Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

AgataBC 13:43, 06 lis 2015

Fajne masz plany, i takie mądre bo planujesz całościowo i oczyma wyobraźni widzisz przyszłość. Zima do myślenia-powodzenia
Pszczelarnia 13:52, 06 lis 2015

Nasadzenia w planach bardzo przemyślane. Czy ta metasekwoja będzie miała dość miejsca? Fajnie z drzewami pomyślałaś. Jak widzę, to są rabaty wyspowe w trawniku? Nie oparte o płot/parkan/siatkę?

Duży urok kolorystyczny jest w połączeniu żurawki bordowej i srebrnych kostrzew, stachysa etc.

I Horstmann jest fajny - bardzo mi się podoba.

Gdzieś bym dała jakiś kawałek płotku bukszpanowego, tak dla zaznaczenia jakiegoś elementu rabaty. Dla struktury.

Jana 20:54, 06 lis 2015

Fajnie jak już wiesz jak ma wyglądać Twój ogród a to najbardziej cieszy jak stworzony przez siebie
07_Rene 08:27, 07 lis 2015

Milka napisał(a)

To jak mnie wnerwi, tez zetne. Nogi podsadzilam mu zlocieniem, Clara Curtis.

Ja ścięłam swojego, ale nie jest najgorzej, bo widzę, że zaczął już się rozrastać w nowym miejscu

babka napisał(a)
Brrr...te wasze dewagacke zimowe, dorzucę swoje,. Mam spore obawy, że sprawdzi się przepowiednia Sylwiii. Jej zdaniem jesli drzewa zrzucają liscie pod siebie to szykuą się na mroźą zimę a w tym roku tak to wlaśnie wygląda :/

Olu, nie strasz Największe mrozy u mnie bywają w styczniu i lutym, więc mamy trochę czasu

Kawa napisał(a)
plan poszerzenia rabat na pewno jest dobry ...
przestrzeń masz niesamowitą do ogranięcia ...

Dlatego chce ją przeciąć, żeby zrobiło się bardziej przytulnie

sylwia_slomczewska napisał(a)
Renia a tak?

https://www.google.pl/search?q=piwniczka+ziemna&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0CBwQsARqFQoTCKe9tYnN-8gCFUHAFAodUcIAJA&biw=1366&bih=657#imgrc=0B1CVnCeC7DoZM%3A

Sylwio, obejrzałam już niezliczoną liczbę inspiracji, zakończoną dwama kleskami w nasadzeniach. Potrzebuję konkretnych rad dopasowanych do mojego miejsca, ale Magnolia obiecała pomóc, więc może trzecia próba zakończy się sukcesem
07_Rene 08:36, 07 lis 2015

Agcia napisał(a)
Fajne masz plany, i takie mądre bo planujesz całościowo i oczyma wyobraźni widzisz przyszłość. Zima do myślenia-powodzenia

Samo jakoś tak wyszło Szkoda, olśniło mnie dopiero jesienią, bo miałabym więcej czasu na realizację

Pszczelarnia napisał(a)
Nasadzenia w planach bardzo przemyślane. Czy ta metasekwoja będzie miała dość miejsca? Fajnie z drzewami pomyślałaś. Jak widzę, to są rabaty wyspowe w trawniku? Nie oparte o płot/parkan/siatkę?

Duży urok kolorystyczny jest w połączeniu żurawki bordowej i srebrnych kostrzew, stachysa etc.

I Horstmann jest fajny - bardzo mi się podoba.

Gdzieś bym dała jakiś kawałek płotku bukszpanowego, tak dla zaznaczenia jakiegoś elementu rabaty. Dla struktury.

Te rabaty są w trawniku, ale jak już skończę obsadzać grabami w koło, to po bokach też coś zaplanuje
Wiem, że metasekwoja jest wielka, muszę zrobić wizję w terenie i to przemierzyć jeszcze raz.
Horstmanna też bardzo lubię. Połączenie bordo-srebro powtórzyłam jeszcze dalej, tam gdzie mam juki podsadzone kocimiętką

Płotek bukszpanowy?, a nie będzie zbyt formalny? A może przed werbeną?

Jana napisał(a)
Fajnie jak już wiesz jak ma wyglądać Twój ogród a to najbardziej cieszy jak stworzony przez siebie

W tamtym roku też mi się wydawało, że wiem A patrz ile zmieniłam w tym roku
Jana 08:48, 07 lis 2015

Znasz to powiedzenie "kobieta zmienną jest"?
07_Rene 10:02, 07 lis 2015

Jana napisał(a)
Znasz to powiedzenie "kobieta zmienną jest"?

Moja radosna twórczość

Życzę wszystkim miłego weekendu
Agania 14:41, 07 lis 2015

07_Rene napisał(a)
Mniej więcej na śroku mojego "pola" posadziłam dwa ambrowce kolumnowe.

Chce żeby utworzyły taką jakby bramę. Od nich będą ciągnęły się rabaty w poprzek działki, które podzielą tą wielką przestrzeń. Tu pierwsze drzewko po prawej to ambrowiec, za nim jadła koreańska. Na samym końcu jest metasekwoja. Zdjęcie nie oddaje odległości. Między nimi bedą krzewy i z przodu byliny. Na ziemi rozłożyłam kartony, żeby przez zimę trawa się przerobiła.

Myślę też nad przeróbką, poszerzeniem rabaty po prawej.

Nie mam dokładnej koncepcji ale myślę o hortensjach anabel podsadzonych hakone; miłorzębie "tubifolia" w łanach bodziszka. W samym przodzie posadziłam grujecznika japońskiego. Tutaj mam sporo pracy, bo tam jest dolinka, którą najpierw trzeba wyrównać, a potem dopiero rabatę wyznaczyć i z roślinami kombinować. Może się okazać, że mi się tam nie zmieści wszystko Na zdjęciu nie widać grujecznika, za to jest tulipanowiec, ale on trafi w inne miejsce jak drzewa wytniemy

Reszta to takie kosmetyczne zmiany, typu podział traw, czy inne zagęszczenia "kompozycji".

Reniu moja wyobraźnia poszła, jak zobaczyłam to co pokazałaś, twoje tworzenie jest przemyślane i świetnie tera widać całą perspektywę, za bardzo bym nie szła na wyskokość, bo widkoi masz boskie...tylko pojedyncze egzemplarze, a giganteus na tym tle wygląda bosko, czemu chcesz go wyprowadzić?
kasiek 17:53, 07 lis 2015

Matko jaki areał - bosko
Wianuszek piekny, musze cos się za ozdoby wziąć
Jana 19:28, 07 lis 2015

wow