Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moja glebo terapia 22:00, 27 kwi 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Pogoda w tym roku tragiczna, depresyjna nie wiosenna, u nas w ciągu miesiąca dwa dni słonka i bez deszczu były tak to co dzień deszcz.

Witaj Sylwia, tak nie daleko a taka różna pogoda, u nas ostatnio to nawet dość znośnie było, w sumie to trochę na deszcz czekałam, chmurska takie wyszły no to myk, wszystko nawozem podsypałam a tu dwie krople deszczu spadły i musiałam podlewać a córka dzwoni, że w Krakowie oberwanie chmury było.

W domu ogród trochę ogarnęłam ale na wsi masakra. W sumie to dobrze, że wszystko opóźnione bo dopiero hortensje i trawy przycinałam. A plewienie to nie wiem kiedy , znowu zapowiadają deszcz. Nawet focić nie było czego bo wstyd, że tak zarośnięte

Nadrabiam co u Ciebie słychać i widzę, że drób nabyłaś

Ogród z koniczynką 21:59, 27 kwi 2021

Do góry
Bukszpanowa koniczynka z daleka wydaje się żywa, ale z bliska już taka nie jest
Dwa ogrody 21:49, 27 kwi 2021

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
nowi lokatorzy kurnika

Jaka to rasa ta czarno-biała? ŚLiczna.
Moja glebo terapia 21:44, 27 kwi 2021

Do góry

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:43, 27 kwi 2021

Do góry
Witam!
W zeszłym roku zaczęliśmy zakładać nasz ogród. I jak to zwykle bywa dokonaliśmy wielu nieprzemyślanych zakupów i nasadzeń. W tym roku chciałabym założyć przemyślaną rabatę w dość reprezentacyjnym miejscu. Jest to rabata od frontu domu.
Strona : południowy- zachód
Miejsce wietrzne od strony rozległego pola uprawnego.

Przy ogrodzeniu nasz piesek wydeptał sobie ścieżkę (tam kładziemy ściągniętą darń, która i tak po 2 miesiącach znika wskutek działalności naszego burka). W rogu znajduje się wydzielone miejsce na kubły na śmieci, które chcielibyśmy ukryć za żywopłotem z cisu Hilli. Ten żywopłot ciągnąłby się wzdłuż ogrodzenia, zasłaniając jednocześnie " ścieżkę " psa.
Wzdłuż ogrodzenia planujemy rabatę o długości 500cm i szerokości 150 cm. I tu potrzebuję pomocy. Chcę to zrobić raz a dobrze. Załączam zdjęcia miejsca.

Wstępnie planowałam jakieś trzy drzewka na pniu - np. dąb Green Dwarf, robinia akacjowa, wiśnia umbraculifera czy klon. Do tego hortensja Phantom połączona z prosem rózgowatym Northwind lub miskantem Gracillimusem. Może zmieszczą się jeszcze rozchodniki czy jeżówki.

Inną opcją jest stworzenie rabaty mniej oczywistej z jednym drzewkiem na pniu, conicą, może drzewkiem o płaczącym pokroju. Do tego byliny - np. lawenda, szałwia?
Hortensje i stipy.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:35, 27 kwi 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zdjęcia nie oddają urody tego kwitnącego tła. To z "dzikiego sadu" obok. Pachnie i kwitnie.

Ale tam musi być piękny widok, zapach sobie wyobrażam a ile owadów tam napewno pracuje
Moja glebo terapia 21:34, 27 kwi 2021

Do góry
Witam w nowym sezonie trochę mnie nie było ale już jestem.

Wiosna nas w tm roku wyjątkowo nie rozpieszcza ale jakieś tam śladowe ilości jej widać. W tamtym sezonie było już pięknie, kolorowo a w tym na razie same pączki. Z małymi wyjątkami

Ogrodowisko - ogrody pokazowe, dni otwarte 21:33, 27 kwi 2021

Do góry
Niesamowite, jak trochę ciepła jest i już niesamowite zmiany. Coraz bardziej kolorowo.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:25, 27 kwi 2021

Do góry
Dla takiego widoku warto?

Ogród w dolinie 21:24, 27 kwi 2021

Do góry
Codziennie coś dłubiemy, po malutku, chociaż coś.

Wykopana i zadołowana krzewuszka. W szoku jestem jak ona urosła

Mąż zrobił tymczasowa szafę sterowniczą

Chwasty ruszyły, spróbuję w tym roku je ogarnąć. Najbardziej mnie wkurzają chwasty w kostce. Wyrwać się nie da a zrywanie nic nie daje, odrasta z prędkością światła. Macie na to jakiś sposób?

Pomidorki rosną.

Trochę mnie martwią niektore liście, zrobiły się żółtawe albo sflaczałe. Mogłam przelać?
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 21:22, 27 kwi 2021

Do góry
Piaskowanie polega na tym, że robi się w darni dziury i w te dziury wmiata/wgrabia ten piasek. Potem ziemia i dosiewka.

Zieleń, drewno i antracyt 21:21, 27 kwi 2021

Do góry
Jak dobrze, że dałam się namówić na żywopłot z irgi błyszczącej. Szybko się zazielenił, mam nadzieję, że podobne tempo utrzyma rosnąc wzwyż Trawa prosi się o koszenie, ale doba jest ostatnio dla mas za krótka. Zdążyłam zdjąć darń z połowy ostatniej części różanki i skończył się dzień. W tle jeszcze widok na brzozowy zagajnik...
Na starej części dzisiaj była wertykulacja, teraz przydał by się deszcz.

Trzmielina oskrzydlona dopiero w tym roku zaczyna ładnie się prezentować. Dość długo się aklimatyzowała, listki miała kiepskie. Teraz wygląda całkiem przyjemnie, coraz bardziej podoba mi się jej pokrój. Rosnąca obok Krasawica Moskwy cała w pąkach Będzie pięknie i pachnaco Muszę ją jesienią przesadzić, mam nadzieję, że jej tym nie zaszkodzę. Teraz ma za dużo konkurentów obok.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:17, 27 kwi 2021

Do góry
Potem na tym zasialiśmy trawnik. To był 1 sierpnia 2020 r

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies