Kupiłam pierwszy raz nasiona kapusty pac choi ale zdziwiłam się, jak późno się ją wysiewa. A też planowałam używać ją do koktajli. Rzymską też będę miała pierwszy raz.
Ja miałam burak liściowy Rhubarb Chard, wyglądał pięknie na rabacie, smak liścia buraczkowy, nie wiedziałam co z nim robić i w końcu wrzucałam do blendera i robiłam koktajle różne. Pyszne wychodziły.
W tym roku kupiłam taki jak Magnolia pokazała. I w ogóle dużo liściastych będę siać z myślą właśnie o zielonych koktajlach. Polecam.
ja z buraków liściowy byłam mega nei zadowolona. mialam dwa lata pod rząd, zero smaku jak dla mnei
wolę posiac buraka
jak nie zjem na botwinkę to siedzi do jesieni i mam na pół zimy
u mnie sprawdziła sie tez w szklarni rzodkiewka wczesną wiosną. tylko za mało jej posiałam.
Cholewka , zapomniałam jaka to była odmiana, polecana - carmen może?
nie wiem co z tym żelaźniakiem.... może daj mu jeszcze czas, on chyba raczej z tych nispiesznych. Zobacz czy nie zagniwa zimą, np czy z rynny nie spływa na niego, bo nie lubi zimowego zagniwania.
Można mu wiosną dać troszkę kompostu wokół kępy, ale nie za dużo.
Seslerię heuflera ja ścinam wiosną co roku na jeżyka. Za dużo tych suchych do skubania, a młode są tak soczyste, że jak ruszą to mają cudna barwę. Tylko ścinaj na przedwiośniu, żeby czarnych kotków jej nie uciąć jak rusza między źdźbłami.
Dla mnie schyłek lata tez jest magiczny. Ale jak patrzę na wiosenne zdjęcia to koniec wiosny też jest cudny
cześć ...właśnie wczoraj się zastanawiałam który miesiąc najbardziej lubię w swoim ogrodzie...i doszłam do wniosku, ze chyba schyłek lata, wrzesień, październik ...choć czosnki i sesleria wiosną też są urocze...i teraz znów nie wiem
Marto co do Żółwika to siałam i kwitł w tym sezonie
gorzej jest natomiast z Żeleźniakiem...mam go dwa sezony i póki co same liście ...gdzieś tam wyczytałam, ze nie lubi jak się o niego przesadnie dba, w sensie zasila....a Ty co na ten temat sądzisz Marto?...co może być przyczyną nie kwitnięcia?
a myślisz, że jak sesleria sucha to ją ściąć czy lepiej wyskubywać?...kurcze mam ją drugi sezon i ciągle się pytam