Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

ren133 00:01, 28 lip 2016

No dobra zniknęłaś ... więc jeśli musi byc na biało to między kulki (około 5-7 sztuk przy jednej ŚŚ) dałabym białe liatry ok 7-8szt (przy 1drzewie) pomiędzy lawendę ze 3-4szt, moze dorzucilabym jeszcze z tyłu tych dwóch jakąś bialą jeżówkę 2szt + kilka carexów jasnych może Everest
Głowa do góry

PS ale, że tak się dałaś eMowi z tą darnią?
margaretka3 00:15, 28 lip 2016

Aniu, jeśli zależy Ci na niskich na biało kwitnących - polecam ubiorek wiecznie zielony, po majowym kwitnieniu nadal ładnie wygląda, trzeba tylko ściąć przekwitnięte kwiatostany, jest zimozielony.
Albo... na białą rabatę nie wiem, czy nie skusiłabym się na czyściec wełnisty
iwka 06:30, 28 lip 2016

To i ja dorzucę trzy grosze z białych bylin polecam złocień, cały sezon ładnie wygląda, liście zieloniutkie i kwitnie aż do mrozów. Nawet jak coś się z nim przez zimę stanie to wysiewa się w dużych ilościach i co roku mozna miec nowe sadzonki.Trzcinnika tu bym nie sadzila, może jakiegoś miskanta? Ostrózki odradzam, brzydkie liście , może lubin by się nadał pod warunkiem ze maczniaka nie złapie.

Ja bym tam jeszcze perovska widziała ale to nie biały

Nie poddawaj się pomysł na taką rabatę bardzo mi się podoba.
Filemon24 07:16, 28 lip 2016

Ostróżki są piękne ale zdecydowanie bardziej pasują do róż do hortensji jakoś mi się nie widzą.
Aniu nie fochuj się i nie zamykaj wątku
Anda 07:33, 28 lip 2016

anna_t napisał(a)

od razu wygooglałam orlik pospolity tak?
wiesz ja to myślę że skończy się tak że z długiej listy tak naprawdę dostepność w szkółkach też mi zweryfikuje ta rabatę...
najbardziej zalezy mi na tym abyscie pomogli mi w wykluczeniu gatunków które się nie nadają
to ten?
https://www.google.pl/search?q=orlik+ro%C5%9Blina&client=firefox-b&biw=1366&bih=635&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjZ9vGPoJTOAhWVHsAKHRI1B_8QiR4IfA&dpr=1#imgrc=UY44F8xyeD7c1M%3A
on nie jest do cienia?

Aniu, tak, to ten Aquilegia vulgaris i caerulea. One mogą być na słońcu i w półcieniu. Jeśli połączysz byliny z trawami lub buksami to nawet jeśli po kwitnięciu trochę stracą na urodzie, to nie będzie się na nie zwracać takiej uwagi.
Nie dołuj się tak bardzo. Do perfekcji dochodzi się latami, najlepiej metodą prób i błędów Sadź i obserwuj, najwyżej wymienisz na coś innego
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Zana 07:36, 28 lip 2016

Aniu pytasz u mnie o świecznicę: mam taką o ciemnych liściach, ale nazwy odmiany nie znam. Wiosną dość wcześnie startuje, liście ma bardzo ładne cały sezon. Nie jest to raczej roślina na pełne słońce, raczej do cienia/półcienia, potrzebuje dużo wody. Mimo, że kwitnie późno (kwiatostany rozwijają się w pełni około połowy sierpnia) to bardzo ją lubię. Pierwszy przymrozek ścina ją totalnie. Rośnie wysoka, z kwiatostanami moja ma ok. 150 cm (a może i więcej), ale też szeroka ok. 70-80 cm. Jak nie zapomnę, to sfocę ją w ten weekend dla Ciebie.

U mnie na rabacie hostowej - te dwie wyższe wieże na ostatnim zdjęciu, na początku lipca:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/6733-ogrod-z-rzezba?page=198

Nie mam białokwitnących roślin za wiele, więc niewiele Ci pomogę. Mam jarzmianki białe, liście są ok., tawułki białe też ok. (lubią duuużo wody). Mogę Ci podsunąć bylinę dzwonek brzoskwiniolistny. Ja mam akurat niebieski pod rzeźbą, posadziłam na początku czerwca i kwitnie cały czas (teraz skromnie, ale ciągle jakieś kwiatki są). Trzeba go przycinać i "czyścić" z przekwitniętych części, tzn. ja tak robię, żeby mi się za bardzo nie wysiał. Wysokość ok. 60 cm. Postaram się wkleić zaraz fotki aktualne.

Z białych jeżówek bardzo podoba mi się odmiana Virgin. Mają ją w ofercie w bylinowym raju.
AgataP 08:26, 28 lip 2016

ren133 napisał(a)
No dobra zniknęłaś ... więc jeśli musi byc na biało to między kulki (około 5-7 sztuk przy jednej ŚŚ) dałabym białe liatry ok 7-8szt (przy 1drzewie) pomiędzy lawendę ze 3-4szt, moze dorzucilabym jeszcze z tyłu tych dwóch jakąś bialą jeżówkę 2szt + kilka carexów jasnych może Everest
Głowa do góry

PS ale, że tak się dałaś eMowi z tą darnią?

Renia, Ani chodziło pewnie o kulki które już ma z tujek danica.

Tujki ma wzdłuż podjazdu i za nimi miałby być ss, Ania szuka towarzystwa dla nich. A może wystarczy ss posadzić, dać im skarpetki z biało zielonej trawy i tą sama trawą podsadzić kulki tujek? Prosto i może wystarczy, potem można zmieniać do woli. Można też dosadzać kulki i bukszpanowe i trzmielinowe i cisowe, całe pole kulek można wykulkować Najlepiej prosto i stopniowo bo można się ugotować przy tej pogodzie.

Anka nie obrażaj się i nie fochuj. Ja też mam zagwostkę u siebie i dumam wciąż nad nią. Ale daje sobie czas do wiosny, choć cisy to bym zamówiła jesienią

ren133 08:31, 28 lip 2016

A ja myślę, że Ania siedzi na pincie
AgataP 08:36, 28 lip 2016

Zobacz jak pięknie wyglądają ss w samym trawniku Ja zrobiłabym tylko kwadraciki. Anka nie pękaj

http://www.houzz.com/photos/15349306/Country-gardens-in-Berkshire-and-Oxfordshire-farmhouse-landscape-south-east

AgataP 08:36, 28 lip 2016

ren133 napisał(a)
A ja myślę, że Ania siedzi na pincie

Ja już przeszłam z pinta na houzz szukam tam