Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "anna_t"

Ogród z pergolą 19:30, 28 lip 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

No i pierwszy pin to Twoja baza Pięknie Czy wobec tego chcesz przesadzić kulki z przodu pod ŚŚ?
Doradzę dalej tylko odpowiedz mi najpierw na pytanie czemu biała rabata?

Reniu napisałam w tamtym poście że swidosliwa w samym żwirze bez kulek.
ale fakt jest jeden co zrobić z tymi tujkami, zostawić w takiej linii? czy jednak nie zbuduje sie reszty rabaty z nimi i trzeba przesadzić?
p.s. dodzwoniłaś się do K.?
Ogród z pergolą 19:27, 28 lip 2016

Do góry
Sebek napisał(a)

Jarzmianki wyglądają w porządku. Polecam

Zawilce u mnie słabo rosną - ale u innych też ładne

Moje typy jeszcze to hosty bialoobrzeżone, kosaćce, piwonie, orliki, tawulki , na jesień astry.

Co do ostrozek mam takie zdanie jak Justyna - przez nie musze swoją rabate przeorganizowac...

Aha - absolutnie nie każe Ci wszystkiego sadzic. Ale mniejsze byliny licz po 5- 7 sztuk - duże po 3.

czyli drakiew wykluczyć?
hosty chce ale niewiem czy na tej rabacie upchnę, myślałam guacamole posadzić na tyłach. tam też obmyslam przy okazji rabatkę z rodkami które przeniosę z frontu. a reszta którą mi polecach ładnie wyglada po kwitnieniu?
Ogród z pergolą 19:21, 28 lip 2016

Do góry
eee_taam napisał(a)

no i poszła upał zmęczona ...to musi odpocząć

zgadzam sie z dziewczynami ...za duzy mix odmian wzrów i kolorów ...zupełneie nie potrzebnie...zaszalałaś

- wrzosy i bodziszki się nie polubią w duecie ...albo jedno albo drugie! musisz zdecydować....ale ja wybrałabym bodziszki to mój swir od dwoch sezonów ...wrzosy szybko sie starzeja i wygladaja jako tako tylko jesienią ...a bodziszkom wtedy zwykle liscie na czerwono sie przebarwiaja ...wiebieram bodziszki! bodziszki sa rózne wysokie i niskie od 15cm nawet do metra z kwiatkiem moga mieć

- zawilce z bodziszkami tez nie na jednej rabacie ....obie byliny sa zadarniajace ...zawilce japońskie sie rozłażą ?(bodziszki tez ale wolniej chyba?) ...ja pod krzywym bukiem mam zawilce ...tylko zawilce w kwadracie ..... rózne odmiany.... mocno sie rozrastają.

- ostróżka nie jest byliną do planowania na rabacie ....lubi wygniwac ..po przekwitnieciu prawie znika zeby jeszcze raz sie odrodzic i zakwitnąć...to taki ozdobnik.... zapchaj dziura o ile taka dziura jest) pasuje do róz ...do hortensji i ŚŚ raczej nie

- jazmianki na przód rabaty ...w zasadzie sa bardziej ozdobne z liści niż z kwiatów ...choc te w duzej masie daja ładna mgiełkę ...z bodziszkami czy anemonami nie spasuje sie na jednej rabacie ......to kompaktowa bylina ....ale ładniejsze sa jeżówki z szałwia pasuje ja łaczyć i trawami niskimi kompaktowymi.

jednym słowem projekt wypełniaczy jest do przemyslenia i zrobienia na nowo no przykro mi to pisać ..ale cos lepszego wymyslisz ...albo najlepiej odgapisz z netu

przeanalizowałam twoje rady i wrzoście i ostróżka wylatuje już napewno.
zniskim mam do wyboru bodziszki,ubiorek i ta czyśca co Anda podsunęła, nie wezme 3 bo misz masz...co wybrać?
z zawilcami niewiem co zrobić,na żywo ich nie widziałam,niewiem...
moglabym odgapić z netu ale mało jest takich tylko białych rabat..
Ogród z pergolą 19:15, 28 lip 2016

Do góry
margaretka3 napisał(a)
Aniu, jeśli zależy Ci na niskich na biało kwitnących - polecam ubiorek wiecznie zielony, po majowym kwitnieniu nadal ładnie wygląda, trzeba tylko ściąć przekwitnięte kwiatostany, jest zimozielony.
Albo... na białą rabatę nie wiem, czy nie skusiłabym się na czyściec wełnisty

dziękuję Gosiu, MałaMi też mi go polecała, jak znajde gdzieś to kupię choć byłam dzisiaj w 4 okolicznych szkółkach i lipa z bylinami.jeżówki mają i tyle
Ogród i co dalej 13:57, 28 lip 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
Ty a kiedy nam tego betonowego Apollo pokażesz?zrób foty kaloryfera

Na razie urlopuję , ale wstępnie już się umawiałam będą foty , ale użyję chyba photoshopa
Ogród z pergolą 11:24, 28 lip 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

ja też tak Agata mam ale ty już masz ogród a ja tu siedzę i nic nie mam
nie chce wszystkiego przed chrzcinami zrobić ale chce mieć plan żeby wiedziec co kupować gdy mi się w szkółce trafi...

A ja czasami Wam zazdroszczę "białej karty" bo możecie spokojnie zaplanować nasadzenia. A ja muszę się wpasować w to co mam.
Liatra świetna jest, ja uwielbiam fioletową. Białej na żywo nie oglądałam
Ogród z pergolą 10:51, 28 lip 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
No dobra zniknęłaś ... więc jeśli musi byc na biało to między kulki (około 5-7 sztuk przy jednej ŚŚ) dałabym białe liatry ok 7-8szt (przy 1drzewie) pomiędzy lawendę ze 3-4szt, moze dorzucilabym jeszcze z tyłu tych dwóch jakąś bialą jeżówkę 2szt + kilka carexów jasnych może Everest
Głowa do góry

PS ale, że tak się dałaś eMowi z tą darnią?

Renia na biało bo śś kwitnie na biało i serby które są wokół mają dość ciemną zieleń. poza tym na tyłach mam różankę i ognistą jak to ładnie nazwała Agata którą będę utrzymywać w kolorach od bordo po róż
tutaj sobie biel wymysliłam
liatry..kolejny fajny pomysł na który nie wpadłam..
Ogród z pergolą 10:48, 28 lip 2016

Do góry
AgataP napisał(a)
Kurna ja muszę być czegoś na 90% pewna inaczej nie ruszam, szkoda potem pracy

ja też tak Agata mam ale ty już masz ogród a ja tu siedzę i nic nie mam
nie chce wszystkiego przed chrzcinami zrobić ale chce mieć plan żeby wiedziec co kupować gdy mi się w szkółce trafi...
Ogród z pergolą 10:46, 28 lip 2016

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)

Cytuje, żeby mieć pod nosem

lepiej to
Ogród z pergolą 10:45, 28 lip 2016

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)

No i gdzie się gaduła podziała?
Ania a może pościągaj trochę z tego ogrodu z kwadratami, który Ci się spodobał?

A robiłaś gdzieś fotkę tego miejsca gdzie mają być te kwadraty? Strzeliłabyś? To byśmy porysowały

zdołowałam się ale się podniosę...tera zmuszę M pomóc chwasty z kostki wyrywać :/ będę wieczorem po 19
zrobię fotke
Ogród z pergolą 10:45, 28 lip 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
To teraz jeszcze raz mogę opowiedziec o moich watpliwościach bo już widzicie jak to mniej więcej wygląda
prawy front

projekt Iwonki

Cytuje, żeby mieć pod nosem
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 10:35, 28 lip 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

najpierw pomyślałam ze wiem o co chodzi,potem jak z tą szosą to juz wogóle luzik ale ten wpis to już mi zagmatwał..boja myslałam że tylko zwracamy uwagę na punkt widzenia na horyzoncie a tu jeszcze linie poziome i pionowe się liczą? tzn że ten punkt ma znaczenie jak projektujemy np linie ścieżek czy rabat w ogrodzie?

No jak rysujesz szosę to wyznaczasz ją od punktu zbiegu na horyzoncie, no nie?
Ogród z pergolą 10:34, 28 lip 2016

Do góry
jankosia napisał(a)
Anka, super kombinujesz. Popieram że hortki przy świdośliwkach będą za grube, za krzaczaste, wszystko za
Myślę że najlepiej je wyeksponujesz sadząc pod nimi dywan roślin max do kolan. Żadnych pasów, chyba że będzie to nawiązywało do kwadratów z buksów. A czemu kwadraty z buksów a nie kopuły? Będzie tam coś poza roślinami? Pytam o jakąś ścieżkę, płyty, cokolwiek?
Z białych strzelistych roślin mogę dać ci nasionek białej dziewanny- mam jej dzieci i też są białe także ten tego- bezpieczny towar

Nie doczytałaś złośliwości czy celowo ją zignorowałaś?

zignorowałam to brzmi zbyt negatywnie raczej ręce mi opadly i wolałam nic nie pisać
wiem ze błądze we mgle
ja tak właśnie myślałam o takich dobrze to ujełaś roslinach do kolan tylko z listy które już dostałam chce wytypować rośliny ładne cały sezon i według was godne polecenia na front
kopuły? jak tu
https://pl.pinterest.com/pin/421579215097870806/
u mnie chodzi o to żeby szamba zagryć,one mają z 50cm średnicy..
w nocy pomyslałam o obsadzeniu danicami tych szamb bo jestem świadoma że średnio pasują tak posadzone w linii ale boję się robić demolkę gdy jeszcze cała rabata nie ustalona tak ze jestem pewna i zadowolona...
Ogród z pergolą 10:26, 28 lip 2016

Do góry
Sonka napisał(a)
Zajrzałam do Ciebie, mam niebieskiego kłosowca, wysoka wdzięczna roślina, długo kwitnie, okazuje się,że jest biały,
https://www.google.pl/search?q=MIODODAJNY+K%C5%81OSOWIEC+ANY%C5%BBOWY+%27ALABASTER%27&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiH65K7spTOAhXBYpoKHUGvBswQ_AUICSgC&biw=1024&bih=470

Krysiu czyli polecasz? a po kwitnieniu nie straszy na rabacie?
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 10:24, 28 lip 2016

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)

Najszybciej idzie chyba w ten sposób zrozumieć które linie mają iść pionowo, które poziomo, a które do kropy i co pojął?

najpierw pomyślałam ze wiem o co chodzi,potem jak z tą szosą to juz wogóle luzik ale ten wpis to już mi zagmatwał..boja myslałam że tylko zwracamy uwagę na punkt widzenia na horyzoncie a tu jeszcze linie poziome i pionowe się liczą? tzn że ten punkt ma znaczenie jak projektujemy np linie ścieżek czy rabat w ogrodzie?
Ogród z pergolą 09:19, 28 lip 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

u mnie bąkaj do woli,ja gaduła jestem i lubie pitolić

No i gdzie się gaduła podziała?
Ania a może pościągaj trochę z tego ogrodu z kwadratami, który Ci się spodobał?

A robiłaś gdzieś fotkę tego miejsca gdzie mają być te kwadraty? Strzeliłabyś? To byśmy porysowały
Z Pszenicznej ... 09:16, 28 lip 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
mi się to podoba
http://www.houzz.com/photos/5836983/Kiehl-Harbor-Oaks-midcentury-landscape-other-metro
ale wiesz ja to lubię taki styl

mi też
Ogród z pergolą 07:33, 28 lip 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

od razu wygooglałam orlik pospolity tak?
wiesz ja to myślę że skończy się tak że z długiej listy tak naprawdę dostepność w szkółkach też mi zweryfikuje ta rabatę...
najbardziej zalezy mi na tym abyscie pomogli mi w wykluczeniu gatunków które się nie nadają
to ten?
https://www.google.pl/search?q=orlik+ro%C5%9Blina&client=firefox-b&biw=1366&bih=635&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjZ9vGPoJTOAhWVHsAKHRI1B_8QiR4IfA&dpr=1#imgrc=UY44F8xyeD7c1M%3A
on nie jest do cienia?

Aniu, tak, to ten Aquilegia vulgaris i caerulea. One mogą być na słońcu i w półcieniu. Jeśli połączysz byliny z trawami lub buksami to nawet jeśli po kwitnięciu trochę stracą na urodzie, to nie będzie się na nie zwracać takiej uwagi.
Nie dołuj się tak bardzo. Do perfekcji dochodzi się latami, najlepiej metodą prób i błędów Sadź i obserwuj, najwyżej wymienisz na coś innego
Szmaragdowy Zakątek 02:57, 28 lip 2016

Do góry
Robertop – Robert, zapraszam…przybywaj !

AgataP – Agatko, ja szybko się regeneruje i bardzo mało potrzebuję snu…a niekiedy po prostu szkoda mi czasu na sen, bo tyle jest ciekawych i fajnych rzeczy do zrobienia.

rozark, Sebek – no nic na to nie poradzę…tak mam i już…to takie dziwne oprogramowanie chyba…

Margarete, anna_t – ha ha, dobre …naprawdę dobre !!!
Ogród z pergolą 23:52, 27 lip 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
z tymi hortensjami to boję się że przy wielopniowych świdosliwach będzie bardzo krzaczaście w sumie...
chcę mieć wielopniowe świdosliwy w żwirze a wokół nich byliny i trawy kwadratowymi plamami
jarzmianka jest za świdośliwą,docelowo ś będzie wysoko podcinana
coś w ten deseń tylko sam żwir
https://pl.pinterest.com/pin/421579215097990212/
i do tego takie kwadraty kostek, traw i bylin
https://pl.pinterest.com/pin/421579215097990270/
https://pl.pinterest.com/pin/421579215097518773/

No i pierwszy pin to Twoja baza Pięknie Czy wobec tego chcesz przesadzić kulki z przodu pod ŚŚ?
Doradzę dalej tylko odpowiedz mi najpierw na pytanie czemu biała rabata?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies