Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku - Dorota

W moim małym ogródeczku - Dorota

ElzbietaFranka 23:34, 27 kwi 2019

Witam Dorotka

Konwalia i niezapominajka to dla mnie najpiekniejsze kwiaty majowe.
Od małego dziecka chodziłam po mokradłach łąkach i zbierałam niezapominajki wkładałam do wazonu i sobie stały przy moim łóżku.
Potem konwalie maj miesiącem Matki Boskiej więc przy ołtarzyku zawsze w wazonie stały konwalie, niezapominajki no i jeszcze bzy.

U ciebie niezapominajek mnóstwo. Powiedz mi czy ty każdego roku wysiewy robisz czy raz posadzone same się wysiewają bo u mnie zniknęły.

Dorotka przyglądałam się twoim rabatom ty tego tyle masz, jak to się mieści u ciebie i wszystko ma się bardzo dobrze piękne i dorodne.

Pozdrawiam
Pola 12:58, 28 kwi 2019

Byłam, obejrzałam wiosenna kwiaty są piękne muszą być, bo ogród bez nich byłby smutny.
Miłej niedzieli życzę
anpi 13:20, 28 kwi 2019

Jeżyki pierwsze wypuściły się na placyk wypoczynkowy Są urocze!
Te strzyżone robią w ogrodzie fajną robotę,aż mnie kusi dosadzić więcej zimozielonych,ale gdzie je wcisnąć?A i przy tych co mam już jest dużo roboty z przycinaniem
Białe ptaszyny też mnie kuszą,tak pięknie się u Ciebie prezentują przy tej intensywnej zieleni
Dorota123 19:01, 28 kwi 2019

ElzbietaFranka napisał(a)
Witam Dorotka

Konwalia i niezapominajka to dla mnie najpiekniejsze kwiaty majowe.....

Pozdrawiam
Widzę, że my jedną maścią smarowane też od dziecka robiłam bukieciki, zrywałam kwiatki, a ze spaceru wlokłam ogromny wiecheć z kwiatów, traw i różnych liści. Gdy rodzice wybudowali dom i powiedzieli, że to będzie mój pokój - stał w nim tylko stół, więc nazrywałam kwiatków na łące i zrobiłam bukiet w znalezionym słoiku. Na konwalie co niedziela biegałam z koleżankami daleko w las. Teraz mam je u siebie pod świerkami. Niezapominajki wysiałam już dawno i co roku zostawiam kilka roślinek, żeby się wysiały. Jesienią pikuję w docelowe miejsce. Mam je z 10 lat, ale w tym roku nie pozwolę im się wysiać. Zasieję nowe z torebki, bo te stare nie mają już tak dużo kwiatuszków i są rzadkie.
W ogródku sadzę bardzo gęsto, u mnie nie ma dziabania tylko wycinanie przekwitłych kwiatów, żeby zrobić miejsce następnym. Stosuję nawozy kupne wiosną i robię gnojówki. Właśnie zostały zasilone wszystkie cebulowe i róże gnojówką kurzą. Kupki dostałam od sąsiadki i zalałam wodą, stały tak mniej niż tydzień za garażem. Na 20 litr wody dawałam 1 litr gnojówki.
Pozdrawiam

Dorota123 19:05, 28 kwi 2019

Pola napisał(a)
Byłam, obejrzałam wiosenna kwiaty są piękne muszą być, bo ogród bez nich byłby smutny.
Miłej niedzieli życzę
Co dzień więcej kwitnie, moje lilaki zaczynają się rozwijać za chwilę będzie cudowny zapach wodził za nos. Niedziela pochmurna z opadami deszczu na który tak długo czekałam. Teraz to wszystko dopiero zacznie rosnąć.
Dorota123 19:14, 28 kwi 2019

anpi napisał(a)
Jeżyki pierwsze wypuściły się na placyk wypoczynkowy Są urocze!
Te strzyżone robią w ogrodzie fajną robotę,aż mnie kusi dosadzić więcej zimozielonych,ale gdzie je wcisnąć?A i przy tych co mam już jest dużo roboty z przycinaniem
Białe ptaszyny też mnie kuszą,tak pięknie się u Ciebie prezentują przy tej intensywnej zieleni
Już wkrótce zaczną przy nowym placyku kwitnąć azalie i piwonie. Piwonie mają wreszcie pączki majówki i te późniejsze. Zimozielone ładnie prezentują się przez cały rok, ja mam je posadzone w głębi rabat, żeby nie zasłaniały kwiatków, ale zimą to one grają pierwsze skrzypce. Do cięcia mam ponad 100 zimozielonych, pomagam sobie nożycami akumulatorowymi. Później idzie w ruch odkurzacz ogrodowy. Nie rozkładam żadnych zabezpieczeń, w tym gąszczu to niemożliwe.
Ptaszki u mnie są na roślinach, pod roślinami i na podpórkach zabezpieczają przed urazami.
anabuko1 19:15, 28 kwi 2019

Dorota123 napisał(a)
Myślę, ze szafirki będą dobrym znacznikiem gdzie rosną lilie. Już jesienią wypuszczają listki, więc przy porządkach przed zimą będą bezpieczne, a wiosną szafirki dadzą znać, żeby się za bardzo nie kokosić na rabatce. Niektóre lilie dopiero wychodzą u mnie z ziemi, a mam też takie co już mają pół metra. W tym roku nie dopuszczę do samowolnego wysiania niezapominajek. Już nie są takie ładne, w lecie wysieję nowe z torebki.

Ale ładniutkie widoczki.
Wiosna jest śliczna.
Z przyjemnością obejrzałam twoją .
Pozdrawiam Dorotko
Waclaw 21:14, 28 kwi 2019

Dorota123 napisał(a)
Widzę, że my jedną maścią smarowane też od dziecka robiłam bukieciki, zrywałam kwiatki, a ze spaceru wlokłam ogromny wiecheć z kwiatów, traw i różnych liści. Gdy rodzice wybudowali dom i powiedzieli, że to będzie mój pokój - stał w nim tylko stół, więc nazrywałam kwiatków na łące i zrobiłam bukiet w znalezionym słoiku. Na konwalie co niedziela biegałam z koleżankami daleko w las. Teraz mam je u siebie pod świerkami. Niezapominajki wysiałam już dawno i co roku zostawiam kilka roślinek, żeby się wysiały. Jesienią pikuję w docelowe miejsce. Mam je z 10 lat, ale w tym roku nie pozwolę im się wysiać. Zasieję nowe z torebki, bo te stare nie mają już tak dużo kwiatuszków i są rzadkie.
W ogródku sadzę bardzo gęsto, u mnie nie ma dziabania tylko wycinanie przekwitłych kwiatów, żeby zrobić miejsce następnym. Stosuję nawozy kupne wiosną i robię gnojówki. Właśnie zostały zasilone wszystkie cebulowe i róże gnojówką kurzą. Kupki dostałam od sąsiadki i zalałam wodą, stały tak mniej niż tydzień za garażem. Na 20 litr wody dawałam 1 litr gnojówki.
Pozdrawiam

zastosuję pomysł z kurzą gnojówką. Muszę tylko wystarać się o nawóz.
Dorota123 10:53, 03 maj 2019

Majowy ogród i bukszpany w najlepszym swoim okresie.

Dorota123 11:02, 03 maj 2019