Aniu pytasz u mnie o świecznicę: mam taką o ciemnych liściach, ale nazwy odmiany nie znam. Wiosną dość wcześnie startuje, liście ma bardzo ładne cały sezon. Nie jest to raczej roślina na pełne słońce, raczej do cienia/półcienia, potrzebuje dużo wody. Mimo, że kwitnie późno (kwiatostany rozwijają się w pełni około połowy sierpnia) to bardzo ją lubię. Pierwszy przymrozek ścina ją totalnie. Rośnie wysoka, z kwiatostanami moja ma ok. 150 cm (a może i więcej), ale też szeroka ok. 70-80 cm. Jak nie zapomnę, to sfocę ją w ten weekend dla Ciebie.
U mnie na rabacie hostowej - te dwie wyższe wieże na ostatnim zdjęciu, na początku lipca:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6733-ogrod-z-rzezba?page=198
Nie mam białokwitnących roślin za wiele, więc niewiele Ci pomogę. Mam jarzmianki białe, liście są ok., tawułki białe też ok. (lubią duuużo wody). Mogę Ci podsunąć bylinę dzwonek brzoskwiniolistny. Ja mam akurat niebieski pod rzeźbą, posadziłam na początku czerwca i kwitnie cały czas (teraz skromnie, ale ciągle jakieś kwiatki są). Trzeba go przycinać i "czyścić" z przekwitniętych części, tzn. ja tak robię, żeby mi się za bardzo nie wysiał. Wysokość ok. 60 cm. Postaram się wkleić zaraz fotki aktualne.
Z białych jeżówek bardzo podoba mi się odmiana Virgin. Mają ją w ofercie w bylinowym raju.