Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 19:49, 01 maj 2021

Do góry
No to lecimy bezmapąki i inne
Ogród pod lasem 19:47, 01 maj 2021

Do góry
Bosz jak ta wiosna się ślimaczy...

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 19:38, 01 maj 2021

Do góry

Asia dlaczego masz na tej rabacie rozchodniki za trawami? Co za trawy tu masz ?
Pytam bo mam podobne ułożenie tylko rozchodniki mam przed trawami
A bukszpany i u mnie tak wyglądają ( nie wszystkie) chyba się z nimi pożegnam .
Przerwa na kawę... 19:23, 01 maj 2021

Do góry
Dziś miałam dzień wyjazdowy najpierw odwiedziłyśmy z Jolą April naszą Mrokasię. Zgodnie stwierdziłyśmy, że po tym ogrodzie, tej jego nowej części, absolutnie nie widać, że ma zaledwie rok. Ma bardzo dobrze zrobiony szkielet/ramy. Teraz wystarczy trochę wypełniaczy. Trawa jest obłędnie mięciutka i zielona. Karagana jest obłędna. Ma tak piękny kształt gałęzi. Robi normalnie za rzeźbę. Okno kuchenne to to był absolutny must have. Kuchnia dostała światła, jest świetny widok na ogród i komunikacja na taras jest znacznie ułatwiona.

Potem zgodnie wszystkie 4, łącznie z Mrokasią, pojechałyśmy do Kwartecika. Mi to już się wydaje, że tam nie da się zrobić nic lepiej a ona ciągle zmienia. I to na lepsze 60 cm przesunięty dąb, czekające w kolejce ogromne cisy czy zmiany bylinowe to u Ani codzienność. Ale to wszystko ma sens. Nasadzenia są warstwowe ale tak zrobione, że wszystko się mieści i przez cały sezon ogród zachwyca. Jest normalnie takim magicznym pudełeczkiem z tysiącami szufladek. Każda ze skarbami.

A potem z Aprilkiem odwiedziłyśmy Łucję. Powiem szczerze, nie poznałam ogrodu. Zmiany, zmiany i zmiany. Ilość pracy jaką zafundowała sobie Lucy to temat na min. 2 sezony. Ale... Już teraz te nowe ścieżki wytyczone kostkami robią wrażenie. Chodzi się po nich swobodnie. Ogród po zmianie będzie absolutnie unikalny i niezwykły. Wycięcie kilku drzew otworzyło przestrzeń. Jak znikną morele to rośliny dostaną światła. Czasami to trudna decyzja bo owoce mają pyszne ale widać, że są stare i nie do końca bezpieczne. Lucy ma na froncie obłędną rabatkę z cebulowymi i pierwiosnki, które mnie zachwyciły. I niezwykłe tulipany. Oszabrowałam ją z bukszpanów. Cała moja marna obwódka zostanie wymieniona. Dostałam takie duże potwory, że normalnie moje wyglądają jak wypierdki ubodzy krewni. Nigdy więcej nie kupię buksów czy innych rozsad w spożywczym. Skusiła mnie kiedyś cena ale straciłam kilka sezonów. Nie warto tego typu oszczędności robić na roślinach sadzonych na rabatach na froncie zaraz przy wejściu.

Zdjęć niestety nie ma bo pogoda była pod psem. Cały czas padało. Jedynie co udało mi się cyknąć to zdjęcie tulipanów u Lucy.

Dziewczyny, wielkie dzięki za dzisiejszy dzień. Potrzebne mi było takie pogadanie o roślinkach i spędzenie czasu z wami po prostu
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 19:19, 01 maj 2021

Do góry
Nowa odmian tulipanków kwitnie, ciekawe kolor i liście:

Graby

Tawuła Grefsheim

Miodunka w zastraszającym tempie rośnie wszerz

Kiku Shidare
Słoneczny Ogród 19:18, 01 maj 2021

Do góry
sarenka napisał(a)
Daria, co to za judaszowiec?

Judaszowiec Chiński Avondale
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 19:14, 01 maj 2021

Do góry
Małe porównanie, trzcinnik KF rok temu

i dziś

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 19:12, 01 maj 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)
Ładne roślinki

U mnie dziś deszcz, na jutro też zapowiadają ...

A u nas piękne słonko, był kociołek i obiad w ogrodzie

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 19:01, 01 maj 2021

Do góry
A teraz czekam na rady, jak je dokarmić

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 18:59, 01 maj 2021

Do góry
Taras stał się ich nowym domem

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 18:55, 01 maj 2021

Do góry
Akcja była dość wyczerpująca.
Najpierw każdemu wytrzepałam korzenie. Potem każdy trafił do wiadra z roztworem florovitu.
Następnie donica z ziemią z worka + pokruszone skorupki jajek + nieco obornika.

Szkółka bukszpanowa prezentuje się następująco (w otoczeniu pie***nika po akcji ):

W ogródku emerytki 18:28, 01 maj 2021

Do góry
Powiesiłam wreszcie okienka
A na drabinie postawię wyroby z Włocławka, są w którymś pudle na strychu, czeka mnie szukanie.

Dla odmiany czas na zmiany... 18:27, 01 maj 2021

Do góry
Dziś malowanie płotu było i nawa rabata od wczoraj się robiła, porobilam kanty przy innych rabatach, a teraz ognicho palę
Urobiona jestem, ale zadowolona

Wszystko takie małe że ledwo widać
Zostało mi jeszcze zamówić baptysje.

Moje nowe donice
W ogródku emerytki 18:20, 01 maj 2021

Do góry
Kwitną, pachną i cieszą

Tu trafił cis Wojtek.

Tu róża Apple Blossom, wiaderko będzie oczywiście zamaskowane
W ogródku emerytki 18:14, 01 maj 2021

Do góry
Wacku, dziękuję za pozdrowienia, odwzajemniam

Jak tylko przestało padać poszłam uczcić Święto Pracy, wiadomo, w ogrodzie
Przesadziłam znad oczka trawę, dałam do ogrodu, o tu, fajnie się skomponowała z rzeźbą

A nad oczkiem zmiany, są nowe rośliny od Danki Daszum, kosmatka i turzyca Silver Sceptre.
Oczywiście najpierw było plewienie /trawa wrosła między kamienie/ i zrobiłam pseudo kanciki.

Oczko narazie bez wody, muszę kupić rośliny.
Ogród Basi i Romka 17:57, 01 maj 2021

Do góry
Szafirki w białej odsłonie

Tulipany

Na niebiesko

Dwa ogrody 17:24, 01 maj 2021

Do góry
paniprzyroda napisał(a)

Cudnie
Reszta oczywiście też, a zwłaszcza tulipanowa skrzynia
Mariolu, jak po przymrozkach?
Zostawiam serdeczności
Blaski i cienie nowego życia 17:22, 01 maj 2021

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
A czemu chcesz dębolistną przesadzać, jesteś z niej zadowolona? Bo tak ostatnio się nad nią zastanawiam. Odpoczywaj Ula i wracaj do sił. Pozdrawiam

Bo mam je upchane w miejscu gdzie nigdy nie pokażą całości swojego piękna. Właściwie tam wystarczy bodziszek z tulipanami, miłorząb ( który najpóźniejntu rusza) i cisy( po obu stronach, jeszcze niskie...ale kiedyś będą zdobiły). A dębolistne muszą przejść na bardziej otwarty teren, zresztą Vanilka stamtąd też wyleci( te patyki przy schodach, bonjeszcse nie obcięta). Ogrom pracy w przesadzaniu a tu możliwości fizyczne znowu mnie opuściły.

Sama przyznasz że za dużo tu się dzieje bodziszek utrudnił w ciągu tygodnia życie tulipanom, a one chyba z tych niezbyt wysokich

W jedną i drugą stronę

W kamiennym kręgu od początku 17:09, 01 maj 2021

Do góry
W kamiennym kręgu od początku 17:08, 01 maj 2021

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies