Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

W Kruklandii 14:39, 05 paź 2015

Do góry
Ensata napisał(a)
a magnolia, ze polecę schematem?
tez bym nie dawała drzewa

Magnolia mnie ani trochę nie rajcuje
Poza tym u nas wymarzają...a ja mam dodatkowo mega przeciągi.

3 głosy na bez drzewa... o mamo!
W Kruklandii 13:42, 05 paź 2015

Do góry
a magnolia, ze polecę schematem?
tez bym nie dawała drzewa
Moje małe królestwo 18:04, 04 paź 2015

Do góry
olga80 napisał(a)
a teraz efekt moich tygodniowych prac
otwieram konkurs na to co posadzić po środku rabaty
obwódka bukszpanowa (muszę 3dokupiić)
2 rzędy róż the fary ( 2 muszę dokupić )
później jest teren wolny miała być magnolia ale jej nie będzie myślałam o migdałku na pniu kulce ładnie by wyglądał wiosną ale może coś mi doradzicie
ekran z szmaragdów

i jeszcze bobo ma piękne bordowe liście jako jedyna z moich hortek

Piekna hortensja ,z drzewek : miłoząb na pniu albo klon oddesanum . Ten ostatni kupiłam ostatnio do siebie mam nadzieje ze na wiosne da czadu ,narazie mizerny
Moja bajka 12:39, 04 paź 2015

Do góry

Świerk i magnolia - fajna para, bo ich kolory ładnie kontrastują

lustro odbija widok u sąsiadki
Moje małe wielkie marzenie 12:27, 04 paź 2015

Do góry
Chyba rzeczywiście dla tej magnolii to nie jest dobre miejsce

To jest magnolia Satisfaction, w opisie dołączonym do drzewka są informacje że osiąga wzrost od 1-1,5m, natomiast prześledzilam różne opisy ze stron internetowych i są tam różne informacje:
Magnolia "Satisfaction" to najpiękniej kwitnący krzew ozdobny o cudownym zapachu kwiatów. Produkuje różowo-białe, mięsiste kwiaty, które rozkwitają w okresie kwiecień-maj. Odmiana jest niska i po czterech latach osiągnie wysokość do 2 metrów. Zamów już teraz - naprawde warto!

Maksymalna wysokość 1. 50 - 2 m
Szerokość 1 - 1.50 m

W innym opisie jest info ,,Pięknie kwitnący krzew osiąga niewielkie rozmiary, około 2 m wysokości jak i szerokości"
Moje małe królestwo 11:39, 04 paź 2015

Do góry
a teraz efekt moich tygodniowych prac
otwieram konkurs na to co posadzić po środku rabaty
obwódka bukszpanowa (muszę 3dokupiić)
2 rzędy róż the fary ( 2 muszę dokupić )
później jest teren wolny miała być magnolia ale jej nie będzie myślałam o migdałku na pniu kulce ładnie by wyglądał wiosną ale może coś mi doradzicie
ekran z szmaragdów

i jeszcze bobo ma piękne bordowe liście jako jedyna z moich hortek

Moja bajka 20:58, 03 paź 2015

Do góry
Agania napisał(a)

Super wyglądacie, mam dwa świerki kaukaskie są bardzo oryginalne, ale rosną szeroko więc musisz pilnować cięcia, żeby twój świerczek wyglądał szczupło i tak dostojnie jak nasza.....?

Agatka bardzo się z niego cieszę. Rośnie obok magnolii. Ona ma jasnozielone liście, on jest ciemny i fajny z nich duecik. Poza tym jak magnolia zrzuci liści to będzie na czym oko zawiesić oprócz blaszanego garażu .
Ogródek Iwony 21:51, 02 paź 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Iwonko dziękuję za linki odnośnie magnolii. Jeszcze kilka słów na jej temat - moja powinna kwitnąć, bo jak była kupiona to miała kartkę z pięknie wyglądającymi kwiatami - cierpliwie poczekam, może zakwitnie w przyszłym roku, bo dość ładnie zaczęła rosnąć

Zdjęcia portretowe Twoich roślin bardzo ładne. Zaciekawił mnie ten Miskant Klaine Fontane - piękny jest. Zastanawiam się nad zakupem w przyszłym roku wysokich traw na rabatę bylinową. Myślałam o grackach, ale ten miskant bardzo mi się podoba.

Skoro nie mogę się zdecydować to pewnie posadzę dwa rodzaje

Paulinkę pytałam, żeby z doświadczenia napisała mi o grackach, a jeżeli mogę to Ciebie poproszę napisz o KF - jaki wysoki, jak się rozkrzewia, kiedy startuje, kiedy zakwita, warunki w jakich najlepiej rośnie - no wiesz wszystko co mi się przyda

Pozdrawiam Cię Iwonko

Mirelko, trzymam kciuki, by twoja magnolia zakwitła. Może zwyczajnie zmroziło jej kwiaty i tyle.
Ja mam dwie magnolie posadzone w tym roku:
W formie drzewa - Spektrum i mniejszą na nodze - Old Port. Też jestem ciekawa, czy wiosną zakwitną. Lubią kwaśną ziemię.
Co do miskantów, fajnie wyglądają te kwitnące. Lubię te pędzelki.
Powinien niedługo zakwitnąć Grosse Fontanne, jakoś u mnie z opóźnieniem, bo Ewa bacowa pisała, że u niej już kwitnie.
Z wcześnie kwitnących jest jeszcze:
Malepartus,
Graizella,
Ferner Osten.

Mój Klaine Fontanne ma wysokość ok 1,60 z pędzelkami. Nie wiem, czy to ostateczna wysokość, bo mam go od wiosny, a w pierwszym sezonie może być niższy. Jeśli Ewa zajrzy, to się wypowie, bo ma go dłużej
Przy okazji zobacz, jak fajnie Danusia zaprojektowała rabatkę, w której składnikiem może być kwitnący miskant:

Szkoda, ze nie mam miejsca na taką inspirację. Bardzo mi się podoba.
A na tej stronie zrobiłam fotki, jak się rozwijały pędzelki miskanta:
Tutaj, post niżej.
Początek kwitnienia u mnie 10 sierpnia i cały czas kwitnie
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 21:48, 01 paź 2015

Do góry
Magnolia jest tak trochę z boku, jak sie rozrośnie to wyrzucę tawułę. Ten długi pusty pas mnie denerwuje strasznie. W sumie z róż mam do dyspozycji 3 sztuki i dziś u Ewu od futrzaków się nakręciłam na róże w trawkach. Jak to wymodzić ?
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 21:45, 01 paź 2015

Do góry
Kurcze jak ci się magnolia rozrosnięte to wszystko zasloniecie,szmaragd też,masz racje red baron tam nie pasi,może posadz róże,bo w sumie w lecie masz tam zielono,to Ci trochę da koloru,przytacznika bym przesadziła
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 21:32, 01 paź 2015

Do góry
A jakie to przetaczniki??? Kolor w sensie
I różanecznik jaki kolor i magnolia ?

I jakie masz te marcinki i rozchodniki?
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 21:14, 01 paź 2015

Do góry
Amelio to może jeszcze będę bogata ?

Sprawę mam
Wymodziłam szkaradny obrazek ale trudno
Jest to część ogródka przed domem i brakuje mi pomysłu na nasadzenia w nim.
Może najpierw legenda:

1- to cyprysy lavsona
2- tawuła
3- różanecznik
4- tuja szmaragd
5- magnolia
6- przetaczniki
7- red barony

Z roślin do dyspozycji będę miała:
- tulipany ( planuję cebule wsadzić wzdłuż cyprysów (1))
- rozchodniki
- astry (marcinki)
- róże the fairy - sztuk 2
- może wiosną dokupię jakieś carexy (jakie? )

Podpowiedzcie proszę jak mam to rozplanować ??
Przetaczniki nie muszą być w takim układzie jak na obrazku. W czasie kwitnienia osiągały wysokość ok 60cm
Red Barony powinnam przesadzić bo teraz rosną pod brązowym płotem i praktycznie wcale ich nie widać od strony ulicy a na widoku od str domu mi nie zależy. Jest ta tam tak wąsko, że nie wiem co z tym zrobić . Od cyprysów do płotu jest około metra może 1,10

Moje małe wielkie marzenie 21:02, 01 paź 2015

Do góry
Tak myślałam, że wszystko jest do poprawy. Ta magnolia wg opisu rośnie do 1,5 m wysokości i tym się sugerowaliśmy, że to nie będzie duże drzewko czy krzew. Mój psiak ma dopiero rok, szybko się uczy, ale zdarza mu się jeszcze to i owo podkopać czy wykopać i mam nadzieję że po zimie siatki nie będzie, niestety mój małżonek się uparł, że być musi. Pocieszyłaś mnie, że jest możliwe posiadanie ogrodu i psa, bo już czasami tracę nadzieję na to.
Jeśli pozbędę się tego żwirku to taki układ roślin może zostać czy wszystko do wymiany? A może jak sugerujesz zapełnić tę rabatę żwirową trawami? Jestem w posiadaniu 1 miskanta ML i Zebrinusa, 3 rozplenic, 2 carexów, 3 kostrzew sinych.
Moje małe wielkie marzenie 19:21, 01 paź 2015

Do góry
Powiem szczerze, ze w ogóle ten żwirek nie pasuje mi do architektury domu. Taki dom, moim prywatnym zdaniem zasługuje na otulenie go szlachetnymi roślinami (vide Bukszpanowy Szefowej). Bukszpany, hortensje, róze, trawy, cisy...
Ale to moje zdanie i ty absolutnie masz prawo się ze mną nie zgadzać
.

Ponieważ z natury nie schlebiam to pozwolę sobie na wytknięcie błędów, które to już ocenie gustu nie podlegają.
Po pierwsze - magnolia. To nie są małe drzewka. Za blisko domu!
Po drugie - różę zabijasz sama każąc jej rosnąć w żwirku.
Po trzecie - siatka wokół rabat nie nauczy żadnego psa. Tylko konsekwentne, słowne, teatralne odwoływanie wskaże psu gdzie mu wolno wchodzić, a gdzie nie. Jesli juz teraz pozwalasz psu swobodnie biegać po ogrodzie gdzie chce, to tak mu zostanie. Piszę to ja - posiadaczka trzech, a nawet w obecnej chwili 5 psów. Nie trzymanych w kojcu - dodam. Moje psy korzystają z ogrodu, ale tylko w mojej obecności. Posiadanie niezdewastowanego ogrodu i psa, uwierz mi, jest możliwe. Doskonale sprawdzaja się przy psie lekko wyniesione rabaty.
U Oci ... 10:57, 01 paź 2015

Do góry
ocia79 napisał(a)

Magda ale przyciąć na wiosnę czy teraz? Widziałam, że malkul cieła teraz, w poradnikach jest, że na wiosnę???

Malkul nie cieła teraz tylko w sierpniu....i ja też.
Magnolia zaleca w sierpniu mocne przycięcie...lawenda wtedy robi się taka zwarta. Teraz jak przytniesz to wyrosną nowe liście i mogą nie zdążyć przed mrozami się wzmocnić. Więc chyba już zostaw.

Poradniki swoje a życie swoję
Dwa ogrody 21:32, 30 wrz 2015

Do góry
Margarete, w Skierniewicach zakupy niewielkie, dwie róże Hokus Pokus, jedna aspiryna i troszke cebul
bacowa - Ewo, oczywiście, że mam nasiona ożanki, zbierałam z myślą, że może ktoś potrzebować, ale wysyłkę proponuję odłożyć jeszcze troszkę, bo nie wyrabiam na zakrętach niemniej namiary możesz podać
Sylwio, nasiona maku mogę obiecać dopiero w przyszłym roku, jak urośnie, to nie omieszkam pokazać
Gabrysiu, może cynie zdążą zawiązać nasiona, powoli brązowieją, niemniej wczoraj już o zmroku odkryłam, że ktoś poczęstował się pierwszą czerwoną, której dojrzały nasiona i którą pokazywałam na fotce, na pewno nie był to nikt z rodziny
zebrałam trochę nasion z różowych
Kasya, mnie również było bardzo miło Cię poznać
Dorota123 - dzięki, jeszcze trochę koloru jest, zajrzę do Ciebie

lobelie w gruncie kwitną bez przerwy

placyk zarasta macierzanką, agapanty jak schowałam w cień latem, tak stoją

lawenda po przycięciu kwitnie ponownie już dość długo, zaczyna już być widoczna magnolia, sadziłam ja malutką

lipcowa rabata, mało co się zostało z poprzednich nasadzeń, na dole ekran cisowy sadzony wiosną, poleciały wszystkie igiełki, ale ładnie się odbudował, tutaj dzięki dla Toszki, bo to z jej rad korzystałam przy jego pielęgnacji

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 20:16, 30 wrz 2015

Do góry
malkul napisał(a)
Zapmniałam się też pochwalić że jak latem odwiedziłam nas Magnolia z rodzinką to w prezencie przywiosła mi ciemierniki na tę nową rabatę

Będzie piękna wiosna

Gdzie Ty masz nową rabatę????????
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 20:15, 30 wrz 2015

Do góry
malkul napisał(a)

kochana ty moja: napluj i wytapiruj

Stipa tajemnica- dziweczyny ja serio nei wiem czemu ona Wam leży a tu stoi, moze kwestia ziemi? nic papu nei dostały w tym roku, nawet na wiosnę azofoski nei było

Trawy nie lubią nawozu...od niego są wybujałe i się pokładają...
Magnolia kiedyś pisala, że im gorszą mają ziemię tym są ładniejsze...to mi pisala o sesleri więc moze i stipy też dotyczy?? Moje też na baczność stoją. I praktycznie zero nawozu...może raz na wiosnę jak inne podlewalam to coś im skapnęło.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 19:09, 30 wrz 2015

Do góry
Zapmniałam się też pochwalić że jak latem odwiedziłam nas Magnolia z rodzinką to w prezencie przywiosła mi ciemierniki na tę nową rabatę

Będzie piękna wiosna
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 11:40, 30 wrz 2015

Do góry
Konieczki napisał(a)

Ty Reniu wiesz ja uwielbiam Twoje zdjęcia ,to już jest dla mnie mistrzostow - piękna rabatka super trawnik no i moja mowa miłość werbena- ja bardzo bardzo lubię Twój ogród
A odnosnie kwitnących traw to mi zakwitły gracimilusy kupione w Jaworniku i to kupione niedawno. Te co kupowałam na wiosnę nie mają kwiatostanów. Tobie będie kwitła magnolia a moja ma jakieś dziwne pomarańczowe dziwolągi (tak jakby nasiona)

Te dziwolągi to nasienniki z których późną jesienią wysypią się duże czerwone nasiona i ten kolor nasion wtedy cudny jest jak wokół buro- ale ptaki szybko je wyzbierają
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies