Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

lindsay80 12:31, 28 lip 2016

Ups dubelek, więc pytanko, czy te liatry długo kwitną?
Filemon24 12:53, 28 lip 2016

AgataP napisał(a)

Oj Filemon ma rację, ja to już wędrówki ludów z roślinami przeszłam

ja tak samo
Makao_J 18:26, 28 lip 2016

Wędrówki ludów. Dobre

To chyba wiele osób przeszło. A eMowi tylko kręcą głową i myślą "wariatka znowu z tą rośliną biedną biega".

Nie od razu ...coś tam...zbudowano.
anna_t 19:15, 28 lip 2016

margaretka3 napisał(a)
Aniu, jeśli zależy Ci na niskich na biało kwitnących - polecam ubiorek wiecznie zielony, po majowym kwitnieniu nadal ładnie wygląda, trzeba tylko ściąć przekwitnięte kwiatostany, jest zimozielony.
Albo... na białą rabatę nie wiem, czy nie skusiłabym się na czyściec wełnisty

dziękuję Gosiu, MałaMi też mi go polecała, jak znajde gdzieś to kupię choć byłam dzisiaj w 4 okolicznych szkółkach i lipa z bylinami.jeżówki mają i tyle
anna_t 19:21, 28 lip 2016

eee_taam napisał(a)

no i poszła upał zmęczona ...to musi odpocząć

zgadzam sie z dziewczynami ...za duzy mix odmian wzrów i kolorów ...zupełneie nie potrzebnie...zaszalałaś

- wrzosy i bodziszki się nie polubią w duecie ...albo jedno albo drugie! musisz zdecydować....ale ja wybrałabym bodziszki to mój swir od dwoch sezonów ...wrzosy szybko sie starzeja i wygladaja jako tako tylko jesienią ...a bodziszkom wtedy zwykle liscie na czerwono sie przebarwiaja ...wiebieram bodziszki! bodziszki sa rózne wysokie i niskie od 15cm nawet do metra z kwiatkiem moga mieć

- zawilce z bodziszkami tez nie na jednej rabacie ....obie byliny sa zadarniajace ...zawilce japońskie sie rozłażą ?(bodziszki tez ale wolniej chyba?) ...ja pod krzywym bukiem mam zawilce ...tylko zawilce w kwadracie ..... rózne odmiany.... mocno sie rozrastają.

- ostróżka nie jest byliną do planowania na rabacie ....lubi wygniwac ..po przekwitnieciu prawie znika zeby jeszcze raz sie odrodzic i zakwitnąć...to taki ozdobnik.... zapchaj dziura o ile taka dziura jest) pasuje do róz ...do hortensji i ŚŚ raczej nie

- jazmianki na przód rabaty ...w zasadzie sa bardziej ozdobne z liści niż z kwiatów ...choc te w duzej masie daja ładna mgiełkę ...z bodziszkami czy anemonami nie spasuje sie na jednej rabacie ......to kompaktowa bylina ....ale ładniejsze sa jeżówki z szałwia pasuje ja łaczyć i trawami niskimi kompaktowymi.

jednym słowem projekt wypełniaczy jest do przemyslenia i zrobienia na nowo no przykro mi to pisać ..ale cos lepszego wymyslisz ...albo najlepiej odgapisz z netu

przeanalizowałam twoje rady i wrzoście i ostróżka wylatuje już napewno.
zniskim mam do wyboru bodziszki,ubiorek i ta czyśca co Anda podsunęła, nie wezme 3 bo misz masz...co wybrać?
z zawilcami niewiem co zrobić,na żywo ich nie widziałam,niewiem...
moglabym odgapić z netu ale mało jest takich tylko białych rabat..
anna_t 19:27, 28 lip 2016

Sebek napisał(a)

Jarzmianki wyglądają w porządku. Polecam

Zawilce u mnie słabo rosną - ale u innych też ładne

Moje typy jeszcze to hosty bialoobrzeżone, kosaćce, piwonie, orliki, tawulki , na jesień astry.

Co do ostrozek mam takie zdanie jak Justyna - przez nie musze swoją rabate przeorganizowac...

Aha - absolutnie nie każe Ci wszystkiego sadzic. Ale mniejsze byliny licz po 5- 7 sztuk - duże po 3.

czyli drakiew wykluczyć?
hosty chce ale niewiem czy na tej rabacie upchnę, myślałam guacamole posadzić na tyłach. tam też obmyslam przy okazji rabatkę z rodkami które przeniosę z frontu. a reszta którą mi polecach ładnie wyglada po kwitnieniu?
anna_t 19:30, 28 lip 2016

ren133 napisał(a)

No i pierwszy pin to Twoja baza Pięknie Czy wobec tego chcesz przesadzić kulki z przodu pod ŚŚ?
Doradzę dalej tylko odpowiedz mi najpierw na pytanie czemu biała rabata?

Reniu napisałam w tamtym poście że swidosliwa w samym żwirze bez kulek.
ale fakt jest jeden co zrobić z tymi tujkami, zostawić w takiej linii? czy jednak nie zbuduje sie reszty rabaty z nimi i trzeba przesadzić?
p.s. dodzwoniłaś się do K.?
anna_t 19:36, 28 lip 2016

iwka napisał(a)
To i ja dorzucę trzy grosze z białych bylin polecam złocień, cały sezon ładnie wygląda, liście zieloniutkie i kwitnie aż do mrozów. Nawet jak coś się z nim przez zimę stanie to wysiewa się w dużych ilościach i co roku mozna miec nowe sadzonki.Trzcinnika tu bym nie sadzila, może jakiegoś miskanta? Ostrózki odradzam, brzydkie liście , może lubin by się nadał pod warunkiem ze maczniaka nie złapie.

Ja bym tam jeszcze perovska widziała ale to nie biały

Nie poddawaj się pomysł na taką rabatę bardzo mi się podoba.

Iwona dzięki
złocienia Anita mi też polecała ale czy on pasuje do klimatu chelsea? czy nie jest zbyt swojski..?
o trzcinniku pomyślałam bo szybko rusza ale to jeszcze do ustalenia
anna_t 19:39, 28 lip 2016

Anda napisał(a)

Aniu, tak, to ten Aquilegia vulgaris i caerulea. One mogą być na słońcu i w półcieniu. Jeśli połączysz byliny z trawami lub buksami to nawet jeśli po kwitnięciu trochę stracą na urodzie, to nie będzie się na nie zwracać takiej uwagi.
Nie dołuj się tak bardzo. Do perfekcji dochodzi się latami, najlepiej metodą prób i błędów Sadź i obserwuj, najwyżej wymienisz na coś innego

a jak myslisz co zrobić z tym rzędem tujek danica?
anna_t 19:44, 28 lip 2016