Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ja i mój ogródek, a może ogród 21:38, 26 paź 2015
Do góry
Wszyscy popełniamy jakieś błędy i to też jest moim zdaniem piękne bo zbliża nas potem do doskonałości(pewnie zbyt patetycznie powiedziane,ale co tam).
Ja np.przez głupote być może zajechałam magnolie.Jak pisałam w moim wątku przesadzałam ją z sąsiadem,chłopak lat 13 przyniósł mi wiadro obornika i namówił,żeby wymieszać go z ziemią,do której wsadzałam magnolie.
Potem tak fajnie padało,ja się ucieszyłam,że fajnie magnolie podleje.A w ostatni piatek coś mnie tkęło i powiedziałam o tym oborniku panu w zaprzyjaznionym ogrodniczym i on powiedział,że to żle i że jak magnolia puści korzenie,to te młode korzonki spalą się w tym oborniku i cała roślina mi może paść wiosną(bo już takich klientów miał co tak sobie rośliny załatwili).Więc ja w tą sobotę zamiast konstruktywnie jechać z koksem z różanecznikami spowrotem wykopałam biedną magnolię,wywiozłam trzy taczki tej przeklętej ziemi z obornikiem,przeklinając własną głupote,że nastolatka posłuchałam i wsadziłam ją spowrotem w lekko kwaśną ziemię.
Jak się przyjmie tak magnolia,jak ona te moje manewry z nią przetrwa to stwierdze,że naprawdę jest zelazna.Na razie niektóre liście jej jakby czarnieją i opadają,no ale idzie listopad,może that` s why.Podlewam solidnie.
I już jej nie tknę ! Jak padnie to przynajmniej bedę mieć czyste sumienie,że nie przez obornik
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 19:51, 26 paź 2015

Do góry
Mathildis napisał(a)
Ależ dziś kolorów u Ciebie... piękne zdjęcia... A na pomarańcz co się przebarwia? Poszukuję drzew i krzewów dających kolor jesienią kilka już wpisałam na listę wiosennych "must have"

u mnie dziś była mgła i też próbowałam kilka zdjęć zrobić...

Na pomarańcz się przebarwia irga

i magnolia parasolowata
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 18:11, 26 paź 2015

Do góry
Moja jesień-
aster płożący

magnolia

aster wrzosolistny/ chyba?/

bodziszek wspaniały inaczej
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:13, 26 paź 2015

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ale masz wielkie tamaryszki też mam jednego i szybko rośnie widać mu u mnie dobrze

Ma 2, 18-letnie, to potężne drzewa, cięte regularnie, bo by wszystko zarosły; mam tez od Edy biały, młodziak, zmieniam mu miejsce i mam nadzieję na ciekawe uformowanie.
złoci sie magnolia Susan, byłą pięknym stożkiem, ale po wielkim mrozie w kwietniu, pół padło, odżywa na nowo.
Leśne Wzgórze 21:49, 25 paź 2015

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Aniu to te carexy o których u mnie rozmawialiśmy ? Bardzo podobne

Twój ogród znajduje się pod koronami sosen Jesienne zbieranie liści masz z głowy za to przez cały sezon pewnie igliwie i szyszki

To te same, a myślałam, że u Ciebie praire fire
Zbieranie liści i idieł jeszcze przede mną tu nie tylko sosny rosną, jest 8 brzóz, 6 dębów, 1 jesion, 1 wierzba i naście klonów/ jaworów plus katalpa, robinia akacjowa, magnolia, śliwy wiśniowe... uff nie myślałam, że tego tyle
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 17:03, 25 paź 2015

Do góry
anna_trzeciak napisał(a)

ooo temat też dla mnie zwłaszcza jeśli Magnolia współtworzyła
Michał przejrzałam cały wątek i wrzucam do podglądania bo parę rzeczy widzę będziemy mieć wspólnych pergola, skarpy moje klimaty. Ja na wiosnę ruszam z altaną i jak ty to pięknie nazwałeś "melodią traw"
pozdrawiam i oglądam dalej

Witam Aniu i pozdrawiam
Miło Cię widzieć u mnie
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 16:55, 25 paź 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Melodie traw komponowała Danusia z Mojego skromnego ogrodu. Ostatnio widziałam fotki, jak wyszło. Wpadnij do niej i się popytaj
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4818-moj-skromny-ogrod?page=354#post_9
Może cię zainteresuje plan nasadzeń zaprojektowany przez Magnolię?

ooo temat też dla mnie zwłaszcza jeśli Magnolia współtworzyła
Michał przejrzałam cały wątek i wrzucam do podglądania bo parę rzeczy widzę będziemy mieć wspólnych pergola, skarpy moje klimaty. Ja na wiosnę ruszam z altaną i jak ty to pięknie nazwałeś "melodią traw"
pozdrawiam i oglądam dalej
Moja codzienność - ogród Oli 21:54, 24 paź 2015

Do góry
magnolia napisał(a)
pięknie Olu.
Idziecie jak burza!

ależ niespodziankę zrobiłaś mi swoją wizytą !
buziak Martuś
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 23:44, 23 paź 2015

Do góry
iwka napisał(a)
Olu doświadczenie u mnie małe ale tojeść faktycznie lubi wilgoć, mialam nią obrosnieta całą rabatę z kulkami bukszpanowymi i tydzień temu wszystko wyrwalam, ekspansywna bardzo, a jak ma sucho to nie wygląda estetycznie, co nie zmienia faktu że super wygląda w donicach jak tak sobie zwisa. Mogę Ci podesłać z taczkę jak chcesz, deszcz pada to jeszcze nie uschła

Co do ML to mam go pierwszy rok i faktycznie urósł dość pokaźnie. A nie można po prostu dac yo jako jeden egzemplarz, dla akcentu i pozwolić mu rosnąć jak sobie chce. Powiem szczerze, ze rozumiem ograniczanie przed ekspansywnoscią roślin, ale na oddzielenie w donicy gatunków ze względu na upodobania glebowe już nie. Potem tylko problem przy podlewaniu i nawozeniu takie moje uwagi ale ja mało wiem i nie umiem tak jak Wy szczegółowo planować. Posadz jak czujesz, będzie dobrze

Dobrze gadasz, Kilka stro = wcześniej Magnolia to samo sugerowała by kierować się wymaganiami roślin ale w taki razie mamy takich "pijoków" jak : hortensja, tojeść , ML, i turzyce. Czyli pasi. Jedynie rozplenica niekoniecznie ale z tym myslę sobie poradzę. No chyba że coś w jej miejsce ?
Rechot słyszałam, zresztą pisząc to Ciebie w pierwszej kolejności miałam na myśli.. żabo
Tojeść juz mam zaklepaną u Pauli ale dzięki
Moja codzienność - ogród Oli 20:52, 23 paź 2015

Do góry
pięknie Olu.
Idziecie jak burza!
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 20:43, 23 paź 2015

Do góry
No ładnie, goście u mnie przy stole siedzą i radza a mnie nie ma! wSTYD

magnolia napisał(a)
a red barony w kwadracie u podstawy pnia drzewka na pniu? Wg mnie to jest fajne, bo Red B lubia byc ograniczone mocno- wtsey się nie rozłażą i stoja na gęsto. I dają pionowe rytmy.

Pomysł niesamowicie oczywisty i bezkonkurencyjny, nie można chcieć nic innego i już właściwie miałam w głowie wszystko poukładane, już widziałam całość z Red Baronami w roli głównej gdy nagle oprzytomniałam ... psy je zjedzą ... Przecież wyniosłam te trawy z miejsca oddalonego metr od przyszłych nasadzeń To bez sensu

I wróciłam do lawendy, jeżówek i trawek. Czyli to od czego zaczynałam - styl śródziemnomorski

Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 18:24, 23 paź 2015

Do góry
malkul napisał(a)

jasne

nei byłam w Rumiuni. wiem że była Magnolia
ooo, wypytam
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 16:36, 23 paź 2015

Do góry
popcorn napisał(a)
ee, no naprawdę? on mi się tam widzi. Na razie jako dodatek, ale za 5 lat powiedzmy zabiorę kulki bo będą tylko 3 klony cóż, zostaje

byłaś w Rumunii? nie znam nikogo kto był, prócz mojego Brata i Szwagierki...

pozdrawiam!

jasne

nei byłam w Rumiuni. wiem że była Magnolia
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 13:42, 23 paź 2015

Do góry
nie musi być bardzo wysokie wg mnie. Tez nie na 60 czy 80 cm oczywiscie
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 12:52, 23 paź 2015

Do góry
magnolia napisał(a)
a red barony w kwadracie u podstawy pnia drzewka na pniu? Wg mnie to jest fajne, bo Red B lubia byc ograniczone mocno- wtsey się nie rozłażą i stoja na gęsto. I dają pionowe rytmy.

strzał w 10
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 12:38, 23 paź 2015

Do góry
Klon palmowy - przypali go na patelni. I wiecej miejsca potzrebuje raczej.
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 12:32, 23 paź 2015

Do góry
Ranczo Szmaragdowa Dolina 09:35, 23 paź 2015

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Planów cała masa tylko trzeba umieć się zdecydować co najpierw , a z tym już większy problem jest. Roślin mi na jesieni duuuuużo przybyło dzięki Wam wszystkim. Samych drzew ile!!!
20 brzózek
9 świerków
5 sosenek.....wczoraj sadziłam
5 jodełek..posadzone, a dziś dostałam kolejnych 17 szt chyba sąsiadce trochę dam
1 klon ginnala
1 miłorząb
1 ambrowiec
1 perełkowiec
2 brzozy pururowe
1 magnolia
1 jarzębina
1 potrójny sumak
1kasztan jadalny
1 grujecznik...jeszcze u Kasi, ale jesienią trafi do gruntu

To razem ile wyszło???

Nie licząc wszystkich jodełek na oko ok 60 nowych drzew
A przeszło 100 już było wcześniej wsadzone no i jeszcze koło 140 tui...............będzie kiedyś zielono

No pięknie
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 08:53, 23 paź 2015

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Żal zniszczonych roślin, u mnie też są straty, pękła moja magnolia.
Kolory w ogrodzie bardzo energetyczne, a tarasik oblukałam kilka razy.

Oj szkoda każdej roślinki, a drzew najbardziej

Mój tarasik skromniutki w porównaniu z Twoim zdolna Dorotko, ja nawet nie mam gdzie pozbierać jarzębiny...
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 20:01, 22 paź 2015

Do góry
Kochane jesteście Wiele inspiracji bardzo mi się podoba i wybór byłby naprawdę ciężki gdyby nie inspiracja Oli Chwile wcześniej tę samą wyłowiłam w pintach u Iwonki, jeden rzut oka i już wiedziałam że to jest TO
Wdzięczna Wam jestem za projekty i rady.
Magnolia nie wiem o której inspiracji myślisz ale cieszę się, że popierasz pomysł z wodą
Trójkątów nie mam w planie, zdecydowanie wolę właśnie kwadraty i prostokąty ale ze względów technicznych nie jesteśmy w stanie "zatopić" oczka w posadzce. Mąż wspomniał że spróbuje skuć beton ale na ile plan się powiedzie ?? W każdym razie chciałabym wynieść nad poziom najmniej jak się da.
Roślinki tez zamierzam odpowiednio pogrupować, lawenda i inne o podobnych wymaganiach będą w innej części niż kwasolubne. Nie wiem czy potrafię ale postaram się zrobić jakiś szkic.
Amelkainaczej się nie da jak poprzestać w tym sezonie na donicy ale żeby zacząć chcę mieć w głowie zarys tego jak to ma wyglądać. Od czegoś trzeba zacząć
Paula będziemy główkować co posadzić, w sumie lawenda już jest zimozielona ale ona nie trafi do donicy pod płotem więc co do niej radzisz ?

Juzia wybrałam i tak jak mówisz Jolki propozycje są świetne lecz tak Oli powaliła mnie na kolana
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies