Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:24, 23 mar 2015

Do góry
Marzena. No masakra, masakra... W dodatku zaatakowało nie tylko jedną brzozę. Z tyłu działki miałam ich sporo, a zostało kilka. Odkryliśmy to paskudztwo po... okropnym zapachu! Wydzielają cuchnący mocznikowy smród. Tunele w pniach były ogromne, drążone w pionie.
Domyślam się, kiedy drzewa zostały zaatakowane. Podczas przygotowywania działki pod trawnik zleciliśmy wyrównanie terenu. Wtedy Pan podjeżdżając do drzew, poranił ich pnie bronami. Dokładnie w tych miejscach zadomowiły się czerwone godzille... Ale sytuacja opanowana. Zdjęć nie robiłam, bo jedyne, o czym myślałam, to o uchronieniu nosa Poza tym nie chciałam siać paniki na forum. Wiesz sama jakim echem odbija się każda informacja podana tutaj

Dzięki za info o sadzeniu. Planuję w miejscu brzozy spore drzewo, by zachować proporcje z pozostałymi, więc musimy przyłożyć się do oczyszczenia terenu.

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:30, 23 mar 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Jakie w takim razie wyciągnęłaś wnioski?
M przyciąl w lutym wierzbę. Jak nie odbije, też będę miala problem.

- Uważac z drzewami szczepionymi bo moga puścić badyle z podkładki....
- Oceniać wielkośc docelową drzew przed zakupem...
- Do małych ogrodow kupować drzewa, ktore mozna formowac.
- Brzozy do takich drzew nie nalezą, ciecie je oszpeca...

Na razie bład tylko ze zdziczałymi brzozami zrobiłam
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 19:27, 23 mar 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Anitko już wszystko o Twoich brzozach wiem.
Kłącza trzciny jak bambusów!

Prawda? Ciężko się tego było pozbyć, dobrze, że nie próbowałaś u siebie całkiem wysadzać te brzozy.
U mnie jeszcze walka trwa na trawiastejAle potem już z górki będzie

Pozdrawiam
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:19, 23 mar 2015

Do góry
K
Zielona napisał(a)
Ja też dzisiaj świętowałam prognozy bez mrozu Ogrodowe horti odkryłam. Ostatnie noce jednak były u nas bardzo łagodne. Na rabatach żadnych strat. Nawet wśród najmłodszych delikatnych liści.

Marzenko, jesienią moja brzoza z frontowej rabaty chorowała i meldowałam, że z powodu okropnego, cuchnącego intruza jakiego odkryliśmy w jej pniu /trociniarka czerwica, bleee/, będziemy wiosną usuwać to drzewo. Odbyło się tak, jak u Ciebie. Czyli najpierw piła, potem walka z tym, co pod ziemią. Ale mam dylemat, bo korzenie ta brzózka miała już imponujące. Zastanawiam się, jak w tym miejscu wsadzić nowe drzewo... (Na szczęście mogę przesunąć się nieco). Domyślam się, że u Was też nie dało się usunąć wszystkich korzeni i uzupełnić ich miejsca ziemią. Jak wielkie zrobiliście doły Waszym nowym nabytkom? Czy stosowałaś jakiś przyspieszacz do rozkładu starych korzeni?

Pokazesz zdjecia tej chorującej brzozy?
My poobcinaliśmy wszystkie poziome korzenie, co sie udało wyciągnęliśmy, co nie mam nadzieje, ze z czasem zbutwieje. M siekierką wyciął w głąb pnie a niwe brzozy przesunęliśmy troche w lewo. Posadzilismy je też wyzej, bo okazało sie, ze poprzednie posadziłam zbyt głeboko, dlatego pewnie tez chorowały ...

Bo poczytałam o trociniarce.... Masakra...
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 19:18, 23 mar 2015

Do góry
jalos napisał(a)

Czy doorenbos bardzo brudzi w ogrodzie? I nie chodzi mi o liście tylko o te nasiona- brązowe małe blaszki. Czy jest tego tak dużo jak u zwykłej brzozy?

Mam je dopiero rok, ale nie mam wrażenia, że śmieci tak jak pospolita odmiana. Zobaczymy jak podrosną Generalnie kocham liściaste, mam już odkurzacz do liści i na razie sobie radzę.

Pozdrawiam
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:13, 23 mar 2015

Do góry
Margarete napisał(a)
Jestem u ciebie ale zaległości nie nadrobię, tyle wpisów, tyle stron....nie da sie
Akcję brzozy - widziałam, cieszyłam sie jak dziecko jak przy poprzedniej którejś mojej wizycie u ciebie dowiedziałam sie że nie bedziesz wywalac brzóz, teraz wchodzę, czytam że będa kolejne i ciesze sie znowu.
Ja też lubie brzozy i w ogóle drzewa lisciaste niezaleznie czy sa z nich śmieciuchy jesienia czy nie

Wiem że kochasz magnolie i wiem że masz podsadzone bukszpanami wiec poradze sie u ciebie - kupiłam sobie Genie bo podobała mi sie juz od roku i po prostu bardzo chciałam ja miec i juz, zrobiłam to wbrew wszelkim ogrodowiskowym zasadom bo najpierw kupiłam a dopiero teraz myśle jak ją w otoczenie wkomponować, gdzie posadzic, czym podsadzic, czy ustawic ja raczej jako solitera czy wkomponowac w rabte....itd itd.
Twoje magnolie o ile pamietam są wyeksponowane w takich buksikowych kwadratach a na rabacie nie masz żadnej ?

Póki magnolia ma malutkie korzenie sadź bez obaw. Miałam przez dlugi czas pod magnolia roze Bonica a teraz kule bukszpanowe i turzyce ptasie łapki. W innym miejscu mam magnolie podsadzoną trawa red baron, w jeszcze innym tatarakiem i azaliami. Wszedzie rosliny swietnie razem rosną. Magnolia tylko nie lubi przesadzania i grzebania jej w korzeniach. Mam nadzieje ze po mojej rewolucji jesienia (wykopywanie roz) moja magnolia nie ucierpi
Ogród wyrozumiały 18:54, 23 mar 2015

Do góry
ren133 - tak też wcześniej myślałam ale koniec końców wydaje mi się ,że wtedy ten zagajnik brzozowy byłby za duży ...??? Zajmowałby wtedy razem z tymi co są ok 20 metrów. Pomyślałam by w to miejsce gdzie brzozy już są dosadzić berberys ,hosty i trawy (inspiracja w ogrodzie z lustrem ) a tu coś innego tylko by to razem jakoś grało...

A w którym miejscu u siebie robisz tę rabatę ??
Ogród z tatarakiem w tle 18:45, 23 mar 2015

Do góry
katarzynkak napisał(a)

Ewa dziekuję

Ewo a czy mogę tam wsadzić w cienistym zakątku paprocie lub funkie? Tam tylko rano do 10 jest takie słonce jak na zdjęciu. POźniej robi sie cień- miejsce z nr 1.

Czy moga tam być hortensje limelight?
Wyczytałam, żeby sadzić brzozy co 1,5-2m. Czy pod brzozami wsadzić jakies trawki, może rozchodnik okazały?

Podoba mi sie bardzo rozmieszczenie brzózek. Te 2 szt od prawej strony bardzo pasują

A czy zamiast jałowców poleciłabyś coś innego, najlepiej zimozielonego?
Z prawej strony, za stojakiem na pranie planowałam posadzić tawuły i ciąc je w kule. Co o tym myślisz? Tam jest wąska częśc rabaty i 2 piętra roślin raczej się nie zmieszczą.

Paprocie i funkie jak najbardziej.
Pod brzozami wyższa trawa (może miskant).
Jeżeli chcesz tzw. Limki to bardziej pasują cypryski groszkowe, które pokazujesz w innym poście. Dobrze będa się komponowały z tawułami.

Ogród wyrozumiały 17:13, 23 mar 2015

Do góry
Olili napisał(a)
Mam dylemat.........
Zaraz wstawię zdjęcie..

Ta pomarańczowa linia(nie potrafię jej ładnie równo narysować) to ostateczny kształt rabaty.

Zaraz za nią posadzone są berberysy admiration i zastanawiam się co za nimi posadzić w tym narożniku.
Myślę o jakichś drzewach tylko nie wiem co by pasowało do tych brzóz które już rosną. Na zdjęciu wydaje się mało miejsca ale na głębokość to jest tam ok 5m, długości ok 7m.
Proszę doradzcie mi coś .

Ja proponuję dosadzić brzozy i zrobić zagajnik brzozowy + hosty + trawy i kwiaty według uznania.
Ja też robię u siebie rabatę brzozową i tak mi się nasunęło.
Pozdrawiam
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 15:37, 23 mar 2015

Do góry
Jestem u ciebie ale zaległości nie nadrobię, tyle wpisów, tyle stron....nie da sie
Akcję brzozy - widziałam, cieszyłam sie jak dziecko jak przy poprzedniej którejś mojej wizycie u ciebie dowiedziałam sie że nie bedziesz wywalac brzóz, teraz wchodzę, czytam że będa kolejne i ciesze sie znowu.
Ja też lubie brzozy i w ogóle drzewa lisciaste niezaleznie czy sa z nich śmieciuchy jesienia czy nie

Wiem że kochasz magnolie i wiem że masz podsadzone bukszpanami wiec poradze sie u ciebie - kupiłam sobie Genie bo podobała mi sie juz od roku i po prostu bardzo chciałam ja miec i juz, zrobiłam to wbrew wszelkim ogrodowiskowym zasadom bo najpierw kupiłam a dopiero teraz myśle jak ją w otoczenie wkomponować, gdzie posadzic, czym podsadzic, czy ustawic ja raczej jako solitera czy wkomponowac w rabte....itd itd.
Twoje magnolie o ile pamietam są wyeksponowane w takich buksikowych kwadratach a na rabacie nie masz żadnej ?

Ogród na Batuty 10:43, 23 mar 2015

Do góry
Na planie cyferki rzeczywiście malutkie, ale tak patrząc ogólnie na układ ogrodu, abstrahując od roślin, to może to na przykład tak rozwiązać:

Nie bardzo wiem w którym miejscu kończy się taras, bo go nie było na planie, ale tak ogólnie:
- po prawej stronie patrząc z tarasu placyk basenowy, za nim jakaieś wyraziste drzewo, może czerwone?
- bliżej po lewej drzewo w małej kwadratowej rabacie, podsadzone niskimi trawami albo turzycami.Tutaj można pomarzyć o czymś wielopniowym i zmiennym w ciągu roku, jak grujecznik blisko tarasu, może by było czuć ten słynny piernikowy zapach), albo schludnie i formalnie jak wiśnia 'Umbraculifera'
- boki działki w tych miejscach gdzie ma być wąsko osłonić żywotnikami, pod nimi rabaty (trochę szerzej niż mi się narysowało),
- na końcu działki dążyć do uzyskania kwadratowego kawałka trawnika, przy nim w rabacie ustawić huśtawkę (placyk tylko tyle ile trzeba) a po przeciwnej stronie widoczną z huśtawki (bo ona kiedyś zamieni się w miejsce do odpoczywania)jakaś ozdobną latem kompozycję z hortensjami na przykład.
- i w tej końcowej części brzozy 'Doorenbos' i świerki serbskie.

Ogólnie chodzi o to, żeby bliżej tarasu 'coś się działo',przesłaniało częściowo widok, ale było zrównoważone (drzewa po obu stronachi zachowywało długa oś widokową z tarasu, a dalej od tarasu żeby uzyskać kwadrat otoczony rabatami, przy którym będzie huśtawka wśród brzóz na przykład, w przyszłości miejsce odpoczynku z widokiem zupełnie odmiennym od tego z tarasu. Jednocześnie mała rabata z drzewkiem wielodniowym zwłaszcza zamykałaby widok na dalszą część ogrodu od strony ulicy.

Musze lecieć. Wiem że nie jest symetrycznie i nie ustawiłam nigdzie domku narzędziowego. Może za czerwonym drzewem? Jeszcze nie wiem gdzie najwygodniej. Będziecie gdzieś przechowywać drewno?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 06:35, 23 mar 2015

Do góry
ZielonaAnia75 napisał(a)
Brzozy to niezwykle wartościowe drzewa, chociażby z uwagi na oskołę, czyli sok z nich, który właśnie M zaczął zbierać. Polecam, woda ta posiada wiele właściwości m.in. oczyszcza organizm, można nim przemywać twarz itd... POLECAM DROGIE PANIE I PANOWIE

Wiem o tym i za to cenie brzozy ale gdybym miała do butelek zbierac ich płyn to wole pójśc do sklepu ekologicznego i kupic. Skad na takie rzeczy brac czas jak sie duzo pracuje? Moje brzozy z podciętych witek wczoraj płakały, zbierały sie na nich krople soku. Przecież butelek na gałęziach nie zawiesze?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 06:27, 23 mar 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)

To się urobiliście z tym wykorzenianiem brzóz.
Ja mam dylemat jak ciąć graba pendulę. Czy pozwalać mu narastać na górze a od strony pnia podcinać, by wyrósł szeroki parasol i stworzyć pod nim miejsce na kryjówkę, ławeczkę, a może te gałązki rozrastające się na boki ciąć, by się parasol nie rozpościerał mocno tylko tworzył bliżej pnia. Mogę jeszcze zostawić go w spokoju Narazie nie wiem czego chcę. Gdyby był w środku rabaty jak Twoje brzozy pewnie bym go zostawiła w spokoju, ale jest na wpół na rabacie, a na wpół nad trawnikiem i przejściem do ogrodu.

Pokazałaś fotkę tego graba? Bo go trzeba ocenić organoleptycznie. Graba pendula jeszcze nigdy nie widziałam, buki tak isą zwykle o bardzo wąskim pokroju
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 06:25, 23 mar 2015

Do góry
jalos napisał(a)
Marzenko, z pracami w ogrodzie ruszyłaś galopem i Twój wątek też galopuje tak, że ledwie nadążam
Pięknę drzewka udało Ci się zdobyć.
A napisz mi proszę czy te brzozy doorenbos to też tak sypią tymi brązowymi blaszkami jak zwykła brzoza?
Bardzo chciałabym mieć brzozę, ale małżonek marudzi, że bzie syf na tarasie i w związku z tym i w domu.

Nie jestem w stanie autorytarnie stwierdzić bo moje rosną na rabatach z kora, są niewysokie i nawet jesli sypia to na kore. Ale tego nie zauwazylam. Skocz do Syli ma duze dooorenbosy ichyba z 7 szt bedzie wiedziała
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 06:21, 23 mar 2015

Do góry
Napia napisał(a)
Sporo pracy za Wami. I brzozy, i trawy. Ładnie wyglądają wysoko szczepione brzozy, mam wrażenie, że są wyższe od wcześniej sadzonych.
A u mnie dzisiaj śnieg na trawniku i nici z zaplanowanych prac ogrodowych może gdy słońce przygrzeje, to atmosfera się ociepli

Nowe brzozy są wyźej szczepione ale nie sa wyzsze
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 23:53, 22 mar 2015

Do góry
Brzozy i ja z M dziękujemy za uznanie. Podlałam je dzisiaj znów , bo wieczorem było już -2...
hortensje w domu, ciekawe czy reszta kwiatkow przezyje dzisiejeszą noc
Dobranoc
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:16, 22 mar 2015

Do góry
Brzozy świetnie się prezentuja
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:42, 22 mar 2015

Do góry
ZielonaAnia75 napisał(a)
Brzozy to niezwykle wartościowe drzewa, chociażby z uwagi na oskołę, czyli sok z nich, który właśnie M zaczął zbierać. Polecam, woda ta posiada wiele właściwości m.in. oczyszcza organizm, można nim przemywać twarz itd... POLECAM DROGIE PANIE I PANOWIE

A może założysz wątek i tym jak pozyskać sok z brzozy?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:04, 22 mar 2015

Do góry
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:36, 22 mar 2015

Do góry
Bardzo pozytywnie aktywny weekend! Gromana z ogrodowiska lubi to
Brzozy zupełnie porządne! i widać je, może nieśmiało póki co, ale widać je!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies