Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

Mój zielony świat malowany roślinami... 22:24, 12 lis 2013

Do góry
Tess napisał(a)
Czytam, że miałaś problemy ze zdrowiem.
Cieszę się, że się dobrze skończyło

Co do werbenki - waham się, czy przezimować je w domu na parapecie, czy w widnym garażu.
Obawiam się, że jak będą w garażu, to zapomnę je podlewać i nie dożyją do wiosny.
Natomiast nie jestem pewna, czy w domu nie będzie im za ciepło i za sucho.

Ale sporo osób w ub. roku przezimowało werbenę w domu. Między innymi Sebek. Poradź się go, da Ci informację z pierwszej ręki

Zdrówka życzę.
PS. Skoro myślisz o bylinach, to może chcesz nasionka?

Oooo interesująca propozycja
A co takiego masz?
Tylko ze ja nie mam nic w zamian
Troche żurawek, trzmielin, reszta jeszcze za mała
Opuchlaki 22:24, 12 lis 2013

Do góry
Tess napisał(a)
Jeśli to nie są jaja opuchlaka (ja się nie upieram, znawcą nie jestem - też dopiero się z nimi zaznajamiam) to i tak warto byłoby wiedzieć, co to jest, skoro zeżarło Pszczółce roślinki.

Tess bedziemy szukac Slyszalam ze jaja slimakow w pewnym stadium sa ludzaco podobne do jaj 2 dniowych opuchlaka...Spotkalas sie z ta opinia?
Opuchlaki 22:20, 12 lis 2013

Do góry
Tess napisał(a)
Kasiu, ja mam. Na stronie 313.

Tess nie, chodzilo mi o calkowity rozwoj jaja, od pierwszego dnia do wyklucia sie poczwarki. Zanim napisalysmy z Danusie ten artykul, szukalam dlugie tygodnie i nie znalazlam Tess moze Ty bedziesz miala wiecej szczescia?
Z tego co teraz widze, zdjecia w kom. moga rowniez inaczej pokazywac kolor.. To ze caly rozwoj ma swoj przebieg, wiemy wszyscy, tylko kto nam pokaze ten przebieg i jego ,,kolorki´´ od dnia 0 do...chrzaszcza Czyli cala zmiane jaja w palecie kolorow
I raczej nie wierze, ze majac jaja opuchlaka w ogrodzie, nie mamy najmniejszejszego azurka na jakiejs roslince One najpierw musza wyjsc na zer....Pszczolko, sprawdz prosze dokladnie ostatnie listki, moze cos zauwazysz?
Opuchlaki 22:13, 12 lis 2013

Do góry
Jeśli to nie są jaja opuchlaka (ja się nie upieram, znawcą nie jestem - też dopiero się z nimi zaznajamiam) to i tak warto byłoby wiedzieć, co to jest, skoro zeżarło Pszczółce roślinki.
Opuchlaki 21:58, 12 lis 2013

Do góry
Jaja dopiero co zlozone sa duzo mniejsze i maja inny kolor. Nie dajmy sie poniesc panice i nie traktujmy wszystkich kulek w ogrodzie jako jaj opuchlakow. Jest nawoz ktory bardzo przypomina jaja opuchlaka (to tak na marginesie) Na tej fotce niepokoi mnie to ze uklad jaj jest w ,,gniezdzie´´ i to juz napisalam....nie jestem jednak dalej przekonana co do koloru ( w koncu nie musze, tez dopiero co zaczynam ) Dobrym pomyslem jest obserwacja i fotki tych kulek.
Tess, w ogrodach mamy i kulki i opuchlaki, ja rowniez jestem zainteresowana calkowitym rozwojem jaj i co za tym idzie zmian ,poczwarek i larwy tego szkodnika, niestety nigdzie tego nie znalazlam.Nawet na ostatnim spotkaniu na lekcji pogladowej na ten temat u ogrodnika. Jedna informacja mnie zastanowila, a mianowicie to ze jaja opuchlaka raczej nie zyja az w takim zwartym skupisku, maja troche wieksza przestrzen w swoim ,, gniezdzie´´ ale...moj ogrodnik przeciez tez moze sie mylic i osoby sie tym zajmujace
Opuchlaki 21:56, 12 lis 2013

Do góry
Szkliste są tylko takie całkiem niedawno złożone.
Postaraj się zrobić zdjęcie.

Pszczółko, a larw nie widziałaś?
Nasz przydomowy ogródek 21:54, 12 lis 2013

Do góry
Zbyszku, dawno nie zaglądałam, a tu takie wieści...
Symbol Ogrodowiska padł. A miałam nadzieję, że da radę, jak jakiś czas temu pisałeś, że choruje.

Wejmutka świetnie tam pasuje.

Dawno nie czytałam tylu rymowanek na raz
Pozdrowienia zostawiam i buziaki (dla Krysi też, przekaż koniecznie)
Opuchlaki 21:39, 12 lis 2013

Do góry
Może. Tylko że u Madżenki kulki w słoiku nie rosły, a wszystkie żurawki zżarte
Widziałaś na stronie 523?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3507-madzenie-ogrodnika-kiedys-tu?page=523

A może Pszczółka zrobiłaby zdjęcie tych kuleczek otrzepanych na coś? Jak leżą - wówczas się zobaczy, czy wszystkie są takie same w wielkości i kolorze.
Moim zdaniem to mogą być jaja, dość niedawno złożone.
Z biegiem czasu ciemnieją i grubieje skorupka.

Opuchlaki 21:33, 12 lis 2013

Do góry
Tess, wykorzystalismy Twoje fotki do artykulu, za to dziekuje Ale zauwaz spora roznice w kolorze....Nie wiem, moze zle odbieram ten kolor? Moze warto by bylo te kulki Pszczolki przeniesc do sloika i po prostu obserwowac, tak jak to zrobila nasza Marzenka, gdzie okazalo sie ze nie wszystko co okragle i zolte to jaja opuchlaka...W ciagu paru dni powinno sie wyjasnic. Ania asc tez to fajnie opisala
Opuchlaki 21:26, 12 lis 2013

Do góry
Kasiu, ja mam. Na stronie 313.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 21:26, 12 lis 2013

Do góry
Szczęściara ze mnie - ten okres życia mam już za sobą.
Odpadł jeden z powodów do wojny domowej
Opuchlaki 21:23, 12 lis 2013

Do góry
Tess nie wiem, mnie zastanawia ten wyrazny, zolty kolor....Martwi ulozenie w formie gniazda, ale ten kolor i wielkosc?.... Caly czas szukam, ale nikt nie ma relacji z rozwoju jaja i jego zmian....
Opuchlaki 21:23, 12 lis 2013

Do góry
Nie załamuj się. To tylko opuchlak.
Rozejrzyj się za wrotyczem.
I trzeba się skupić na zwalczaniu dorosłych osobników.
Ten rok był wyjątkowo korzystny dla populacji opuchlaków - pod pierzynką śniegową ziemia nie zamarzła, co oznacza, że larwy spokojnie żerowały.
W lecie pryskaliśmy na grzyba, a nie na owady.
No i mamy efekty.
W Gąszczu u Tess 21:19, 12 lis 2013

Do góry
Irenko - próbujemy z werbenką Powinno się udać, bo sporo osób w ubiegłym roku przezimowało werbenę. Sebek, Gabriela i inni, których nie pamiętam.

Agnieszko (BK) - no nie ukrywam, że cieszę się, że już posadziłam. Miałam obawy, że do Bożego Narodzenia będę sadzić

Joasiu (waska) - odpowiedziałam u Ciebie Z werbenki podobno najlepiej zrobić wiosną sadzonki.
Zobaczę, w jakiej formie będzie na wiosnę, wówczas postanowię, co dalej

Bożenko - to ciekawie to miły komplement Fajnie, że zaglądasz

Agnieszko (baraga) - szlaeństwo - tak, feeria barw - nie bardzo... Biały, różowy i black Nuda, panie, nuda...

Martek, jak się cieszę, że jesteś Lecę zaznaczyć Twój wątek, bo mi gdzieś wcięło.
Opuchlaki 21:09, 12 lis 2013

Do góry
Pszczółko, zajrzyj do mnie, tu:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1890-w-gaszczu-u-tess?page=313

Jeśli wykluczasz nawóz, to prawie na 100% są jaja opuchlaka.
Takie właśnie skupisko mam pod azalią.
I takie miałam pod berberysem, kiedy go w lecie wykopałam, żeby podzielić. Jak podniosłam do do góry, to wysypały sie jak z grzechotki. Tylko wówczas myślałam, że to nawóz
To, że róża i berberys, co to poległy, nie miały śladów żerowania nie świadczy o tym, że to nie opuchlak.
Bo rośliny padają z powodu żerowania larw w korzeniach, a nie od podgryzania liści przez dorosłe osobniki.
Na moich żurawkach - tych, co padają - nie mam wżerów na liściach, a krewetki je podgryzają.
Mój zielony świat malowany roślinami... 20:58, 12 lis 2013

Do góry
Czytam, że miałaś problemy ze zdrowiem.
Cieszę się, że się dobrze skończyło

Co do werbenki - waham się, czy przezimować je w domu na parapecie, czy w widnym garażu.
Obawiam się, że jak będą w garażu, to zapomnę je podlewać i nie dożyją do wiosny.
Natomiast nie jestem pewna, czy w domu nie będzie im za ciepło i za sucho.

Ale sporo osób w ub. roku przezimowało werbenę w domu. Między innymi Sebek. Poradź się go, da Ci informację z pierwszej ręki

Zdrówka życzę.
PS. Skoro myślisz o bylinach, to może chcesz nasionka?
W Gąszczu u Tess 19:53, 12 lis 2013

Do góry
Tess ja pamiętam i czuwam .Nie mam dostępu na co dzień do neta
Pozdrawiam Cię serdecznie i ciepło .
W Gąszczu u Tess 19:49, 12 lis 2013

Do góry
...sporo cebulowych wsadziłaś Tess... wiosną będzie szaleństwo i feria barw...
Postawić trawkę nad i... 19:42, 12 lis 2013

Do góry
Tess napisał(a)
Fajnie, że znalazłaś czas na odpoczynek
Karpacz uwielbiam.

...w zasadzie to M. zasługa... zaplanował i wykonał....
W Gąszczu u Tess 19:39, 12 lis 2013

Do góry
Tess a gdzie trzymasz ta werbene
Też tak spróbuje
Moja wciaz rosnie po bokach

A jak je wiosna wsadzic ? W całości?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies