No i tyle z dzisiejszego ogrodu, o nie, jeszcze przyniosłam do domu pędy kosodrzewiny na nalewkę antykaszlową. Od lat stosuję. zdjęcia po cięciu, nie robiłam, bo od soku i żywicy miałam lepkie ręce.
Ostatnie kwiatki mojej magnolii Ricky
Wypiel i wysyp grubą warstwą zrębków, albo pod zrębki połóż jeszcze szmate
Ja swoją w lasku wysypałam zrębkami i też układam na nią ścięte wiosną trawy z którymi nie mam co zrobić.
A tak w ogóle to pierwszy raz widzę inne rewiry u Ciebie, co to robisz z tych płyt ułożonych równolegle?
A ta ścieżka na zdjęcie jest dość tajemnicza, ślicznie
Zagęszczą się, ale trochę będziesz musiała poczekać Tzn na patykach nie wyrosną liście, liście tylko na końcach, ale gałązek przybędzie i łysych łodyg nie będzie widać później
Lilaki masz cudne, uwielbiam ich zapach.
Gdzieś czytałam że lilaki słabo kwitną albo wcale jeśli pod koniec lata jest mokro.
Jak jest susza to lepiej zawiązują pąki. Więc nie podlewaj ich.
Można też je zmusić do kwitnienia przycinając im korzenie w jakiejś odległości od pnia
Był deszczy, był. Ale ja pod szkłem tez lałam, a potem po deszczowej rosie biegałam.
Pielenia max, ale nie będe moczyć rąk w błocie. Zrobi się, jak będzie sposobność/
Tulipany przekwitły. Nomi dobrze, kolej na inne perełki.
Pierwiosnek zarzyczkowy i irys pumilo od Irenki.
Wiem, o który ogród Ci chodzi, niestety ja uważam, że szanujący się zieleniarz (np. Danusia) nigdy nie zgodzi się na położenie szmaty swoim klientom w ogrodzie. Nie i koniec, nawet gdyby nalegali. Moim zdaniem, nawet jak klient nalega, trzeba uświadomić, że to naprawdę nic nie daje tylko szkodzi. Chwasty rosną tak samo jak bez szmaty bo nasiona się wysiewają na górze szmaty i kiełkują i koło zamknięte.
No smutno się na to patrzy...
Ja z sąsiadami nie dyskutuje na ogrodowe tematy bo ma opinię freaka ogrodowego
Dziękuję Daria Właśnie wyszło słoneczko i wróciłam z bylinowych łowów:
Penstemony, przetaczniki goryczka, żeleźniaki. Życie jest piękne!
Czy ta bylina to jeżówka? Wyrosło tego sporo w miejscu w którym w ubiegłym roku rosły rudbekie i kilka jeżówek. Rosną w promieniu około metra od zeszłorocznego stanowiska. One aż tak się rozsiewają czy to jakiś podobny chwast.