Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Migawki z ogródka 08:53, 11 maj 2021

Do góry
Tuje wycięte od strony południowej, czyli róże zyskują ja mam widok z okna kuchennego piękna czereśnia u nich rośnie.
Sąsiadka planuje żywopłot mieszany jesienią sadzić.
Ja muszę trochę cieniolubnych stamtąd zabrać. Ale źle nie jest. To z kuchni właśnie.
Wszystkiego po trochu 08:52, 11 maj 2021

Do góry
W lasku teraz soczysta zieleń,

Zieleń, drewno i antracyt 08:48, 11 maj 2021

Do góry
antracyt napisał(a)

Rozstawiłam dalie na rabatach. Bije się z myślami czy już wysadzać czy w doniczkach do 15tego zadołować...

Też mam ten dylemat. Trochę się pewnie sam rozwiąże, bo muszę wiadra z daliami przewieźć z miasta na działkę, a wszystkie nie zmieszczą się jednym transportem. Poza tym, muszę jeszcze przenieść penstemony i liliowce, żeby zrobić więcej miejsca dla dalii
Mnie się wydaje, że co miało być zimne, to już było, ale tak się zawsze człowiekowi wydaje dopóki świeci słońce. Ostatecznie ja bym jeszcze poczekała - tydzień wytrzymają w donicach
Wszystkiego po trochu 08:45, 11 maj 2021

Do góry
I tulipany, jak stały do tej pory tak wczoraj otworzyły się na maxa, ale nie wszystkie, częś jest zdecydowanie późniejsza

W samym słońcu 08:44, 11 maj 2021

Do góry
sarenka napisał(a)

A dużo masz o ciemnych liściach drzew?
U mnie Pissardi,grujecznika i bez czarny Eva.

Biorę pod uwagę,że jeśli uda mi się znaleźć Pissardi szczepione na takiej samej wysokości jak ta co mam to dokupie 2 i dosadze je pod dom.

Pan powiedział,że grujecznikow będzie miał jeszcze duża dostawę

Mam bez czarny (podskubywany i ograniczany przez psy), sporo klonów, 2 Nigry (ale chyba dokupię jeszcze, to się okaże w trakcie), buk tricolor, buk rohan obelisk.
O, mam jeszcze jablonkę Royalty i planuję jeszcze 2 szt przed dom.
Chcę też kupić kilka krzewów śliwy dziecięcej.
Grujecznika jeszcze nie mam ..

A gdzie będzie ta dostawa?
Wszystkiego po trochu 08:38, 11 maj 2021

Do góry
Warzywka siane w bardzo zimny czas, pod włókniną rosły rukola, sałata rzodkiewka

stopowiec, z jednego pędu w tym roku już trzy

wiosenne kwiatki

zaczynają te najwcześniejsze Rh

Wszystkiego po trochu 08:27, 11 maj 2021

Do góry
Nareszcie maj jest majem, wczoraj było cudownie, prawie upał, posadziłam już do gruntu i do kast budowlanych papryki i pomidory.
Dzisiejszy obchód poranny

Tego ciemiernika wysadziłam spod krzaków, żebym mogła go oglądać, bo tam go nie widziałam, był zagłuszony a jest piękny

martragony przesadzone jesieną zyskały bo do tej pory kwitła tylko jedna cebula, a po przesadzeniu i rozsadzeniu cebul będą kwitły wszystkie

tak wygląda ogrodówka która rośnie na słonecznej rabacie, widać że sporo już pąków ruszyło

a tak te w większym cieniu

Ogród w mieście-ogrodzie 08:22, 11 maj 2021

Do góry
Andrzej_ napisał(a)

Ale piękny widok. Te tulipany w takiej ilości robią wrażenie! Czym ściółkujesz rabaty? Kolekcja magnolii imponująca, sama nie wiem która ładniejsza.
Osiedlowy ogródek 07:40, 11 maj 2021

Do góry
Beczka jest wkopana, wodę pobieram ręcznie ale
tylko do różaneczników. Mogę przechodzić po rabacie.
Mam obok posadzone hakone, jeszcze nie widać.
I przywrotnika, też nie widać.
Teraz ta beczka pasowalaby mi na brzegu rabaty.
Ale ciężko ją będzie wyciągnąć, żeby nie uszkodzić. Zobaczymy...

Zaraz za plotem są drzewa więc piętro wysokie jest.
A może po prostu hortensje, mam dwie, bardziej po prawej albo jakąś kalinę?
Coś zimozielonego?
Na razie mam posadzone bodziszki i carex Montana Reureif od Helen.
Będę jeszcze hosty i może paprocie.
Nie umiem planować bez roślin...
Muszę postawić i popatrzeć

Edit.

Tą "szufladę" eM zrobił jako zasłonę beczki, jest stalowa, z uszami żeby łatwo się zdejmowało. I oklejona jakąś drewnopodobną okleiną.
I posadził w niej miętę.
Jest tak paskudna, że nie mogę na nią patrzeć...
I ciężka jak cholera, nawet nie mogę jej podnieść.
Chciał dobrze ale pierwszy raz zrobił takie brzydactwo

W ogródku Martki 07:27, 11 maj 2021

Do góry
Sylwia, jak Ty wytrzymujesz tyle emocji w Twoim ogrodzie? Każdej roślince i każdemu zwierzątku poświęcić troszkę uwagi i zachwytów

Juzia, oczywiście że dokarmiamy się czasem słodką iluzją  a prawda jest brutalna! harówka na zawsze!

Aga, darń nie idzie ekspresowo... niestety swoje trzeba wypocić Ale! Widzę zaletę zakładania rabat w miejscu po trawniku: nie ma perzu, chwastów, trawa nie pozwalała niczemu rosnąć, po prostu cudownie przygotowane rabaty! To wynagradza trudy.

A dziś rano poobcowałam sobie z klonem dissectum garnet tak było:

Dobrego dnia!
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 07:21, 11 maj 2021

Do góry
W samym słońcu 07:17, 11 maj 2021

Do góry
Potrzebuje porady, jakie clematisy posadzić,żeby było spójnie, żeby chaos się nie zrobił na tej rabacie...
To rabata przy podjeździe, kiedyś będzie żywopłot z cisa, cis jest posadozny tak ,że w miejscu gdzie są amanogawy to za nimi jest luka bez cisów i w te miejsce pomyślałam żeby posadzić powojniki...
Kolory na tej rabacie no to wiosna amanogawy,a później białe jeżówki, szałwia,liatra,perovskia ( przynajmniej docelowo ma tak być).
Jakie posadzić
1. Etoile Violette
2. Night Veil
3.Comtesse de Bouchaud
4. Emilia Plater
5. Słowianka
6. Justa
Igielnik 06:56, 11 maj 2021

Do góry
Igielnik 06:54, 11 maj 2021

Do góry
Igielnik 06:51, 11 maj 2021

Do góry
Przerwa na kawę... 06:48, 11 maj 2021

Do góry
Asia, pomysły same do głowy wskakują

Wczoraj padłam bo kurier przywiózł poprawione donice. Już raz do mnie one przyjechały ale zostały zwrócone. Pomylono wysokość z głębokością i wyszła ogromna kwadratowa balia zamiast ścianki. Powiem szczerze, przeżyłam chwilę grozy bo po pierwsze one tanie nie są a po drugie przez chwilę zaczęłam wątpić w mój zdrowy rozsądek i oznaczenie wymiarów ale w końcu się udało. No i jak poprawione skrzynie przyszły to okazało się, że jednak za wysokie je zamówiłam. Wyglądały po prostu masywnie. Dobrze, że są drewniane więc była akcja cięcie i teraz z 2 skrzyń mam 3. Z odciętej części powstała skrzynia na warzywka lub inne jednoroczne. Na razie są w trakcie malowania. Wysoka jest przeznaczona na przechowywanie poduch z huśtawki, niższa na drzewko płaczące a najniższa na sałatkę, zioła, rukolę.
Ogród do odnowy 06:48, 11 maj 2021

Do góry
Ogród do odnowy 06:45, 11 maj 2021

Do góry
Wilczy ogród 06:08, 11 maj 2021

Do góry
Magleska napisał(a)
uwielbiam twoje kulkowisko na froncie ale pytanie mam o coś innego - co to za dereń już ci tak ładnie kwitnie? Bo to chyba dereń jest...
Mirkowy ogród (początki) 05:22, 11 maj 2021

Do góry
Mirka napisał(a)
Gosia z Anabelki możesz w czerwcu zrobić sadzonki zielne .
O tak

A czy przykrywasz je potem woreczkiem?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies