Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sałatka pokrzywowa

Sałatka pokrzywowa

Juzia 21:32, 23 cze 2021

Mgduska napisał(a)
A ja nie mam tyle czasu na ogród, dlatego mam jak mam
Ale nie martw się, jak siedzę na tarasie, co chwilę się podrywam, bo widzę trawkę w fudze

To może ja mam za dużo czasu wolnego jednak?

Hahaha! Trawka w fudze i siedzenie nie idą w parze
Helen 21:36, 23 cze 2021

Anda napisał(a)
No a mi się właśnie takie ścieżki bardzo podobają Takie naturalne, wdzięczne i przyjazne. Przechodząc obok nowo wybudowanych domów z przedogrodkami w stylu podsypu torów kolejowych mam ochotę tam wrzucić bombę z nasionami, żeby to jakoś przyjaźniej dla oka wyglądało

Mogę się pod tym podpisać. Właśnie taki ogródek powstaje u mojej rodziny, niby poprawny, ale strasznie nienaturalny.
Roocika 22:32, 23 cze 2021

Anda napisał(a)
No a mi się właśnie takie ścieżki bardzo podobają Takie naturalne, wdzięczne i przyjazne. Przechodząc obok nowo wybudowanych domów z przedogrodkami w stylu podsypu torów kolejowych mam ochotę tam wrzucić bombę z nasionami, żeby to jakoś przyjaźniej dla oka wyglądało

normalnie jesteś moją idolką
Uśmiałam się
lilarose 23:17, 23 cze 2021

Mgduska napisał(a)

Tak z czasem wyglądają wszystkie ścieżki, masowo wysiewają się jednoroczne, tym razem maczki kalifornijskie i maki.
[img size=640x480
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/223/2233960/original.JPG[/img]

czyli jest nadzieja, że mi sie wysieją w ścieżkach moje przecudne maczki kalifornijskie w kolorze szampana??? Och, jak bym chciała!
Na razie sieje mi sie knautia macedońska
anpi 09:39, 24 cze 2021

Mgduska napisał(a)

Nie mogę zapamiętać, jak się nazywa ta roślina, co roku szukam jej nazwy w internetach, czy ktoś mógłby mi to napisać dużymi literami? Może mi się wreszcie utrwali?

Wygląda mi na CZYŚCIEC WIELKOKWIATOWY!

Popodziwiałam wszelkie fiolety i inne kolorki również
Masz piękne odmiany irysów, różyczki zachwycają, na owoce tez patrzę ze smakiem
antracyt 10:39, 24 cze 2021

Mgduska napisał(a)

Wiesz, ale one malutkie są. Fajnie by było, miałabym masę kwiecia do bukietów. Z tej zeszłorocznej jestem naprawdę dumna, jest piękna, wielka, jak z kwiaciarni

Ogarniając częściowo wokół rabat po ostatnich burzach, znalazłam małe siewki i zapomniane sadzonki(te eksperymentalne), które wysadziłam do ogrodu chyba w kwietniu. Te drugie też za chwilę będą kwitły. Wygląda na to, że z jednej zebranej rośliny będą różne kolory przyszłych kwiatów.
Poglewaj te swoje czymś do kwitnących, bardzo to lubią
Mgduska 10:49, 24 cze 2021

anpi napisał(a)

Wygląda mi na CZYŚCIEC WIELKOKWIATOWY!

Popodziwiałam wszelkie fiolety i inne kolorki również
Masz piękne odmiany irysów, różyczki zachwycają, na owoce tez patrzę ze smakiem

Dzięki za duże litery
Mi się ciągle myli ze starcem i już wiem, że to na pewno nie to, a czyśćca nie mogą zapamiętać
W razie czego, będę tu wracać.
A tak przy okazji, nie wiem, czy ktoś ostatecznie rozpoznał Twoją kępę zagadkowej rośliny, ni to zielska, ni byliny, którą pokazywałaś wiosną. Ja ją znalazłam, tylko zapomniałam od razu napisać, że to Czosnaczek pospolity. Poza zapachem nie ma nic wspólnego z czosnkiem, jest rośliną dwuletnią. To z przewodnika roślinno - zwierzęcego, mojej super książki do rozpoznawania podstawowych gatunków.
Mgduska 10:50, 24 cze 2021

lilarose napisał(a)

czyli jest nadzieja, że mi sie wysieją w ścieżkach moje przecudne maczki kalifornijskie w kolorze szampana??? Och, jak bym chciała!
Na razie sieje mi sie knautia macedońska

Jest szansa, chociaż ta podstawowa odmiana sieje się o niebo łatwiej.
Mgduska 10:55, 24 cze 2021

antracyt napisał(a)

Ogarniając częściowo wokół rabat po ostatnich burzach, znalazłam małe siewki i zapomniane sadzonki(te eksperymentalne), które wysadziłam do ogrodu chyba w kwietniu. Te drugie też za chwilę będą kwitły. Wygląda na to, że z jednej zebranej rośliny będą różne kolory przyszłych kwiatów.
Poglewaj te swoje czymś do kwitnących, bardzo to lubią

To dobrze, szkoda byłoby wszystkie stracić.
Lwia paszcza nie powtarza kolorów następnym pokoleniu, ja mam rozmaite kolory, wszystkie z przodków o białych kwiatach. Fajne niespodzianki, nie narzekam
Coś tam leję kwiatkom, chyba pokrzywę już dostały i trochę nawozu do pomidorów. Faktycznie może je jeszcze będę dokarmiać, ale nawet jeśli zakwitną, to pewnie nie będą miały takich długich pędów, no zobaczymy.
sylwia_slomc... 11:24, 24 cze 2021

Mgduska napisał(a)

Mam tu jeszcze parę sielsko-wiejskich obrazków, lwia paszcza z zeszłorocznego siewu. Tegoroczna zakwitnie pewnie za rok.

Tak z czasem wyglądają wszystkie ścieżki, masowo wysiewają się jednoroczne, tym razem maczki kalifornijskie i maki.

Sielskie obrazki uwielbiam Co ja bym dała żeby mi się maki i maczki same chciały siać...nie lubią mojej ziemi chyba, kilka prób już było z marnym skutkiem