Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Brzozowadzie... 19:04, 07 lip 2021

No cześć Przebrnęłam Ogień Kobieta z Ciebie, czytam i podziwiam, choć w sumie zeszły rok miałam podobny Za rok trochę odpoczniesz
Fajnie u Ciebie ewoluuje podejście do ogrodu, tego co chcesz osiągnąć. Poszerza Ci się lista roślin w tempie ekspresowym Z bodziszków, obok słynnego Rozanne polecam gorąco mojego prywatnego ulubieńca Fey Anna i subtelnego Pink Pouffe, a z róż wspaniale sprawdzają mi się Kurfurstin Sophie.
I chciałam Cię przestrzec, że po trzech latach moja Leonardo da Vinci (którą uwielbiam) osiągnęłam ponad dwa metry przy trejażu, ale może to kwestia cięcia
W każdym razie - zostaję u Ciebie, czy chcesz tego, czy nie
ryska 20:16, 07 lip 2021

Martka napisał(a)
Co się dzieje, gdy po trzech dniach nieobecności wracasz do domu? ...
1) walczysz z myślami, czy najpierw nastawić pranie czy biec do ogrodu
2) biegniesz do ogrodu, wracasz jednak szybko... po sekator
3) myśli o praniu zupełnie zanikają, bo musisz pooglądać, pocykać foty, rozesłać bliskim
4) jak w ogniu wracasz do garażu, gdyż przypominasz sobie, że ... trzeba pilnie rozpakować bagaż!!!

Można wykreślić punkt 1, bo tego bagażu nie trzeba prać
Super zakupy.
ajka 22:56, 07 lip 2021

wiklasia napisał(a)
Ja tnę szałwię jak na górze pozostają pojedyncze kwiaty, a na dole torebki z nasionami są pootwierane. W ten sposób szałwie same mi się rozsiewają, a bzyki prawie że do cna korzystają z uroków kwiecia

O dokładnie, u mnie kolor był już tylko na koniuszkach, wtedy cięłam. Białe kwitną dłużej, ale też ścięłam, bo po deszczach się rozłożyły na całej rabacie. Źle to wyglądało.

EDIT: pięknie ci już kwitną hortensje. Dynia smok Moja sąsiadka też zawsze miała ogromne dynie, a u mnie niby ziemia podobna a wyhodować giganta nie dałam rady. Ale zawsze na zupkę jakaś mniejsza jest Uwielbiam dynie. Zawsze mam u siebie razem z kabaczkami, które też pochłaniam kilogramami
Agatorek 23:17, 07 lip 2021

Martka napisał(a)
Co się dzieje, gdy po trzech dniach nieobecności wracasz do domu? ...
1) walczysz z myślami, czy najpierw nastawić pranie czy biec do ogrodu
2) biegniesz do ogrodu, wracasz jednak szybko... po sekator
3) myśli o praniu zupełnie zanikają, bo musisz pooglądać, pocykać foty, rozesłać bliskim
4) jak w ogniu wracasz do garażu, gdyż przypominasz sobie, że ... trzeba pilnie rozpakować bagaż!!!

Hahaha
Uwielbiam Cię czytać!

Ps. Piękne zakupy
wiklasia 23:29, 07 lip 2021

Szczęściara! Wpadnie se do szkółki i od razu gillenia się Jej w ręce napatoczy. Wyjątkowa szczęściara! Jak nic! Mam tu na myśli Ciebie, choć i gillenia też ma szczęście, że do Twojego ogródka trafiła pod Twoją opiekę.
Bo niby Twoja przygoda z ogrodem krótka stażem, ale już teraz czuć w Tobie zaawansowanego ogrodnika.
Cmok!
Nowa12 23:29, 07 lip 2021

Pisz więcej takich opowieści bo paść można . No i skąd my to znamy .
Kasia_CS 09:12, 08 lip 2021

hhihi w zeszłym roku miałam podobną akcję z dynią - wylazła mi z kompostu, który robię w workach i wlazła na płot Miałam wiszącą dyńkę wśród bluszczu i przerastającego od sąsiadów rdestu

Bagaż taki przegapić w ferworze powrotu, oj oj
sylwia_slomc... 09:23, 08 lip 2021

Martka napisał(a)

Sylwia kochana, wrzucę takie foty pustego przed i tłustego po - każdej rabaty z osobna nawet - jak już rabaty nabiorą obfitych kształtów. Za jakiś miesiąc. Lubimy te porównania .póki co, wystarczy zerknąć na pierwsze strony mojego wątku - trzy miesiące temu... Teraz naprawdę trzeba czasu, aby był efekt i wtedy można powiedzieć, co dodać, co przesadzić. Śniło mi się dziś w nocy, że przesadzałam całą rabatę... każdą jedną roślinę.

Front zostawiam na przyszły rok. Muszę dojrzeć, okrzepnąć, poznać trochę lepiej świat roślin. Mam wizję, ale wciąż się zmienia. Buziaki!

Zaczekamy To normalne, że się zmienia
Yenna 09:26, 08 lip 2021

Tak w skrócie:

A) Dzień dobry
B) takie bagażniki to trzeba od razu opróżniać
C) Twoja dynia widocznie chce wystartować w konkursie. Jakaś wieś obok Ciebie nie organizuje: konkursu na największą dynia?
D) nie ma przypadków, są przeznaczenia
E) miłego dnia

edi75 10:02, 08 lip 2021

Marta pięknie opisujesz.Zakupy lał.
Zachywcam sie warzywnkami