Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Sałatka pokrzywowa 14:15, 08 maj 2021

Do góry
Wrzucam parę słonecznych zdjęć z wczoraj - dzisiaj jest taki kwiecień-plecień, że już nawet gradobicie było i ulewy na zmianę z beztroskim słońcem. Przemieszczam się, w międzyczasie mam chwilkę, żeby tu zajrzeć

Pierwiosnki:

Gożdzikowa - wiejski ogród 14:04, 08 maj 2021

Do góry
Basilikum napisał(a)
Basiu ale masz piekna kolorowa wiosne
u ns tez tak wialo cyba z tydzien, od dzis wreszcie cieplej

pozdrowienia majowe zostawiam

Izo też pozdrawiam i ściskam mocno.

To może i do nas dojdzie ciepelko...dzś zimno tylko 8stopni ,wieje i deszcz popdauje

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 14:03, 08 maj 2021

Do góry
Bukiet bzu zabrany. Ależ zapach. Udało mi się chyba znaleźć jego nazwę - madame lemoine, choć to tylko na wyczucie. A i tak niczego nie zmienia to że nazwę znam.

Pytania:
jak sprawić żeby kwiaty lilaka były większe? Brak nawozu [na pewno nie był nawożony latami]
Jak dobrze odmłodzić lilaka? [tego mocno poprzycinałam jesienią, ale to chyba jeszcze nie "to"]
Jak ograniczyć wyrastanie nowych przyrostów z ziemi?

Dzięki za rady!

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 14:01, 08 maj 2021

Do góry
Kolejna sprawa - łąka kwietna z nasion od gminy. Posiałam. Pewnie za gęsto bo nie skorzystałam z rady zielonego pogotowia i nie wymieszałam nasion z piaskiem... jeśli wszystko wzejdzie to pewnie będzie za gęsto. Oby wyrosło.
gdzieś mam jeszcze drugie opakowanie, choć nie mogę go zlokalizowac. Może za parę dni znów kawałek oczyszczę i posięję na większej powierzchni...?!

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 13:59, 08 maj 2021

Do góry
Kolejna rzecz z wizyty na działce - pozytyw też - blusz na brzozie usechł. Juuupi!!!!
Drugą też trzeba uratować, ale tam to już piły mechanicznej trzeba żeby ten cholerny bluszcz obciąć! Architekt tak wplanował podjazd do garażu że nie trzeba jej usuwać Bardzo mnie to cieszy.

Gożdzikowa - wiejski ogród 13:59, 08 maj 2021

Do góry
Mary napisał(a)

Twój kot chodzi na spacer?

No i nawet śnieg mu nie przeszkadza hi hi jaki chętny pierwszy maszeruje.

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 13:57, 08 maj 2021

Do góry
Panskie oko konia tuczy.... nie wiem czy tak, ale mam nadzieję, że rośliny odwdzięczą się w kolejnych latach. Póki co kwitną śliwi, truskawki choć zawiązek owoców niezbyt wiele oraz porzeczki jak szalone. Na śliwkach poobrywam kwiaty, niech się nie męczą w tym roku jeszcze. Korzenie muszą zbudować.
Zimno jest, choć ma być 2 dni deszczu i temp do 25st. A niech leje!

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 13:52, 08 maj 2021

Do góry
Nie ma jak poranek zacząć od porządnej porcji kupy... Kupa została schowana.

takie duże kartony to ja lubię. Wczoraj wieczorem z 20min zajęło mi tylko zdjęcie wszelkich taśm, można powiedzieć że mam już opracowaną technikę . Choć ilosć taśmy na pudłach ze sklepu vs. ilość taśmy na pudłach przesłanych kurierem to 2 zupełnie różne sprawy. Poniżej widać jakieś 2/3 rozłożonych pudeł. Nie liczyłam ile taczek kompostu poszło, ale tyle ile kupek na tekturze. No i plus jeszcze te kolejne w innym miejscu.
Od jakiegoś czasu chwalę sobie ten zmienny drążek/styl do narzędzi. Kupiłam ich kilka i z każdego jestem bardzo zadowlona. Są lekkie a mimo to wg mnie solidne. I plus że jest tylko jeden drążek więc w garażu mniej rzeczy do zawieszania.

Gożdzikowa - wiejski ogród 13:49, 08 maj 2021

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Szkoda by było kota, jakby go wywiało, ale po spacerze pewnie teraz wyleguje sie w cieple.

Ogrod jest zadbany jak nie wiem co , a gęsto jak na kartoflisku. Same tulipany robią super atmosferę, nie mówiąc o pozostałych roślinACH. Ach! Cud, miód!

Haniu wielkie dzięki:

Ogród bez reguł 13:47, 08 maj 2021

Do góry
galgAsia napisał(a)

Gadaj co to za jedna! Uwielbiam takie kwiaty u magnolii.. a ta Double Diamond-nawet chyba widziałam ją u siebie w ogrodniczym i rozmyślalam, że może warta zastanowienia.

Twoja ŚŚ z liści mi grujecznika przypomina raczej
Duże pole do popisu 13:14, 08 maj 2021

Do góry
Sarenko - baptysję błękitną.

Lidka, Roocika - tuje faktycznie mogłyby być niższe, poprzednie były. Ale już trudno, nie mam siły z nimi jeździć w tą i z powrotem. To trzecie podejście było i już właścicielka szkółki przywiozła. Plus jest taki, że jeśli nie padną i tak jak poprzednie trafią "na emeryturę" do gruntu, to będą ładnym akcentem.
Zakup większych donic odpada. Te już są duże (wiem, że tego nie widać) i baaardzo ciężkie.
Póki co postawiłam na donicach doniczki z komarzycami. Nie miałam nigdy komarzyc, ale podobno powinny się trochę urosnąć i wytrzymać w pierwotnych doniczkach. Żeby doniczki się trzymały przytwierdziłam je długimi wykałaczkami do grilla

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 13:05, 08 maj 2021

Do góry
Ania, zmotywowałaś mnie i właśnie zaczęłam ogarniać miejscówkę dla pierwszego klona. Muszę wywieźć mnóstwo piachu spod zdjętych płyt betonowych, nawieźć kompostu, ziemię z worka do iglaków i którę przekompostowaną.

Dla odmiany czas na zmiany... 13:02, 08 maj 2021

Do góry
Spójrzcie, chyba coś przyleciało mi papryki zapylać jakiś ktoś
Chodźże na pole, do mojego ogrodu 12:34, 08 maj 2021

Do góry
Na szybko wrzucam jeszcze kilka fotek z dzisiaj i zmykam na jakieś zakupy ogrodowe Dobrego weeknedu dla Was!

Chodźże na pole, do mojego ogrodu 12:14, 08 maj 2021

Do góry
inka74 napisał(a)
Basia, wrzuciłam ci 2 moje obecnie kwitnące tulipany. Jeden kupowany jako Candy Prince, który wydaje mi się, że jest bardzo podobny do twojego Salmona van Eijk i jednego z van Ejków jaki mi się ostał. Zerknij proszę.

Iwonka, byłam, widziałam Wg mnie Candy Prince ma ewidentnie coś z van Eijków, kształt jajka jest tu wyznacznikiem. Z rodziny 'van Eijków' mam u siebie tylko tego jednego bladziocha 'Salmon Van Eijk', ciężko mi go do czegokolwiek porównać w ogrodzie Dziś zrobiłam mu kolejny raz fotki Ja mam je w półcieniu, może dlatego też mają trochę inny kolor niż Wasze w słońcu?

Tulipan 'Salmon Van Eijk':

Doświadczalnia bylinowo-różana 12:01, 08 maj 2021

Do góry
Anda napisał(a)
Goryczca, judaszek, Pulsatilla, jabłonka

Koniecznie pokazuj judaszka, nazwa inna, ale kwiat wygląda podobnie, jak na moim.
Ogród z zegarem 11:58, 08 maj 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)
Dziś powiększyła się liczba naszych szkodników

Venus (na tarasie, który muszę opielić ). Przywitanie z innymi szkodnikami przebiegło bez większych problemów. Ale na razie niech ma miejsce, gdzie ma spokój. Sama jeszcze jest w stanie przecisnąć się między prętami ogrodzenia tarasu, więc sobie wchodzi i wychodzi, kiedy chce.

Piękna i juz widać, że mądra. Co to za rasa, 13kg i 11 tygodni, to olbrzym będzie
Ogród z zegarem 11:53, 08 maj 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)
Gonią mnie !

jakie piękne
Ogród z zegarem 11:53, 08 maj 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)
A to przylepa

I ścieżka (jeszcze muszę połączyć ją z chodnikiem)

Nie patrzymy na trawę, puste placki, gdzie leżały kamienie i na trawę wrastającą w kamienie , będziemy robić obrzeża do tej rabaty.

Ale słodziak no masz co przytulać, aż 4 futrzaki
Ścieżka super i klon też
W moim małym ogródeczku - Dorota 11:42, 08 maj 2021

Do góry
Milka napisał(a)

Uroczo
A mnie z donicy psy rojniki wywaliły, albo ptaki, nie złapałam, to nie mam pewności
Mnie zaczęły wyradzać się rojniki, w ubiegłym roku trochę wzięłam do donic. Musiałam wyskubać wszystkie suche listki, poskracać i od nowa sadzić. One wcale nie są takie bezobsługowe.
Ptaszków kilka wnuk mi porozbijał jak był mały. Mąż pokleił silikonem, ale teraz mamy drugiego półtora rocznego wnuka. Sytuacja z rozbijaniem może się powtórzyć.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies