpowiada
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 10:07, 19 maj 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)

Niesamowicie to wygląda Teraz cała uwaga skupia się na tulipanach, nic jej nie zakłóca. Wspaniale to pomyślałaś
Przerwa na kawę... 10:06, 19 maj 2021

Do góry
I ostatnia rabata, różanka tarasowa. Tu jeszcze przed usunięciem wściekle różowo-czerwonych pomyłek.
Przerwa na kawę... 10:04, 19 maj 2021

Do góry
inka74 napisał(a)
Gosia - jeden od Przemka wyrwałam a potem u mnie w AF kupiłam te sztuki ze zdjęcia. Jak chcesz to ci kupię.

Dziękuję ale jestem mocno pod kreską i nic nie kupuję. Mam nadzieję, że kiedyś się to zmieni

inka74 napisał(a)

Za to obiela budzi we mnie mieszane uczucia. Tu dostałam sadzonkę - odmiana LOTUS MOON 'Bailmoon'. Poprzednia kolumnowa MAGICAL SPRINGTIME mocno przymarzła przez zimę i teraz kompletnie się nie prezentuje. Czy je lubię? Na razie nie... mimo kwiatów.

Co nie pasuje Ci w tej odmianie? Pokrój? Chyba trochę trzeba poczekać by krzaczek nabrał jakiegoś wyglądu?
Przerwa na kawę... 10:03, 19 maj 2021

Do góry
I jabłonka, na którą od ubiegłego roku polowałam. Jabłoń ozdobna Kelsey. Ogromne kwiaty, kwitnie obficie. Miała być u mnie na razie w donicy przed domem ale... okazała się zbyt jasna. Finalnie znikła na tle ściany. Szukam jej miejsca w ogrodzie.

Kanzan raczył zakwitnąć. To jeszcze nie jest takie kwitnienie mocno spektakularne. Więcej liści niż kwiatów ale już coś jest.

Amanogawa, bardzo podobny kwiat do Kanzana. Trochę mniej warstw ma.

Jabłonka w narożniku już powoli przekwita
Przerwa na kawę... 09:54, 19 maj 2021

Do góry
Lilaki mam i ja, nie tylko te drobne. Co prawda są za płotem ale widzę to, co najlepsze. Kwiaty. Zapach też jest wystarczjąco intensywny Zmysły uradowane.

W ubiegłym roku kupiłam kalinę Rotundifolia. Niestety była w donicy i zasuszyłam ją. W tym roku poszła do ziemi. Będzie cięta jak za duża urośnie. Nasze polskie źródła podają wysokość i szerokość 2-3,5 metra a za to angielskie 1-2 metry w obie strony. Uwielbiam jej początkowo zielone a później bielejące kwiaty. Widać po sadzonce z ogrodniczego, że cięcie nie ogranicza jej kwitnienia. Kwiaty ma na całej długości pędu. W takiej zielonej wersji mogłaby dla mnie zostać.

Za to obiela budzi we mnie mieszane uczucia. Tu dostałam sadzonkę - odmiana LOTUS MOON 'Bailmoon'. Poprzednia kolumnowa MAGICAL SPRINGTIME mocno przymarzła przez zimę i teraz kompletnie się nie prezentuje. Czy je lubię? Na razie nie... mimo kwiatów.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 09:51, 19 maj 2021

Do góry
Dzień dobry. Rok temu na jesień wysiałem trawę na swojej budowie, z braku wiedzy na temat jakości traw kupiłem zwykłą trawę w markecie o składzie: Rajgras angielski-20%, Życica wielokw. west-65%, Kostrzewa czerwona-15%. Ogólnie z daleka trawa wygląda łądnie lecz po skoszeniu chodzi sie jak po ściernisku i nie jest dobrze zagęszczona jest sporo przestrzeni między zdzbłami trawy. Czy jak dosieję trawę (zastanawiam sie nad DSV 230), to można kosić trawę np po 2 tygodniach, kosiarka nie wciągnie jeszcze nie wyrośniętych nasion? Z góry dziękuje za odpowiedz

Kilka zdjęć trawnika
Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:45, 19 maj 2021

Do góry
Dziś mokro i zimno ale po nocnym deszczu ogród spuchł w oczach . Nie mogłam się oprzeć i kilka fotek na szybko telefonem zrobiłam więc zostawiam .

'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 09:42, 19 maj 2021

Do góry
Magleska,
- ta roślinka już od pewnego czasu zagościła u mnie w herbacianym ogrodzie posiada romantyczną nazwę " Milion Dzwoneczków". (łac.: Calibrachoa Million Bels) - polecam

pozdrawiam
Jan

Przerwa na kawę... 09:41, 19 maj 2021

Do góry
Jabłonka Profusion - obłędna, oblepiona. Kwiatki, jak mini gwiazdki. Kofam
W moim małym ogródeczku - Dorota 09:37, 19 maj 2021

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Jak zawsze w twoim ogrodzie jest czym się zachwycać.
Magnolia pięknie kwitnie
Moja odchorowała ubiegłoroczne przesadzanie. I tylko kilkoma kwiatkami zakwitła.
Ale ważne, ze żyje
Piękne te pierwiosnki.Takiego samego chyba mam.Ale 1 kępkę niedużą. A u ciebie już w rabach dużo.Pięknie wygląda.
Dziękuję Ostatnio zrobiłam przegląd ogródka u teściowej i ma piękne pierwiosnki żółte jak słoneczko o grubych kwiatach. Kwitną dopiero teraz, a najważniejsze, że ma się czym podzielić Moje wszystkie pierwiosnki sadziłam jako maleńkie sadzonki pod koniec września, a w tym roku już tak ładnie przyrosły. Kupiłam też 3 nowe odmiany, kobietka każdą pojedynczą sadzonkę wyceniła na 4 zł i to takie rozerwane wczoraj i wciśnięte w doniczkę.
Mam też jedną magnolię, którą kupiłam z kwiatkiem a u mnie od 3 lat nie kwitnie. W tym sezonie moim priorytetem jest o nią tak zadbać, żeby za rok ładnie zakwitła.

Przerwa na kawę... 09:35, 19 maj 2021

Do góry
Czekam na magnolie. Przewaga tych późniejszych jest taka, że mniej są narażone na przemarznięcie a i kwitną wtedy, gdy śliwy, grusze i jabłonie już przekwitają. Tu pąk Daybreak

Kwitnąca Alba Superba - ta połowę paków niestety zrzuciła ale druga połowa cieszy. To jeszcze młodziutkie drzewko.

I przesadzana Sunsation - żyje, rozwija bardzo powoli kwiaty
Przerwa na kawę... 09:29, 19 maj 2021

Do góry
Trochę ogólnych widoczków dla urozmaicenia obrazu

A z ciekawostek - buk formowany z ostateniego zdjęcia w dniu dzisiejszym jest już cały zielony, tiaaa. katalpa jeszcze ani myśli liście wypuszczać. Wolę więc buki.
W moim małym ogródeczku - Dorota 09:26, 19 maj 2021

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Dziękuję Wacławie
Zaczynam wabić zapachem bzów, w całym ogrodzie już pięknie pachną.

Ja swoje zostawiłem na działce ze stawem. Nie jadę patrzeć czy kwitną bo mi żal. Ale trudno, będą następne
W moim małym ogródeczku - Dorota 09:25, 19 maj 2021

Do góry
BASIA8 napisał(a)
Dorotko ślicznosci wnukowie Mają Kochana Babcię aż miło pozdrawiam Was Serdecznie
Dziękuję
Właśnie miałam urodzinki starszego wnuka, z pomysłem na prezent trafiłam w 10. Wnukowie zadowoleni. Wybrałam dwie rakiety i stelaż z uwiązaną piłeczką. Mogą ćwiczyć swoją koordynację wzrokowo ruchową i w domu i na podwórku. Na dodatek może to robić sam, bo piłeczka po uderzeniu wraca do niego. Młodszy ze swojego upominku też się ucieszył, też dostał zabawkę, która zmusza go do myślenia i zabawy chociaż też go złości. Nie zawsze udaje mu się dobrze wcisnąć w drewnianą tablicę odpowiednią rybkę, którą wyciąga wędką z magnesem.

Przerwa na kawę... 09:25, 19 maj 2021

Do góry
I jedne z ulubionych tulipanów, niezawodnych, ogromnych w kwiecie i wysokości - Blushing Lady

Tu jeszcze z resztkami fioletowych wczesnych, które też zostały wycięte
Przerwa na kawę... 09:21, 19 maj 2021

Do góry
Na rabacie pojałowcowej (a teraz dereniowej ) króluje biel i fiolet z kapką różu. Sapporo, Double Negrita i Angelique.

Angelique jakieś wyprane z koloru

gdzieniegdzie widać na rabacie resztki ubiegłorocznych Dollsów
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies