powojniki tez juz w pakach a rubens szaleje z kiwtnieniem.
Jutro pryskam wszystko Kohinorem, wszędzie jakies dziwne golożery na drzewach (brzozy, buki) mam a roże maja pozwijane listki z kokonem. Nimułka?
Wiem, że odległości jedna od drugiej są w zakresie od 1,5 m do 2 m a od tuj i świerków musiałabym pomierzyć, może jutro mi się uda.
Myślę Dorotko nad tą szałwią, popatrzę co ten sprzedawca jeszcze ma i jakie są o nim opinie.
Wiem, że odległości jedna od drugiej są w zakresie od 1,5 m do 2 m a od tuj i świerków musiałabym pomierzyć, może jutro mi się uda.
Myślę Dorotko nad tą szałwią, popatrzę co ten sprzedawca jeszcze ma i jakie są o nim opinie.
O to z brzozami mamy tak samo - dla mnie to takie drzewa kojące choć są ich przeciwnicy bo śmiecą. Zreszta co innego posadzić w dużej przestrzeni a ja mam na podjeździe i co posprząta się i jest ale lubię.
Pokaż swoje brzozy - fajnie do brzóz komponują się derenie te z pstrymi listkami albo najlepiej te z pędami zimą czerwonnymi / sibirika/ i te z zielonkawymi - w dużej przestrzeni fajnie.
Już posadzone od 2 lat, oprócz tego, że wypiją to jeszcze świetnie wyglądają, to jedne z moich ulubionych drzew. Nie wiedziałam jak chcę, żeby całość wyglądała, ale wiedziałam, że brzozy musowo muszą być. No i mam kilka naście szt. Dziękuję za życzenia. Też do Ciebie zaglądam.
Dziękuję bardzo
Wcześniej nie byłam jakąś zagorzałą zwolenniczką buków, ale jak zobaczyłam tego mojego zieloniutkiego to tak mnie zauroczył (eMa też), że nie mogłam sobie odmówić i jeszcze dokupiliśmy mu 2 braciszków a co tam ... niech ma towarzystwo
Brzozy na razie chudzinki, powiewają sobie na wietrze - trzeba im zmyślną kompozycję na tej długiej rabacie zrobić
a to grubszy problem do załatwienia i chyba szybko zanim coś posadzisz w strefie zagrozonej, ja miałam namiastkę w ub roku jak jakimś cudem po ulewach częśc ogrodu stała w wodzie i niestety rosliny ucierpiały.
W poblizu rowu sadź brzozy trochę wypiją!
Ja do życzeń dorzucę cierpliwości i sił !, będę zaglądać
Kochana Małgosiu
Nawet nie wiesz jaka jestem szczęęęęęęśliwa z powodu tych zakupów
Nie przypuszczałam, że to może mieć taką siłę, tak dodawać entuzjazmu i dobrej energii Do 23.00 sadziliśmy w sobotę nasze nowe nabytki (nawet gdzieś na zdjęciu widać olbrzymi reflektor, przy którym kończyliśmy nasze prace)... i gdyby nie zmęczenie to jeszcze bym sobie na nie popatrzyła dłuższą chwilę i napawała się tym pięknem. Satysfakcja nie do opisania!
Jeśli chodzi o marzenia ... bez nich nasze życie nie miałoby sensu ... a i myślę, że jak bardzo bardzo bardzo pragniemy to nasze marzenia się spełniają ... sądzę, że te o których piszesz nie całkiem są nierealne ... moim zdaniem choć dla jednego z wymienionych przez Ciebie drzew znalazłoby się miejsce w Twoim ogrodzie
Dziękuję za miłe słowa
Teraz pozostaje tylko wierzyć, że te wszystkie drzewa zaklimatyzują się u mnie i będą długo cieszyć oczy swym pięknem
Właściwie listę to miałam w głowie Byłam mocno nastawiona na zakup grujecznika, ale w rezerwie miałam ambrowca. Był piękny grujecznik ale cena wyższa niż w przypadku ambrowca, poza tym ten drugi podobał się bardzo eMowi. Oboje uznaliśmy, że ambrowiec jest dużo bardziej dystyngowany, ma to coś i czeka tam właśnie na nas. Decyzja była jednogłośna
Nie planowaliśmy zakupu aż 3 buczków Dawyck Gold, ale tak bardzo spodobała nam się ich zieleń i kształt liści, że podjęliśmy zgodnie nadzwyczaj szybką decyzję
Zaś buk Rohan Obelisk miał być klonem Crimson Sentry
Brzozy? ... zwyczajnie rabata była już wcześniej zaplanowana.
Serby? oczywista oczywistość - wymysliłam sobie rabatę świerkową i brakowały mi 2szt. Dziś myślę, że może jeszcze 1szt dokupię ... po prawo obok świerka srebrnego by mi pasował.
Jedynie śliwa wiśniowa tak średnio mi pasuje - bo chciałam więcej ściany zasłonić - teraz myślę, że może grujecznik byłby tam lepszy ... ale z drugiej strony drzewa rosną
Zazdroszczę zakupów i........areału, u mnie i tak by sie tyle drzew nie zmieściło, moim nieosiagalnym marzeniem ogrodowym jest ambrowiec, brzozy, grujecznik, któryś z buków (wszystkie piekne, głóg, catalpa i platan.........eh, pomarzyc dobra rzecz.