Jadę ze wsi jestem bardzo wkurzona wczoraj musiał być spory przymrozek każda roślina która miała młode listki obmarzla.
Magnolia w katastrofalnym stanie
Elu, oczywiście, ze im wiećej oglądamy to tym więcej chcemy z tego „uszczknąć „ dla siebie. Pomysłów, zestawień itd
Ja jestem taką sroczką, która kiedy jest w szkółce to nie może powstrzymać się od zakupów pięknych roślin a przecież ... prawie każda jest piękna.
Tak naprawdę to ja dopiero zaczynam. Dwa lata temu miałam na działce piach, cztery sosny samosiejki i kilka właśnie wtedy kupionych i świeżo posadzonych roślin od frontu. Teraz mam piękne drzewa, róże, trawy i zadowolenie, ze robię to własnymi łapkami
A eM to już przestał pytać
Niezapominajki znalazły się u mne w ogrodzie same Nie mam pojęcia skąd się wzięły. Prawdopodobnie przywędrowały z kupowaną wywrotkach ziemią. Czy będą się rozsiewać? Nie wiem, mam nadzieje bo pięknie wyglądają
Pani Elżbieto u Madzi w wątku "ogród z wilkiem" bardzo ładnie, zadbany ogród widać dużo pracy włożone, piękne skarpy, jednak nie za bardzo w moim stylu.
Chciałabym bardziej uzyskać nowoczesny efekt, proste formy, sadzić w dużych grupach (nie pojedyncze sztuki) i ograniczyć ilość odmian.
Nie wiem właśnie dokładnie co ze sobą łączyć, dużo czytam i oglądam ale na razie brak weny...
Nastawiam się na trawy, żurawki, berberysy. Podobają mi się bardzo zestawienia roślin u Oli "Moja codzienność - ogród Oli" - dużo traw.
Damian wszystko się zgadza. Piękna zieleń i przepych kościelny zarazem, tak się zyje. Wszystkiego nie focilam. Griliwnia w stylu meksykański i jeszcze inne detale.
Jola bylas i napatrzylas sie za duzo. Nie daa sie co rok zmieniac. Pomysl, ze kiedys mialas taki zamysl i to ci sie podobalo i trzeba to pokochac. Przeciez nie jestes projektantka i tak masz ladnie wiec sie tym ciesz co masz.
Tez bym zmienila,. Ale eM by mnie z domu wyrzucil i tak kupuje w ukryciu.
Mnie Tam sie u mnie podoba juz sie przyzwyczaila do moich roslin.
Co zrobie w jesieni jedynie nakupie duzo cebul tulipanow i juz zasialam niezapominajki ktore uwielbiam.
Jeszcze chcialam sie zaptac wsiewasz niezap.... Czyl kupujesz kiedy ew wysiewasz
Pieknie tylko zimno jak ch.... Moze dlatego tulipany tak dlugo sie trzymaja.
U mnie tez roznie w cieniu jeszcze ladnie kwitna.
Jak beda nastepne dni otwarte postaram sie przyjechac bardzo jestem ciekawa rozwiazan wodnych no i reszty przede wszystkim nasadzen. Juz beda rosliny wodne rozwiniete. Tez bym teraz inaczej rozwiazala zaplanowala oczko. Mozno by go bylo pRzerobic ale juz mi sie nie chce.
Byłam dzisiaj w pięknym ogrodzie przykościelnym. Chodziłam obok i nie wiedziała że za murowanym parkanem jest tak pięknie. Fociłam tylko te rośliny czy widoczki które mnie interesowaly.
Kasiu na suszę nie będę się licytować u mnie wydmuchow.
Wczoraj sądziłam dalie więc wiem jaka mam suszę, skala szpadel ledwo wchodził trzeba było ciosać.
U mnie z rodkow tylko królowa Elżbieta tak wczesna i kwiaty nie za bardzo wykształcone. Reszta powoli się zbiera. Już wiem, że 2 azalie żółte które kupiłam w tym roku nie będą kwitły obmarzly. Niala zbiera się do rozkwitu.
Starsze powolutku nabierają pąków. Jestem zawieszona magnolia żółta każdy rok inaczej zakwita. Raz ma liście i kwiaty raz same kwiaty. Teraz ma liście i kwiaty więc nie specjalnie widać kwiaty.
Dzisiaj zrobię jeszcze porządki po przycince m im azalia w bałaganie rośnie
Tak bo to sa powojniki wczesne botaniczne. Nie raz sierpien-wrxesien powtarzają kwitnienie,ale o wiele mniej kwiatów się pojawia.
Pięknie wyglądają po okwitnieciu.