Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

polinka 22:55, 19 sty 2016

Iwk4 napisał(a)

Polinko, znam te Liliowce, bo też mam.
Inspiracja pod drzewem godna skopiowania. Ja za namową Waldka oglądam fotki z ostatnich ogrodów z ChFS.
Tam ogrody nowoczesne przez połaczenie kostek, kul z bylinami nabrały innego wymiaru. Zaczyna mi się to podobać.
A liliowce kwitną krótko, potem pod drzewem robią za wylewającą się trawę niczym spódniczka panny . W Pęchcinie widziałam łan liliowców pod drzewem. Wyglądało super.

Widziałam inspirację i lubię te geometryczne rabaty z przeplatanką byinową ale czy to cały rok będzie zdobić? Wyższa szkoła jazdy jak dla mnie aby skomponować te wszystkie bylinki

Myślę cały czas o tych liliowcach...i cieszę się, że tak krótko kwitną
polinka 23:03, 19 sty 2016

Toszka napisał(a)
Przeczytałam zaległości

Odnośnie wąskiego prowadzenia cisa - cis to takie cudo, ze ogolone do pieńka ponownie w sezon się zazieleni. Ważne aby od początku umiejętnie prowadzić w jeden pień i skrupulatnie, konsekwentnie przycinać utrzymując pożądaną formę. Jesli utrzymasz na jednym pieńku/przewodniku to szerokość będzie łatwa do korygowania.

Drzewom owocowym bliskość muru nie będzie przeszkadzać, przecież przy ścianach prowadzi się drzewka. Ważne systematyczne prześwietlanie i korygowanie, no ale to przecież norma Dodam tylko, ze u mnie najobficiej owocuje brzoskwinia rosnąca od wschodu (pełne słonce ma tylko do 13) i w bliskosci domu ok. 0,5m.

Iwonko!! Dobrze, że jesteś

Wiesz, same pocieszające informacje dzisiaj od Ciebie dostaję.
Czyli drzewka owocowe zostają w miejscu, które im wyznaczyłamDobrze, ze mogą być przed płotem betonowym bo innego miejsca brak.

Szukałam dzisiaj już tego Cisa Robusta. Możesz podpowiedzieć czym on się różni od Wojtka?
Mam w ogrodzie 4 szt. Wojtka, 2 z nich były zakupione w tym roku wiosną i jestem bardzo zadowolona z szybkości przyrostu. Z ciągu jednego sezonu urosły ok. 20 cm. I odpukać nie mam z nimi żadnych problemów.

Planuję dwa wąskie żywopłoty. Jeden max.40 cm, drugi 30 cm.
Wojtka mam ze sprawdzonej szkółki i w dobrej cenie.
nawigatorka 23:13, 19 sty 2016

polinka napisał(a)

Iwonko!! Dobrze, że jesteś

Wiesz, same pocieszające informacje dzisiaj od Ciebie dostaję.
Czyli drzewka owocowe zostają w miejscu, które im wyznaczyłamDobrze, ze mogą być przed płotem betonowym bo innego miejsca brak.

Szukałam dzisiaj już tego Cisa Robusta. Możesz podpowiedzieć czym on się różni od Wojtka?
Mam w ogrodzie 4 szt. Wojtka, 2 z nich były zakupione w tym roku wiosną i jestem bardzo zadowolona z szybkości przyrostu. Z ciągu jednego sezonu urosły ok. 20 cm. I odpukać nie mam z nimi żadnych problemów.

Planuję dwa wąskie żywopłoty. Jeden max.40 cm, drugi 30 cm.
Wojtka mam ze sprawdzonej szkółki i w dobrej cenie.

jesli się nie mylę robusta jest węższa. mam ja od trzech lat i praktycznie rośnie tylko na wysokośc. szerokości ma max 20 cm. napisz to usunę fotkę

polinka 23:18, 19 sty 2016

Hm, wydawało mi się, że Wojtek węższy.
Asia, mam prośbę. Jak będziesz miała chwilę czasu w któryś dzień zmierzysz mi obwód u podstawy?

Mam też 2 szt. Wojtka trzyletniego to porównam.
Zdjęcie zostaw, przyda się
Toszka 00:18, 20 sty 2016

Prawa strona to Robusta - pędy pionowe.
Wojtka nie mam, ale on jak większość tego pokroju po wielu latach ma kształt maczugi - rozszerza się ku górze, jednak można przecież smiało korygować strzyżeniem. To cudowna zaleta cisa
Iwk4 01:31, 20 sty 2016

polinka napisał(a)

Myślę cały czas o tych liliowcach...i cieszę się, że tak krótko kwitną

nawigatorka 07:44, 20 sty 2016

polinka napisał(a)
Hm, wydawało mi się, że Wojtek węższy.
Asia, mam prośbę. Jak będziesz miała chwilę czasu w któryś dzień zmierzysz mi obwód u podstawy?

Mam też 2 szt. Wojtka trzyletniego to porównam.
Zdjęcie zostaw, przyda się

Tez mam wojtka ale dopiero od jesieni.postaram sie dzis zmierzyc.jakbym zapomniala krzycz prosze ok?
siakowa 07:51, 20 sty 2016

co będziecie wojtkowi mierzyć ?
Juzia 10:02, 20 sty 2016

siakowa napisał(a)
co będziecie wojtkowi mierzyć ?

Przyrost?
Mathildis 20:58, 20 sty 2016

aga_pe napisał(a)

Jakoś się nie mogę przekonać jak na razie do róż. Myślałam, że na jesień coś drgnęło, ale dalej mi nie pasują

To tak jak ja... uwielbiam je u innych