Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sałatka pokrzywowa

Sałatka pokrzywowa

Mgduska 08:59, 07 lip 2021

Helen napisał(a)
Madzia, czy zimowałaś te róże w donicy czy to pierwszy rok? I jaką dużą (wysoką) masz donicę? No i oczywiście czy sypnęłaś wermikulit?

Kilka róż zimowałam w donicach, owiniętych jutowym workiem. Munstead Wood tak spędziła już drugą zimę - ona ma największą donicę, chyba ponad 40 cm wysokości. Jude de Obscure ma mniejszą, ok. 40 cm, też przeżyła bez strat. Staram się te donice przysunąć jak najbliżej ściany i w kupce, owijam workiem, niektóre mają wiklinowe kosze. W tym roku było też dużo śniegu
Wermikulitu nie sypię, raczej kupkę kompostu
Mgduska 09:03, 07 lip 2021

Kasia - co do Balleriny - ona się powiększa raczej na szerokość i rzeczywiście zajmuje trochę miejsca. Po drugiej stronie obelisku rosną dwie róże Alden Biesen, które są węższe, a wyższe (na zdjęciu nie widać) - więc może pomyślisz raczej o tej odmianie

Mgduska 09:08, 07 lip 2021

April napisał(a)
Balerina piękna. Jak jeszcze kiedyś się skuszę na różę to z pewnością będzie to ona
A Laguny niczym nie podpierasz? Nie widzę tam żadnego wspomagania... Cudo, ciekawe jak szybko u mnie osiągnie taki stan.

Szybko
Ha, nie widać, bo podpory nie ma, ale co my z nią wyprawiamy, żeby wyglądała jak człowiek Jest chwycona sznurkiem i podwiązana do słupa na piętrze domu, sznurek idzie przez okno. Kolejne sznurki podwiązane są do głównej gałęzi, dzięki czemu pędy są w miarę równo rozłożone i nie leżą jeden na drugim. Ale pędy są olbrzymie i ciężkie, zwłaszcza po deszczu. To nie jest łatwy zawodnik
Juzia 11:36, 07 lip 2021

Mgduska napisał(a)

Przypomniałam sobie, że jest taki jeden ALchymist w Sopocie, co roku go sobie podziwiam przez płot I bardzo ładnie ludzie sobie z nim radzą, mają pergolkę nad ścieżką, gdzie utrzymują go w formie zgrabnej, łukowato wygiętej peruczki, na wysokości ok 2 metrów. W zeszłym roku mocniej go ciachnęli, kwitnie bez zarzutu

Dwa metry to dla mnie już potwór
Chociaż....
O nie.... wpadł mi do głowy głupi pomysł
April 12:20, 07 lip 2021

Mgduska napisał(a)

Szybko
Ha, nie widać, bo podpory nie ma, ale co my z nią wyprawiamy, żeby wyglądała jak człowiek Jest chwycona sznurkiem i podwiązana do słupa na piętrze domu, sznurek idzie przez okno. Kolejne sznurki podwiązane są do głównej gałęzi, dzięki czemu pędy są w miarę równo rozłożone i nie leżą jeden na drugim. Ale pędy są olbrzymie i ciężkie, zwłaszcza po deszczu. To nie jest łatwy zawodnik

Czyli jednak. Dobrze więc robię od razu przyginając młode pędy do podpory. Tylko ta podpora wydaje mi się za słaba na przyszłość. Zobaczymy...
tulucy 12:26, 07 lip 2021

Alchymist ma pędy powyżej 3 metrów, dużo powyżej... Ja kombinuję, jaką podporę mu dać. Na razie trzymam na lilaku, ale jest za ciężki i lilak się mocno ugina, ciężko przechodzić pod nimi. Zwłaszcza że kolce Alchymista są bardzo groźne
Agania 12:34, 07 lip 2021

Ładne fotki u Ciebie
Mgduska 16:32, 07 lip 2021

Agania napisał(a)
Ładne fotki u Ciebie

A dziękuję Mam jeszcze trochę, to wrzucę

Lilie, teoretycznie Nightrider - w tym roku wyższe od malw i pąków mają dużo jak nigdy

Te na zdjęciu na pewno wyglądały inaczej, były czarno-różowe, o naiwna wiaro w nieistnienie photoshopa

Te też coraz większe i bujniejsze

Mgduska 16:41, 07 lip 2021

Żeleźniak bulwiasty

Ciemnolistny bodziszek, którego nazwy już nie znajdę, przez jakiś czas myślałam, że już po nim, ale objawia się, kwitnie i nie ma mączniaka

Powojnik Pamiat Serdca, tego to strasznie lubię

Mgduska 16:53, 07 lip 2021

Bidula Jude w gruncie, w fatalnym miejscu...

i druga w donicy na tarasie

Jacques Cartier

w tle Chippendale