Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielone drzwi w Kruklandii

Zielone drzwi w Kruklandii

Juzia 21:27, 02 lip 2021

Te dwa upitolę chyba przy samej d... bo tylko na samym dole coś jeszcze żyje. Będzie eksperyment, ale już się pogodziłam z wymianą.

Temu dawałam szansę, bo myślałam że tylko chwilowo omdlał, ale już nie wstaje. I coraz więcej brązowych igieł ma.

A ten wyglądał całkiem ok kilka dni temu. Czubek był sztywny. Teraz oklapło wszystko.

Czyli 5/11 serbów kaput.
4 posadzone pod siatką, a jeden w donicy w zaciszu mojego ogrodu więc to nie wiatry, mrozy i nie upały. Nie przesuszone, bo podlewane i ten w donicy przecież by nie padł z braku wody. Nie przelane raczej też.

42/64 tuj kaput.

Ki czort?

mrokasia 21:41, 02 lip 2021

Ożesz, ale bilans. Masakra.
Pojęcia nie mam o co kaman.
Juzia 21:49, 02 lip 2021

Wszystko inne sobie radzi.

Nawet te dzielone na sryliony sadzonek

Dwa dni temu zaczęłam.

Dzisiaj skończyłam

Chyba znowu telefon miałam brudny, bo rozmazane

Juzia 21:51, 02 lip 2021

mrokasia napisał(a)
Ożesz, ale bilans. Masakra.
Pojęcia nie mam o co kaman.

Też nie wiem.

Najgorzej, że mają przyjechać jeszcze trzy brzozy i jedna wiśnia z gołym korzeniem.
Teraz mam schizę
hankaandrus_44 22:45, 02 lip 2021

Pozwolę sobie u Ciebie pogdybać.

Pięknie wyściółkowałaś rabatę pod iglakami. Czy pod korą są też kamienie? Bo na jednym zdjęciu coś jasnego jest po iglakiem.

Jaka była temperatura? Jeżeli w powietrzu było 33 to w ziemi pod czarną korą i kamieniami bhyło z 50 co najmniej. Pewnie świerki sie ugotowały po podlewaniu. Kora nie pozwoliła wodzie wyparować i wszystko sie kisiło. Trawy wytrzymały, bo nie były jeszcze długo w takich warunkach. To yak na mój babski rozum.

Na pewno jesteś w szoku, też bym była, ale na przyszłość, zanim rośliny dobrze się nie ukorzenią, żadnych przykrywek na korzeniach, One muszą mieć dostęp nie tylko do wody ale i do powietrza, GTe posadzone, trzeba odgarnąć i zostawić gołą zie\mię przy nich.
Taka jest moja rada. Oczywiście ktoś bardziej obeznany może mieć inną wersję zdarzeń. Zapytaj Zbyszka z Borów Tucholskich.
Juzia 23:05, 02 lip 2021

hankaandrus_44 napisał(a)
Pozwolę sobie u Ciebie pogdybać.

Pięknie wyściółkowałaś rabatę pod iglakami. Czy pod korą są też kamienie? Bo na jednym zdjęciu coś jasnego jest po iglakiem.

Jaka była temperatura? Jeżeli w powietrzu było 33 to w ziemi pod czarną korą i kamieniami bhyło z 50 co najmniej. Pewnie świerki sie ugotowały po podlewaniu. Kora nie pozwoliła wodzie wyparować i wszystko sie kisiło. Trawy wytrzymały, bo nie były jeszcze długo w takich warunkach. To yak na mój babski rozum.

Na pewno jesteś w szoku, też bym była, ale na przyszłość, zanim rośliny dobrze się nie ukorzenią, żadnych przykrywek na korzeniach, One muszą mieć dostęp nie tylko do wody ale i do powietrza, GTe posadzone, trzeba odgarnąć i zostawić gołą zie\mię przy nich.
Taka jest moja rada. Oczywiście ktoś bardziej obeznany może mieć inną wersję zdarzeń. Zapytaj Zbyszka z Borów Tucholskich.

Haniu kora wysypana dopiero tydzień temu.
Kamieni tam nie ma, bo i po co kamień pod korą?
Tu się nie ma co kisić, bo tu sam piach. Woda wsiąka migiem. Kora właśnie ratuje przed przesuszeniem.
Jagodaa 23:21, 02 lip 2021

Mnie się wydaje, że to chyba coś z glebą, bo przecież nie jeden badyl już posadziłas i takiego masowego pomoru nie było nigdy . Szkoda mi i Ciebie, i tych suszkow. Czy tam pod budowę było coś nawiezione, czy to oryginalna ziemia z tego miejsca?
Juzia 00:46, 03 lip 2021

Jagodaa napisał(a)
Mnie się wydaje, że to chyba coś z glebą, bo przecież nie jeden badyl już posadziłas i takiego masowego pomoru nie było nigdy . Szkoda mi i Ciebie, i tych suszkow. Czy tam pod budowę było coś nawiezione, czy to oryginalna ziemia z tego miejsca?

Ale w doniczce mam serba i też padł, to nie gleba.
Czarnoziem przywieziony. Mieszany z tym co jest. Wszystko sadziłam tak samo i tylko te tuje i serby z gołym korzeniem padają.
Anda 07:45, 03 lip 2021

Juzia napisał(a)

Też nie wiem.

Najgorzej, że mają przyjechać jeszcze trzy brzozy i jedna wiśnia z gołym korzeniem.
Teraz mam schizę

Ale chyba nie teraz co? W październiku?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 07:46, 03 lip 2021

A te serby były z doniczek sadzone? Doniczki dobrze przekorzenione?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies