Basiu, dziękuję, gaury w takim razie zostawiam i nie tnę.
Kasiu, dziękuję za miłe słówko, rabaty po 3 miesiącach od powstania jeszcze nie mogą być na tym etapie docelowym, zmian będzie sporo, ale z czasem nabiorę ogłady ja i one

cieszę się, że na O. tyle można się nauczyć, a Twoja edukatorska zasługa jest też ogromna
Rośliny u sąsiadów to pomoc, choć tu w przypadku świerków mały kłopot, sąsiadka przycinając je na wiosnę zapomina, że w sezonie mocno przyrosną. Tym sposobem w lipcu to już tworzą piękny parasol ochronny moim cisom i deszcz się do nich słabo przedziera. Ale nie czepiajmy się szczegółów
Wiolu, dziękuję za instrukcję! Teraz w takim stanie ją ciąć, czy czekać aż przekwitnie? Co radzisz? Uczynię jak radzisz
Iwonka, dobra wiadomość, że możesz już pisać

i działać w ogrodzie oraz z aparatem

wszystko razem wzięte przynosi znakomite efekty

Piszecie tak pochlebnie o turzycy palmowej, że zacznę się chyba do swojej przymilać. Zobaczymy z jakim efektem.
Ajka, wszystkie nasadzenia z wyjątkiem cisów, ś. serbskich i miskantów to mój początek, znaki zapytania mnożą się na potęgę, Wasze doświadczenia bardzo cenne. Teraz tylko mnie nurtuje, po czym rozpoznać dobry moment na cięcie, bo już wiem że nisko i bezlitośnie. I czy to dotyczy szałwii ogólnie czy też różne odmiany traktuje się różnie, ja mam na razie tylko Caradonnę. Dziękuję za uznanie dla mojej pracy, obiecuję, że kiedy zakwitną hortensje - a to już niebawem - zrobię przed & po dla każdej rabaty z osobna i łącznie. Tylko będzie dość monotonnie, bo na "przed" było zawsze to samo, trawnik
Wiklasiu, o, to ważne uzupełnienie do tematu cięcia szałwii, atencji jej trzeba

rozmowa, a może też trochę ładnej muzyki dostarczyć? jak myślisz?

Z gaurami jesteśmy Wiklasiu na tym samym etapie, na razie bardzo je lubię za owady i motylą zwiewność na rabacie

Jeszcze raz dziękuję Ci za po-górską refleksję u Ciebie na wątku.
Roocika, Asiu, właśnie po Twoim poście pomyślałam, że być może sprawa jest bardziej skomplikowana i różne odmiany szałwii mają różne oczekiwania?

A czy swoją cięłaś w trakcie kwitnienia czy już po?