Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Początkujący ogród Magdy

Początkujący ogród Magdy

wiunia 23:06, 14 maj 2015

Madziu jeśli myślicie o drzewach i nie zależy Wam, żeby to było coś zimozielonego to może poszdź amanogawy-wiśnie piłkowane kilka sztuk w zależności ile tem jest metrów. Pięknie kwitną na wiosnę, a jesienią przebarwiaja się. Może powstać z nich świetna ściana.
wiunia 23:11, 14 maj 2015

W sieci piszą, że może być sadzona blisko kostki brukowej Jak będziesz chciała to możesz pomiędzy posadzić np. berberysy admiratin- niskie bedą ładnie współgrały kolorystycznie, tak mi sie wydaje ale amanogawa sama w sobie ładnie sie pezentujePozdrawiam!!!
Magdalena25 23:27, 14 maj 2015

Gardenarium napisał(a)
Śliwy wiśniowe na pniu (korona nad płotem) a pod nimi hortensje bukietowe albo Platycladus orienatis 'Aurea Nana'

Dziękuję pani Danusiu
Magdalena25 23:33, 14 maj 2015

wiunia napisał(a)
W sieci piszą, że może być sadzona blisko kostki brukowej Jak będziesz chciała to możesz pomiędzy posadzić np. berberysy admiratin- niskie bedą ładnie współgrały kolorystycznie, tak mi sie wydaje ale amanogawa sama w sobie ładnie sie pezentujePozdrawiam!!!

Dziękuję Wioletko
Oba pomysły, Twój i pani Danusi podobają mi się bardzo. Trzeba się zastanowić i podyskutować z mężem.
MirellaB 03:34, 15 maj 2015

A co z tą rabatą pod wykuszem, została już zrobiona czy czeka na swoją kolej?
wiunia 14:53, 15 maj 2015

Magdalena25 napisał(a)

Dziękuję Wioletko
Oba pomysły, Twój i pani Danusi podobają mi się bardzo. Trzeba się zastanowić i podyskutować z mężem.

Poczytaj sobie o jednych i drugich drzewkach i zdecydujcie co u Was się sprawdzi Pozdrawim!
Magdalena25 21:42, 15 maj 2015

MirellaB napisał(a)
A co z tą rabatą pod wykuszem, została już zrobiona czy czeka na swoją kolej?

Oj, ta rabata przed wykuszem obsadzona, ale bez pomysłu. Myślę ciągle nad nią. To jest najtrudniejsze miejsce w moim ogrodzie i nie wiem, czy sama sobie z nim poradzę.
Magdalena25 22:52, 18 maj 2015

I mam jeszcze jedno pytanie. Jak uważacie, czy ta wąska rabata nie jest za pstrokata? Są tam na przemian trzmieliny zielone, żółte i bordowy berberys.
Najpierw mi się podobała, a ostatnio wydaje mi się, że przesadziłam z tym mieszaniem. Chciałabym tam też posadzić jeszcze jakieś drzewka.
Myślę o :
- modrzewiach na pniu,
- albo wierzby iwy,
- albo hakuro,
- jakieś klony,
- surmie bigoniowe nana
- lub tuje na pniu.
Muszą to być niewielkich rozmiarów drzewka. Na dalszej rabacie, która się z tą łączy jest modrzew na pniu. Widać go troszkę w dali. Może do niej nawiązać?
Doradźcie proszę, co z tym zrobić.

Sebek 23:21, 18 maj 2015

Trzmieliny i berberysy zgrupuj, posadź 3 plamy jednakowych roślin

Jedynym ładnym drzewem jakie zaproponowałaś jest klon - reszta jest albo problemowa albo trudna w utrzymaniu

Dobre na to miejsce mogą być wiśnie umbraculifera, śliwy wiśniowe Nigra (tak w nawiązaniu do tych, co zaproponowała Danusia ), może brzozy pożyteczne wyprowadzone na wysokim pniu?

Jeśli nie chcesz czegoś dużego to u mnie mam derenie na pniu - rosną wolno i równomiernie
Magdalena25 12:47, 20 maj 2015

Myślę cały czas nad rabatami wzdłuż kostki. Nie jest to łatwy temat.
Ale ta ma już chyba końcowy kształt. Ciekawa jestem Waszych opinii. Czy zmieniać coś jeszcze?