Masz absolutną rację . Problem w tym, że to nie moja ściana
Wiedziałam, że z tym przewalaniem rabaty to kto jak kto ale Ty mnie zrozumiesz .
Faktycznie Kanzana z domu nie widać za bardzo. Trudno, nie ma możliwości by tak posadzić drzewo by z każdego możliwego miejsca było odpowiednio widoczne lub by zawsze coś przesłaniało . Ten Kanzan już raz był przesadzany, nie będę go już ruszać.
Tu go widać lepiej .
Taki szpaler z wąskich drzew pod ścianą byłby super. Jest jednak jedno ale - raczej nie mogę ich posadzić blisko budynku a sadzenie ich 2-3 metry od ściany nie pozwoli chyba uzyskać odpowiedniego efektu...
Być może posadzę coś wąskiego i wysokiego nie ZA domkiem a PRZED patrząc od strony domu czyli tam gdzie teraz rośnie kalina Aurora na pniu.
Będę myśleć i się radzić jak już stanie nasz domek ogrodnika bo to też zmieni widok. Domek będzie sięgał aż do tej tujki (będzie przesadzona).
Aniu Pierwiosnkom chyba się u mnie podoba ,białe rosną jak głupie i kwitna jak głupie.posadzone maciupkie w 2019 to ich drugi sezon,pozosalę w ub roku sadzilam
Zimno i sucho , noce na minusie.Wczoraj zrobiłam roślinom prysznic troche ożyły .Dziś słonecznie
Mam nadzieję że coś uda mi się wyhodować.
Tymczasem noce nadal z przymrozkami, dzisiaj chyba był największy (najgrubsza warstwa szronu). Magnolia oberwała, z daleka jeszcze różowa, ale z bliska o wiele gorzej. Patrzę też z niepokojem na przycięte epimedium.
Pozostałym taka pogoda szkody nie czyni.
Witam!
Bardzo dziękuję za propozycję. Pomysł z drzewem w rogu bardzo mi się spodobał . Jest jeden problem. W odległości 200cm od tego miejsca na śmietniki posadziliśmy w zeszłym roku brzozę szczepioną na pniu. Rośnie ona 80 cm od ogrodzenia. Obok niej jeszcze dwie w odległości od siebie 250 cm. Tam nie ma miejsca na nic innego tylko ten żywopłot z cisa.
Jeśli chodzi o ten pas 500x150cm to ile należy zostawić miejsca na żywopłot z cisu(chodzi o szerokość).
Jak rozumiem oprócz cisa zmieszczą się tylko hortensje? Na 500cm będą to 4 krzewy. Czy można gdzieś dołożyć proso Northwind i ewentualnie rozchodnik? A może uda się wcisnąć Stipę?
Jeśli chodzi o gatunek hortensji to którą wybrać: Phantom, Melba Fraise czy inną (miejsce nasłonecznione i wietrzne).
Iwonka, zdjęcia co prawda mam ale jak rośliny bez liści i tło z kory to mało co widać... W każdym razie jestem zadowolona . Wcześniej rośliny były tak rozmieszczone (szczególnie miskanty), że miałam w jednym miejscu busz a w drugim dziurę. Nie mogłam tam dosadzić kolejnego miskanta bo i tak 3 miskanty na tak małej rabacie w zupełności wystarczą. W dodatku w miejscu, w którym mi tego miskanta brakowało rosła kalina Sunrise. Teraz jest dobrze,a przynajmniej tak myślę, w sezonie się to zweryfikuje.
Dobra, wstawię te zdjęcia, a co tam, chętni niech się wpatrują i szukają różnic .
Przed
Po
Kochani doradźcie mi czy to co kupiłam to wiśnia Kiku? Zamawiałam ją zeszłej jesieni ze źródła, które do tej pory mnie nie zawiodło. Przetrwała zimę i dwa tygodnie temu zaczęła otwierać pierwsze kwiaty. Problem w tym, że nie są one pełne jak na zdjęciach w internecie, składają się z 6 płatków każdy. Drzewko jest piękne, ale czy to Kiku-Shidare Zakura?
Postanowiła poszukać pomocy na forum ogrodniczym, ponieważ bardzo jestem niezadowolona ze swojego ogrodu przed domem. Robiłam go sama, nie bardzo mając w tym doświadczenie. Dodatkowo usychają mi azalie japońskie (to chyba jakaś choroba grzybowa), które uwielbiam, wsadzone wzdłuż chodnika. Na zamieszczonym zdjęciu nie ma jeszcze funki (jeszcze nie wyszły) które trochę poprawią wygląd, ale nie wiem co wsadzić zamiast azali, żeby to dobrze wyglądało.
Na tym kawałeczku wsadzona jest magnolia, różanecznik, dwie hortensje ogrodowe, 3 funkie i jak widać na wiosnę tulipany.
Będę wdzięczna za rady i ogólnie rady jak poprawić ten mały ogródeczek.