Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Kwiaty we włosach 21:31, 09 mar 2019

Do góry
Goniu dzisiaj to byl okropny dzien u mnie gradu nie bylo ale lalo dobrze ciesze sie, ze podlalo bo juz bylo bardzo sucho. Trzeba by bylo podlewac bo tuje duzo a pod korzeniem popiol.

Roboty sie odsunely w czasie troche szkoda.
Goniu co to za krzaczek na zolto kwitnacy to nie jest forsycja boma wiecej platkow w kwiatku.

Goniu jeszcze odnosnie traw musisz poczekac niech wypuszcze czupryny chociaz kilka centymetrow.
Tez musze rozsadzic to chyba najgorsza robota bo z siekiera.
Ogród z uśmiechem 19:48, 09 mar 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Witam Jolu

Dzięki, że byłaś u mnie. U mnie te chmury przeszły obok, ale lało bardzo. Jadąc z powrotem od strony Zalesia w stronę Wawy to widać było jak musiało lać wody wszędzie od groma.
Mam działkę w polu więc tam szybko chmury przechodza, ale były błyski.

Właśnie nad Piasecznego u Aurelii lało bo tam najwiecej wody.

Pozdrawiam

Deszcz jest teraz potrzebny, oby tylko nie w nadmiarze ale grad? To mi się zupełnie nie podoba
Mój ogrodowy pamiętnik 19:35, 09 mar 2019

Do góry
Dzisiaj wichury i darmowe lanie wszedzie,. Do południa była ładna słoneczna pogoda potem się wszystko skiepscilo.
Trudno dzień stracony w pracach, ale co się odwlevze to nie uciecze.
Takie plany i guzik.
Najgorszy ten wiatr głowę urywa w oczach pełno piachu.
Czekam jutra.

Pozdrawiam Agata

Pozdrawiam Elu .
Cały rok się wkurzam bo często w tygodniu piękna pogoda a jak przyjdzie sobota to plany idą w łeb. Chcąc nie chcąc bierzemy urlop bo nic by człowiek nie zrobił. Pocieszające że dni coraz dłuższe to przynajmniej w tygodniu chociaż na chwilę można skoczyć do ogrodu.
Mój ogrodowy pamiętnik 19:27, 09 mar 2019

Do góry
Dzisiaj wichury i darmowe lanie wszedzie,. Do południa była ładna słoneczna pogoda potem się wszystko skiepscilo.
Trudno dzień stracony w pracach, ale co się odwlevze to nie uciecze.
Takie plany i guzik.
Najgorszy ten wiatr głowę urywa w oczach pełno piachu.
Czekam jutra.

Pozdrawiam Agata
Ogród z uśmiechem 19:17, 09 mar 2019

Do góry
Witam Jolu

Dzięki, że byłaś u mnie. U mnie te chmury przeszły obok, ale lało bardzo. Jadąc z powrotem od strony Zalesia w stronę Wawy to widać było jak musiało lać wody wszędzie od groma.
Mam działkę w polu więc tam szybko chmury przechodza, ale były błyski.

Właśnie nad Piasecznego u Aurelii lało bo tam najwiecej wody.

Pozdrawiam
Bylinowa łąka 19:03, 09 mar 2019

Do góry
Gosiu czytam o stipie to nic że ziemia ciężka. Sądzę na podwyższeniach wystarczy, że 10 cm wyżej posadzona a do dołka dodaj żwiru. Stipa musi mieć sucho w korzeniach aby woda nie zalegała i to wszystko

Też mam ich sporo w zeszłym roku nie kwitły i czekam co będzie w tym roku.
Jeszcze jej nie tnę bo tak Toszka radziła aby się nie spieszyć bo u nas klimat chimeryczny. Można ciąć lub wyczesywać.

Dobrze, że pojechałaś w zeszłym tygodniu bo dzisiaj nie dalo rady nic zrobić wszędzie wiatr i leje. Ja w poprzednia sobotę też dużo zrobiłam.
Oj żeby znowu nie było tak jak w zeszłym roku nagle lato się zrobiło i nie można się było wyrobić.

Jak ty się rozpoznaje szczególnie w tym gąszczu roślin.

Powodzenia i pozdrawiam
Ptasi gaj 18:46, 09 mar 2019

Do góry
Tak jak pisałam przechodziły burze lało jak z cebra wszędzie kałuże ogromniaste. Woda nie nadąża spływać. Deszcz potrzebny bo już było bardzo sucho. Trochę ta aura pokrzyżowała plany na dzień dzisiejszy ale deszcz też potrzebny ważniejszy od wszelkich innych prac

Ptasi gaj 17:14, 09 mar 2019

Do góry

Wiola powinno się wykopywać tulipany jak liście uschną, ale robiłam to tylko raz potem zaniechałam. Wykopują aby odpoczęły od ziemi przynajmniej przez 2 m-ce i trzeba je oczyścić z cebulek przybyszowy nowych małych które nawiazaly. Po ten przestałam wyciągać i niektóre pojedyncze kwitną do tej pory.
Poczekaj może zakwitną to, że teraz zielone to nie świadczy o tym, że nie będą kwitły. Po okwitnieciu o wyschnięciu liści ok 6 tygodni to trwa to wyciągni. I te dorodne wybierz. Resztę zostaw wysiej gdzieś aby dorastały jesienią lub wyrzuc.

Dziękuję wszystko już wiem
Ptasi gaj 16:36, 09 mar 2019

Do góry
U nas nawałnica za nawałnica przechodzi.

Tujami marywa w każdą stronę

Ryb po zimie duże stado

Ptasi gaj 16:27, 09 mar 2019

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Ale dalii i innych karp, gdzie to będziesz sadzić, masz taką rabatę czy dopiero przyszykujesz?

Daria żadnej nowej rabaty nie robię. Powsadzam gdzie się da taki misz masz.
Jak oglądam wątku też tak mają i jest kolorowo. Posadzę między iglakami dobrze nawioze i będą rosły.
Ptasi gaj 16:23, 09 mar 2019

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Elu jeśli moje tulipany mają same liście,to mam je latem wykopać i jesienią wsadzić i zakwitną wiosną czy jak ? bo jeszcze tego nie robiłam

Wiola powinno się wykopywać tulipany jak liście uschną, ale robiłam to tylko raz potem zaniechałam. Wykopują aby odpoczęły od ziemi przynajmniej przez 2 m-ce i trzeba je oczyścić z cebulek przybyszowy nowych małych które nawiazaly. Po ten przestałam wyciągać i niektóre pojedyncze kwitną do tej pory.
Poczekaj może zakwitną to, że teraz zielone to nie świadczy o tym, że nie będą kwitły. Po okwitnieciu o wyschnięciu liści ok 6 tygodni to trwa to wyciągni. I te dorodne wybierz. Resztę zostaw wysiej gdzieś aby dorastały jesienią lub wyrzuc.
Ptasi gaj 16:09, 09 mar 2019

Do góry
gosika67 napisał(a)
Cześć Ela ale pokaźne zakupy, ja co najwyżej 2 paczuszki dalijek miniaturowych.Oj będę zaglądać . Ja kupiłam jeszcze do siewu cynie, też cieszą kolorami i są takie sztywne.
Pozdrawiam serdecznie..

Właśnie jak to wszystko zebrałam za głowę się złapałam. Też będę siac cynie które bardzo lubię mam swoje gatunki chryzantemowe.
Mam jeszcze do siania dalie kolnierzykowe, ale tak jak Hania z żywopłotkow cisowych pisała nie ma sensu wcześniej siać bo i tak w lipcu kwitna.

Podczas obchodów co tygodniowych zdziwiłam się różami mają już spore paczki.
Tulipany, czosnki też wysokie.
Nie wysadzalam w zeszłym roku tulipanów wiec porosły spore kępy. Ciekawe ile będzie kwitło.

Z daliami różnie bywa od kilku lat ich nie sadzilam. Wyrosły wysokie i trzeba było tyczkowac i podwiązywać część się połamała więc mi się odechcialo i zostawiłam w glebie. Znowu wróciłam ale do niskich. Może nie wyrosną wysokie chociaż dalie lubią obornik czy kompost i potem rosną jak oszalałe.
Jak pisałam w zeszłym roku kosmos na kompoście to wyrósł na 2 metry i zaczął kwitnąć pod koniec września i już go więcej siać nie będę przez jakiś czas.
Jakieś nasiona miniatur znalazla.

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 15:05, 09 mar 2019

Do góry
Basilikum napisał(a)
ciemiernik musze rozsadzic, bo mam dwie odmiany w kupie. Dostalam go na gieldzie wymiany i po listkach nie dalo sie poznac a teraz widac wyraznie
po jednej stronie krzaka taki

po drugiej taki

A ja bym ich nie ruszała jeżeli są takie problemy po rozsadzenia. Tak widocznie miało byc. Jeżeli kwitną ładnie to po jaką ch.. rozsadzać.
Idę zwiedzać bo dawno nie byłam.

U nas okropna pogoda wieje i leje nic nie można robić.
Słoneczny Ogród 14:40, 09 mar 2019

Do góry
U nas katastrofa pogodowa. Wieje, leje wszystko naraz co można spotkać najgorszego w pogodzie.

Nic nie robię hortensje mają główki zerwane turlają się po całej działce.
Już pokazałam ci mam.
Ptasi gaj 14:28, 09 mar 2019

Do góry
Te kupowałam w obisiu i Merliniego po 8 zł zl, ale bardzo ładne korzenie.

Ptasi gaj 14:14, 09 mar 2019

Do góry
To są dalie ale wszystko wymieszane rozłożyłam i tyle tego. Bishop... Mam 8 krzaków. Bardzo mi się podobają ale w realu ich nie widziałam więc jestem bardzo ciekawa tej dalii Bishop...

A to różności w garażu na podłodze

Słoneczny Ogród 12:33, 09 mar 2019

Do góry
Daria a co ty wyprawiasz na tej dzialce? Dlaczego tak kopiesz te dolki? Co to bedzie?
Jak ja bym chciala miec taki piaseczek a u mnie glina.

Spory ten twoj areal. Ja jutro jade jak pogoda pozwoli to tez sie urobie. Bede wapnowac skalniak i odkurzac zwirowisko po przcietej trawie kupa robót.

Będzie rabata kwiatowa.

Chyba się dziś nie urobisz, o ile masz taką pogodę jak u mnie.
Pada i pojawił się znowu spory wiatr.
Może wiatr za Ciebie posprząta

Gożdzikowa - wiejski ogród 10:36, 09 mar 2019

Do góry
Oj Basia wysokiego muru nigdy nie przekroczysz. Tak nieraz bywa. Przypuszczam o co chodzi.

Pozdrawiam
LeŚnicZaNka 10:27, 09 mar 2019

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)

Mialam taki kwiatek doniczkowy przez dwa sezony musi miec specyficzne warunki to kwiat (wlasciwie duzy krzak) wilgotnej dzungli, musi miec duzo wilgoci wiec w naszych warunkach to raczej nie pozyje dlugo.

Poza tym centrum bardzo duze i wszystko w kupie, nie trzeba latac po kilku sklepach. U nas tez sporo jest tego. Zastanawiam sie ile to trzeba wymyslic dupereli aby bylo ladnie. Kwiaty wszedzie takie same jak w calej Europie bo wszystkie z Holandii.

Pozdrawiam Kasiu
Słoneczny Ogród 23:23, 08 mar 2019

Do góry
Daria a co ty wyprawiasz na tej dzialce? Dlaczego tak kopiesz te dolki? Co to bedzie?
Jak ja bym chciala miec taki piaseczek a u mnie glina.

Spory ten twoj areal. Ja jutro jade jak pogoda pozwoli to tez sie urobie. Bede wapnowac skalniak i odkurzac zwirowisko po przcietej trawie kupa robót.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies