Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Polinka"

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 15:09, 21 sty 2016

Do góry
Przepraszam ale nie będę każdego postu cytować i odpowiadać bo niepotrzebnie tylko strony będę trzaskać.

Pozwolicie, że się skupię teraz na cisach

Asiu u mnie 4 szt. Wojtka a jeden z nich jakiś inny...

Kasiek, Juzia jak macie Wojtka to możecie pomierzyć przyrosty

Aniu, do Twojego lasu chyba nawet róże nie pasowałyby
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 15:05, 21 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Iwonko, dziękuję. Boję się tylko czy takie bylinki nie bedą mnie denerwować choć zaleta taka, że liście mogą udawać trawy
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 15:03, 21 sty 2016

Do góry
Toszka napisał(a)

Prawa strona to Robusta - pędy pionowe.
Wojtka nie mam, ale on jak większość tego pokroju po wielu latach ma kształt maczugi - rozszerza się ku górze, jednak można przecież smiało korygować strzyżeniem. To cudowna zaleta cisa

Śliczny ten Robusta i wąski a to dla mnie teraz najważniejsze.
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 13:51, 20 sty 2016

Do góry
polinka napisał(a)
Beatka, na całej długości planujesz posadzić bluszcz na siatce?

Ja dzisiaj jestem bardzo monotematyczna ale zakochałam się w molinii Karl Froster Może zostawić hortki i dać od początku tej rabaty pas wysokiej trawy, hortki i zakończyć tą rabatę takim samym pasem trawy?

nie nie bluszcz tylko pod brzozami, i chyba właśnie dojrzewam, że będzie morning light tylko jeszcze nie wiem czym podszadzony
Ogród z pergolą 10:48, 20 sty 2016

Do góry
polinka napisał(a)

Aniu, podziwiam Cię, że chce Ci się to wszystko czytać...Ja proponuję pierwsze dwa lata ominąć. Tak naprawdę to prawdziwy ogród zaczął się tworzyć od stycznia 2015

Żagiel ma u siebie Kokoszka czyli Malkul i pamiętam, że jakieś patenty z dziewczynami wymyślała na zbierający się pośrodku deszcz.

Paula ja lubie czytać ogrodowe metamorfozy, dzieki temu moze nie bedę mieć doła gdy ja piaty raz bede zmieniać rabatę
podpytam Gosię jakie ma wrażenia, ja myslałam ze wystarczy jeden róg zrobić o wiele nizej i bedzie zlatywać...
a ty zadaszasz jakos swój placyk wypoczynkowy? bo nie kojarzę..
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 08:38, 20 sty 2016

Do góry
polinka napisał(a)

Reniu, nie pisałam tego abyś sobie zakodowała tylko wiem jak ciężko jest coś planować Ja szczerze nie lubię myśleć gdzie, co posadzę bo wiem, że kilka dni mam wyciętych z życiorysu. O niczym innym nie potrafię myśleć jak tylko o ogrodzie.
Jak planowałam z dziewczynami moje trawiaste rabaty rok temu to ogromną pomocą były fotki traw z ogrodu Tessi, Toszki czy Jagody. Wręcz się śmiałyśmy, że z Silver Sceptre zrobię doktorat Do tego dziewczyny "podrzucały" piny i wtedy łatwiej coś sobie wyobrazić.

Trzymam kciuki za Twoją rabatę!
Buziaki

Polinko
Od ostatniego wpisu waldka myślę, że powinnam tą rabatę jednak jakoś inaczej zrobić. Mam dylemat Nie wiem jak się za to zabrać ... Podobają mi się inspiracje Chelsea ... ale widzisz to podpowiada mi serce a rozum mówi, że byliny są nietrwałe, rosną często inaczej niż sobie wyobrażamy ... a poza tym w wielu inspiracjach Chelsea dużą robotę robi ciekawa architektura ... no a tego nie mam szans zrobić u siebie ... i stanęłam w miejscu
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 07:44, 20 sty 2016

Do góry
polinka napisał(a)
Hm, wydawało mi się, że Wojtek węższy.
Asia, mam prośbę. Jak będziesz miała chwilę czasu w któryś dzień zmierzysz mi obwód u podstawy?

Mam też 2 szt. Wojtka trzyletniego to porównam.
Zdjęcie zostaw, przyda się

Tez mam wojtka ale dopiero od jesieni.postaram sie dzis zmierzyc.jakbym zapomniala krzycz prosze ok?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 01:31, 20 sty 2016

Do góry
polinka napisał(a)

Myślę cały czas o tych liliowcach...i cieszę się, że tak krótko kwitną

Ogródek Iwony 23:46, 19 sty 2016

Do góry
U mnie gnojówka z pokrzywy idzie pod wszystkie rośliny w ogrodzie.
Rozcieńczam w takich samych proporcjach.

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 23:35, 19 sty 2016

Do góry
Irenko pamiętasz, że Aga ma Panią od powojników w bardzo przystępnych cenach? Przy większych zakupach pewnie wynegocjujecie jeszcze ładny rabat a przy okazji będziesz miała pretekst do przyjazdu w nasze strony.

Ogród z pergolą 23:25, 19 sty 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
Paulina a ja u ciebie trzeci wieczór siedzę ja myslalam o żaglu 5x5 a jak się nie sprawdzi to sie cos pomysli...
Kasia tylko czy wiesz co bedziesz ustawiać?widzę ze masz podobnie do mnie, ciężko tak na papierze ustalić wszystko konkretnie ale dobrze mieć chociaz listę roslin

Aniu, podziwiam Cię, że chce Ci się to wszystko czytać...Ja proponuję pierwsze dwa lata ominąć. Tak naprawdę to prawdziwy ogród zaczął się tworzyć od stycznia 2015

Żagiel ma u siebie Kokoszka czyli Malkul i pamiętam, że jakieś patenty z dziewczynami wymyślała na zbierający się pośrodku deszcz.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 23:18, 19 sty 2016

Do góry
Hm, wydawało mi się, że Wojtek węższy.
Asia, mam prośbę. Jak będziesz miała chwilę czasu w któryś dzień zmierzysz mi obwód u podstawy?

Mam też 2 szt. Wojtka trzyletniego to porównam.
Zdjęcie zostaw, przyda się
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 23:13, 19 sty 2016

Do góry
polinka napisał(a)

Iwonko!! Dobrze, że jesteś

Wiesz, same pocieszające informacje dzisiaj od Ciebie dostaję.
Czyli drzewka owocowe zostają w miejscu, które im wyznaczyłamDobrze, ze mogą być przed płotem betonowym bo innego miejsca brak.

Szukałam dzisiaj już tego Cisa Robusta. Możesz podpowiedzieć czym on się różni od Wojtka?
Mam w ogrodzie 4 szt. Wojtka, 2 z nich były zakupione w tym roku wiosną i jestem bardzo zadowolona z szybkości przyrostu. Z ciągu jednego sezonu urosły ok. 20 cm. I odpukać nie mam z nimi żadnych problemów.

Planuję dwa wąskie żywopłoty. Jeden max.40 cm, drugi 30 cm.
Wojtka mam ze sprawdzonej szkółki i w dobrej cenie.

jesli się nie mylę robusta jest węższa. mam ja od trzech lat i praktycznie rośnie tylko na wysokośc. szerokości ma max 20 cm. napisz to usunę fotkę

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:12, 19 sty 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Dziekuję polinko
Już zakodowałam: wcale albo z boku
Buziaki

Reniu, nie pisałam tego abyś sobie zakodowała tylko wiem jak ciężko jest coś planować Ja szczerze nie lubię myśleć gdzie, co posadzę bo wiem, że kilka dni mam wyciętych z życiorysu. O niczym innym nie potrafię myśleć jak tylko o ogrodzie.
Jak planowałam z dziewczynami moje trawiaste rabaty rok temu to ogromną pomocą były fotki traw z ogrodu Tessi, Toszki czy Jagody. Wręcz się śmiałyśmy, że z Silver Sceptre zrobię doktorat Do tego dziewczyny "podrzucały" piny i wtedy łatwiej coś sobie wyobrazić.

Trzymam kciuki za Twoją rabatę!
Buziaki
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 23:03, 19 sty 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
Przeczytałam zaległości

Odnośnie wąskiego prowadzenia cisa - cis to takie cudo, ze ogolone do pieńka ponownie w sezon się zazieleni. Ważne aby od początku umiejętnie prowadzić w jeden pień i skrupulatnie, konsekwentnie przycinać utrzymując pożądaną formę. Jesli utrzymasz na jednym pieńku/przewodniku to szerokość będzie łatwa do korygowania.

Drzewom owocowym bliskość muru nie będzie przeszkadzać, przecież przy ścianach prowadzi się drzewka. Ważne systematyczne prześwietlanie i korygowanie, no ale to przecież norma Dodam tylko, ze u mnie najobficiej owocuje brzoskwinia rosnąca od wschodu (pełne słonce ma tylko do 13) i w bliskosci domu ok. 0,5m.

Iwonko!! Dobrze, że jesteś

Wiesz, same pocieszające informacje dzisiaj od Ciebie dostaję.
Czyli drzewka owocowe zostają w miejscu, które im wyznaczyłamDobrze, ze mogą być przed płotem betonowym bo innego miejsca brak.

Szukałam dzisiaj już tego Cisa Robusta. Możesz podpowiedzieć czym on się różni od Wojtka?
Mam w ogrodzie 4 szt. Wojtka, 2 z nich były zakupione w tym roku wiosną i jestem bardzo zadowolona z szybkości przyrostu. Z ciągu jednego sezonu urosły ok. 20 cm. I odpukać nie mam z nimi żadnych problemów.

Planuję dwa wąskie żywopłoty. Jeden max.40 cm, drugi 30 cm.
Wojtka mam ze sprawdzonej szkółki i w dobrej cenie.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:55, 19 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Polinko, znam te Liliowce, bo też mam.
Inspiracja pod drzewem godna skopiowania. Ja za namową Waldka oglądam fotki z ostatnich ogrodów z ChFS.
Tam ogrody nowoczesne przez połaczenie kostek, kul z bylinami nabrały innego wymiaru. Zaczyna mi się to podobać.
A liliowce kwitną krótko, potem pod drzewem robią za wylewającą się trawę niczym spódniczka panny . W Pęchcinie widziałam łan liliowców pod drzewem. Wyglądało super.

Widziałam inspirację i lubię te geometryczne rabaty z przeplatanką byinową ale czy to cały rok będzie zdobić? Wyższa szkoła jazdy jak dla mnie aby skomponować te wszystkie bylinki

Myślę cały czas o tych liliowcach...i cieszę się, że tak krótko kwitną
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:51, 19 sty 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Paulinka cała moja rabata hortensjowa jest sentymentalna, pamiątkowa

Fajnie, że masz lilie po mamie i o nie dbasz

Projektowo to Ci nie pomogę - wybacz, ale wiesz,że ja kiepska jestem w te klocki.
Jestem na Twoim wątku i podglądam. Jak będę czegoś pewna co lepiej wybrać to zabiorę głos

Czuję, że będzie pięknie

Mirelka oby tylko na Twoich przeczuciach się nie skończyło
Ja mam stracha aby czegoś nie zepsuć bo wiem, że jak coś mi nie będzie grało to za rok będę musiała robić konkretną rewolucję a po tegorocznych zmianach wiem ile to pieniędzy pochłania i nie mam najmniejszej ochoty na ponowne zastanawianie się gdzie upchnąć niechciane rośliny.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:40, 19 sty 2016

Do góry
aga_pe napisał(a)

Jakoś się nie mogę przekonać jak na razie do róż. Myślałam, że na jesień coś drgnęło, ale dalej mi nie pasują

Aga i do mnie róże nie przemawiają Dobrze, że tylko skusiłam się na dwie to teraz nie będzie aż takiego problemu w "pozbyciu" się.
Ogród z pergolą 22:40, 19 sty 2016

Do góry
wrzucę do siebie ku pamieci
polinka napisał(a)
Joanki specyfik na nornice

Troszkę poszperałam i mam już dzisiaj ten specyfik. Teraz tylko czekać aż czarny bez wypuści liście.

Gnojówka z bzu czarnego - odstrasza krety i nornice.

1 kg świeżych lub 200 g suszonych liści, kwiatów i pędów bzu czarnego zalać 10 litrów wody i odstawić na 4 do 5 dni,
Nierozcieńczoną gnojówke wlewać do nor.

Wyciąg z bzu czarnego - zwalcza rolnice, bielinka kapustnika, mszyce.

1 kg świeżych lub 200 g suszonych liści i kwiatów bzu moczyć w 10 l wody przez 24 godziny, przed użyciem rozcieńczyć wodą 1:10.
Polewać glebę i bezpośrednio na rośliny.
Ogród z pergolą 22:35, 19 sty 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
taka altane chcę jak u Michała

Fajna altana! A z jakiego materiału będzie zadaszenie?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies