Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 17:23, 23 lut 2019

Do góry
W domu kwitnie forsycja

W ogrodzie jeszcze zima

Ogród Małej Mi 2017 23:30, 21 lut 2019

Do góry
No szkoda, cos widoczniej jej nie pasowalo ze zachorzala.
Batdzo ładna sprobuje jaxkupic, ale w szkolce ma byc dopiero od jesieni wiec trzeba czekac.
Dziemuje
Ogród Małej Mi 2017 22:10, 21 lut 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Witam Aniu

Zagladalam na watek o rozach (2014r.) i w jednym wpisie pokazalas piekna
Roze Mrs John Laing czy jeszcze ja masz. Czy rzeczywiscie nie choruje tak jak opisuja. I czy te roze rosna i ciebie w glinie bo slyszalam ze ladnie rosna ale zawsze mialam obawy zeby pozniej niexwykopywac. U mnie gliny pod dostatkiem wiec pytam.

Pozdrawiam

Chorowała i wyleciała.. ale póki nie chorowała, tak przez 2 sezony, była piękna. Niestety z roku na rok było coraz gorzej..
Ogród Małej Mi 2017 18:54, 21 lut 2019

Do góry
Witam Aniu

Zagladalam na watek o rozach (2014r.) i w jednym wpisie pokazalas piekna
Roze Mrs John Laing czy jeszcze ja masz. Czy rzeczywiscie nie choruje tak jak opisuja. I czy te roze rosna i ciebie w glinie bo slyszalam ze ladnie rosna ale zawsze mialam obawy zeby pozniej niexwykopywac. U mnie gliny pod dostatkiem wiec pytam.

Pozdrawiam
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 18:06, 21 lut 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Miły widok. I te wszystkie kwiatki i wychylnięcia roślinne.

I plany i furtka otwarta.

Ciemierniki urodziwe. Po ile są u Was takie?

pestka56 napisał(a)
Przepiękny ten ciemiernik i tak kolorowo
A u nas pada deszczi wieje

oj kolorow brak nam wiec cieszy kazdy kolorek a ta pogoda to pewnie do mnie w weekend przyleci

Wlasnie u nas paskudnie dzien do dnia nie podobny kazdy inny.

no wiosna idzie to i pogoda swiruje

Muszelka napisał(a)
Ciemierniku Śliczny! Dziękuję za powitanie

i jeszcze chclebek z pieca wyjelam i ciasteczka sie pieka

hanka_andrus napisał(a)
Wow, jak już masz wiosennie! I mimo deszczu za oknem weselej się robi na duszy.
Muszę rozejrzeć się za ciemiernikami na balkon.

Chociaż w tym roku balkonu chyba nie będzie. Zrywają nam elewację z płyt cementowo=azbestowych i będą czym innym oklejać. Ale może do jesieni skoczą. jak w lutym zaczęli od jednej ściany na razie.
Jednym słowem mieszkam na budowie.

na tym moim pisalo, ze i do domu sie nadaje, ciekawa jestem ie by wytrzybal w tym cieple

Anda napisał(a)
Śliczny ciemiernik. Co to za odmiana?

Helleborus Orientalis 'Days of Joy'
w malej doniczce po 8€ czyli po 7,20 dla mnie bo znizke tam mam. Byly rozne klory ale ten najbardziejmi sie podobal
Samotnia pod lasem 15:44, 21 lut 2019

Do góry
Basilikum dokładnie 6 klasa sam piach, pod rośliny idą całe taczki torfu, kompostu i końskiego nawozu (za płotem mam 3 wolno biegające konie) z czasem może będzie lepiej, bo kompostownik zaczyna się zapełniać

ElzbietaFranka na początku wszyscy pukali się w czoło nie wiem może wynika to z tego, że niektórzy stają z powodu braku kasy w połowie budowy, więc po co kasę wydawać na głupoty ... a jak zacząłem rąbać drewno do kominka, a fundamenty ledwo z ziemi wystawały, to dopiero były docinki ... ale jak zacząłem piknikować w ogrodzie, dzieciaki kąpały się w basenie i biegały po trawniku, w kominku rozpaliłem w miarę suchym drewnem to było "ty to masz łep"

co do tarasu to legary również modrzew, a impregnat to drewnochron ciemny dąb chyba ... jedna fotka może troszkę mylić, bo zrobiona po deszczu i błyszczy się

Róże naprawdę super, świetnie wyglądały na tarasie, a dopiero pierwszy sezon ... mam jeszcze kilka odmian potem je wstawię

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 15:28, 21 lut 2019

Do góry
pestka56 napisał(a)
Przepiękny ten ciemiernik i tak kolorowo
A u nas pada deszczi wieje

Wlasnie u nas paskudnie dzien do dnia nie podobny kazdy inny.
Samotnia pod lasem 15:00, 21 lut 2019

Do góry
Witam
Wcale nie tak od d.... Strony.
Przejrzalam od poczatku i wszystko mi sie podoba. Taras przepieknie wyszedl jednak modrzew syberyjski jest efektowny. Czy te podpory tez z modrzewia? Jeszcze czy drewno sam impregnowales ladna barwe ma.
Widze nie masz zadaszenia tarasu czy tak zostanie.

Teraz odnosnie roz na tarasie Lions ladna roza mam ja. Ale jak mandobrze to potrafi wyrosnac poza normalna wysokosc. Jest to zdrowa roza nie czepiaja sie choroby. Trudno jest dobrac do donic niskie roze. Zreszta zobaczysz jak sie beda zachowywaly w tym roku po zimie. Po przekwitnieciu przytnij dosyc mocno.
Hyży ma Instruktaz ciecia roz to sobie zobacz.

Moje pierwsze prace po kupnie dzialki tez byly skoncentrowane na obsadzeniu najwazniejszych miejsc. Duzo mi sie zniszczylo ach szkoda wspominac.

Pozdrawiam

Ogród z uśmiechem 14:16, 21 lut 2019

Do góry
Jola i nie tylko dla wszystkich. Najlepsza terapia.
Herbata z imbirem i gozdzikami. Herbate zaparzyc razem z 3-4 gozdzikami a potem dosypac imbiru mielonego albo potarteg na tarce. 3 razy dziennie.
Mozna dodac cytryny i miodu po dwoch dniach przechodzi.
Rzujcie gozdziki sa antybakteryjne. Moga byc te z. Herbaty
Na katar inhalacje z sody dodac cynamonu.
Trzeba sie leczyc zaraz jak tylko cos nie tak sie dzieje nie zwlekac.

Jeszcze jest bardzo dobrze wypic nadczo szklanke wody z 1/2 soku z cytryny.
Sama sie kuruje i to mi pomaga jak wyzej 2 dni najdluzej meczy.
Działeczka Asi :) 14:05, 21 lut 2019

Do góry
Asiu tez witam

Przegladalam swoj watek i bylas jedna z pierwszych ktora do mnie zajrzała wiec cos mnie tknelo aby do ciebie zajrzec.
Co tu pisac jak wszedzie jeszcze zima ledwo wszystko wyglada z ziemi, moze na poludniu Polski wczesniej sie wszystko odradza. Mazury i Wschod Polski to jeszcze daleko do wiosny.

Ogród Basi 12:30, 21 lut 2019

Do góry
Napisze odnosnie tui wieczorem. A o trawie grac..... To nic nie wysadzaj pisze o niej pestka na moim watku to trawy kepiaste wiec kepy zawsze mozesz rizsadzic jak beda duze, ale przeczytaj.
Miłkowo - sezon 2016-2022 05:40, 21 lut 2019

Do góry
Miluś u mnie dzisiaj ciepło nawet bardzo a u ciebie to pewnie upał

Jeszcze nie tnę traw u mnie to ryzyko.

Ja Ela wszystko tnę, idę po kolei rabatami, zwłaszcza że wszystkie trawy i róże ruszyły. Ciepło jest, ale znowu wietrznie.
Ogród Basi 23:46, 20 lut 2019

Do góry
Pokaż te tuje to może coś więcej doradcze.
Dobrze myślisz. Też miałam przy szmaragdach berberysy i tuje zaczęły żółknąć musiałam wysadzić berberysy 2 lata temu otrzepalam z zoltego igliwia i zaczęły odbijać. Więc jest jakiś tam ratunek dla nich.

O gracilimusie napisałam na moim wątku.

Elu, znalazłam zdjęcia tych tuj posadzonych między krzewami liściastymi. Teraz nie ma liści wiec światła maja dużo. Gorzej jest latem.

Ogród Basi 22:03, 20 lut 2019

Do góry
Pokaż te tuje to może coś więcej doradcze.
Dobrze myślisz. Też miałam przy szmaragdach berberysy i tuje zaczęły żółknąć musiałam wysadzić berberysy 2 lata temu otrzepalam z zoltego igliwia i zaczęły odbijać. Więc jest jakiś tam ratunek dla nich.

O gracilimusie napisałam na moim wątku.
Ptasi gaj 21:55, 20 lut 2019

Do góry
basia3012 napisał(a)
Elu, widzę, że masz dużo pięknych wyrośniętych traw. Więc może masz jakieś doświadczenia z miskantem Gracillimusem? Czy jest ekspansywny, czy rozrasta się głęboko i szeroko? I czy łatwo go usunąć całkowicie z działki?
Wiola wypowiadała się, że chyba tak ale nie ma swojego więc nie jest pewna. Może Ty masz? A może Irenka ( Milka) ma go u siebie? Muszę do niej zajrzeć.
Pozdrawiam Elu ciepło.
U nas na Warmii też ciepło, pocięłam już trawy, hortensje, powojniki. Czy świerki serbskie aby się zagęszczały to teraz się tnie po całości?

Nie mam trawy gracilimus (zielony) ale odmianę Morning laight (szary). Kupiłam w zeszłym roku bardzo ładne okazy. Morning jest bardzo podobny do gracilimus wg mnie ładniejszy zobacz w internecie. Np na tle ciemnych Tui szmaragd pięknie wygląda.

Jeszcze jeżeli chodzi o gracilimus musisz trochę poczytać o nich jest mnóstwo wiadomisci.

Jeżeli chodzi o świerki srebrne to nigdy nie przycinalam raczej się nie przycina mają ładny pokrój. To też zależy gdzie jest posądzony czy bardzo się rozrasta. U mnie mają dużo miejsca więc nie tnę.
Cielan tylko świerki zwykle.
Ogród Basi 16:28, 20 lut 2019

Do góry
Pisałaś u Danusi o tujach szmaragd. Więc przede wszystkim szmaragdy muszą mieć słońce (jasne miejsce) i to z każdej strony. Nie może zasłaniać lub opierać się jakąkolwiek roślina w tym miejscu tuja zolknie.
Tuje wystarczy podsiac raz na wiosnę nawozem do iglaków i to wystarczy.
Szmaragdów po bokach się nie przycina tylko góra jak za bardzo wyrosną.

Dzięki Elu za informacje o tujach. Tak to jest jak się poprawia ogród już urządzony. Najpierw chciałam liściaste aby zmienność pór roku była widoczna. Teraz chcę coś zimozielonego pomiędzy nimi aby zimą nie było tak łyso. I posadziłam Szmaragdy pomiędzy nimi.
Cóż, niech rosną ile mogą. Chyba w związku z tym, że światła mało latem to i nawozu proporcjonalnie też mało dać wiosną? Bo będą takie rózgi, długie i cienkie. Nie wiem czy dobrze rozumuję. Taka moja logika w tym temacie.
Gożdzikowa - wiejski ogród 12:21, 20 lut 2019

Do góry
Basiu co tam u Ciebie przez ten tydzien daj znac. Bylas u chrurga?

Pozdrawiam i zdrowie wysylam
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 12:16, 20 lut 2019

Do góry
Basilikum napisał(a)
tak sobie mysle, skad ja te krokusy mam i chyba one przez tesciowa posadzone sa
dis juz wiecej kwitnie

moje nowe uszytki

Iza piekne sa te uszytki poprzednie worki tez bardzo pomyslowe. Jak to nie wiele trzeba aby wyszly takie cudenka wazny pomysl. Powiedz a czy ty masz chetnych na te uszytki?
A co tam z porcelana slychac? Jakos tak ostatnio niby kraze po forum, ale sie nie wpisuje bo zaraz elaboraty pisze.

U ciebie kochana wiosna cala geba u nas bylo przez kilka dni cieplo ok 10 stopni wczoraj 14 w cieniu bezwietrznie i slonecznie. Dzisiaj juz wiatr i pochmurno ok 7 na plusie.
U mnie tulipany tez wyrosly od strony slonecznej, krokusy mam w trawie posadzone to nke rozrozniam jeszcze pewnie siedza w ziemi.
Krokus szybko pokazuje swoja glowe jak jest sloneczko.

Pozdrawiam Iza
Zielony AZYL 10:16, 20 lut 2019

Do góry
Witaj

Przeglądam twój wątek i proszę abyś odsłoniła od roślin kamyczki rośliny się dusza. Przy magnolii co najmniej 15 cm od pnia. Narcyzy na kamieniach nie urosną. Jednym słowem wszystko odsłon

Cześć,
dzięki za odwiedziny i rady.
Odsunę
Żonkile mam 3 rok i wychodziły bez problemu, ale jak ma im to pomóc to pewnie, że odsunę kamyki.

Pozdrawiam!
Ptasi gaj 22:03, 19 lut 2019

Do góry

Reniu z choinami jeszcze zaczekam, gdzies pod koniec marca przytne choiny to wszystko zalezy od pogody.

Ok. Dziękuję u nas właśnie pada deszcz, jest 8 stopni
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies