Widzę, że my jedną maścią smarowane też od dziecka robiłam bukieciki, zrywałam kwiatki, a ze spaceru wlokłam ogromny wiecheć z kwiatów, traw i różnych liści. Gdy rodzice wybudowali dom i powiedzieli, że to będzie mój pokój - stał w nim tylko stół, więc nazrywałam kwiatków na łące i zrobiłam bukiet w znalezionym słoiku. Na konwalie co niedziela biegałam z koleżankami daleko w las. Teraz mam je u siebie pod świerkami. Niezapominajki wysiałam już dawno i co roku zostawiam kilka roślinek, żeby się wysiały. Jesienią pikuję w docelowe miejsce. Mam je z 10 lat, ale w tym roku nie pozwolę im się wysiać. Zasieję nowe z torebki, bo te stare nie mają już tak dużo kwiatuszków i są rzadkie.
W ogródku sadzę bardzo gęsto, u mnie nie ma dziabania tylko wycinanie przekwitłych kwiatów, żeby zrobić miejsce następnym. Stosuję nawozy kupne wiosną i robię gnojówki. Właśnie zostały zasilone wszystkie cebulowe i róże gnojówką kurzą. Kupki dostałam od sąsiadki i zalałam wodą, stały tak mniej niż tydzień za garażem. Na 20 litr wody dawałam 1 litr gnojówki.
Pozdrawiam
Kasiu tnę prawie przy samej ziemi i guzik to daje. Jak wypuści baryła to i 2 metry. Znalazłam fotkę sięga prawie 2 m a jakie silne. Zobaczę jak będzie z tymi nowymi co nabylam. Bardzo mi się podobają i jeszcze dam im szansę.
U kogoś widziałam na Ogrodowisku takie niskie rosły z lawenda a te moje wszystko zagłuszają.
Takie mocne, że w mróz kwitna
Berberysy też w innym miejscu zasłaniały mi szmaragdy i zaczęły zilkna. Posadziłam w inne miejsce a teraz tam posadziłam luźne trawy.
Wcześniej na początku kwietnia pryskalam miedzianem a w piątek rano pryskalam Swithem do winogron firmy Agrecol trzeba pryskać zanim pojawią się kwiaty/grona.
Ela, nie pozbywaj się Bonicy. Po prostu tnij ją ostro, a będzie niższa i bardziej zwarta. Tak radzą ogrodnicy od róż: "Mocno cięta co roku będzie niższa i zachowa zwarty kształt. Słabo cięta może osiągnąć około 1,8m i szerokość ponad 1m."
U ciebie bardzo zielono a trawa jaka wysoka sianokosy nie dlugo. U nas bardzo sucho jak nie podlewane to wyschniete gleba u rolnikow na polach peka.
Jeszcze troche wczesniej przymrozki byly i ledwo wszystko rosnie.
Niebo zachmurzone drugi dzjen i grama deszczu wiec czekamy na zmilowanie z nieba. Zapowiadali ulewy a tu nic.
Ladne to kolo bardzo dekoracyjne. Skalniaczek bomba nic tam juz nie dodawaj urok w kamieniach. Moj najdniej wyglada wczesna wiosna jak nic nie rosnie i tylko kamien widac.
Moje tipany w sloncu juz zakonczy kwitnienie ale w cieniu juszcze ladnie kwitna. Van Eijki to piekne tulipany musze jesienia im dodac bialych niech bedzie flagowo.
Lilie masz juz wysokie u mnie to ok 5 cm dopiero na wierzchu.
Powoli i rozaneczniki zaczynaja pojedynczcze kwiaty otwierac np krolowa Elzbieta dopiero co kupilam i juz ma sporo kwiatow otwartych bardzo ladny kwiat ma.
U nas chmury e deszczu nie widac bardzo sucho wiec podlewamy
U nas niebo zachmurzone 13 na plusie ale w dalszym ciagu nie pada.
Jak impreza to lepiej niech nie pada. Moje dzieci cała trójka była piękna pogoda. Nawet Zośka była ciepła.
Pięknie lawendy odrastają a kiedy tniesz że takie ładne.
Hosty też piękne dobry pomysł z hosta i trzmielina na patyku. Też mam kilka trzmielun nie zawodne.
Konwalia i niezapominajka to dla mnie najpiekniejsze kwiaty majowe.
Od małego dziecka chodziłam po mokradłach łąkach i zbierałam niezapominajki wkładałam do wazonu i sobie stały przy moim łóżku.
Potem konwalie maj miesiącem Matki Boskiej więc przy ołtarzyku zawsze w wazonie stały konwalie, niezapominajki no i jeszcze bzy.
U ciebie niezapominajek mnóstwo. Powiedz mi czy ty każdego roku wysiewy robisz czy raz posadzone same się wysiewają bo u mnie zniknęły.
Dorotka przyglądałam się twoim rabatom ty tego tyle masz, jak to się mieści u ciebie i wszystko ma się bardzo dobrze piękne i dorodne.
Widocznie chrząszcz się tam zagnieździł jajek na skladal i takie efekty.
Na to nie ma mocnych. Najważniejsze że zrobiłaś porządek z nimi. Dobrze wiedzieć, że coś takiego się trafia w zakupach roślinnych.
Ładny kolor kwiatu tej jabłonki
U nas w Zagłębiu Grójeckim sądownictwo powoli też zakwitają jablonie. Jak pełnią rozkwitu widok nie samoloty.
Jestem dzisiaj bardzo zmęczona urobilam się znowu. Zaraz idę w kimono.
Bardzo się cieszę, że wam się podoba. Staram się aby wszystko dobrze wyglądało i miało ręce i nogi. Zarzekam się, że już więcej roślin nie będę kupować, ale dzisiaj zrobiliśmy podcięcie kurników syn pomagał bardzo dokładny i dużo zrobił właściwie wszystko co było do przycięcia.
Zrobiło się nowe miejsce więc trzeba coś posadzić pod kurnikami. Od dołu były Łyse i trzeba było radykalnie przyciąć. Słońce nie dochodzi to życia nie ma.
Więc pomyślałam, że nasadze host roznego rodzaju. Wchodzi w grę kopytnik lub bluszcz płożący po ziemi niech sobie rośnie. Zastanowienia się jeszcze.
Ta fotka dokładnie z 28 kwietnia, za berberysem rosną 2 kurniki ok 4 m wysokości i świerk srebrny i kilka jałowców na małej goreczce i tam trzeba było porządek zrobić Z iglakami
Elu jestem zachwycona twoimi pejzażami, tak fajnie łączysz starsze egzemplarze z młodymi Podoba mi się też twój kamyczek. U nas tak trudno znaleźć taki, który byłby jasny, ale harmonijnie stapiał się z resztą.
Kupiłam róże bonici bardzo mi się podobaja. Mam już 8 szt ale wyrastają długie badyle więc je komuś do"sprzedam" . A nowe posadze. Przyszły w takim worku i pudelku jestem bardzo zadowolona.
Eluniu w tym roku kwitną prawie wszystkie, lubię ten widok. Chociaż później też są cudne
Cały czas pstrykam to samo, aż się zastanawiam czy Was nie zanudzam tymi moimi kątami...
Dzisiaj przyjemnie i bez słońca, ale też bez deszczu. Popadało może pół godziny nawet kurzu z auta nie spłukało, tak lało...
Klematisy które kwitną wiosna są bezproblemowe bardzo ładnie kwitną a potem mają dekoracyjne pomponiki.
Kupiłam w tym roku jak się nie mylę klematisa arabella kwitnie bardzo ładnie i nieprzerwanie ma w donicy rośnie ok 1,5 m ma piękne niebieskie kwiaty.
Kupiony w tym roku posadzę do ogrodu przy róży bo łysa od dołu a u góry peruka.
U ciebie to ciepłej masz już wysokie rośliny. Już za chwilę maj wszystko śmignie oby tylko deszczyku więcej bylo,.
to prawda, że projektanci ładują dużo na raz dla efektu od razu, a ogrodnik musi byc cierpliwy bo inaczej się to na nim mści
Sa rosliny, które rozrastaja się raz dwa, a sa też takie, które choćby nie wiem jak chciał w tym miejscu nie będą rosły i już
Ja bardzo dużo roślin mam z własnego podziału