Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Mój ogród pod górkę... 17:29, 04 mar 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Brzoza dla Małgosi - ten biały patyk za dużym kamieniem, słabo ją widać na tle drzew. Nie mam lepszego zdjęcia.

Dzięki za zdjęcie, i za to że ją opisałaś, bo jak pierwszy raz spojrzałam to myślałam, że ten lasek to te brzozy i stwierdziłam, że do mnie się nie zmieszczą Naprawdę ma kredowy pień, bo nie widzę?
Ogrodnik Mimo Woli cd 16:38, 04 mar 2015

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Moje turzyce prawie wszystkie tak po zimie wyglądają. Jak czytam, że fachowcy każą im wyskubywać suche liście, to zgrzytam zębami Czy Ty też upierdutasz je (o jak ja lubię to słowo ) przy ziemi?
A co robisz brzozie, że ma aż tak snieżnobiały pień? Obskubujesz korę? Ja próbowałam w zeszłym roku, ale przy cienkich pniach 5szt. zeszło mi cały dzień
Kamasje nie wyłażą (stan z soboty), więc dziś idę z latarką poszukać, bo po ciemku wrócę.
Iryski - zachwycające!

Nie wiem co zrobię z trawami.. wiem jedno, że po listku nie będę się bawić.. nie jestem ogrodowy Kopciuszek.... na księcia nie mam co liczyć.

Brzoza ma taki pień z zasady .. to Doorenbos. Jest inna od zwykłej brzozy i z liści i z pnia. Ze 2 lata temu synowa poobdzierała łuszczącą się korę...bo tak fajnie schodzi Dostała po łapkach i dała spokój drzewku... ale dłubała przy niej może 30 sekund... schodzą z niej takie ogromne płaty, a pod spodem jest gładziutka. Biała, gładka kora to jej atuty. Inne brzozy maja bardziej chropowatą korę.
Przed drapaniem tak wygląda.. czyli tak samo jak po .. tylko nie ma spadających białych arkuszy..

Ogródek w którym klon osłupiał:) 14:29, 04 mar 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Projekt super! Brzozę Long Trunk mam.

Dzięki, od razu proszę o zdjęcie twojej brzozy, jakbyś mogła dać u siebie w wątku to będę bardzo bardzo bardzo bardzo wdzięczna
Dogonić marzenia... 14:12, 04 mar 2015

Do góry
Nonka napisał(a)
Hmmm... lasek brzozowy mnie się podoba. Tym bardziej, że z tyłu domu rosną sobie dziko bez ładu i składu młode brzózki. Może można je jakoś przesadzić? I już widzę taki placyk z brzózkami wysypany żwirkiem. A pod brzózkami hosty... rozmarzyłam się

A broń Cię boże przed brzózkami w żwirku Nie dosprzątasz listków. Nie polecam też przesadzać zwykłych brzóz, tylko jak już sadź odmianowe np. brzozy pożyteczne "Doorenbos" - nie rosną tak wielkie jak zwykłe brzozy, mają bielszą korę i większe liście, które gubią jesienią (zwykłe brzozy "śmiecą" przez większą część roku).
Poczytaj wątek o brzozach:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/828-brzoza-betula
Ogród wśród pól i wiatrów 12:51, 04 mar 2015

Do góry
jolka napisał(a)

Agi, nie pamiętam nazwy jałowca. Wzięłam w Parku M, taki jaki najbardziej mi się podobał. I szczerze mówiąc - wzięłam tylko dlatego, że nie miałam lepszego pomysłu ... Jakoś nie jestem przekonana co do jałowców.

Co do trawnika, tak będę robiła na tej części w miarę wypłaszczonej przed domem, ale muszę tam wcześniej wyrównać. A przy samym chodniku chcę zrobić rabatę z różami i bukszpanem, długa prawie 15 metrów, szeroka ok. 1,80. To jest południowy stok, róże powinny rosnąć (chyba, że coś mi innego do głowy przyjdzie). No i miejsce na plażowanie Przy bramie wjazdowej - brzozy, huśtawka, żwir. A oto pierwsza wizja ARTYSTYCZNA! WOW!! śmiech na sali

Od czegoś trzeba zacząć

czy tam gdzie chcesz mieć stół planujesz jakoś wyrównać teren? zbudować taras? bo leżaki mogą być spoko pod kątem, ale stół to już cięższa sprawa.

A czemu chcesz taras tak blisko domu? mając taką działkę ja bym go niżej zrobiła i trochę bardziej w bok. Tak mniej więcej na wysokości tej drewnianej budki [kibello u sąsiada]? W lato jak się Wam dom nagrzeje to będziecie mieć ukrop. Ehhh chciałabym mieć taką działkę i te widoki!
w koło takiego kąciku wypoczynkowego możesz posadzić brzozę, która będzie nawiązywala do brzóz które chcesz dać obok podjazdu.
Jeśli chcesz pomoc z forum to może warto podać wymiary działki, odległości i takie urządzenia typu oczyszczalnia ścieków Nawet jeśli pracę rozłożysz w czasie to lepiej narysować 10 wersji i wybrać jedną niż potem przesadzać

A co do tych rur wystających, to zawsze można je ukryć np za ekranem z cisa.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:33, 04 mar 2015

Do góry
Mi się podoba. Brzozy mają białe pnie i będą ładnie kontrastować z wrzosami. Tylko ewentualnie może być problem z wysysaniem wody przez brzozy, rh będzie trzeba podlewać, wrzosy niekoniecznie.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:27, 04 mar 2015

Do góry
Jak myślisz, czy wrzosowisko pod sosnami i brzozami (miejsce jest słoneczne) miałoby sens?
Mam taki skrawek lasu, który teraz został oczyszczony z pachruszczy i jak zobaczyłam twoje wrzosowisko dzisiaj, to tak mnie jakoś natchnęło. Dokładnie rosną tam brzozy, sosny i czeremcha. Pod nimi dałabym (jako średnie piętro) różaneczniki a pod nimi wrzosy. Co myślisz?
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:44, 04 mar 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Jak ja nie mogę przeżyć, ze kamasje nie kupiłam !

Brzozy zostają a graby mam ukrzyżować

No błagam Cię! Tyle tego masz! Daj innym mieć coś, czego nie masz

Czytałam o brzozach. Moje zdanie było inne, ale Danusia ma doświadczenie i niesamowitego "nosa" Na pewno będzie super - a co najważniejsze - Tobie się ta wersja podoba! Tak jak napisałaś - gdybyś była pewna, to byś nie pytała, a teraz dostałaś potwierdzenie
Ogród na górce w zakolu wiślanym 09:44, 04 mar 2015

Do góry
Ala106 napisał(a)
Agnieszko - trzy rodzaje lawendy będziesz miała

Na razie nie mam lepszego zdjęcia.
Ten "żywopłot" zastaliśmy już na działce i go zostawiliśmy, podobnie brzozy i jarząby.
Trzy lata cięcia i wygląda w miarę. Nie strzygę go pod sznurek, bo z założenia miało być sielsko, wiejsko.
Odgradza nas od pola.

Po prawej, to "zaklęty krąg" mojego eM".
Docelowo ma być taka miejscówa na posiedzenie, może altanka okrągła.

Ale widok... Pięknie

Renia, ile czekałaś na pierwsze oznaki w pojemniczku z lawendą?
Ogród na górce w zakolu wiślanym 08:37, 04 mar 2015

Do góry
monia napisał(a)
u lala to ty teraz zaszalałaś z tym zdjęciem. Brzozy od dołu teraz obcinasz ?

No wyczytałam, że dziewczyny teraz obcinają i obcięłam.
Niby w literaturze stoi, żeby latem, ale ja bym się chyba nie przedarła. Teraz wygodniej, widać co i jak.
W każdym razie sok nie wypływał.
Ogród na górce w zakolu wiślanym 08:15, 04 mar 2015

Do góry
u lala to ty teraz zaszalałaś z tym zdjęciem. Brzozy od dołu teraz obcinasz ?
Ogród na górce w zakolu wiślanym 08:12, 04 mar 2015

Do góry
Agnieszko - trzy rodzaje lawendy będziesz miała
Beatko - u mnie to się dopiero okaże czy to lawenda
Ewuniu - pokrzywa zawsze się przyda
Karolu - to zielone z tyłu za brzozami, na samym końcu to właśnie pęcherznica.

Na razie nie mam lepszego zdjęcia.
Ten "żywopłot" zastaliśmy już na działce i go zostawiliśmy, podobnie brzozy i jarząby.
Trzy lata cięcia i wygląda w miarę. Nie strzygę go pod sznurek, bo z założenia miało być sielsko, wiejsko.
Odgradza nas od pola.

Po prawej, to "zaklęty krąg" mojego eM".
Docelowo ma być taka miejscówa na posiedzenie, może altanka okrągła.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:44, 03 mar 2015

Do góry
Nadrobilem i już wszystko wiem, fajnie że brzozy zostaną. Nie trzeba robić dużego "przemeblowania"
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:41, 03 mar 2015

Do góry
Platany ładne, ale graby i brzozy też Dobrze, że Danusia podpowiedziała, bo trudno się zdecydować
Ogródek w którym klon osłupiał:) 22:24, 03 mar 2015

Do góry
malgorzata_s napisał(a)

Ostatecznie projekt "bezpieczny" przewiduje trzy brzozy Betula pendula 'Long Trunk' szczepionej dość wysoko tak na 180 cm.

Każda z nich jest podsadzona kulami z bukszpanu, wokół nich hortensje i trawy.

Piszcie proszę czy może być czy też błądzę...

dla mnie ok
Ogródek w którym klon osłupiał:) 22:21, 03 mar 2015

Do góry
Kolejny projekcik, który powstał po zaakceptowanym przez Was pomyśle na przemalowanie płotu na szaro.
Na tle szarego płotu pięknie wyglądałyby brzozy, więc od kilku dni siedziałam na necie szukając małych brzóz do mojego mikroogródka
oto niektórzy kandydaci:
http://www.drzewa.com.pl/5345-brzoza-nadrzeczna-fox-valley-betula-nigra-fox-valley.html
http://www.drzewa.com.pl/212-brzoza-nadrzeczna-little-king-betula-nigra-little-king.html
http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Betula%20pendula%20%27Long%20Trunk%27&lang=1
http://e-clematis.com/pl/p/Betula-pendula-Spider-Alley-PBR-brzoza-brodawkowata/1381
http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Betula%20pendula%20%27Purpurea%27&lang=1
http://www.szkolka-przytok.pl/pl/p/Brzoza-omszona-Rubra/6686
http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Betula%20pendula%20%27Gracilis%27&lang=1

Bardzo podobały mi się brzozy z brunatnymi liśćmi.

Ostatecznie projekt "bezpieczny" przewiduje trzy brzozy Betula pendula 'Long Trunk' szczepionej dość wysoko tak na 180 cm.

Każda z nich jest podsadzona kulami z bukszpanu, wokół nich hortensje i trawy.

Piszcie proszę czy może być czy też błądzę...

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 21:58, 03 mar 2015

Do góry
mira napisał(a)

Sebek o jakie nasadzenia chodzi przy NOSPR bo ja 22 marca tam będę na koncercie to popatrzę ale wiosna słaba jeszcze będzie

Przed budynkiem posadzono brzozy Doorenbos, również wiśnie i platany. Również za budynkiem został zrealizowany labirynt, który ma odwzorować układ urbanistyczny Katowic. Na dachu sąsiadującego z NOSPR Międzynarodowego Centrum Kongresowego został założony trawnik, między nim prowadzi ścieżka jeszcze nie wiem dokąd, ale dowiem się na pewno Całość robi już miłe wrażenie dla oka, a przecież na razie trawa jest ruda i drzewa bez liści - czekam na wiosnę nie tylko u mnie w ogrodzie
Ogrodnik Mimo Woli cd 21:39, 03 mar 2015

Do góry
jadwiszka napisał(a)

OBŁĘD. Fantastycznie to wygląda, miałam postanowienie na ten rok, ze trzymam się sciśle listy zakupowej i co wejdę na forum to listę mimochodem powiększam. dzisiaj powiększyłam o te iryski ciekawa jestem tegorocznych zdjęć - jeśli będzie kwiatów jeszcze więcej, to już chyba wylądujemy w siódmym niebie

Pod brzozy ułudka - piękna ona jak kwitnie i jest soczyście zielona później, rośnie jak dzika, tylko jesienią brzydnie. Nasadzona w dużych ilościach wygląda mimo wszystko cudnie

Iryski można wciepać pod krzaki i miejsca nie zajmują.. na przedwiośniu trudno o to by z czymś kolor kolidował.. nawet kępka z 5 cebulek robi dobrą robotę Traktujemy je jako wypełniacz, a nie lista gatunków Pamiętaj tylko, że potem maja długie liście, które muszą zaschnąć.. wiec posadzenie w liściaste krzaki jak najbardziej wskazane

Foto pokazałam z 2013 roku.. w zeszłym roku było ich jeszcze więcej.. a w tym dopiero wyłażą z ziemi.. ale już muszę przesadzić, bo się nie mieszczą.. no i są tu cebule tulipanów które już słabo kwitną i mój LUcifer co rośnie pod sosną...

Ogrodnik Mimo Woli cd 21:03, 03 mar 2015

Do góry

OBŁĘD. Fantastycznie to wygląda, miałam postanowienie na ten rok, ze trzymam się sciśle listy zakupowej i co wejdę na forum to listę mimochodem powiększam. dzisiaj powiększyłam o te iryski ciekawa jestem tegorocznych zdjęć - jeśli będzie kwiatów jeszcze więcej, to już chyba wylądujemy w siódmym niebie

Pod brzozy ułudka - piękna ona jak kwitnie i jest soczyście zielona później, rośnie jak dzika, tylko jesienią brzydnie. Nasadzona w dużych ilościach wygląda mimo wszystko cudnie
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:38, 03 mar 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)

Marzena, a właściwie czemu wyrzucasz te stare brzozy?
Coś z nimi nie tak? Czemu są brzydkie?
Bo przeoczyłam.

Małgosik ja ci te dwa lata dyskucji o brzozach nie zrealcjonuję w jednym zdaniu . Cofnij się do wpisów z 26.02 rano i potem przez cały 27.02 , było u mnie czuwanie co powie Dana
Po prawej sa ładne, po lewej są brzydkie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies