Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

Makusia 21:21, 27 lip 2016

Ale burza mózgów- w dodatku cała na biało
Ależ będzie śnieżna ta rabata. Białe jest zawsze schludne i takie sterylne. Super będzie, jak już wydumacie, co ma być
anna_t 21:29, 27 lip 2016

nie wydumamy coś czuję
nic nie robię, trawa i tuje zostają
watek do zamknięcia
pozdrawiam
Sonka 21:42, 27 lip 2016

Zajrzałam do Ciebie, mam niebieskiego kłosowca, wysoka wdzięczna roślina, długo kwitnie, okazuje się,że jest biały,
https://www.google.pl/search?q=MIODODAJNY+K%C5%81OSOWIEC+ANY%C5%BBOWY+%27ALABASTER%27&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiH65K7spTOAhXBYpoKHUGvBswQ_AUICSgC&biw=1024&bih=470
jankosia 22:03, 27 lip 2016

Anka, super kombinujesz. Popieram że hortki przy świdośliwkach będą za grube, za krzaczaste, wszystko za
Myślę że najlepiej je wyeksponujesz sadząc pod nimi dywan roślin max do kolan. Żadnych pasów, chyba że będzie to nawiązywało do kwadratów z buksów. A czemu kwadraty z buksów a nie kopuły? Będzie tam coś poza roślinami? Pytam o jakąś ścieżkę, płyty, cokolwiek?
Z białych strzelistych roślin mogę dać ci nasionek białej dziewanny- mam jej dzieci i też są białe także ten tego- bezpieczny towar

Nie doczytałaś złośliwości czy celowo ją zignorowałaś?
jankosia 22:05, 27 lip 2016

anna_t napisał(a)
nie wydumamy coś czuję
watek do zamknięcia
pozdrawiam

Co ty chrzanisz?
Rojodziejowa 22:17, 27 lip 2016

anna_t napisał(a)
nie wydumamy coś czuję
watek do zamknięcia
pozdrawiam

Jakiś chłop Cię opętał czy co? Dasz radę!
22:37, 27 lip 2016
anna_t napisał(a)
nie wydumamy coś czuję
watek do zamknięcia
pozdrawiam

no i poszła upał zmęczona ...to musi odpocząć

zgadzam sie z dziewczynami ...za duzy mix odmian wzrów i kolorów ...zupełneie nie potrzebnie...zaszalałaś

- wrzosy i bodziszki się nie polubią w duecie ...albo jedno albo drugie! musisz zdecydować....ale ja wybrałabym bodziszki to mój swir od dwoch sezonów ...wrzosy szybko sie starzeja i wygladaja jako tako tylko jesienią ...a bodziszkom wtedy zwykle liscie na czerwono sie przebarwiaja ...wiebieram bodziszki! bodziszki sa rózne wysokie i niskie od 15cm nawet do metra z kwiatkiem moga mieć

- zawilce z bodziszkami tez nie na jednej rabacie ....obie byliny sa zadarniajace ...zawilce japońskie sie rozłażą ?(bodziszki tez ale wolniej chyba?) ...ja pod krzywym bukiem mam zawilce ...tylko zawilce w kwadracie ..... rózne odmiany.... mocno sie rozrastają.

- ostróżka nie jest byliną do planowania na rabacie ....lubi wygniwac ..po przekwitnieciu prawie znika zeby jeszcze raz sie odrodzic i zakwitnąć...to taki ozdobnik.... zapchaj dziura o ile taka dziura jest) pasuje do róz ...do hortensji i ŚŚ raczej nie

- jazmianki na przód rabaty ...w zasadzie sa bardziej ozdobne z liści niż z kwiatów ...choc te w duzej masie daja ładna mgiełkę ...z bodziszkami czy anemonami nie spasuje sie na jednej rabacie ......to kompaktowa bylina ....ale ładniejsze sa jeżówki z szałwia pasuje ja łaczyć i trawami niskimi kompaktowymi.

jednym słowem projekt wypełniaczy jest do przemyslenia i zrobienia na nowo no przykro mi to pisać ..ale cos lepszego wymyslisz ...albo najlepiej odgapisz z netu

Sebek 22:48, 27 lip 2016

anna_t napisał(a)
Anita super !jezu zapomnialam o klasykach spisalam odmiany które mi Madżenka i MałaMi napisały i z tym utknęłam bo wiekszości nie znam ;p
myslę żeby ze 3-4 gatunki posadzić i powielać
Asia na tą chwile mam takie typy z których muszę zrobic układankę
1.bukszpan jako obwódka szamb
2. białe wrzoście
3. białe jarzmianki - tylko niewiem jak one wygladaja poza kwitnieniem :/
4. białe jezówki alba
5. rozchodnik stardust
6. bialy bodziszek
7. biała ostróżka
8. Artemis
9. zawilce - też nie wiem co poza kwitnieniem :/
10. drakiew

Jarzmianki wyglądają w porządku. Polecam

Zawilce u mnie słabo rosną - ale u innych też ładne

Moje typy jeszcze to hosty bialoobrzeżone, kosaćce, piwonie, orliki, tawulki , na jesień astry.

Co do ostrozek mam takie zdanie jak Justyna - przez nie musze swoją rabate przeorganizowac...

Aha - absolutnie nie każe Ci wszystkiego sadzic. Ale mniejsze byliny licz po 5- 7 sztuk - duże po 3.
Makao_J 22:54, 27 lip 2016

Ooo a ja chciałam u siebie ostróżki posadzić.
ren133 23:52, 27 lip 2016

anna_t napisał(a)
z tymi hortensjami to boję się że przy wielopniowych świdosliwach będzie bardzo krzaczaście w sumie...
chcę mieć wielopniowe świdosliwy w żwirze a wokół nich byliny i trawy kwadratowymi plamami
jarzmianka jest za świdośliwą,docelowo ś będzie wysoko podcinana
coś w ten deseń tylko sam żwir
https://pl.pinterest.com/pin/421579215097990212/
i do tego takie kwadraty kostek, traw i bylin
https://pl.pinterest.com/pin/421579215097990270/
https://pl.pinterest.com/pin/421579215097518773/

No i pierwszy pin to Twoja baza Pięknie Czy wobec tego chcesz przesadzić kulki z przodu pod ŚŚ?
Doradzę dalej tylko odpowiedz mi najpierw na pytanie czemu biała rabata?