Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Miejski ogród w wersji mini 22:04, 30 kwi 2021

Do góry
Piątek, piąteczek, piątunio .
Dziś troszkę popracowane. Skończyłam dwa miejsca z których wyleciały derenie. Jeszcze tylko kory dosypać muszę. Ale to już po weekendzie.
Na razie wszystko maleńkie i ciężko coś dojrzeć .

Ogród w Klein Kottorz 22:04, 30 kwi 2021

Do góry
No to jeszcze kilka zdjęć.

Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 21:54, 30 kwi 2021

Do góry
Krysia nie w humorze i ...foch
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:49, 30 kwi 2021

Do góry
I na koniec dokumentacja zdjęciowa. Ku pamięci.

Zegarowa. Ruszyły hortensje i płomyk szydlasty.

Skarpa. Zadowolona jestem z likwidacji pergoli. Zdecydowanie jest lżej.

Ostatnie lata obrzydziły mi flagę. Zamiast niej mam czerwone serduszko z białym akcentem.

Trzmielinę oskrzydlona wiosną lubię bardziej niż jesienią. Sama delikatność.

Za kilka dni zakwitnie Jabłoń rajska Ola.

A póki co patrzę na kwitnącą śliwę wiśniową.

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 21:45, 30 kwi 2021

Do góry
popcorn napisał(a)
Piękne zdjęcia! Krzewy i drzewa u Was robią super robotę! Dziś ma być 19 stopni, szkoda że muszę pracować za biurkiem a nie mogę ogrodzie

pozdrawiam serdecznie!!!

Ja tak samo, ogród jest i to najważniejsze
Czytałam o kurczaku, że chory, ja jak kupowałam rybki to jedna z nich nie wyglądała najlepiej, wyglądło to jakby coś ją żarło, z płetw zostały strzępy i zrobiła jej
się żywa rana w ciele pod prawą płetwą piersiową, nie jadła
Zastosowłam lek, po zapytaniu sprzedawcy o co chodzi?
Sprzedwaca lek mi polecił, pasażyt zaatakował
Taka rybka 16cm kosztuje sobie jedyne 100 zł, więc sprzedawca ponosi pośrednio odpowiedzialność za rybki, a u Ciebie za kurki?
Wyzdrowiała...po prawie 2 miesiącach płetwy odrosły i rana się zagoiła, rubka walczy o jedzenie, cud
Karola może zastosuj lek ?
Tutaj masakryczne foty, aż nie do uwierzenia

W ogródku Martki 21:44, 30 kwi 2021

Do góry
Miałam dziś inne plany na popołudnie, ale skończyło się ostatecznie pracami ogrodowymi. Czuję się goniona przez czas, jakaś presja mnie nęka, niepokój, aby chociaż zdążyć przed ... zimą

Zaczęło się od folii kubełkowej, nauczyłam się posługiwać takerem i zainstalowałam folię w skrzyniach. Ależ potrenowałam mięśnie przedramienia

Potem wypełnianie. Rozdrobnionymi resztkami darni ze zdejmowanego pod rabaty trawnika, sianem po wertykulacji, potem, przekompostowany obornik, kompost, co rusz szła warstwa mączki bazaltowej, potem ziemia ze starego warzywnika, potem kompost i na wierzch nowa ziemia, czarna i tłuściutka. Starałam się dać wszystko co tylko miałam, czy nie przedobrzyłam????......

Dziś zdążyłam obrobić jedną skrzynię, druga po weekendzie majowym, bo zabrakło kupy bydlęcej. Sylwia dałaś mi do myślenia z tym obornikiem, i choć miałam pewne obawy związane z turkuciem, postanowiłam zaryzykować, ostatnio zaczytuję się lekturą na temat różnych kup i przecieram oczy ze zdumienia. Bez kupy nie ma dorodnych warzyw!

Siejecie już do gruntu? Czy jeszcze za wcześnie?

Pamiętajcie o ogrodach 21:42, 30 kwi 2021

Do góry
greg66 napisał(a)
Bluszcz.

Na razie walka trwa. Jeden gabion zrobiony teraz do środka dużo ziemi wsypać muszę i nasadzić i drugi. To do roboty (dalej)

Gabion fajny ale mi balia się podoba, a jak roślinki się w niej zadomowią, będzie super efekt Pozdrawiam
Przedogródek pod dębem 21:42, 30 kwi 2021

Do góry
Waclaw napisał(a)
tu rosną lilie złotogłów i coś o czym zapomniałem. Zobaczę gdy zakwitnie

Wygląda na jaki czosnek
Jak feniks z popiołów 21:38, 30 kwi 2021

Do góry
W oczekiwaniu na spektakl:

Nie wiem czy zwracacie uwagę na takie szczegóły, ale jak fajnie przebarwione są łodyżki tych tulipanów...
I, że na szczycie pąka są takie całuśne "dziubki".
W ogródku emerytki 21:38, 30 kwi 2021

Do góry
Grażyno to są kosmatki (luzula), którym niedawno obcięłam liście. to są młode kępy. Kępa ma wys.25 cm i jest zimozielona, chyba, że są wielkie mrozy. Rośnie wolno, nie tworzy rozłogów.

Rzeczywiście wyglądają jak liliowce

Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 21:38, 30 kwi 2021

Do góry
Uwielbiam te wczesne tulipanki, które kwitną w pierwszej połowie kwietnia. Dzisiaj oberwałam ostatnie kwiatki i ..zostały tylko wspomnienia..

Są bardzo..malarskie

Wygięcia pręcików, muśnięcia czerwieni

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:37, 30 kwi 2021

Do góry
Wczoraj zakończyłam rewolucję na cypelku. Katalpy są już czasem przeszłym. Emocjonalnej stronie mej natury jest smutno. Ta racjonalna poczuła ulgę, że pozbyłam się problemu.
Wczesną wiosną kompletnie nie widać, co na tym cypelku rośnie. I gdzie rośnie. To, co mi wpadło pod widły i szpadel podczas karczowania, powtykałam w ziemię. W sezonie zobaczę, co trzeba będzie poprawić.
Świdośliwy są już posadzone. Gałązki są podwiązane do tyczek.

Wciąż kwitną zawilce gajowe, zieleni się kopytnik.

Zazieleniły się brzozy.

W sadzie jak zwykle pierwsze kwitną śliwy.

Pamiętajcie o ogrodach 21:35, 30 kwi 2021

Do góry

Pamiętajcie o ogrodach 21:33, 30 kwi 2021

Do góry
Dzięki Wacku

Ptasi gaj 21:27, 30 kwi 2021

Do góry
CD

Hortensja pnąca już ma zalążki kwiatów, kalina watanabe

Połonin i bzy

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:23, 30 kwi 2021

Do góry
Jutro już maj. Najwyższa pora, aby w ogrodzie zrobiło się kolorowo.
Najładniej prezentuje się rabata podokienna z boku tarasu. Gwiazdorzy na niej świdośliwa, kwitną tulipany i szafirki. Niektóre pieńki/gałązki świdośliwy podwiązuję do tyczek, aby nadać im odpowiedni kierunek wzrostu.

Chłodny kwiecień sprzyjał posadzonym w doniczkach stokrotkom i bratkom. Wciąż są w dobrej kondycji.
Naprzeciw tarasu wkrótce zakwitną krzewuszki, potem tawułki. Teraz kwitną tam białe hiacynty.

Kwitną tawuły wczesne i mahonia. Wyjątkowo pachnący fragment ogrodu.

Ptasi gaj 21:19, 30 kwi 2021

Do góry
Witam Kasiu

Magnolie widziałam jest ładna kwiaty jakby woskowane. Chętnie bym kupiła przy tej wysokości nawet cena mnie nie przestraszył, gdyż takie ceny są w szkółkach. U mnie niestety jak wiesz wydmuchow kwitła by raz na kilka lat to poco się denerwować.

Mam magnolie Aleksandrina, ma paczki kwiatowe, ale nie widać aby u niej coś drgneło z rozkwitem. Jestem zaskoczona rozwojem moich roślin był mróz a one w najlepsze ładnie podrosły.

Ucieszyłam się jak zobaczyłam u gaury różowej od korzenia odbija 2 krzaki pewnie następne 2 też odbija tylko później.

Trawnik odrasta są miejsca jeszcze, bo eM prawie wydrapał zbliżeniem trawnik..przy drugim koszeniu się wyrówna.

Wiśnia już rozkwita tak się cieszę, że nie przymarzły

Jarzmianka u góry srebrno różowa u dołu kocimiętka bardzo ładna nie pamiętam nazwy

Ostatni rok u mnie kwitnie mam go dosyć, fiołki lesne

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:19, 30 kwi 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

To zdjęcie zachwycające. Ogród na wiosennym rozruchu, a w tle lekko falujący krajobraz, Sylwia, gdzie Ty żyjesz, to jakiś raj!
W moim małym ogródeczku - Dorota 21:16, 30 kwi 2021

Do góry
"Dorobiłam" sobie malutką rabatkę. To jest około półtora metra długości i około 50 cm szerokości. Zrobiona była pod 3 róże Myriam, ale stwierdziłam, że zrobię tu przy okazji wiosenną rabatkę w żółtych kolorach. Najpierw posadziłam ponad 50 żonkili żółtych, tuż przy nich wylądowały 4 ciemierniki i 4 czosnki Krzysztofa. Obok przepikowałam szałwię wieloletnią, bo stwierdziłam, że latem będzie się dobrze komponować z różami i da mocniejszy akcent. Czas na róże, ale między nimi przepikowałam dziewanny, no bo też będą pasowały do róż ich białe, różowe i lekko fioletowe kwiatuszki. Dodam, że bardzo je lubię i pasują wszędzie. No i jeszcze są tam moje ulubione maruny.
Z przodu przed różami wysadziłam 3 gipsówki różowe pełne, które zamawiałam jesienią i z braku miejsca w ogrodzie wylądowały w donicach. Doczekały się właśnie na swoją miejscówkę. No i żeby wiosną rabatka była wykończona rozerwałam jedną małą kępkę kremowych pierwiosnków. Chciałabym tam jeszcze wiosną mieć hiacynty, ale chyba będę musiała jeszcze "dorobić" kawałek tej rabatki.
Po prawej stronie jest pusta ziemia i tam chyba wyląduje hakonehloa, bo też czeka na swoją miejscówkę.
No i pomyślcie, tyle roślin, a tam ziemię widać.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:10, 30 kwi 2021

Do góry
Jutrzejsze święto uczciłam dzisiaj. Sporo pracy, ale z efektów jestem zadowolona.
Kilka dni temu wyprowadziłam na prostą warzywnik. Skopałam, co było do skopania, odświeżyłam kanciki.
oś widokowa na zachód

i na wschód

Wczesnym rankiem odwiedziłam lokalny ryneczek. Można tam nabyć różniste sadzonki.
Ceny w porównaniu z zeszłym rokiem wzrosły o 25%. Sadzonki pomidorów po 3 zł za sztukę. Na szczęście te mam z własnej hodowli. Uzupełniłam zapasy sadzonek.
A potem posadziłam selery, pory zimowe i letnie, brukselkę oraz jarmuż. Zielony wykiełkował i urósł przyzwoicie. Ten fioletowy jest bardziej wybredny. Z kilkunastu wysianych nasionek wzeszły dwa.Wysiałam pierwszy rzut fasolki szparagowej.

Wystarczyły dwa dni ciepła, żeby wreszcie pokazały się wysiane miesiąc temu warzywa. Na wierzchu jest już rukola, szpinak,rzodkiewka, bób i groszek. W prognozach nie widać przymrozków. Może zaryzykuje za kilka dni z siewem ogórków i cukinii.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies