Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:35, 25 sty 2014

Do góry
grazyna_olszewska napisał(a)

Urocze a u mnie sa tylo dwie - a lilie bajeczne pozdrawiam - nowa podgladaczka

Witam nową podglądaczke Nie każdemu polecam zabawe w kolekcjonowanie żurawek, bo to bardzo szkodliwe dla zdrowia Kilkanaście ładnych kolorków w większych grupach wygląda również bardzo efektownie ale będę w tym roku eksperymentował z zestawieniami żurawek, ciekawy jestem czy mój pomysł wyjdzie tak jak bym chciał.
Pszczelarnia 10:03, 25 sty 2014

Do góry
Ewo widzę, że będzie jeszcze piękniej: róże, piwonie, lilie , eh! Kup koniecznie purpurową róże do bladoróżowych. Efekt mnie zachwyca.
Czytałam o doniczce, jeśli bedziesz chciała, daj znać pojadę sprawdzić czy są .
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:27, 24 sty 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Fire cheff rośnie u mnie w słońcu, ale jak do tej pory jest dość kapryśna, znam też kilka osób o podobnych doświadczeniach, ale widziałem też łądnie rosnące. Osobiście nie jestem wielkim jej zwolennikiem Mam też Fire alarm, a raczej już chyba miałem. Kolor piękny, ale nie wytrzymała tej pogody, ale bardzo prawdopodobnie przyczyną jest fakt, że dostałem ją jako mikroskopijna sadzonka, na którą była skłądana reklamacja.

Witaj Łukasz - moje spostrzeżenie co do Fire cheff takie same, kolor ładny, rośnie w słońcu, kupiłam wiosną są ładne zdrowe, ale słaby przyrost. Zobaczę wiosną, nakryłam gałązkami świerku
Nadrabiam przeglądanie stronLilie, żurawki masz obłędne, Do tej pory nie podchodziłam z sercem do lilii, jesienią posadziłam kilka. Wszyscy myślimy o Twoich zaliczeniach.Pozdrawiam.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:44, 24 sty 2014

Do góry
Luki napisał(a)

Urocze a u mnie sa tylo dwie - a lilie bajeczne pozdrawiam - nowa podgladaczka
Ogrodowy spektakl trwa ... 19:48, 24 sty 2014

Do góry
Dobra to teraz do rzeczy - do tej pory podsumowałam moje nowości z 2013 - pokazałam ok 70 !!! roślin - aż sama się zdziwiłam że tyle weszło i tyle było - to były wszystkie rośliny i byliny i krzewy i doniczkowe.

Czas na wnioski z tego etapu podsumowania

wiosna
1/ zmiany klimatyczne mogą coraz bardziej doskwierać, a to ma przełożenie na wczesną wiosnę i czas i jakoś kwitnienia cebulowych więc
ograniczę się z cebulkowymi a fory dam przebiśniegom, późnym tulipanom - pełne i liliokształtne,
2/bratki - zawsze i to jak najwcześniej najlepiej bezkarnie okupić się na 8 marca - to daje też inne wartości poza oczywistymi świątecznymi - można mieć je długo
3/ doniczki - obsadzać mieszając byliny, pelargonie uczyć się przechowywać , petuni jednak sobie nie odmówić
4/ odkrycie roku - tulipan turkestanica,

lato
1/ dopracowane kanciki dają w upalne dni zawsze ładny odbiór ogrodu,
2/ gromadzić deszczówkę jak dotąd bo ilość opadów jest za mała - czyżby nastały suche lata - obserwować
3/ róże, lilie i liliowce, hortenscje mieć !
4/ odkrycie roku - agatsche

jesień
1/ każdy zakup sprawdzić pod kątem wyglądu rośliny jesienią
2/ jesienią jeśli to możliwe wykonać więcej prac porządkowych niż koncentracji nad sadzeniem cebul - choć cebule zawsze tylko w ograniczonym zakresie
3/ odkrycie roku lirioppe

tak więc kończę etap podsumowania 2013 roślinne nowości i inne przemyślenia i przechodzę do 2-go etapu
Ogrodowy spektakl trwa ... 17:54, 24 sty 2014

Do góry
Ewa super - podoba mi się taka konspiracja - zaraz sprawdzę róże bo lubię podglądać co kto planuje,
ja z oglądanych w Anglii wybrałam Grace i mam nadzieję, że będzie, Gertrudy też nie widziałam
a lilie sama nie wiem jak sadzić - ja sadzilam punktowo po jednej a teraz mnie kusi w grupach - ja dokupię trąbkowe moje ulubione
z cebulkowych kroksomie w dużych ilościach
derenia też kupię jak znajdę bo miejsce już mam uplanowane

nie widziałam szkarłata z aminkiem - gdzie? - aminki mi się podobają ale szkarłaty jakoś mniej
moje żeleźniaki z nasionek przez sezon urosły na małe sadzonki - przysypałam i zobaczę czy przezimują
a ja planuję wysiać w trawnik/ w jednym miejscu/ macierzankę ciekawe czy się uda

Jak są plany to znaczy jest życie i dynamika a nowości cieszą niebywale, jestem pewna, że M będzie się cieszył każdą nową i nie nową roślinką

muszę sprawdzić Twoje róze i to już
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 15:00, 24 sty 2014

Do góry
Trochę nadganiam w Twoim wątku - głównie pismo obrazkowe bo trudno tyle przeczytac. Luki - masz przecudowne liliowce i lilie... napatrzyć się nie mogę. Piękne
Pszczelarnia 13:59, 24 sty 2014

Do góry
Kupiłaś już lilie jakie i będziesz sadzić po kilka czy jak? i piwonie ? a teraz róże - coś czuję w tym roku dużą dynamikę u Ciebie w ogrodzie
a nasiona już kupiłaś ? ja zwalniam ale róże mam już wybrane tylko zamówić.
Powitania - poznajemy się i przedstawiamy 13:20, 24 sty 2014

Do góry
Dzień Dobry,
Ogrodowisko poznałam w 2011 roku. Chciałam przesadzić wiekowy bukszpan i szukałam porady jak to zrobić i trafiłam na Ogrodowisko i tak się zaczęło Znalazłam nie tylko porady ale, także inspiracje i do tej pory byłam "cichym podglądaczem" ale w końcu zdecydowałam się przywitać. W moim ogródeczku królują róże angielskie, lawendy, bukszpany, lilie. Pozdrawiam Panią Danutę, forumowiczów i podglądaczy.
Moja działka. 06:26, 23 sty 2014

Do góry
grazyna_olszewska napisał(a)
Pani Bogusiu pozwoliłam sobie na spacer po działeczce. Jestem zauroczona ,ślicznie kolorowo lilie róże bajka i widac ogrom pracy ale efekt za to przeuroczy.Jesli mozna to bede zaglądać częściej.Storczyki też pięknie kwitną taka namiastka lata na oknie to też pochwalę sie swoimi - Pozdrawiam.

Grażynko dziękuje ,że ci się u mnie podobatwoje storczyki zdecydowanie ładniejszezakładaj wątek
napewno masz ładny ogród
Ogrodnik Mimo Woli cd 23:51, 22 sty 2014

Do góry
Alina.. upycham w wolne miejsca... takie zapchaj dziury i tam najlepiej wyglądają. mam jedno miejsce tylko na lilie i ono mi najmniej sie podoba. Nornice wykurzyłam mało humanitarnie... przeciwnicy mnie zdzióbią teraz ale albo ogród piękny, albo piękne nornice.
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:41, 22 sty 2014

Do góry
Anka gdzie ty te lilie upychasz . ja muszę przyznać że jakoś niby że mam , ale bez czaru ..nie wariuje na ich temat . ale daje poprawkę że podobnie było z różami a teraz z piwoniami ...też nie było miłości a teraz zwariowałam na ich punkcie .
a muszę ci opowiedzieć jak przesadziłam lilie w jedno miejsce żeby była ich kupa ( a rosły nadzwyczaj i pleniły się okropnie ) . i tak przesadziłam że nornice zeżarły wszystkie kolory , zostawiły tylko pomarańczowe ....których wręcz nie lubię .......i co ty na to
Moja działka. 21:33, 22 sty 2014

Do góry
Pani Bogusiu pozwoliłam sobie na spacer po działeczce. Jestem zauroczona ,ślicznie kolorowo lilie róże bajka i widac ogrom pracy ale efekt za to przeuroczy.Jesli mozna to bede zaglądać częściej.Storczyki też pięknie kwitną taka namiastka lata na oknie to też pochwalę sie swoimi - Pozdrawiam.
Jurajski Ogród 18:54, 22 sty 2014

Do góry
Bogdziu, dzięki, fuksja była ładna, może i w tym roku uda mi się takie kupić? Jakoś nie robię sadzonek, chyba do tego jeszcze "nie dorosłam".

Ewo, ja się nie martwię, bo wiem, że to minie...wiosną. Takie zlodowacenia to u nas nie pierwszyzna.

Elu, Ewo004, ta róża to Bonica. Można ją znaleźć np. w sprzedaży wysyłkowej.

Gocha, u nas prądu nie było wczoraj przez dwie godz., dzisiaj jest.

Aniu, dziękuję w imieniu Bogdzi i swoim, ale inni też mają cudeńkowe różowości, np. Twoje lilie

Za chwilę wrzucę jeszcze kilka różowości.
Ogrodnik Mimo Woli cd 17:27, 22 sty 2014

Do góry
Widzę ze sie w kolaże pobawiłaś , wszystko piękne ale lilie najładniejsze. I e- mail też wyjatkowo piękny , dziękuję.
Ogrodnik Mimo Woli cd 16:51, 22 sty 2014

Do góry
No to lilie

Ogrodnik Mimo Woli cd 16:07, 22 sty 2014

Do góry
Myślicie, że to wszytko...ha, ha, ha....

Lilie wrzucę, ale już nic więcej z różowego.. bo mi się znudziło..
Ogrodnik Mimo Woli cd 15:39, 22 sty 2014

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
Pięknie różowo,pozdrawiam Aniu

Bogusia dziękuję.. i lecę dalej pocieszać tych co myślą, że maja nałomotane wszystkiego nieogrodowo... mnie to tylko miałaby szansę przebić Karola, ale ma za małą działkę i z tego powodu miszczem misz-masz jestem ja
Lilie wodne, magnolie, lobelia...

Dwa ogrody 15:23, 22 sty 2014

Do góry
Z różowych jeszcze floksy różnej maści, skalnice, gożdziki, dalie, kosmosy, serduszki, lawendy, budleje, jarzmianki, szałwie
budleje, zawilce, lilie, żurawki, tawułki i kilka innych, nie sposób wszystkich pokazać, jeszcze piwonia lekarska:

Ogrodnik Mimo Woli cd 12:07, 22 sty 2014

Do góry
Dziewczynki.. i ewentualne chłopaki....... różowego chociaż nie jestem fanką tego koloru... mam moc... bez różu nie da się.... bo jak nie pokochać różowych, azali, piwonii i róż. Na różowo kwitną drzewa owocowe... floksy, jeżówki, lilie i tulipany..... Nie przepadam za różem w domu, ale w ogrodzie musi być Tu jest odmiennie jak w kolorze brązu W domu tak.. w ogrodzie nie. Różowego mam chyba najwięcej... dobrze, ze przespałam żółty i purpurowy

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies