Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ranczo Edy 15:07, 02 maj 2021

Do góry
Miłego Majowego Świętowania Wam życzę

pogoda nie rozpieszcza ale co robić tego nie zmienimy ...
ogród rozkwita kwiatowo a drzewa owocowe czekają pomału nieśmiało chyba oszczędzają pszczoły , trzmiele bo z tego zimna nie mają siły latać zapylać bidulki ale walczą cały czas...

Ogród w dolinie 14:52, 02 maj 2021

Do góry
Iwonka napisał(a)
Asiu roślinka z pina to kokoryczka niska, mam gdzieś patyczek z zakupu z nazwą, ale nie mogę odnaleźć. Ładnie się rozrasta, trochę jak runianka. Mam ją przy hostach, już mi wyszła.
Barwinek u mnie nie jest ekspansywny, tak jak wszyscy piszą. Nawet chciałabym, żeby taki był, ale prawie wcale mi nie przyrasta. Taki zwykły zielony, z niebieskimi kwiatuszkami. Coś mu nie pasuje...
Teraz do swoich host dokupiłam kokoryczkę wielkokwiatową białą. Zobaczymy, czy się sprawdzi przy wejściu do altany między hostami.
Jak u ciebie wygląda ta przestrzeń przed wejściem, gdzie chcesz hosty posadzić? Ile tam masz miejsca?
Faktycznie przydałoby się coś zimozielonego, bo hosty z pierwszym mrozem znikają.
Piękne kupiłaś te hosty, kuszą mnie tylko muszę miejscówkę wymyślić

Kokoryczka jest ładna, z pewnością znajdę gdzies dla niej miejsce
Tak wygląda ta rabata aktualnie, jest malutka, oczywiście wciąż ją mijam kręcąc się wokół domku, bo znajduje się przy wejściu ( na lewo od wejścia). Słonko jest tu od rana do południa, miejsce jest osłonięte okapem i wymaga podlewania, bo dociera tylko zacinający deszcz.

Po drugiej stronie wejścia jest taka sama, teraz robi za przechowalnik. Jest tam bardzo mało słonka, tylko trochę z rana, potem ganek zasłania.
Dodatkowym utrudnieniem są opory betonowe przy krawężniku i kostce, nie posadzę nic blisko kostki.
Ten róg gdzie stoi donica jest nieużytkowy przez oporujący beton :-/
Przerabianie ogródka pod swój gust 14:37, 02 maj 2021

Do góry
A tu a sie przerabia warzywniak na murowane, podwyzszane rabaty pierwsza juz wypelniona odpadkami, kompostem i przesiana ziemia z warzywniaka.Pelno w niej kamieni bylo.A ziemia dobra bo od 10 lat wysypywana kompostem.

A tu sie oczko wymienialo.Folia po roku popekala i wymienilam na pojemnik.

Przerabianie ogródka pod swój gust 14:32, 02 maj 2021

Do góry
Jak tam pogoda u was?Tez leje?U nas leje od 2 dni, wczoraj 30 litrow. Ma padac do piatku..
uwielbiam te swiezosc konca kwietnia i maja.Wymienilam stipy.Tylko dwie przezyly te mokra zima. Poddaje sie-teraz mam posadzone molinie.U mnie rosna swietnie.

siewki ciemiernika

Ptasi gaj 13:52, 02 maj 2021

Do góry

Czekam na te tulipany

Elu co to za tulipany? Piękne, normalnie moje kolory
Ogród bez reguł 13:50, 02 maj 2021

Do góry
TAR napisał(a)
to chyba kwiat klonu

Tak, to on Wcześniej nie miałam pojęcia, że klony tak pięknie kwitną

TAR napisał(a)
mieszkasz w dosc cieplym rejonie, u nas tak bedzie najwczesniej za 2 tygodnie, az mnie ssie do takich efektow, moze humoru troche wroci, bo na razie kiepsko z tym
Ania, do tej pory było ciepło. W tym roku jest bardzo nieprzyjemnie, wolę nie myśleć, jak jest u Ciebie...
Ogród bez reguł 13:45, 02 maj 2021

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Rozmarzyłam się
Do kwitnienia jabłoni jeszcze trochę. Ten deszcz bardzo potrzebny.... byle z umiarem

pogody ducha

w przysłowiach wybrałam na pocieszenie

majowe błoto, więcej niż złoto
i
chłodny maj, dobry urodzaj
Dobre przysłowia Dziękuję

Ogrod stewardessy 13:41, 02 maj 2021

Do góry
Kamcia napisał(a)
Tak Elu, narobił się bardzo. Zresztą on do leniwych nie należy. Gdyby nie to, że jest pracowity i dużo potrafi sam zrobić to pewnie nie moglibyśmy sobie pozwolić na własny dom z ogrodem.
Dom był w stanie opłakanym gdy go kupowaliśmy i wszyscy nam odradzali jego zakup. Ale my się zdecydowaliśmy mimo wszystko. Ja miałam wizję a mój mąż mnie tak kocha, że wszystkie moje domowe zachcianki spelnia... no prawie wszystkie.

Nasz "trawnik" wygląda teraz tak.

Zdjecie zrobione z pokoju syna, bo nie wolno mi teraz po tej stronie ogrodu chodzić.

Czekam na deszczyk.
Prognoza pogody na przyszły tydzień to trochę słońca, przelotne opady deszczu i raczej chłodno jak na maj.

Wooow jaki piękny trawnik będzie! Masz bardzo pracowitego męża, to skarb!.
U nas pada cały dzien, więc też życzę Ci drobnego ciepłego deszczyku, idealny dla trawki
Ogrod stewardessy 13:36, 02 maj 2021

Do góry
Tak Elu, narobił się bardzo. Zresztą on do leniwych nie należy. Gdyby nie to, że jest pracowity i dużo potrafi sam zrobić to pewnie nie moglibyśmy sobie pozwolić na własny dom z ogrodem.
Dom był w stanie opłakanym gdy go kupowaliśmy i wszyscy nam odradzali jego zakup. Ale my się zdecydowaliśmy mimo wszystko. Ja miałam wizję a mój mąż mnie tak kocha, że wszystkie moje domowe zachcianki spelnia... no prawie wszystkie.

Nasz "trawnik" wygląda teraz tak.

Zdjecie zrobione z pokoju syna, bo nie wolno mi teraz po tej stronie ogrodu chodzić.

Czekam na deszczyk.
Prognoza pogody na przyszły tydzień to trochę słońca, przelotne opady deszczu i raczej chłodno jak na maj.
Przedogródek i drewniany domek. 13:25, 02 maj 2021

Do góry
Ewo, mądrze radzisz. Ja niestety jestem "Zosia Samosia" i później płacę za to cenę.
Posadziłam już jarząb i kalinę. Zrobię zdjęcia jak już ktoś chętny pomoże mi do końca rozplantować nawiezioną ziemię.
Zaznaczyłam miejsce dla grujeczników i wstępny plan dla różanki. Co o tym myślisz?

Małymi krokami-Ogród Wioli 13:24, 02 maj 2021

Do góry
Mirka napisał(a)

Sesleria skalna i carex Ice dance kwitną...

Wiolu jak z tą seslerią postępujesz wiosną? Tniesz czy czeszesz? I co ile masz ją posadzoną?

Tnę nisko w lutym ,bo ta sesleria wcześnie startuje... uwielbiam ją,bo oprócz cięcia w sezonie rosnie pięknie bezobsługowo....

Sadzona coś ok.30 cm
Ogród bez reguł 13:16, 02 maj 2021

Do góry
Żeby zamknąć temat fauny

Ogród bez reguł 13:10, 02 maj 2021

Do góry
Przyłapany w kąpieli

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 13:07, 02 maj 2021

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Hania! Dzięki! Zatem muszę na przyszły sezon buczynę do kominka kupić
Bo skąd ja taki popiół wezmę…

A. siarczan potasu poszukam.

Jaskry dziękują

Matko i córko jakie cuda!!!!
Ogród bez reguł 13:03, 02 maj 2021

Do góry
Ogród bez reguł 13:01, 02 maj 2021

Do góry
Kłopoty - problemy z trawnikiem 13:00, 02 maj 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Moje doświadczenia z "najlepsze trawy z Iławy" nie są dobre. Jak najdalej od tych nasion. Nie sieję ich gdyż zawiodłam się dawno temu, może teraz jest lepiej.

Jakie to były gatunki traw w tej mieszance? To może być przyczyna. Kolejna przyczyna pleść pośniegowa, na pewno dotknęła twój trawnik, wszyscy to mieli, ja też.
Ale moja trawa już pięknie się zazieleniła.

Tutaj moja trawa z Iławy mieszanka uniwersalna siana w tamtym roku w czerwcu. 65 % zycicy, 30% kostrzew, 5% węchliny łąkowej. 4 dni temu siałem ja znowu w reszcie ogrodu. Czekam na wschody. Dodam zdjecia jak wzejdzie. Ogólnie jestem zadowolony. Niżej zdjęcie. Ta część trawnika była wypłaukana przez ulewe po posianiu w rabaty dlatego uwazam ze wygląda bardzo dobrze jak narazie.
Ogród bez reguł 12:59, 02 maj 2021

Do góry
Ptasi gaj 12:58, 02 maj 2021

Do góry
daszum napisał(a)
Elu, ale masz mnóstwo kwitnących tulipanów

Elu, mam oczko 1000 l., ile trzeba do niego wrzucić szyszek olchowych, żeby była czysta woda. Mogę jeszcze zerwać suche szyszki, bo widzę na olchach.
Wiem, że stosujesz ekstrakt z jęczmienia, a stosowałaś kiedyś zeolit?

Wczoraj zobaczyłam, że przymrozki z ub.tygodnia załatwiły mi kilka róż.
U nas dzisiaj od rana leje.

Danusiu tyle obietosci jak kilogram cukru. Zrób dwie po pół kilograma i włóż w różnych miejscach. Włóż to siatek z takim oczkiem aby szyszki nie pouciekały do wody. Jak będą bardzo barwić to wyciągnij. Po szyszkach jest ładna woda ok oporu bursztynowego. Tylko trzeba kontrolować aby z kolorem nie przedobrzyc.

Stosuje zoolit mam w filtrze. Po wyciągnięciu zoolitu podsypuje go pod róże zbiera różne związki z oczka szczególnie azot i chyba fosforany.

Też wkładam szyszki nieraz daje do filtra na tydzień wszystko zależy jak się woda wybarwia.
Daje jęczmień w płynie bo wygodny.

Danusiu wszystkie eksperymenty już przeszłam łącznie z torfem i chemia. Na glony wg mnie tylko szyszka i jęczmień.

W święta majowe zawsze czyściliśmy oczko z liści i trzeba uporządkować brzeg a teraz jak tu wejść do tej wody zimnej.

Tulipany w tym roku ładnie kwitną jeszcze nie wszystkie śliwka/fiolet się czaja te chyba lubię najbardziej. Miałam papuzie białe ale to hit jednego sezonu. W zeszłym roku miałam piękne białe też w tym roku nie zakwitły.

To są te białe bardzo długo kwitły i może dlatego siły się wypaliły do kwitnienia. Te narcyzy też nie kwitną.

Czekam na te tulipany

Ogród bez reguł 12:56, 02 maj 2021

Do góry
Minione przymrozki trochę szkód narobiły. Grujecznik, mimo że okryty kapturem z zimowej włókniny, postradał połowę listków . Ale wiem, że odbije, więc nie lamęcę Mroźny podmuch pomalował na brązowo część kwiatów magnolii, na szczęście jest jeszcze sporo pąków, więc jeśli tylko nie przymrozi znów w połowie maja, nie będzie źle. Czereśnia nie ucierpiała, brzoskwiń i morelek nie posiadam (choć bym chciała...)

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies