Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pamiętajcie o ogrodach 19:32, 23 kwi 2021

Do góry
A dziś gdzieś w Polsce będąc kupiłem parę orlików, tych kolorów jeszcze nie mam

Pamiętajcie o ogrodach 19:30, 23 kwi 2021

Do góry
Pomimo zimna i wiatru dziś pierwsze koszenie było

a Funia w swoim żywiole, pokazuje wróblom, kto tu rządzi, oczywiście one sobie nic z tego nie robią

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 19:27, 23 kwi 2021

Do góry
popcorn napisał(a)
Ładna peonia, magnolia chyba nie... No ale... Nic tylko zacząć hodować te rośliny, 99 zł za patyk z pąkiem

One drogie, ale ja w Krzywaczce sporo taniej kupiłam moją.
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 19:12, 23 kwi 2021

Do góry
Zuz napisał(a)
Witam.
Od jesieni borykam się brązowymi końcami pędów u moich tujek. Jesienią ub roku przesadziliśmy je sprzed domu w głąb ogrodu, były biedne bo przez 3 lata kusiły się pod agrowłóknina przywalone kamykami. Od roku są już w dużo lepszej kondycji. Nie były też przez te 3 lata spejalnie cięte. Cóż moja wiedza ogrodnicza raczkowała.
Jesienią zostały przesadzone w dobrze przygotowane podłoże. Nie były wtedy nawożone. Dbaliśmy też o ich.podlewanie.

Jesienią też ogrodnik tutejszy (Szkocja) obejerzal fragmenty brazowych gałązek i stwierdził że to przesuszenie od wiatrów i brak wody.

Posluchalam więc obylo sie bez oprysku, za to przesadziłam przesadziłam w zaciszne miejsce. W marcu je zasiliłam nawozem.
Wczoraj postanowiłam je przyciąć jako że już po przymrozkach. Niestety igly zewnętrzne drzewka wykazuja ciągle takid objawy jak.na zdjęciach i nie wiem czy to któraś z podanych w temacie chorób czy faktycznie brak składników mineralnych? Wykluczam fytoftyroze bo nie ma całych większych fragmentów i drzewka są ogólnie w niezłej kondycji.
Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu oraz poradzeniu jak im pomóc. Będę wdzięczna gdyż pasuje mi tu kilka podobnych chorób.

Ja nie wiem co to.
Lepiej późno niż wcale - dojrzewanie ogrodowe 19:11, 23 kwi 2021

Do góry
U mnie naprawdę słaby klimat, akurat w mojej wiosce, ciągle zimno, przymrozki i rośliny ledwo się budzą , a w innych ogrodach szaleństwo wiosenne...

szafirki

magnolia

Ogród z koniczynką 18:54, 23 kwi 2021

Do góry
Dziś weszły mi do koszyka 2 hortensje bukietowe i clematis The Prezydent
Lifting starego ogródka 18:42, 23 kwi 2021

Do góry
Jeśli natomiast chodzi o ogród u mamy to zasadnicza zmiana - wyleciała ogromna kula bukszpanowa. I nawet dobrze, bo teraz wkońcu odsłonił się widok na moje niwaki
Małżonek również tam zrobił obwódkę w kostki granitowej i w zeszłym roku wyglądało to tak:

Duża rabata też w zasadzie jest skończona, tylko chyba nie mam zdjęcia w całości.

Oprócz tego na jesień mąż wzdłuż długiego boku ogrodu posadził 100 sadzonek grabu. Chyba większość się przyjęła I to by było chyba z grubsza na tyle

Jakie plany na ten sezon - skromne dość, bo przez pandemię budżet niestety stromniejszy.

Ale tak:
- za domem mamy już wykopaną dziurę pod placyk pod altanę - w tym roku trzeba ten placyk wybrukować (mamy już tam poprowadzony też kabel elektryczny)
- zrobić jeszcze jedną mniejszą rabatę, ale najpierw wyciąć krzaczory, które tam rosną
- doglądać to, co już jest zrobione
- cieszyć się ogrodem!
Lifting starego ogródka 18:28, 23 kwi 2021

Do góry
Potem jest zakręt, gdzie rosną te moje Limki z Gracillimusami oraz piwoniami bladoróżowymi. No a w środku katalpa razem z azaliami japońskimi.
W międzyczasie są tam jeszcze dwa klony palmowe purpurowe, ale narazie w całości słabo widoczne, bo są malutkie.

Firecracker:

i Bloodgood

Lifting starego ogródka 18:22, 23 kwi 2021

Do góry
Na końcu w kole rośne katalpa, bliżej w półkolu - Klon Drumondi.

Dalej są róże Wellenspiel z miskantami Morning Light.

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 18:22, 23 kwi 2021

Do góry
Już kupiona, trudno, km nie sprawdzałam.

Blue dominanty trochę małe jak na 17 tygodni... Ceny rosną, towar coraz gorszej jakości... Wszędzie.

Lifting starego ogródka 18:20, 23 kwi 2021

Do góry
Przymiarki

No i wreszcie cieszy oko!!!
Lifting starego ogródka 18:17, 23 kwi 2021

Do góry
No i przechodzimy teraz do ogrodu za domem Tu zmieniają się linie na bardziej miękkie Ta część ogrodu nie łączy się w zasadzie wizualnie z przedogródkiem, więc taki rozdźwięk mnie nie razi zupełnie.
Jak się tu wprowadziliśmy rosło tu 6 jabłoni, 3 brzoskwinie, porzeczki, agresty a ciocia miała tu grządki z ziemniakami itd.
Wycięliśmy większość drzew i krzaków. Zostawiliśmy dwie jabłonie i zrobiliśmy miejsce na te owoce, które lubimy - maliny, truskawki, borówki i jeżyny. I tyle nam wystarcza. Owoce wszystkie zlokalizowaliśmy po lewej stronie ogrodu. Środek to trawnik dla chłopców a obrzeża na prawo to miejsce dla mnie na rabaty
Zaczęłam już 3 sezony temu, bo miałam swoje sadzonki hortensji limelight (udały mi się odkłady ). Potem była przerwa w działaniach, jeszcze też w międzyczase robiliśmy odwodnienie, no i rabatę po rozebranej dobudówce i dopiero w zeszłym roku prace w tym miejscu nabrały tempa.

Zrywanie darni, zakupy, przymiarki, sadzenie aby na końcu zrobić ramę dla całości z kostki granitowej.

Miejski ogród w wersji mini 18:17, 23 kwi 2021

Do góry
Będzie sadzenie. Mam nadzieję że tym razem wszystko pójdzie ok. i trzmieliny przeżyją. Zastanawiam się co dać pomiędzy. Na razie jest pomysł na lawendę. Z przodu będą cyprysiki aurea nana pomieszane z carexami ( chyba bronze form).
Miejscówka czeka

Takie okazy zdobyłam

Oby pogoda dopisała. Tylko ten nocny przymrozek mnie martwi. Może jednak poczekać?
Lifting starego ogródka 18:07, 23 kwi 2021

Do góry
I jeszcze kilka ujęć z przedogródka

Lifting starego ogródka 18:04, 23 kwi 2021

Do góry
Kostki są jeszcze niewymienione, więc obrzeża póki co tymczasowe z cegły rozbiórkowej. Kiedyś jak będziemy robić chodniki i podjazd to będzie ładniej

Ta rabata ciągnie się aż do studni, z którą nie bardzo miałam co zrobić (ona już nawet nie jest na moim polu), więc obsadziłam ją berberysami, za 2 lata może troche ją zakryją. Potem jest ogromny cis, pod którym posadziłam różne pojedyncze rośliny, które miałam z jakichś innych akcji ogrodniczych i dokupiłam jedną hortensję

Tu koniec tej rabaty, po lewej widać trochę studni. Widać też robinię akacjową, którą tam dosadziliśmy. Bardzo ją lubię

W przedogródku wyleciała nam też część kul bukszpanowych z wiadomych powodów...
Na rabacie przy furtce wymieniliśmy też kruszywo na korę kamienną. Teraz zdecydowanie bardziej mi się podoba.

Sezon 2017 u Hanusi 17:55, 23 kwi 2021

Do góry
Po dwóch dniach cięcia róż i innych gałęzi musiałam spowolnić i wyleczyć rękę od bąbli po sekatorze. Dziś już prawie dobrze, to może jutro się uda znowu zrobić wypad, choc na godzinę.

Ja mam 13 km szosą, do plaży, a i tak nie jestem tam często. MNie z laską po piachu niezbyt dobrze się chodzi, nawet na bosaka. Najlepięj wędruje mi się w zimie. Piach jest zmrożony i po wierzchu twardy, Trochę sie zapada, ale lekko sie idzie. Teraz to grzęźnie się po łydki, a przy wodzie to trzeba miec refleks, żeby nie wpaść po pas.

Zresztą, czasami wyjazd odpuszczam, bo to już nie dla mnie, szczególnie latem,jak jest tłoczno na plaży.
Ale innych zachęcam. Warto .

Lifting starego ogródka 17:53, 23 kwi 2021

Do góry
No to mnie zmobilizowałyście

Próbujemy zatem nadrabiać:

Na początek znany już przedogródek. Tu trochę kombinowałam i przesadzałam, największe zmiany zaszły w rogu na lewo od chodnika. Wycięliśmy w końcu ogromny krzaczor pigwy, który tam rósł, dosadziliśmy wzdłuż płotu szmaragdy a przed nimi klon i purpurowego berberysa. Jeszcze dwa mniejsze RH muszę stąd wyeksmitować i przenieść ale na rabate, której jeszcze nie ma

Oprócz tego rozebraliśmy do końca murowaną dobudówkę starego drewnianego domu i zyskaliśmy trochę więcej przestrzeni wzdłuż naszego domu. Mogłam wkońcu przedłużyć rabatę i dosadzić wymarzone róże (Home and Garden), lilie, trochę żurawek, berberysy i inne różności...

Chodźże na pole, do mojego ogrodu 17:48, 23 kwi 2021

Do góry
Basia_KRK napisał(a)

Witaj Mirka, chyba Cię jeszcze u mnie nie było Tym bardziej mi miło, że wpładłaś podążając za różami

To drewniane tło, to taka nasza instalacja na ogrodzeniu, bardzo wysoka, bo sąsiad ma różę pnącą, która się u nas przewiesza (ma wtedy słoneczną wystawę). Opadała (pomimo cięcia) i plątała się w nasze drzewka, stąd pomysł na tego typu instalację. Zależało mi, aby róża sąsiada jak najwyżej się wypięła i ładnie zwisała u nas, co widać m.in. na poniższym zdjęciu. To róża, która kwitnie tylko raz na sezon, chyba Bobby James, czy jakoś tak, ale jest to wtedy zjawiskowe kwitnięcie!

Tak, żurawki poprzesadzam / poprzeplatam z Garden of Roses. I tak muszę już część żurawek odmłodzić, bo się robią z nich wieżyce..

Fajnie że pokazałaś to ogrodzenie Róża ogromna, trzeba zaglądać Do Ciebie w czercu żeby ją zobaczyć.
Ja mam też jedną róże wielką, Lykefund, biała, też tylko raz kwitnie ale wtedy jest piękna

Kolorystycznie pasuje to ogrodzenie do roślin
Do raju daleko - u Ewy 17:28, 23 kwi 2021

Do góry
Mam pytanie: Czy mogę już usunąć te kołki przy amborwcach. Drzewka rosną u mnie już 5 lat.

Do raju daleko - u Ewy 17:26, 23 kwi 2021

Do góry
Ciemierniki

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies